Dodaj do ulubionych

Poduszki Takata

04.06.15, 19:58
m.wyborcza.biz/biznes/1,106501,18019800,Felerne_poduszki_i_stacyjki__Naprawy_potrwaja_latami.html?utm_source=m.gazeta.pl&utm_medium=testbox&utm_campaign=BizTechImg
Wiecie czy gdzieś jest lista modeli/roczników?
Marsie się czy mój też się łapie. ...
Obserwuj wątek
    • nazimno Re: Poduszki Takata 04.06.15, 20:15
      blog.caranddriver.com/massive-takata-airbag-recall-everything-you-need-to-know-including-full-list-of-affected-vehicles/

szukamy wg. takata airbag security recall lexus
      • galtomone Re: Poduszki Takata 04.06.15, 20:42
        Danke
      • marekggg Re: Poduszki Takata 05.06.15, 13:47
        a moje Legacy sie hyba zalicza...
    • nazimno Re: Poduszki Takata 04.06.15, 20:17
      Lexus: 2002–2007 SC430
      • galtomone Re: Poduszki Takata 04.06.15, 20:43
        Uff :-)
    • do.ki Re: Poduszki Takata 04.06.15, 23:20
      A ty zamierzasz używać poduszek? Mnie to śmieszy, bo poduszki to najbardziej niepotrzebny element wyposażenia, ktory dają sobie wciskać tak zwani znawcy. Szansa, ze kiedykolwiek tego użyją jest jeszcze mniejsza niż w przypadku zestawu naprawczego do kół, no ale tu przecież chodzi o bezpieczeństwo. Pardon, o fetysz bezpieczeństwa.
      Galto, ochłoń, napij sie czegoś i get a life.
      • engine8 Re: Poduszki Takata 04.06.15, 23:30
        A ty zamierzasz używać poduszek?
        Nic bardziej bzdurnego..... Przypomne ci ze tych poduszek sie nie uzywa do spania ani niczego innego - one sa aby Ci mozg nie wypadl jak Ty w kogos albo ktos w Ciebie walnie.
        Zyczylbym sobie aby ngdy nie byly potrzebne. I nie wypobrazam sobie aby jakikolwiek samochod byl oferowany bez nich.

A gdyby nie poduszki to osobiscie przynajmniej raz bym juz odszedl z tego swiata - fizycznie albo psychicznie...
      • gzesiolek Re: Poduszki Takata 05.06.15, 00:03
        Znam min. 3osoby ktore swoje zycie zawdzieczaja w duzej mierze poduszkom...
        Dla mnie wystarczy...
        Ale Ty zapewne jestes jednym z tych ktory uwaza wszelkie poduszki, pasy, strefy zgniotu, nie mowiac o elektronicznych "bajerach" wspomagajacych bezpieczenstwo sa zupelnie zbedne i wymyslone tylko po to bys musial za auto placic o 50% wiecej...
        • do.ki Re: Poduszki Takata 05.06.15, 07:40
          gzesiolek napisał:

> Znam min. 3osoby ktore swoje zycie zawdzieczaja w duzej mierze poduszkom...
          > Dla mnie wystarczy...

A ja nie znam nikogo takiego. I ogromna wiekszosc poduszek nigdy nie zostanie wykorzystana. Ja swoich tez nie wykorzystam.

> Ale Ty zapewne jestes jednym z tych ktory uwaza wszelkie poduszki, pasy, strefy
          > zgniotu, nie mowiac o elektronicznych "bajerach" wspomagajacych bezpieczenstwo
          > sa zupelnie zbedne i wymyslone tylko po to bys musial za auto placic o 50% wie
          > cej...

Uwazam te wszystkie bajery za malo przydatne. Wystarczy sie nie zderzac. Ale niektorzy widac potrzebuja tego, bo nie umieja jezdzic ani szybko, ani bezpiecznie.
          • gzesiolek Re: Poduszki Takata 05.06.15, 11:35
            Problem w tym, ze moje bezpieczenstwo mimo wszelkich staran nie zalezy tylko i wylacznie ode mnie... ale takze od innych uzytkownikow drog, takze tych co to uwazaja, ze kto jak kto ale oni to dopiero umieja jezdzic szybko i bezpiecznie (a niestety jednak zwykle nie potrafia)...
          • only_the_godfather Re: Poduszki Takata 05.06.15, 12:30
            Sam znam kilka osób które dzięki elektronice poduszkom itd. żyją. Jasne większość z poduszek montowanych w autach nigdy nie zostanie użyta. I dobrze że nie zostanie użyta ale nigdy nie wiesz czy kiedyś jednak nie będzie ci to potrzebne. Jasne można mówić wystarczy się nie zderzać. Tyle tylko że czasem wystarczy ułamek sekundy i zdarzy się wypadek. I tu wcale nie chodzi o umiejętności, bo np tacy kierowcy rajdowi, jednak umiejętności mają a sami czasem wypadają z trasy. Mówisz że niektórzy nie umieją jeździć?A może zwyczajnie nie ma super kierowców i każdemu może się zdarzyć ten ułamek sekundy w którym zrobi coś nie tak.
          • galtomone Re: Poduszki Takata 06.06.15, 09:58
            do.ki napisał:

> A ja nie znam nikogo takiego. I ogromna wiekszosc poduszek nigdy nie zostanie w
            > ykorzystana. Ja swoich tez nie wykorzystam.

Czy numery Lotto, które wypadają w kolejnych losowaniach moglbys nam podac???? Nie zebym Ci zle zyczyl, ale sam takie bzdury (ja jestem niezniszczalny, itd...) opowiadałem jak mój wiek rozpoczynal się cyfra 1x - czyli w wieku lat nastu. Teraz wiem, ze jednak zycie uczy pokory....
      • galtomone Re: Poduszki Takata 05.06.15, 08:09
        Zamierzac nie zamierzam, ale może się zdarzyć. Nie zarzekam się. Zatem lepiej miec sprawne niż nie sprawne.
      • nazimno Re: Poduszki Takata 05.06.15, 08:30
        www.consumerreports.org/cro/news/2014/10/everything-you-need-to-know-about-the-takata-air-bag-recall/index.htm

To powazny problem.
        Ladunek pirotechniczny na skutek higroskopijnosci
        eksploduje wysokoenergetycznie ,razac odlamkami.

• thea19 Re: Poduszki Takata 06.06.15, 09:36
        ja uzywalam poduszek i kurtyn, dzieki nim zyje. ilosc w aucie jest jednym z wyznacznikow kupna nowego pojazdu. raczysz glupio zartowac?
    • 4slash Re: Poduszki Takata 05.06.15, 10:16
      Ja użyłem poduszek powietrznych. Ponad 9 lat temu jechałem Octavią I i Astra mi wymusiła na obwodnicy. Po uderzeniu wyniku zmiany toru jazdy przebiłem barierę pod kątem prostym przy prędkości ponad 100 km/h i spadłem kilka metrów poniżej poziomu drogi za rowem.
      Poduszki oczywiście uratowały mi życie ale był też skutek uboczny. Poduszka zerwała moją prawą rękę z kierownicy i z dużą siłą uderzyłem palcami w konsolę z radiem. Uszkodzeniu uległo radio oraz moje dwa palce (połamane paznokcie i zerwane ścięgno). Mam pamiątkę bo końcówki palca serdecznego nie mogę wyprostować ale nie jestem pianistą jak powiedział chirurg, który mnie badał po wypadku. Był to chyba najlepszy fachowiec bo wypadek miałem 1 km od ośrodka replantacji kończyn.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka