Dodaj do ulubionych

Co to jest

07.07.15, 19:41
Skrzynia biegów "półautomatyczna"?
Obserwuj wątek
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Co to jest 07.07.15, 19:43
      To skrzynia ktora zwalnia z naciskania sprzegla, ale nie zwalnia z podejmowania decyzji o zmianie.
    • mariusz-ef Re: Co to jest 07.07.15, 21:04
      W Peugeocie spotkałem sie z taką skrzynią (chyba).
      Tam nazywają ją skrzynia pilotowaną (dlatego chyba).
      Ogólnie:
      - auto wyposażone jest w zwykłą skrzynię biegów (także ze sprzęgłem), plus automat/robot, kt. zmienia biegi zamiast kierującego.
      Kierujący ma do dyspozycji pedał gazu, hamulca, ale nie ma pedału sprzegła (ale może mieć przy kierownicy manetki do zmiany biegów - moje auto nie mialo, a redukcja następowała po gwałtownym wciśnięciu gazu i jego puszczeniu - fajnie było).

Jakiś czas temu miałem takie auto z wypożyczalni (peugeot 301).
      Pojeździłem po mieście, trochę poza i... wszystko ok, a spalanie mnie zastrzeliło (niskie).
      Chyba polecam
      • crannmer Re: Co to jest 07.07.15, 21:41
        mariusz-ef napisał:
        > W Peugeocie spotkałem sie z taką skrzynią (chyba).
        > Tam nazywają ją skrzynia pilotowaną (dlatego chyba).

To jest skrzynia zautomatyzowana, a nie polautomatyczna.
        • mariusz-ef Re: Co to jest 07.07.15, 22:42

ok, dziekuje
      • waga170 Re: Co to jest 07.07.15, 23:29
        autokult.pl/8443,zautomatyzowana-skrzynia-biegow-jak-pracuje-skrzynia-polautomatyczna
        To co opisales to jest wlasnie polautomatyczna skrzynia biegow zwana rowniez zautomatyzowana skrzynia biegow.
        • jestklawo Re: Co to jest 08.07.15, 09:46
          jeśli napisał że zautomatyzowana, a nie polautomatyczna, to zautomatyzowana, a nie polautomatyczna, kawa jego mać!!!
          • mariusz-ef Re: Co to jest 10.07.15, 07:27
            s e m a n t y k a

nie ma się co spinać
    • qqbek U Mercedesa 07.07.15, 21:33
      ...przynajmniej w starej "A-Klasie" (W168) to brak pedału sprzęgła. Biegi zmieniasz ty (tradycyjną wajchą) za operowanie sprzęgłem odpowiada automat.
    • liczbynieklamia Re: Co to jest 08.07.15, 09:37
      Zawsze jest to skrzynia o budowie takiej, jak skrzynia manualna, ze zautomatyzowanym sprzęgłem. Przez lata zmieniało się zaś sterowanie. Kiedyś była to zwykła "wajcha" (np. Trabant Hycomat), dziś sterowanie może się odbywać automatycznie (np. DSG).
    • derff Re: Co to jest 09.07.15, 09:27
      A swoją droga lokomotywa obywa się bez skrzyni biegów a samochód zwykle nie. Ciekawe?????
      • qqbek Re: Co to jest 09.07.15, 09:32
        A czy widziałeś kiedyś lokomotywę spalinową z bezpośrednim przeniesieniem napędu na koła?
        Bo na mój gust Diesel z lokomotywy napędza wpierw prądnicę zawsze :)
        • qqbek Re: Co to jest 09.07.15, 09:35
          Błąd: właśnie sobie sprawdziłem - małe lokomotywy manewrowe miewają czasami mechaniczne przekładnie. Zwracam honor :)
      • waga170 Re: Co to jest 09.07.15, 09:46
        Ci
        > ekawe?????

W lokomotywie takiej co pot z niej splywa tlusta oliwa czyli w PAROWOZIE, process spalania nie odbywa sie w komorze tlokowej a reszte sprawdz sobie sam. Tak jak kolo mlynskie albo wiatrak, tez nie maja skrzyni biegow.
        Ale...
        Jechalem kiedys (lata 60-te) pociagiem z Ystad do Malmo, takim ichniejszym EKD tylko ze to nie bylo elektryczne a diesel. I zgadnij co, maszynista zmienial biegi, bardzo plynnie, chyba skrzynia byla czterobiegowa. Ciagnela pociag czyli to byla LOKOMOTYWA.
      • nazimno Re: Co to jest 10.07.15, 07:50
        Niezupelnie prawdziwe:

www.trakcja.one.pl/strona/uklady%20napedowe%20spt.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka