Dodaj do ulubionych

Astra Classic czy Renault Clio II?

08.04.02, 16:56
Witam. Potrzebuje auta dla 2 osób do poruszania się po mieście i po trasie w
proporcjach 50:50. Wybór padł na auta jak w temacie.

Za Astra Classic Sedan przemawia wielkosc wnetrza, ale jest to konstrukcja z
1989 roku. Clio jest o 9 lat mlodsze, ale mniejsze - za to bezpieczniejsze i
chyba lepiej wyposazone. Astra bedzie pewnie troche starsza. Biore pod uwage
auta za ok 23 tys zl. Co radzicie koledzy? Bedzie to auta na +/- 4-5 lat.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: vipR Polecam Renault Clio II IP: *.altkom.com.pl 08.04.02, 17:32
      Bedziesz mial z nim wiecej frajdy. Jak napisales, Astra jest technologicznie
      starym samochodem, poza tym ma cienki standard wyposazenia. Jesli jestes
      czlowiekiem mlodym polecam Ci ClioII z silnikiem 1,2 16V - 75 koni lub
      wiekszym - 1,4 16V - 98 KM, co daje przy masie 980kg niezlego kopa (okolo 10s
      do setki). Duza przyjemnosc z jazdy, a w porownaniu z mulowata Astra 1,4 wypada
      rewelacyjnie i mniej pali.

Jezeli zamiezasz przemieszczac sie autkiem w 2 osoby (pewnie Ty+kobieta), to
      nie ma sie nad czym zastanawiac. 4 poduchy w standardzie i ABS zadbaja o wasze
      bezpieczenstwo, a wykonczenie wnetrza jest milutkie, wiec bedzie sie Wam
      jezdzic przyjemnie. Pod tym wzgledem Opel jest, jakby to powiedziec... suchy.
      Sprawia wrazenie mniej przytulnego i bardziej plastikowego.

Astra bylaby lepszym wyborem gdybys wozil wiecej osob, albo duzo bagazu (mozesz
      rozwazyc ten wybor jesli zamierzasz wozic rower lub deske windsurfingowa, bo w
      Clio, nie ma sie co oszukiwac, tego nie pomiescisz).

Skoro zamierzasz kupic samochod na 4-5 lat to pomysl tez o awaryjnosci. Clio
      kiepsko wypada w raportach dekry, ale mi osobiscie to nie przeszkadza (nie
      wierze w statystyki-jak ma sie zepsuc to sie zepsuje..). Jest to koszt
      posiadania tego autka. Ja jednak uwazam ze ta przyjemnosc jest tego warta.

Pzdr vipR
      • Gość: vipR Re: Polecam Renault Clio II IP: *.altkom.com.pl 08.04.02, 17:39
        Gość portalu: vipR napisał(a):
        > Astra bylaby lepszym wyborem gdybys wozil wiecej osob, albo duzo bagazu (mozesz
        > rozwazyc ten wybor jesli zamierzasz wozic rower lub deske windsurfingowa, bo w
        > Clio, nie ma sie co oszukiwac, tego nie pomiescisz).

mialem na mysli oczywiscie Astre kombi, bo do sedana nijak roweru nie zapakujesz
        (no chyba, ze rowerek dzieciecy 3-kolowy :)

...wiec tym bardziej polecam Clio...
      • Gość: Mietold Re: Polecam Renault Clio II IP: *.acn.waw.pl 08.04.02, 23:46

> Skoro zamierzasz kupic samochod na 4-5 lat to pomysl tez o awaryjnosci. Clio
        > kiepsko wypada w raportach dekry, ale mi osobiscie to nie przeszkadza (nie
        > wierze w statystyki-jak ma sie zepsuc to sie zepsuje..). Jest to koszt
        > posiadania tego autka. Ja jednak uwazam ze ta przyjemnosc jest tego warta.

Czy te statystyki dekry mowia tez o Clio II? Ja widzialem raporty TUV, ale tylko
        jesli chodzi o Clio I, a Clio II podobno duzo lepiej sie prezentuje. Ja mam
        wlasnie clio II, prawie 70000km przejechanych, a nie mialem jeszcze zadnych
        problemow. Poza przegladami, tylko lozyska i tylne bebny do wymiany.
        Pzdr
        Mietold:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka