Dodaj do ulubionych

citroen c-elysse czy renault clio zen

03.11.14, 10:53
Witam,
tak się zastanawiam nad zakupem samochodu i oto moje pytanie, citroen c-elysse czy może renault clio (obydwa samochody z 2014 r.) Co poradzicie i jakie macie zdanie na temat tych samochodów??? Z góry dziękuję za wszelkie komentarze
Obserwuj wątek
    • poohdell Re: citroen c-elysse czy renault clio zen 03.11.14, 15:01
      Kup to co Ci się bardziej podoba.
      Czyli Clio.
    • mariusz-ef Re: citroen c-elysse czy renault clio zen 03.11.14, 21:22
      Widzisz, zadałaś pytanie, ale tak naprawdę o nic nie pytasz.
      Porównujesz hatchbacka (g**nianego /podobnie jak citroena nienawidzę renówek/) do sedana z przepastnym bagażnikiem
      nie piszesz nic o silnikach, wyposażeniu kt. cię interesuje, jak będzie wykorzystywane auto
      dosłownie nic...

miałem okazję pojeździć Peugeotami 301 (to taki bliźniak c-elysee).
      jeździłem różnymi silnikami i wersjami wyposażenia
      do małych nie należę, a w 301 mieściłem się ja i moje bagaże
      podróże mijały szybko, przyjemnie, oszczędnie

C-elysee nie zawiedzie (w przeciwieństwie do renówki)
      • poohdell Re: citroen c-elysse czy renault clio zen 04.11.14, 09:42
        "podobnie jak citroena nienawidzę renówek"
        Na pewno masz racje, a wiedze wyssałes z mleka znajomego szwagra mechanika lub/i taksówkarza. Ciekawe, jak bardzo gó...any jest c-elysse w stosunku do 301. Pewnie masakryczne róznice. Dla takich jak ty , koncerny trzepia te same auta pod róznymi markami i się cieszą z glupoty klientów.
        • who_cares Re: citroen c-elysse czy renault clio zen 04.11.14, 11:25
          C-elysee jaki P301 to takie odpowiedniki Thalii od Renault dla krajów "trzeciego świata". Gdyby PSA miała w portfolio tanią markę typu Dacia to by je sprzedawali jako np. Talbot.
          W zasadzie jeśli ktoś bierze pod uwagę ich kupno to może rozważyć zamiast Clio kupno Logana lub Sandero - ten sam poziom jakości i pozycjonowania na rynku.
          • only_the_godfather Re: citroen c-elysse czy renault clio zen 04.11.14, 13:04
            C-elysee jak i 301 to odpowiedniki Logana, więc ciężko je porównywać z Clio.
        • mariusz-ef Re: citroen c-elysse czy renault clio zen 04.11.14, 12:28
          nie rozumiem twojego ataku
          napisałem że jestem skrzywiony, napisałem w którą stronę.
          każdy odczytałby to że moje opinie na temat peużota będą bardzo subiektywne i trzeba je "nieco przecedzać"

miałem i mam peżoty (tak, wiem jak się toto pisze) i będę miał peżoty.
          Pasują mi pod każdym względem.

Z citroenem miałem doświadczenie z C5 i... sorry, nie mój komiks.
          • only_the_godfather Re: citroen c-elysse czy renault clio zen 04.11.14, 13:04
            Tylko że 301 i c-elysee to to samo z różnymi znaczkami.
            • mariusz-ef Re: citroen c-elysse czy renault clio zen 04.11.14, 20:11
              zobacz:

3 listopada 2014r, o godzinie 21:22

napisałem:

- miałem okazję pojeździć Peugeotami 301 (to taki bliźniak c-elysee).

Co miałem na myśli? ;-)
          • sterlecki Re: citroen c-elysse czy renault clio zen 05.11.14, 00:23
            No widzisz. Zależy jak się trafi. Po awarii firmowego Golfa 1.4 TSI 140 KM dostałem"na chwilę" trochę ponad roczną C-piątkę i o dziwo okazało się, że nie tylko super wygodnie się tym jeżdzi, ale przez 3 lata i 110000 km ani razu nie zawiodła /ogólnie ma już 180000/ i w tym roku już prywatnie zakupiłem C4, chociaż nie wiem czy zbyt nie kuszę losu.
    • dr.hayd Re: citroen c-elysse czy renault clio zen 04.11.14, 12:01
      A na czym Ci zależy?
      Jak zauważyli moi przedmówcy samochody są tej samej klasy i technologii, to jednak mają inny charakter.
      Co lubisz? W ile osób podróżujesz? Po jakich drogach?
      To, że samochody są robione "dla trzeciego świata" w Polsce jest zaletą. Mechaników mamy niedouczonych, paliwo niskiej jakość, drogi takie, że cywilizowany świat nie dopuściłby ruchu na nich, w dodatku posypujemy drogi żwirem z solą i kamieniami. Fiaty Palio, Thalie, Dacie i Skody po latach eksploatacji w Polsce sprawiają mniej kłopotów niż samochody projektowane na rynki cywilizowanych krajów.
      • only_the_godfather Re: citroen c-elysse czy renault clio zen 04.11.14, 13:08
        I tu się mylisz. Spróbuj kupić np nową dacię z jakimś mocniejszym silnikiem. W takim np nowym loganie masz albo archaiczne 1.2 16V albo Tce. Tak więc z ta prostotą konstrukcji bym nie przesadzał. Te auta są tylko gorzej wyposażone (wszystko za dopłatą) ewentualnie gorzej spasowane elementy, za to stylistycznie są pozbawione wszelkich fajerwerków.
        • zartiepl Re: citroen c-elysse czy renault clio zen 04.11.14, 19:15
          "archaiczne 1.2 16V"
          A co ty chcesz od silnika D4F? To oszczędna i trwała jednostka, w przeciwieństwie do tych wszystkich turbopopierdółek osiągających ponad 100 KM z litra pojemności. A to, że nie ma innych normalnych silników to zasługa bzdurnych norm CO2.
          • only_the_godfather Re: citroen c-elysse czy renault clio zen 05.11.14, 08:36
            i ma oszałamiająca moc 75KM. Wyobraź sobie że użytkuję renówkę z silnikiem 1.48V czyli praktycznie podobny silnik do 1.2 16V z tą samą mocą więc wiem jak to jeździ. Do Logona ta moc jest za mała a już szczególnie do wersji MCV jeżeli ktoś chce to auto wykorzystywać jako rodzinne.
            • zartiepl Re: citroen c-elysse czy renault clio zen 05.11.14, 14:19
              Wyobraź sobie, że użytkuję Sandero z tym silnikiem :-D
              Wcześniej jeździłem Twingo z silnikiem 1.2 8V 60 KM i obawiałem się tego silnika o mocy 75 KM w sporo cięższym samochodzie. Wyjechałem pierwszy raz na autostradę i mocno się zdziwiłem. Samochód jest zaskakująco żwawy w zakresie prędkości 100 - 140 km/h (w Twingo miało się wrażenie, że powyżej 120 km/h robi się już tylko głośniej), podjechanie pod górkę na piątym biegu to nie problem (czego nie dało się powiedzieć o Twingo).
              • only_the_godfather Re: citroen c-elysse czy renault clio zen 05.11.14, 16:45
                Zauważyłeś że Logan MCV jest większy niż Sandero? Jasne to auto pojedzie 140 ba da się je rozbujać na autostradzie nawet do jakiś 170 tylko co z tego jak silnik trzeba kręcić wysoko na obrotach, jest głośno i wcale nie jest oszczędnie.Mam thalie z 1.4 8V o tej samej oszołamiającej mocy 75KM i jeździłem Loganem MCV z z 1.216V jak i z Tce 0.9 więc wiem jak to wszystko jeździ.
                • zartiepl Re: citroen c-elysse czy renault clio zen 05.11.14, 21:57
                  Wiem że jest większy, ale z tego co znalazłem w necie to Logan MCV LPG jest cięższy od Sandero z LPG tylko o 80 kg. Na autostradzie w Sandero jest głośno i nie jest oszczędnie - przy jeździe 130 - 150 km/h pali 11 l LPG/100 km - ale przy takich prędkościach żaden samochód nie jest oszczędny, powiedziałbym nawet, że to spalanie wcale nie jest wysokie. Nie jest to rakieta, ale - jak dla mnie - tragicznie nie jest. Oczywiście nie są to samochody do pędzenia po autostradach 160 km/h, ale do jazdy w naszych warunkach, gdy najczęściej jeździ się po mieście, a na trasie zazwyczaj z prędkościami do 110 km/h, IMHO wystarczają.
