Dodaj do ulubionych

jaki silnik jest cichszy

IP: *.acn.waw.pl 19.09.04, 11:55
mniejszy wyżyłowany czy większy bez fiku-miku?

Na przykład: 2.0 czy 1.8T (oba montowane w Passatach, Superbach etc)?
Obserwuj wątek
    • conveyor Re: jaki silnik jest cichszy 19.09.04, 11:56
      Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi...

------------------
      Forum bez cenzury
      Prawdziwy Mężczyzna
      • Gość: 927611543 dzięki. tego się obawiałem. I drugie pytanie: IP: *.acn.waw.pl 19.09.04, 12:08
        który silnik jest cichszy: mniejszy czy większy, oba wykonane w podobnej
        technologii?

Na przykład montowane w Focusach 1.4i Zetec, 1.6i Zetec, 1.8i Zetec i 2.0i
        Zetec? Wszystkie to 4 cylindry w ukł. rzędowym / Elektroniczny wtrysk paliwa i
        elektroniczny układ sterowania pracą silnika EEC V / Elektroniczny zapłon
        bezrozdzielaczowy / Katalizator.

Przypuszszam że odpowiedź jak powyżej?
        • conveyor Re: dzięki. tego się obawiałem. I drugie pytanie: 19.09.04, 12:21
          Widzisz, na moj ptasi rozum to im wiekszy silnik tym glosniejszy. Z drugiej strony silnika o wiekszej mocy nie trzeba tak krecic zeby uzyskac te same osiagi, czyli pojawia sie tez czynnik ludzki. Mysle, ze nie ma tu innej drogi jak sprawdzic wszystko empirycznie, ewentualnie poszukac danych na temat glosnosci we wnetrzu...

------------------
          Forum bez cenzury
          Prawdziwy Mężczyzna
          • Gość: 529117634 na mój IP: *.acn.waw.pl 19.09.04, 12:50
            na mój odwrotnie, z powodu który wspomniałeś. Żeby jechać z zadaną szybkością
            (np. 110 km na gierkówce), auto o mniejszej pojemności trzeba bardziej
            podkręcić, a więc jest większy hałas.

Z drugiej strony, nie wiem czy kwestia nie jest czysto teoretyczna, bo auta o
            większych silnikach mają z reguły inne opony (szersze, a więc głośniejsze), a
            często-gęsto również nieco inne mechanizmy przeniesienia napędu, nastawy
            zawieszenia etc, co może całkowicie niwelować sprawy związane z hałasem samego
            silnika.

Co do prasy: ich pomiary są całkowicie bezużyteczne. Wiem, bo prowadzę własną
            bazę. Przykad: Kia Piccanto 1.1, prędkość 130: Auto świat 21: 73 dB, Auto
            Sukces 7-8: 73 dB, Auto zeitung 16: 77 dB, auto motor i sport 9: 72 dB.
            Przykład jeszcze bardziej szokujący: Renault Laguna 2.2: Auto świat testy 74
            dB, Auto week 26: 68 dB! Sześć dB różnicy to jest kosmos!

Niestety empirycznie sprawdzić się nie da. Żaden dealer nie da ci na jazdę
            próbną dwu aut jednego po drugim.
            • conveyor Re: na mój 19.09.04, 12:55
              Gość portalu: 529117634 napisał(a):

> na mój odwrotnie, z powodu który wspomniałeś. Żeby jechać z zadaną szybkością
              > (np. 110 km na gierkówce), auto o mniejszej pojemności trzeba bardziej
              > podkręcić, a więc jest większy hałas.

To jest dokladnie to co mialem na mysli.
              Co do pomiarow w prasie to faktycznie kicha z tego co piszesz, inna sprawa to metodyka pomiaru, bo na przyklad mozna zrobic pomiar przy 80 km/h, po calkowitym otwarciu przepustnicy lub calkowitym jej zamknieciu (plus cale spektrum stanow posrednich) no i ktory pomiar jest lepszy?
              Pozdrawiam

------------------
              Forum bez cenzury
              Prawdziwy Mężczyzna
    • Gość: kaes Re: jaki silnik jest cichszy IP: *.meganet.pl 19.09.04, 12:12
      elektryczny.
    • Gość: Siwy Re: jaki silnik jest cichszy IP: *.telia.com 19.09.04, 12:39
      Silnik o wiekszym volumie i bez turbo/kompresora jest zawsze cichszy .
      • Gość: 56119829 postmodernizm IP: *.acn.waw.pl 19.09.04, 12:56
        no to mamy sprzeczne opinie.

Początkowo sądziłem jak Ty, ale jako osoba która w samochodzie z trudem
        odróźnia kierownicę od koła zapasowego wolałem zapytać, no i kolega konwejer
        dał odpowiedź postomodernistyczną.
        • conveyor Re: postmodernizm 19.09.04, 13:27
          Tak czy inaczej, bez pomiarow raczej sie nie obedzie, bo tego problemu tutaj toretycznie nie rozwiazemy.
          Nur praxis!

------------------
          Forum bez cenzury
          Prawdziwy Mężczyzna
          • Gość: -_- Re: postmodernizm IP: *.dyn.optonline.net 19.09.04, 15:24
            na ogol w samochodach z duzymi silnikami typu V6 i V8 jest ciszej.silniki kreca
            mniejsze obroty na duzych oredkosciach.

natomiast jesli chcesz porownac 1.4 do 1.6 i 2.0 to pewnie roznica jest tak
            mala ze wcale nie wyczowalna.
    • Gość: sobiekombinuję Re: jaki silnik jest cichszy IP: *.toya.net.pl 19.09.04, 15:34
      przy tym samym wydatku mocy na wale, silnik mocniejszy zazwyczaj jest cichszy,
      bo ma niższą predkość obrotową ergo mniej źródeł hałasu w jednostce czasu
      (źródło hałasu to eksplozja mieszanki + hałas ułożyskowamia~0), hałas sprężarki
      to pikuś, ledwo ją słychać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka