olecky 14.12.06, 15:33 rzeczpospolita.pl/dodatki/warszawa_061214/warszawa_a_8.html pozdrawiam, olek ps. pare liczb: www.zm.org.pl/?a=wal_miedzeszynski-2_5 Link Zgłoś Obserwuj wątek
roweroraffi Re: [pr] spacerniak na Wale 14.12.06, 17:35 olecky napisał: > rzeczpospolita.pl/dodatki/warszawa_061214/warszawa_a_8.html Czyli jednak... ostatnio starałem się dopomóc pełnomocnikowi d.s. Wisły i pełnomocnikowi d.s. dróg rowerowych by coś z tym zrobili. Jednak widać na głupotę inRZynJerUF i dwóch pełnomocników to za mało ;-) Na szczęście Wał Miedzeszyński to ciche miejsce na uboczu do którego można dojechać samochodem aż pod sam płot. Okolicznych mieszkańców nie ma, najbliższych oddzielają 3 jezdnie o 6-8 pasach ruchu i są zasłonięci ekranami dźwiękochłonnymi.. tych barierek nie będzie w miesiąc, tak samo jak znikały podobne z trasy Siekierkowskiej. 2,5km barierek... żyła złota normalnie...tony, tony surowca... chyba sam kupię jakiegoś żuczka i kilka kluczy do rozkręcania ;-) Link Zgłoś
marcin.jackowski Re: [pr] spacerniak na Wale 14.12.06, 17:42 > Jednak widać na > głupotę inRZynJerUF i dwóch pełnomocników to za mało ;-) Ci ostatni to akurat są tyle winni co i my. Pan Piwowarski sam narzekał na ten absurd, więc nie wrzucaj ich do jednego worka. Link Zgłoś
roweroraffi Re: [pr] spacerniak na Wale 14.12.06, 18:51 marcin.jackowski napisał: > > Jednak widać na > > głupotę inRZynJerUF i dwóch pełnomocników to za mało ;-) > > Ci ostatni to akurat są tyle winni co i my. > Pan Piwowarski sam narzekał na ten absurd, więc nie wrzucaj ich do jednego work > a. Żeby było jasne, na Pełnomocników nie narzekam, wiem, że obaj z tym walczyli i robią dobrą robotę (ze wszystkich Urzędników Ich chyba najbardziej doceniam za współpracę). Szkoda tylko, że tym razem nie skruszyli betonu urzędniczego. A Panu Piwowarskiemu sam pomagałem nieco w skontaktowaniu się z naszym stowarzyszeniem, znalazł na mnie namiar OIDP na stronie Masy i szukał jakiegoś kontaktu z nami, bo my opiniowaliśmy projekt i mogliśmy być pomocni jako zdanie rowerzystów. Później chyba jeszcze dzwonił do biura do ZM... Link Zgłoś
sebeqx Re: [pr] spacerniak na Wale 14.12.06, 20:51 Witam! Może jeszcze dach zrobią żeby ludności nie kapało na głowę jak będą powodzie oglądać. No i rowerzystom co by bez błotników mogli śmigać :P Link Zgłoś
robertrobert1 Re: [pr] spacerniak na Wale 14.12.06, 18:43 Na Wale od Trasy S do owego spacerniaka wystepuje od 3 lat droga rowerowa i o ile mi wiadomo przez caly ten okres nie zdarzyl sie wypadek spadniecia ze skapy. A moze zlozyc wniosek o jego obarierkowanie? Link Zgłoś
roweroraffi Re: [pr] spacerniak na Wale 14.12.06, 18:53 robertrobert1 napisał: > Na Wale od Trasy S do owego spacerniaka wystepuje od 3 lat droga rowerowa i o > ile mi wiadomo przez caly ten okres nie zdarzyl sie wypadek spadniecia ze > skapy. A moze zlozyc wniosek o jego obarierkowanie? Nie, bo wtedy to już będę musiał w STARa zainwestować a nie tylko w Żuka. Na Żuka tyle ton nie wejdzie ;-) Link Zgłoś
cosmit Re: [pr] spacerniak na Wale 14.12.06, 18:49 Olek, przede wszystkim wysokość bararier ma wynosić 120 cm nad powierzchnię nwierzchni (nie śmiej się tak jest napisane w oryginale), po drugie tego wymagają przepisy budowlane (mam na myśli wysokość pochwytu/krawędzi), na Złotych Tarasach inspektorzy nie zatwierdzali nawet przy błędach rzędu 1 mm stąd znam temat. Tłumaczyli się tym, że "wystarczy, aby za kilka lat, nawet za 20, jakaś pijana melepeta wyfrunęła przez te barierke i akurat w tymże miejscu będzie brakowało jednego milimetra, to ja idę siedzieć, nawet na emeryturze" to usłyszałem od jedneg inspektora nadzoru budowlanego (inni potwierdzili), przytaczam z pamięci. Link Zgłoś
olecky Re: [pr] spacerniak na Wale 14.12.06, 18:58 cosmit napisał: > Olek, przede wszystkim wysokość bararier ma wynosić 120 cm poucz projektantow, nie mnie. Na przekroju bylo 1100 mm. > na Złotych Tarasach Zlote Tarasy sa raczej niespecjalnie dobrym przykladem, bo nie piszemy tu o balkonie czy kladce nad przepascia, tylko o wale przeciwpowodziowym. > inspektorzy nie zatwierdzali nawet przy błędach rzędu 1 mm > stąd znam temat. Tłumaczyli się tym, że "wystarczy, aby za kilka lat, nawet za > 20, jakaś pijana melepeta wyfrunęła przez te barierke i akurat w tymże miejscu > będzie brakowało jednego milimetra, to ja idę siedzieć, nawet na emeryturze" srednio mnie te tlumaczenie przekonuje. Jakos np. w przypadku kraweznikow bez problemu lykaja odchylenia o 400%. pozdrawiam, olek Link Zgłoś
roweroraffi Re: [pr] spacerniak na Wale 14.12.06, 19:41 olecky napisał: > Jakos np. w przypadku kraweznikow bez > problemu lykaja odchylenia o 400%. A nawet 1300-1600% :-) Link Zgłoś
sebeqx Re: [pr] spacerniak na Wale 14.12.06, 20:49 Witam! A jakby zrobili 0cm to choćby i 1000000% to i tak będzie 0cm. Natomiast jak zrobili choćby 1 centymetr to już mają... pH 5,5 :P Link Zgłoś
lakiana Re: [pr] spacerniak na Wale 14.12.06, 20:55 roweroraffi napisał: > olecky napisał: > > Jakos np. w przypadku kraweznikow bez > > problemu lykaja odchylenia o 400%. > A nawet 1300-1600% :-) > ...chyba zabiorę jutro miarkę-centymetr na Krawkowskie Przedmieście :D w wąskiej spódnicy tego nowegokrawężnika się nie da, serio... jest chyba nawet wyższy, niż buty-platformy Spice Girls :P Link Zgłoś
olecky Re: [pr] spacerniak na Wale 14.12.06, 21:19 lakiana napisała: > ...chyba zabiorę jutro miarkę-centymetr na Krawkowskie Przedmieście :D > w wąskiej spódnicy tego nowegokrawężnika się nie da, serio... > jest chyba nawet wyższy, niż buty-platformy Spice Girls :P o ile rozumiem, nie ulozono tam jeszcze wierzchniej warstwy nawierzchni. pozdrawiam, olek Link Zgłoś
gromanik Re: [pr] spacerniak na Wale 15.12.06, 11:07 tam był taki problem, że sprowadzili z Chin krawężniki wystające nad nawierzchnię 11cm zamiast 6 i potem kombinowali jak je obniżyć do projektowanych 6, np,. przez dołożenie dopasowanych do nich bloków wyprodukowanych w jakimś rodzimym zakładzie, żeby tego skosu nad asfaltem było 6cm a nie 11. Jakby nie mogli sprzedac ich na inną budowę, gdzie takich potrzebują?! Link Zgłoś
roweroraffi Re: [pr] spacerniak na Wale 15.12.06, 16:23 gromanik napisał: > Jakby nie mogli sprzedac ich na inną budowę, gdzie takich > potrzebują?! Podejrzewam, że gdyby to był jakiś typowy rozmiar, nie ściagali by tego aż z Chin :-P Link Zgłoś
beno1 Re: [pr] spacerniak na Wale - NAJWAŻNIEJSZE 15.12.06, 18:16 Wy tu sobie żartujecie, a ten spacerniak jest przecież niewłaściwy z zupełnie innego, znacznie ważniejszego powodu - to jest zwężenie ścieżki praktycznie o co najmniej 60-80 cm z każdej strony z powodu strachu przy poruszaniu się w pobliżu niej. Przecież niełtwo wyobrazić sobie, co by się stało, gdyby rowerzysta jadący nawet te 10 km na godzinę zawadził kierownicą o sztachetkę tego spacerniaka. Przy prędkości wyższej to aż strach pomyśleć - oceniam, że przy 25 km to już pół ciała będzie w gipsie. Można też najnormalniej w świecie skręcić kark. TA BARIERKA JEST PRZEDE WSZYSTKIM NIEBEZPIECZNA!!! Właściwie powinien wtedy obowiązywać zakaz wjazdu bez kasku i informacja ubezpieczyciela, że wjeżdżasz na własną odpowiedzialność, a ubezpieczenie na tym odcinku nie działa. Beno Link Zgłoś
olecky Re: [pr] spacerniak na Wale - NAJWAŻNIEJSZE 15.12.06, 18:27 alez my o tym doskonale wiemy - patrz np. przypis w artykule na stronie ZM. pozdrawiam, olek Link Zgłoś
roweroraffi Re: [pr] spacerniak na Wale - NAJWAŻNIEJSZE 15.12.06, 21:17 olecky napisał: > alez my o tym doskonale wiemy - patrz np. przypis w artykule na stronie ZM. Niestety u nas, póki ktoś się nie właduje w gips i nie zażąda odszkodowania, to się będzie mówić, ze to dla bezpieczeństwa, bo krokodyle, bo powódź... Link Zgłoś
olecky Re: [pr] spacerniak na Wale - NAJWAŻNIEJSZE 15.12.06, 21:23 roweroraffi napisał: > Niestety u nas, póki ktoś się nie właduje w gips i nie zażąda odszkodowania nie dostosowal predkosci do warunkow spacerniaka... pozdrawiam, olek Link Zgłoś
robertrobert1 Re: [pr] spacerniak na Wale - NAJWAŻNIEJSZE 16.12.06, 16:40 Nie dokonca. Predkosc moze byc mala ale poniewaz jest brak strefy bezpieczenstwa. Pamietaj, ze praktycznie na drodze nie powinny znajdowac sie elementy zawezajace,czy tez ograniczajace szerokosc drogi. I tak jesli jade droga i jesli wyladuje na barierce, latarni czy tez znaku drogowym to wina lezy po stronie wlasciciela drogi. Bo czy na jezdni stawia sie np kioski Ruchu? Link Zgłoś
roweroraffi Re: [pr] spacerniak na Wale - NAJWAŻNIEJSZE 16.12.06, 22:57 robertrobert1 napisał: > Bo czy na jezdni stawia sie np kioski Ruchu? Mógłbym odpowiedzieć czy stawia się palety z kostką, samochody, słupy ogłoszeniowe, ale kiosku na jezdni nie widziałem ;-) Jeszcze wszystko przede mną :-D Za to wiem, że stawia się je na ciągach pieszo rowerowych. Świetny przykład to Fieldorfa. Link Zgłoś
sebeqx Re: [pr] spacerniak na Wale - NAJWAŻNIEJSZE 17.12.06, 12:21 Witam! Na ścieżce na Sobieskiego, gdzieś na wysokości Bonifacego stoi sobie billboard na betonowym postumencie (chyba nawet na forum o tym było). Nie było by w tym nic dziwnego, gdyby nie wystawał 20cm na ścieżkę. Panie "N" z ZDMu stwierdziła, że skoro to rowerzystom przeszkadza, to pomalują go na jaskrawy kolor! Link Zgłoś
schwefel Re: [pr] spacerniak na Wale - NAJWAŻNIEJSZE 17.12.06, 21:00 sebeqx napisał: > Witam! > > Na ścieżce na Sobieskiego, gdzieś na wysokości Bonifacego stoi sobie billboard > na betonowym postumencie (chyba nawet na forum o tym było). Nie było by w tym > nic dziwnego, gdyby nie wystawał 20cm na ścieżkę. Panie "N" z ZDMu stwierdziła, > > że skoro to rowerzystom przeszkadza, to pomalują go na jaskrawy kolor! > Jakieś stare informacje masz, bo ten billboard został już przeniesiony. Link Zgłoś
sebeqx Re: [pr] spacerniak na Wale - NAJWAŻNIEJSZE 18.12.06, 22:17 Witam! To niech będzie latarnia na Agrykoli... jej chyba nie przenieśli :> Link Zgłoś
robertrobert1 Jechalem spacerniakiem. 17.12.06, 17:51 Jeszcze jest w trakcie budowy ale... - jest polozona kostka...dla pieszych fazowana a dla rowerzystow niefazowana - odleglosc pomiedzy droga dla rowerow a spadkiem z korony walu jest od 1 m do 1,5 m wiec jest OK - pochylnie maja duze promienie skretu ale nie maja skrajni wiec tam napewno powstanie plotek co je zawezy - pochylnie nie maja wyplaszczen - oswietlenie jest wiec bedzie to bezpieczna nocna traska - brak slupkow antysamochodowych. Sa slady samochodow a dzisiaj widzialem rajdy qadow wiec zywotnosc tej drogi nie bedzie dluga Link Zgłoś
olecky Re: [pr] spacerniak na Wale 19.12.06, 14:55 falenica.pl/?q=node/92 pozdrawiam, olek Link Zgłoś
roweroraffi Re: [pr] spacerniak na Wale 19.12.06, 16:48 Widzę, że propaganda sukcesu działa ;-) Link Zgłoś