Gość: Marek IP: *.atlanta-48-49rs.ga.dial-access.att.net 09.04.02, 03:41 Jedna z wad automatu bylo zawsze znacznie wieksze zuzycie paliwa. Corsa pali mniej z automatem niz z manualem: www.se.com.pl/iso/Dzisiaj/TiP/SuperAuto/auto_2.shtml Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: molo Re: Perwsza wada automatu obalona, ale...... IP: *.ny5030.east.verizon.net 09.04.02, 04:57 ale ciekawostka, w USA wzraasta sprzedaz samochodow manualnych. Link Zgłoś
Gość: wj777 Re: Perwsza wada automatu obalona, ale...... IP: *.dip.t-dialin.net 09.04.02, 07:15 Gość portalu: molo napisał(a): > ale ciekawostka, w USA wzraasta sprzedaz samochodow manualnych. Przeciez Amerykancy wcale nie umieja manualnie przelanczac biegow - zobacz film z Richard Gere "Pretty Woman" jak on maltretuje wspanialego Lotusa!!!!! Link Zgłoś
Gość: sindbad Re: Perwsza wada automatu obalona, ale...... IP: 10.120.22.* 09.04.02, 08:55 ...ale pozostała druga wada automatu, a mianowicie skrzynia automatyczna jest zawsze droższa od manualnej. Zresztą wolę jak auto jest mi posłuszne i jak ja nim dyryguję a nie jak samo jedzie. Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Perwsza wada automatu obalona, ale...... IP: 212.106.189.* 09.04.02, 09:01 Tutaj jest mowa o skrzyni automatycznej nie o samochodzie z gwiezdnych wojen.Miałem automat w VW-poezja,jazda jak w bajce,teraz macham i myślę aby jak najmniej szarpało.Automat ma przyszłość i tak trzeba będzie to zaakceptować. Link Zgłoś
Gość: robert Re: Perwsza wada automatu obalona, ale...... IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 09.04.02, 11:10 Z mojego doświadczenia wiem, że automat znakomicie uspokaja mnie na drodze - jadę sobie, delektuje sie komfortem i podziwiam córy koryntu. Ręczna skrzynia sprawia mi dużo frajdy ale na krętej drodze. Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Perwsza wada automatu obalona, ale...... IP: 172.18.118.* 09.04.02, 12:46 Automat jest wspanialym rozwiazanie w miescie, ale pod warunkiem ze inni tez maja automaty. Jazda za samochodem z manualem jest wkurzajaca, bo trzeba puszczac i dodawac gazu w czasie gdy wlasciciel manuala zmienia biegi. Na autostradzie nie ma roznicy (oprocz spalania - zwykle piatka manuala ma wyzsze przelozenie niz czworka automatu). Natomiast na waskich, kretych drogach, szczegolnie gdy trzeba wyprzedzac inne samochody automat to beznadziejne rozwiazanie. Link Zgłoś
Gość: robert Re: Perwsza wada automatu obalona, ale...... IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 09.04.02, 12:50 U mnie piątka w automacie ma przełożenie prawie jak w dizlu: 55km/1000obr. N szóstce ręcznej mam 45km/1000obr. pzdr Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Perwsza wada automatu obalona, ale...... IP: 172.18.118.* 09.04.02, 12:56 Gość portalu: robert napisał(a): > U mnie piątka w automacie ma przełożenie prawie jak w dizlu: 55km/1000obr. N > szóstce ręcznej mam 45km/1000obr. Tak. U mnie 5'tki nie ma w automacie - GM pozalowal i tylko 4 biegi wlozyl. Ale przelozenie na czworce podobne. Natomiast w mniejszym samochodziu GM'owi bylo nawet czworki szkoda i tylko 3 biegi wlozyl... Link Zgłoś
Gość: robert Re: Perwsza wada automatu obalona, ale...... IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 09.04.02, 13:04 Może chociaz dorzucił ze dwa do tyłu? Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Perwsza wada automatu obalona, ale...... IP: 172.18.118.* 09.04.02, 13:17 Gość portalu: robert napisał(a): > Może chociaz dorzucił ze dwa do tyłu? Musze sprawdzic :) Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Perwsza wada automatu obalona, ale...... IP: *.makolab.pl 09.04.02, 13:46 A cóż to za automat który na piątce trzyma 1.000 obr/min? U mnie przy ok. 1.700 nie ma siły żeby nie zredukował na czwórkę - tak miałem w poprzednim aucie, tak mam w aktualnym i tak było we wszystkich z którym miałem do czynienia. Czy aby te 1.000 nie są wtedy, gdy napęd rozłącza sprzęgło jednokierunkowe? Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Perwsza wada automatu obalona, ale...... IP: 172.18.118.* 11.04.02, 20:25 To bardzo zalezy od oprogramowania. U mnie np. automat w modzie "komfortowym" potrafi silnik na 900 obrotow utrzymywac i nie zredukowac biegu nawet przy srednio silnym przyspieszaniu. W wersji sportowej redukcja nastepuje natychmiast, ale jak jedziesz na minimalnym gazie to i tak spowrotem na czworke wlaczy i obroty do 900 RPM spadna. Jak jechalem Cadillac'iem CTS, to w normalnym modzie skrzynia dzialala tak jak u mnie w wersji sportowej. Za to w modzie sportowym automat trzymal silnik na maksymalnych mozliwych obrotach i redukowal biegi gdy sie zwalnialo. Link Zgłoś
Gość: wj777 Re: Perwsza wada automatu obalona, ale...... IP: *.dip.t-dialin.net 09.04.02, 13:15 Automat nie tylko ma przyszlosc - to jest przyszlosc. Obecnie jedyna juz tylko wada automatu jest jego stosunkowo jeszcze wysoka cena. Ale jesli coraz wiecej ludzi zdecyduje sie go kupic wiec cena szybko spadnie i bedzie standardem we wszystkich klasach (tak jak juz obecnie ABS, ESP, klimatyzacja itd). Nowoczesne piecio- lub szesciobiegowe automaty spalaja mniej, a nowy bezstopniowy automat Audi tez lepiej przyspiesza, no i oczywiscie daja sie tez manualnie laczyc (jak np. tzw. Tiptronic w moim DB). Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Perwsza wada automatu obalona, ale...... IP: 172.18.118.* 09.04.02, 13:22 Gość portalu: wj777 napisał(a): > Automat nie tylko ma przyszlosc - to jest przyszlosc. Jezeli musialby stawiac pieniadze na to jakie przekladnie samochody beda mialy za 5 lat, to moje typy sa nastepujace: - elektronicznie sterowana skrzynia manualna. Cos jak w Alfie 156. Mozna zarowno jezdzic jak z automatem jak i manualnie zmieniac biegi. Zalety obu swiatow, cena znaczne nizsza niz prawdziwego automatu (w koncu to zwykly manual + troche eletroniki + trzy silowniczki) - bezstopniowa skrzynie (CVT). Pozwala utrzymywac silnik na optymalnych obrotach a jednoczesnie przyspieszac. Zmniejsza zuzycie paliwa (jezeli jej opory wlasne sa niewielkie) - samochody z napedem hybrydowym - silnik napedza pradnice a ta silniki elektryczne w kolach. Skrzynia biegow niepotrzebna. Marek P.S. Ciekawe co bede mowil o tym poscie za 5 lat... Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Perwsza wada automatu obalona, ale...... IP: *.makolab.pl 09.04.02, 13:48 Skrzynie manualne będą nadal dominowały, zwiększy się udział CVT kosztem klasycznych automatów, skrzynie "manualne" ze sterowaniem elektrohydraulicznym nadal będą egzotyką. Link Zgłoś
Gość: wj777 Re: Perwsza wada automatu obalona, ale...... IP: *.dip.t-dialin.net 09.04.02, 13:50 Masz racje piszac, ze oczywiscie beda na rynku istnialy rownolegle roznego rodzaju rozwiazania automatycznych skrzyn biegow. Uzaleznione to jest tez od typu auta (sportowy, terenowy, limuzyna) no i wymagan samego kierowcy (konsumenta). Ale faktem jest, ze predzej czy pozniej automat bedzie standardem. Zreszta bez automatow nie da sie jeszcze bardziej zmniejszyc zuzycia oraz uzyskac czyszczejsze spaliny (np. Lupo 3L TDI). No ale mysle,ze bedzie to jeszcze trwalo nieco dluzej niz 5 lat. Osobiscie najbardziej interesuje mnie aktualnie bezstopniowy automat Audi - koniecznie musze w najblizszym czasie zrobic probna jazde takim autem, bo ciekawy jestem jakie to odczucie w czasie jazdy. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Perwsza wada automatu obalona, ale...... IP: 172.18.118.* 09.04.02, 14:01 Robilem test drive nowej Altimy 2.5 S z CVT. Uczucie jest smieszne - dodajesz gazu, silnik nie zmienia obrotow a samochod przyspiesza. Bardzo ladnie sie Altima z tym mniejszym silnikiem (2.4l?) zbiera. Link Zgłoś
Gość: sand Re: Perwsza wada automatu obalona, ale...... IP: *.acn.waw.pl 09.04.02, 14:00 Gość portalu: sindbad napisał(a): > ...ale pozostała druga wada automatu, a mianowicie skrzynia automatyczna jest > zawsze droższa od manualnej. Zresztą wolę jak auto jest mi posłuszne i jak ja > nim dyryguję a nie jak samo jedzie. jest drozsza w europie, natomiast w stanach do manualnej trzeba doplacic... co kraj to obuczaj PZDR sand Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Perwsza wada automatu obalona, ale...... IP: 172.18.118.* 09.04.02, 14:09 Gość portalu: sand napisał(a): > jest drozsza w europie, natomiast w stanach do manualnej trzeba doplacic... > co kraj to obuczaj To ze w USA autmat jest tanszy od manuala to mit. Jedyny samochod w ktorym trzeba za manual doplacic to Chevy Corvette. We wszystkich innych albo doplaca sie za automat, albo jest ta sama cena, albo manual jest calkowicie niedostepny (tylko wersja z automatem jest produkowana). Link Zgłoś
Gość: wj777 Re: Perwsza wada automatu obalona, ale...... IP: *.dip.t-dialin.net 09.04.02, 14:29 Poniewaz znasz sie tak dobrze na rynku amerykanskim, wiec pytanie: ile procent aut w USA ma automat? I jeszcze drugie pytanie: ile procent aut w USA ma klimatyzacje? Oszacuj sam, albo podaj dokladne liczby, jesli sa Tobie znane - bardzo mnie to interesuje! Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Perwsza wada automatu obalona, ale...... IP: 172.18.118.* 09.04.02, 14:46 Probowalem znalezc jakies prawdziwe dane by odpowiedziec a Twoje pytanie, ale srednio mi to idzie. Nie umiem odpowiedziec ile procentowo samochodow ma klime i automat. To bardzo zalezy od stanu - na polnocy znacznie mniej ludzi kupuje klime. Ale sadzac z tego jakie samochody uzywane mozna tu kupic, to znaczaca wiekszosc ma jedno i drugie. Manual maja samocody sportowe i super-tanie. Samochodu bez klimy jeszcze nie spotkalem. Za to znalazlem cos innego - ciekawe statystyki samochodowe ze swiata: www.sasked.gov.sk.ca/docs/actss20/u3a03.html Np. w 1986 roku bylo 386 milionow samochodow na swiecie, z czego 35% jezdzilo w USA... Link Zgłoś
Gość: Martinez Re: Perwsza wada automatu obalona IP: 172.16.0.* 11.04.02, 20:16 Ta skrzynia w Corsie to nie automat. To jest mechaniczna skrzynia z automatycznym sterowaniem. Może stąd się wziął ten wynik ze spalaniem. Link Zgłoś