                  • only_the_godfather Re: citroen c-elysse czy renault clio zen 06.11.14, 08:58
                    Ty mówisz o aucie z LPG a ja mówię o aucie bez LPG. Owszem ja nie twierdzę że to nie jeździ, i faktycznie to jest dobre do miasta. Ale już na zwykłej krajówce takim Loganem MCV z trzema osobami na pokładzie i bagażami życzę powodzenia przy sprawnym wyprzedzaniu ciężarówki.
        • dr.hayd Re: citroen c-elysse czy renault clio zen 04.11.14, 23:20
          Sam sobie w pewnym momencie przeczysz: z jednej strony piszesz o "archaicznym 1,2 16V", a za chwilę "z prostotą konstrukcji byś nie przesadzał". Co masz nowatorskiego lub udziwnionego w tym silniku?
          Jeszcze niedawno były w Daci dostępne 1,4 8V i 1,6 8V.
          A to, że teraz zaczęli montować 0,9 TCe wynika z fakty, że (nawet ku zaskoczeniu samego producenta i działu marketingu) te samochody są chętnie kupowane w bogatych krajach.
          Elementy nie są gorzej spasowane.
          Stylistycznie - po pierwsze ma być tanio, więc stylistyka jest podporządkowana technologii , po drugie ma być brzydziej od droższego odpowiednika w koncernie. Mnie w salonie Renault-Dacia sprzedawca kiedyś na pytanie o Sander spytał wprost "a ile Pan chce wydać? Bo może lepiej kupić PRAWDZIWE Reanult?". VAG kiedyś (kilkanaście lat temu) wyraźnie pozycjonował marki: Skoda miała być tańsza od VW, VW miał być tańszy od Audi. A potem z przerażeniem analizowali ilu klientów w salonach zostawia swoje używane VW i kupuje nowe Skody.
          Gorzej wyposażone - tak, bo ma być taniej. Ale to nie koniec różnic. Różnice są też w zawieszeniu, oponach. Takie Sandero ma na przykład stosunkowo duży skok amortyzatora i stosunkowo miękkie zawieszenie, raczej też nie oferuje się takich samochodów z niskoprofilowym ogumieniem. Więc na polnych drogach lepiej, na autostradach gorzej.
          Zastanawiałem się też kiedyś dlaczego 3-cylindrowy silnik 1,2 w Peugeocie 208 ma 82 KM, a w 301 tylko 72 KM. ? Zauważcie też, że pozornie te same silniki w Europie mają wyższą moc nominalną niż w Ameryce, zwłaszcza południowej, za to tam mogą spalać gorsze paliwo, nawet składające się w 100% z etanolu. Peugeot w 301 oferuję instalację LPG, w innych modelach chyba nie (o ile jestem dobrze poinformowany). Coś jest na rzeczy, może te słabsze silniki dla trzeciego świata lepiej znoszą gorsze paliwo, gorsze oleje, większe zapylenie?
          • only_the_godfather Re: citroen c-elysse czy renault clio zen 05.11.14, 08:34
            Widzisz jeździłem nowym Loganem, Dusterem, a na codzień jeżdżę prawdziwym Renault i więc widzę różnice w tym że plastiki są gorzej spasowane. Owszem nowy Logan coraz bardziej upodabnia się do prawdziwych Renault i jest coraz lepiej wykonany. A stylistka to rzecz gustu mnie się np bardziej podoba "archaiczny" wygląd Dacii niż nowoczesny Renault. Co do silnika to chodziło mi o to że pisałeś że to są proste konstrukcje. Więc napisałem że z prostych konstrukcji masz tam do wyboru tylko jeden silnik.
            • dr.hayd Re: citroen c-elysse czy renault clio zen 05.11.14, 09:44
              Ale samochód to nie tylko silnik. Masz tam wielowahaczowe zawieszenie? Automatyczne skrzynie biegów? Sterowanie systemem multimedialnym? Dostępne są kurtyny boczne? Poduszka kolanowa? System bezkluczykowy? Asystenta pasa ruchu? ESP wymusiły dopiero przepisy prawa.
              Renault to nie jedyny koncern, który projektuje samochody specjalne z myślą o "trzecim świecie". A w Linei masz gorzej spasowane plastiki, albo w Skodzie, czy w 301?
              Poza tym, stary Logan i Thalia były pomyślane jako samochód dla "trzeciego świata". Nikt nie zakładał, że Dacia zdobędzie popularność również w Zachodniej Europie, dlatego nowy Logan już jest samochodem "globalnym", ma być zarówno na rynki cywilizowane jak i dzikie. Podobnie jest ze Skodą. Octavia 3 i nawet Octavia 2 i Fabia to już nie jest ani samochód "budżetowy", ani na "trzeci świat".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka