Dodaj do ulubionych

Ricardo, silnik synchroniczny 85 kW

06.03.15, 12:39
Przeznaczony do napedu pojazdow.

Silnik zostal zbudowany w oparciu o technologie materialow nie zawierajacych
pierwiastkow ziem rzadkich.

www.theengineer.co.uk/news/ricardo-unveils-rare-earth-free-electric-vehicle-motor/1019927.article
Dzieki wyeliminowaniu magnesow neodymowych silnik jest tanszy i nie jest zalezny
od importu tego metalu z Chin.

Obserwuj wątek
    • trypel Re: Ricardo, silnik synchroniczny 85 kW 06.03.15, 13:14
      najważniejsze że pięknie sie nazywa.
      Znam laski co od razu poleciałyby i kupiły Ricardo do swojego auta
      • nazimno jaja to jaja: Twoje laski twoj cyrk 06.03.15, 13:27
        Ten silnik moze przyczynic sie do szybkiego rozwoju napedow elektrycznych.
        85 kW silnika synchronicznego "to nie w kij dmuchal".
        Takie dwa w pojezdzie, i pozesz posuwac.... nieeeee nie te laski.... spokojnie ponad 200 km/h.

• galtomone "Gupi" jestem inzynieryjnie 06.03.15, 13:32
      Czy zatem moge prosic o:
      1. Wyjasnienie czym ten silnik rozni sie od obecnie stsosowanych I dalczego jest lepszy?
      2. Na czym polega synchronicznosc lub jej brak I dlaczego to wazne
      3. Co mi po silniku, skoro dalej trzeba przez tydzien ladowac baterie.
      • nazimno Wszystko istotne jest w artykule... 06.03.15, 13:44
        Ten silnik (jak proszek do prania - lepszy od innych), jest lepszy od innych silnikow.
        Stosunek masy i mocy nominalnej jest wyjatkowo korzystny.

Pytanie o "synchronicznosc" obala mnie na ziemie - odsylam do wikipedii i klasyfikacji
        silnikow elektrycznych.

Akumulatorow (a nie baterii) wcale nie potrzeba ladowac przez tydzien.
        Masz jakies archiwalnie zniekszatalcone dane na ten temat.

Przy okazji zobacz sobie nowosc elektryczna z Genewy.

• nazimno 1000 KM, 0...100 km/h w 2,8s 06.03.15, 13:50

insights.globalspec.com/article/638/flow-battery-technology-aims-to-take-the-driver-s-seat

vmax ~ 300 km/h
        • galtomone Wszystko istotne jest w artykule.. nie watpie, ale 06.03.15, 14:41
          ...liczylem, ze strscisz w prostych slowach najwazniejsze.

nazimno napisał:

> Pytanie o "synchronicznosc" obala mnie na ziemie - odsylam do wikipedii i klasy
          > fikacji
          > silnikow elektrycznych.

Tez bym chcial jak ty wiedziec wszystko o wszystkim. Ech.... ja malutki.

> Akumulatorow (a nie baterii) wcale nie potrzeba ladowac przez tydzien.
          > Masz jakies archiwalnie zniekszatalcone dane na ten temat.

Jak zwal, tak zwal, dobrz ewiesz co mialem na mysli.
          Tydzien jest oczywiscie przejaskrawieniem (nie wiedzilales??? obalasz mnie na ziemie!) ale skoro juz sie czepiasz.

Ile trzeba ladowac Tesele po przejechaniu 400km czyli wykorzystaniu maks zasiegu?

> Przy okazji zobacz sobie nowosc elektryczna z Genewy.
          Gdzie?
          • nazimno tu: 06.03.15, 14:49

insights.globalspec.com/article/638/flow-battery-technology-aims-to-take-the-driver-s-seat
            PS
            Albo spisz i we snie przyswajasz ekran.
            To taka "reluktancja" czyli minimalizacja...strumienia informacji.

• crannmer Re: "Gupi" jestem inzynieryjnie 06.03.15, 13:56
        galtomone napisał:
        > 1. Wyjasnienie czym ten silnik rozni sie od obecnie stsosowanych I dalczego jes
        > t lepszy?

To jest silnik reluktancyjny, natomiast najczesciej stosowane sa silniki na magnesy stale lub z aktywnym wzbudzeniem. Silnik reluktancyjny nie potrzebuje ani magnesow ani uzwojenia wzbudzenia. Jest tanszy w produkcji (sam silnik, bez sterowania). Bez zasilania nie podowuje dodatkowych oporow, co jest wazne np. podczas jazdy na dobiegu.

Z wad ma np. nieco mniejsza sprawnosc, niz te z magnesami trwalymi i wymaga silniejszej i bardziej skomplikowanej, ergo drozszej elektroniki sterujacej.

> 2. Na czym polega synchronicznosc lub jej brak I

W silniku synchronicznym wirnik nadaza za polem magnetycznym przelaczanym z jednego bieguna stojana na nastepny. W silniku asynchronicznym pod obciazeniem nie ma synchronicznosci pola i wirnika.

> dlaczego to wazne

W tym wypadku to nie jest wazne. Olbrzymia wiekszosc silnikow elektrycznych w samochodach to silniki synchroniczne.
        • nazimno To slowo "reluktancyjny" duuuzooo Galtomone powie 06.03.15, 14:04
          Przeciez powiedzial, ze jest w tym temacie zielony....

pl.wikipedia.org/wiki/Silnik_reluktancyjny
          • galtomone Re: To slowo "reluktancyjny" duuuzooo Galtomone 06.03.15, 14:52
            Fakt, trzeba googlac :-)
            W zyciu slowa nie slyszalem.
            Niestety w przeciwienstwie do Was koledzy nie znam sie na wszystkim.
          • crannmer Moje posty sa pisane dla ... 06.03.15, 15:06
            ... czytelnikow potrafiacych po przeczytaniu naglowka i pierwszego zdania zauwazyc i przeczytac tekst po pierwszym zdaniu nastepujacy.

W przedmiotowym poscie podalem kilka istotnych w dyskutowanym kontekscie wlasciwosci.
            Kto ma oczy, ten czyta.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka