Dodaj do ulubionych

Perwsza wada automatu obalona

IP: *.atlanta-48-49rs.ga.dial-access.att.net 09.04.02, 03:41
Jedna z wad automatu bylo zawsze znacznie wieksze zuzycie paliwa. Corsa pali
mniej z automatem niz z manualem:
www.se.com.pl/iso/Dzisiaj/TiP/SuperAuto/auto_2.shtml
Obserwuj wątek
    • Gość: molo Re: Perwsza wada automatu obalona, ale...... IP: *.ny5030.east.verizon.net 09.04.02, 04:57
      ale ciekawostka, w USA wzraasta sprzedaz samochodow manualnych.
      • Gość: wj777 Re: Perwsza wada automatu obalona, ale...... IP: *.dip.t-dialin.net 09.04.02, 07:15
        Gość portalu: molo napisał(a):
        > ale ciekawostka, w USA wzraasta sprzedaz samochodow manualnych.

Przeciez Amerykancy wcale nie umieja manualnie przelanczac biegow - zobacz film z
        Richard Gere "Pretty Woman" jak on maltretuje wspanialego Lotusa!!!!!

• Gość: sindbad Re: Perwsza wada automatu obalona, ale...... IP: 10.120.22.* 09.04.02, 08:55
          ...ale pozostała druga wada automatu, a mianowicie skrzynia automatyczna jest
          zawsze droższa od manualnej. Zresztą wolę jak auto jest mi posłuszne i jak ja
          nim dyryguję a nie jak samo jedzie.
          • Gość: Darek Re: Perwsza wada automatu obalona, ale...... IP: 212.106.189.* 09.04.02, 09:01
            Tutaj jest mowa o skrzyni automatycznej nie o samochodzie z gwiezdnych
            wojen.Miałem automat w VW-poezja,jazda jak w bajce,teraz macham i myślę aby jak
            najmniej szarpało.Automat ma przyszłość i tak trzeba będzie to zaakceptować.
            • Gość: robert Re: Perwsza wada automatu obalona, ale...... IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 09.04.02, 11:10
              Z mojego doświadczenia wiem, że automat znakomicie uspokaja mnie na drodze -
              jadę sobie, delektuje sie komfortem i podziwiam córy koryntu. Ręczna skrzynia
              sprawia mi dużo frajdy ale na krętej drodze.
              • Gość: Marek Re: Perwsza wada automatu obalona, ale...... IP: 172.18.118.* 09.04.02, 12:46
                Automat jest wspanialym rozwiazanie w miescie, ale pod warunkiem ze inni tez
                maja automaty. Jazda za samochodem z manualem jest wkurzajaca, bo trzeba
                puszczac i dodawac gazu w czasie gdy wlasciciel manuala zmienia biegi. Na
                autostradzie nie ma roznicy (oprocz spalania - zwykle piatka manuala ma wyzsze
                przelozenie niz czworka automatu). Natomiast na waskich, kretych drogach,
                szczegolnie gdy trzeba wyprzedzac inne samochody automat to beznadziejne
                rozwiazanie.
                • Gość: robert Re: Perwsza wada automatu obalona, ale...... IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 09.04.02, 12:50
                  U mnie piątka w automacie ma przełożenie prawie jak w dizlu: 55km/1000obr. N
                  szóstce ręcznej mam 45km/1000obr.
                  pzdr
                  • Gość: Marek Re: Perwsza wada automatu obalona, ale...... IP: 172.18.118.* 09.04.02, 12:56
                    Gość portalu: robert napisał(a):
                    > U mnie piątka w automacie ma przełożenie prawie jak w dizlu: 55km/1000obr. N
                    > szóstce ręcznej mam 45km/1000obr.

Tak. U mnie 5'tki nie ma w automacie - GM pozalowal i tylko 4 biegi wlozyl. Ale
                    przelozenie na czworce podobne. Natomiast w mniejszym samochodziu GM'owi bylo
                    nawet czworki szkoda i tylko 3 biegi wlozyl...
                    • Gość: robert Re: Perwsza wada automatu obalona, ale...... IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 09.04.02, 13:04
                      Może chociaz dorzucił ze dwa do tyłu?
                      • Gość: Marek Re: Perwsza wada automatu obalona, ale...... IP: 172.18.118.* 09.04.02, 13:17
                        Gość portalu: robert napisał(a):
                        > Może chociaz dorzucił ze dwa do tyłu?
                        Musze sprawdzic :)
                  • Gość: Mirek Re: Perwsza wada automatu obalona, ale...... IP: *.makolab.pl 09.04.02, 13:46
                    A cóż to za automat który na piątce trzyma 1.000 obr/min? U mnie przy ok. 1.700
                    nie ma siły żeby nie zredukował na czwórkę - tak miałem w poprzednim aucie, tak
                    mam w aktualnym i tak było we wszystkich z którym miałem do czynienia. Czy aby
                    te 1.000 nie są wtedy, gdy napęd rozłącza sprzęgło jednokierunkowe?
                    • Gość: Marek Re: Perwsza wada automatu obalona, ale...... IP: 172.18.118.* 11.04.02, 20:25
                      To bardzo zalezy od oprogramowania.

U mnie np. automat w modzie "komfortowym" potrafi silnik na 900 obrotow
                      utrzymywac i nie zredukowac biegu nawet przy srednio silnym przyspieszaniu. W
                      wersji sportowej redukcja nastepuje natychmiast, ale jak jedziesz na minimalnym
                      gazie to i tak spowrotem na czworke wlaczy i obroty do 900 RPM spadna.

Jak jechalem Cadillac'iem CTS, to w normalnym modzie skrzynia dzialala tak jak
                      u mnie w wersji sportowej. Za to w modzie sportowym automat trzymal silnik na
                      maksymalnych mozliwych obrotach i redukowal biegi gdy sie zwalnialo.
            • Gość: wj777 Re: Perwsza wada automatu obalona, ale...... IP: *.dip.t-dialin.net 09.04.02, 13:15
              Automat nie tylko ma przyszlosc - to jest przyszlosc. Obecnie jedyna juz tylko
              wada automatu jest jego stosunkowo jeszcze wysoka cena. Ale jesli coraz wiecej
              ludzi zdecyduje sie go kupic wiec cena szybko spadnie i bedzie standardem we
              wszystkich klasach (tak jak juz obecnie ABS, ESP, klimatyzacja itd). Nowoczesne
              piecio- lub szesciobiegowe automaty spalaja mniej, a nowy bezstopniowy automat
              Audi tez lepiej przyspiesza, no i oczywiscie daja sie tez manualnie laczyc (jak
              np. tzw. Tiptronic w moim DB).

Pozdrawiam
              • Gość: Marek Re: Perwsza wada automatu obalona, ale...... IP: 172.18.118.* 09.04.02, 13:22
                Gość portalu: wj777 napisał(a):
                > Automat nie tylko ma przyszlosc - to jest przyszlosc.

Jezeli musialby stawiac pieniadze na to jakie przekladnie samochody beda mialy za
                5 lat, to moje typy sa nastepujace:

- elektronicznie sterowana skrzynia manualna. Cos jak w Alfie 156. Mozna zarowno
                jezdzic jak z automatem jak i manualnie zmieniac biegi. Zalety obu swiatow, cena
                znaczne nizsza niz prawdziwego automatu (w koncu to zwykly manual + troche
                eletroniki + trzy silowniczki)

- bezstopniowa skrzynie (CVT). Pozwala utrzymywac silnik na optymalnych obrotach
                a jednoczesnie przyspieszac. Zmniejsza zuzycie paliwa (jezeli jej opory wlasne sa
                niewielkie)

- samochody z napedem hybrydowym - silnik napedza pradnice a ta silniki
                elektryczne w kolach. Skrzynia biegow niepotrzebna.

Marek

P.S. Ciekawe co bede mowil o tym poscie za 5 lat...
                • Gość: Mirek Re: Perwsza wada automatu obalona, ale...... IP: *.makolab.pl 09.04.02, 13:48
                  Skrzynie manualne będą nadal dominowały, zwiększy się udział CVT kosztem
                  klasycznych automatów, skrzynie "manualne" ze sterowaniem elektrohydraulicznym
                  nadal będą egzotyką.
                • Gość: wj777 Re: Perwsza wada automatu obalona, ale...... IP: *.dip.t-dialin.net 09.04.02, 13:50
                  Masz racje piszac, ze oczywiscie beda na rynku istnialy rownolegle roznego
                  rodzaju rozwiazania automatycznych skrzyn biegow. Uzaleznione to jest tez od
                  typu auta (sportowy, terenowy, limuzyna) no i wymagan samego kierowcy
                  (konsumenta). Ale faktem jest, ze predzej czy pozniej automat bedzie
                  standardem. Zreszta bez automatow nie da sie jeszcze bardziej zmniejszyc
                  zuzycia oraz uzyskac czyszczejsze spaliny (np. Lupo 3L TDI). No ale mysle,ze
                  bedzie to jeszcze trwalo nieco dluzej niz 5 lat. Osobiscie najbardziej
                  interesuje mnie aktualnie bezstopniowy automat Audi - koniecznie musze w
                  najblizszym czasie zrobic probna jazde takim autem, bo ciekawy jestem jakie to
                  odczucie w czasie jazdy.

Pozdrawiam
                  • Gość: Marek Re: Perwsza wada automatu obalona, ale...... IP: 172.18.118.* 09.04.02, 14:01
                    Robilem test drive nowej Altimy 2.5 S z CVT. Uczucie jest smieszne - dodajesz
                    gazu, silnik nie zmienia obrotow a samochod przyspiesza. Bardzo ladnie sie
                    Altima z tym mniejszym silnikiem (2.4l?) zbiera.
          • Gość: sand Re: Perwsza wada automatu obalona, ale...... IP: *.acn.waw.pl 09.04.02, 14:00
            Gość portalu: sindbad napisał(a):

> ...ale pozostała druga wada automatu, a mianowicie skrzynia automatyczna jest
            > zawsze droższa od manualnej. Zresztą wolę jak auto jest mi posłuszne i jak ja
            > nim dyryguję a nie jak samo jedzie.

jest drozsza w europie, natomiast w stanach do manualnej trzeba doplacic...
            co kraj to obuczaj

PZDR
            sand
            • Gość: Marek Re: Perwsza wada automatu obalona, ale...... IP: 172.18.118.* 09.04.02, 14:09
              Gość portalu: sand napisał(a):
              > jest drozsza w europie, natomiast w stanach do manualnej trzeba doplacic...
              > co kraj to obuczaj

To ze w USA autmat jest tanszy od manuala to mit. Jedyny samochod w ktorym trzeba
              za manual doplacic to Chevy Corvette. We wszystkich innych albo doplaca sie za
              automat, albo jest ta sama cena, albo manual jest calkowicie niedostepny (tylko
              wersja z automatem jest produkowana).
              • Gość: wj777 Re: Perwsza wada automatu obalona, ale...... IP: *.dip.t-dialin.net 09.04.02, 14:29
                Poniewaz znasz sie tak dobrze na rynku amerykanskim, wiec pytanie: ile procent
                aut w USA ma automat? I jeszcze drugie pytanie: ile procent aut w USA ma
                klimatyzacje? Oszacuj sam, albo podaj dokladne liczby, jesli sa Tobie znane -
                bardzo mnie to interesuje!

Pozdrawiam
                • Gość: Marek Re: Perwsza wada automatu obalona, ale...... IP: 172.18.118.* 09.04.02, 14:46
                  Probowalem znalezc jakies prawdziwe dane by odpowiedziec a Twoje pytanie, ale
                  srednio mi to idzie. Nie umiem odpowiedziec ile procentowo samochodow ma klime
                  i automat. To bardzo zalezy od stanu - na polnocy znacznie mniej ludzi kupuje
                  klime. Ale sadzac z tego jakie samochody uzywane mozna tu kupic, to znaczaca
                  wiekszosc ma jedno i drugie. Manual maja samocody sportowe i super-tanie.
                  Samochodu bez klimy jeszcze nie spotkalem.

Za to znalazlem cos innego - ciekawe statystyki samochodowe ze swiata:
                  www.sasked.gov.sk.ca/docs/actss20/u3a03.html
                  Np. w 1986 roku bylo 386 milionow samochodow na swiecie, z czego 35% jezdzilo w
                  USA...
    • Gość: Martinez Re: Perwsza wada automatu obalona IP: 172.16.0.* 11.04.02, 20:16
      Ta skrzynia w Corsie to nie automat. To jest mechaniczna skrzynia z
      automatycznym sterowaniem. Może stąd się wziął ten wynik ze spalaniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka