Dodaj do ulubionych

Woda w samochodzie

19.11.15, 14:26
Hej, posiadam auto audi a6 i po deszczu na podłodze z przodu od pasażeraoraz z tyłu jest pełno wody. Dziś to po prostu kałuża była w środku auta. Byłam kilka dni temu u mechanika i zmienił jakieś 2 zgubione uszczelki oraz przeczyścił kanaliki/rynienki odprowadzające wode. Niestety problem nie znikł i woda po deszczu dalej przedostaje się do środka, przy skręcaniu słyszę jak ta woda lata pi samochodzie. Jak ta woda przedostaje się do środka? Wydaje mi się, że ta woda spływa za schowka, bo za nim jest tak szpara i gąbka i tam jest mokro (mam nadzieje ze wiecie o co chodzi, nie potrafię tego precyzyjnie określić) co może być tego przyczyną?
Obserwuj wątek
    • grzek Re: Woda w samochodzie 19.11.15, 15:01
      co może być tego przyczyną?

Tragiczna naprawa po crash teście.
      • kontrolka87 Re: Woda w samochodzie 19.11.15, 15:52
        Samochód nie był bity, jedynie była latem wymieniana przednia szyba z powodu pęknięcie pi wichurze. (Prawdopodobnie kamień strzelił w szybe) a może szyba niedokładnie wklejona? Ale deska rozdzielcza sucha,
        • waga170 Re: Woda w samochodzie 19.11.15, 17:01
          > jedynie była latem wymieniana przednia szyba

I tu jest Twoja odpowiedz. Przed nastepnym deszczem oklej szpare dookola szyby jakas tasma i zobacz czy dalej cieknie. Jak sie wstydzisz jezdzic z tasma to poczekaj na nocny deszcz:)
        • bananarama-live Re: Woda w samochodzie 19.11.15, 20:13
          Komu ten kamień strzelił przy wichurze ? Tobie ?
    • vogon.jeltz Re: Woda w samochodzie 19.11.15, 15:12
      Skoro zjawisko występuje tylko po deszczu i wody jest dużo, to jest to faktycznie przeciek z zewnątrz, a nie jakaś usterka klimy, która daje czasem podobne objawy tj. wodę w kabinie. Obawiam się, że będziesz musiała rozebrać podszybie i kokpit, żeby zobaczyć, którędy się leje.
      • kontrolka87 Re: Woda w samochodzie 19.11.15, 16:11
        Mechanik j którego byłam kilka dni temu z tym problemem powiedział, że jeśli dalej będzie woda mimo wymiany uszczelek i przeczyszczenia odpływów to wtedy problem jest z klimą i dlatego ta woda. Przed ponownym zaprowadzeniem do warsztatu chciałabym piznać Wasze opinie na ten temat bo znów coś pogrzebią w klimie i powiedzą jak nie klima to coś innego i będę tak jeździć kilka razy, a pogoda deszczowa...
        • vogon.jeltz Re: Woda w samochodzie 19.11.15, 16:36
          Tak jak napisałem - w teorii pewne problemy z klimą mogą dawać takie objawy. Ale skoro u ciebie woda w kabinie występuje tylko po deszczu i w dużych ilościach, to klimy bym nie podejrzewał.
        • tdf-888 Re: Woda w samochodzie 19.11.15, 21:07
          mechanik wymienia uszczelki i działa po omacku?
          nie trzeba czekać na deszcz, bierze się szlauch, sadza obserwatora w aucie a druga osoba leje wodę po samochodzie i się sprawdza, którędy leci. a nie takie naprawianie uszczelek i grzebanie w klimie...
    • galtomone Re: Woda w samochodzie 19.11.15, 16:58
      Woda z klimy bylaby raczej w jednym miejscu. Np. tylko pod nogami pasażera z przodu. Jak rozumiem u ciebie wody jest tak dużo, ze jest tez z tylu.
      nie ma szans by taka ilość przedostala się z klmy. Szczególnie, ze wcześniej tego efektu nie było.
      Generalnie wszystko wskazuje na zle wklejona szybe o której wspominalas. Takie usterki to koszmar. Bo realnie oznacza to rozebranie kokpitu, lanie wody i sprawdzanie skad cieknie. Duze koszty i dość czasochłonne zajece.
      Warto tez, by robil to ktoś z glowa. Bo trzeba to potem dobrze poskaldac, np. żeby gdzies nie polamac plastiku czy przytrzasnac kabala. Albo potem masz zwarcie po pol roku jak się przetrze albo już nigdy w aucie nie będzie cicho.
      Jeśli faktycznie woda będzie leciec z szyby to możesz przez prawnika probowac odzyskac poniesione na naprawę pieniądze od firmy która ja wymieniala.... ale to pewnie ebdzie droga przez meke.
      Generalnie współczuje, bo niby drobiazg a będzie bardzo nie fajny w naprawie.
      • kontrolka87 Re: Woda w samochodzie 19.11.15, 17:34
        Tak tej wody jest dużo, tak jak wspominałam z przodu była kałuża oraz woda jest ale w mniejszych ilościach z tyłu ale teraz patrzyłam że natomiast bardziej mokro jest z tyłu od strony kierowcy niż od strony pasażera (może dlatego ze auto stało na podwórku gdzie nie jest równa nawiwrzchnia?) Ale najwiecej wody i tak z przodu odpasażera a u kierowcy pod nogami sucho. Mam jeszcze takie pytanie idą tam jakeś kabelki? W trakcie jazdy nie zrobi się jakieś zwarcie? W srodku jest tak mokro że nie wiem ile czasu będę to suszyć..a auto potrzebne codziennie do jazdy. Mogę nim bezpiecznie jechać?
        • galtomone Re: Woda w samochodzie 19.11.15, 20:53
          Jeśli żaden kabel nie jest przetarty (w bezwypadkowym aucie nie powinien być) i woda nie dostanie się do miejsc których nie da się oslonic (a doktorych normalnie nie ma dostępu) to powinno być OK.
          Realnie to musisz postawić auto na kilka dni, bo deske trzeba rozebrać (przy okazji suszc) i szukac przecieku. To nie jest naprawa na jeden dzien.
          • waga170 Re: Woda w samochodzie 19.11.15, 21:22
            Co Ty z tym suszeniem deski, przeciez napisala ze deska jest sucha.
            Zza schowka to jeszcze mogla by byc cieknaca nagrzewnica, ale to ma slaby zwiazek z deszczem. Jezeli wody jest tyle co napisala to ja bym stawial na dziure w nadkolu czy gdzies w progu, od rdzy. A zeby woda sie wylewala to porobil bym dziurki w podlodze w najnizszym miejscu:)
            • galtomone Re: Woda w samochodzie 20.11.15, 07:06
              waga170 napisała:

> Co Ty z tym suszeniem deski, przeciez napisala ze deska jest sucha.

Może się nieczytelni wyraziłem. Żeby dostać się do przecieku (i suszyc auto - tam gdzie mokre) trzeba rozebrać cala deske rozdzielcza. A tego się nie zrobi w 15 min.
              • waga170 Czy Ty mieszkasz w miescie Susz? 20.11.15, 07:32
                > Może

Chyba miales na mysli morze, wiesz, te co jest szerokie i glebokie.

> trzeba rozebrać cala deske rozdzielcza. A tego się nie zrobi w
                > 15 min.
                Mam tylko jedno pytanie, po jaki ch... rozbierac i suszyc po czym poskladac razem to co od poczatku bylo suche? Gdy susza szosa sucha to po co ja suszyc?
                • galtomone Re: Czy Ty mieszkasz w miescie Susz? 20.11.15, 09:45
                  waga170 napisała:

> Mam tylko jedno pytanie, po jaki ch... rozbierac i suszyc po czym poskladac raz
                  > em to co od poczatku bylo suche? Gdy susza szosa sucha to po co ja suszyc?

Czytales, ze wymieniana byla szyba przednia?
                  Czytales ze jest mokro pod nogami po deszczu i to mocno?

Nie proponuje suszenia deski - to nie oczywiste??? - tylko przy okazji prowadzenia prac szuszenia auta generalnie - jak stoi na podlodze woda, to to nie wsychnie w 2h.

A jak bez rozbierania deski chcesz znalezc miejsce przecieku? Zapewne plynie po scianie grodziowej... ale to ze wyplywa przed nogami pasazera nie oznacza, ze pionowo nad tym miejsce jest przeciek, ten moze byc rownie dobrze przesuniety... a woda po rpstu taka najlatwiejsza droge sobie znalazla.
                  Jesli (a wszystko na to wskazuje) przeciek jest od przedniej szyby, to bez rozebrania przodu (czy calego - to sie okaze - ale moze sie tak zdarzyc) znalezc sie go raczej nie da.
                  • waga170 Tak czytam i czytam i nie wiem 20.11.15, 11:46
                    > Jesli (a wszystko na to wskazuje) przeciek jest od przedniej szyby, to bez roze
                    > brania przodu (czy calego - to sie okaze - ale moze sie tak zdarzyc) znalezc si
                    > e go raczej nie da.

Ulatwie Ci poszukiwania. Jezeli przeciek jest od przedniej szyby to nie rozbieraj calego przodu zeby ten przeciek znalezc, bo znalezc go jest latwo, on jest od przedniej szyby.
                    • galtomone Re: Tak czytam i czytam i nie wiem 20.11.15, 12:50
                      waga170 napisała:

> Ulatwie Ci poszukiwania. Jezeli przeciek jest od przedniej szyby to nie rozbier
                      > aj calego przodu zeby ten przeciek znalezc, bo znalezc go jest latwo, on jest o
                      > d przedniej szyby.

I jak się do tej szyby dostajesz od srodka niczego z przodu nie rozbierając a już stanowczo nie deski?
    • dziala_nawalony Re: Woda w samochodzie 19.11.15, 21:52
      na bank, to zle wklejona szyba, nic innego, skoro nie byl bity i nie ma ubytkkow w plynach eksploatacyjnych.posluchaj wagi, oklej szybe tasma i jazda na droge, zaloze sie,ze po deszczu bedzie sucho.THx.
      • galtomone Re: Woda w samochodzie 20.11.15, 09:46
        Swietny pomysl I tak juz na zawsze ma jezdzic?
        Nie ma to jak wieczna prowizorka :-)
        • trypel Re: Woda w samochodzie 20.11.15, 09:52
          nie na zawsze tylko do momentu jak sie okaże że wtedy jest sucho. Wtedy nastąpi identyfikacja przyczyny.
          • galtomone Re: Woda w samochodzie 20.11.15, 09:53
            No nie wiem.... sam podobnego rozwiazania probowalem i nie do konca zdalo egzamin... Ale mozna podjac probe.
            • trypel Re: Woda w samochodzie 20.11.15, 10:15
              mi kiedyś ciekło jak sie odpływ z podszybia od strony silnika zatkał, normalnie sie wlewało do srodka. Cieżko było dojść skąd sie bierze woda pod dywanikiem.
              • galtomone Re: Woda w samochodzie 20.11.15, 11:24
                Dlatego pisalem, ze wlaka z taka awaria to z reguly jedna z koszmarniejszych rzecyz jaka sie moze w aucie prytrafic.
                Mechanika, to w najgorszym wypadku koszty - ale latwo diagnozowac I w sumie naprawiac.

Za to, elektryka (szczegolnie w starszych, powypadkowych autach) to trodna sprawa i taka woda tez. Osobsicie majac takkie auto bez wzgledu na to czy awarie udalo sie usunac bylbym do jiego na tyle zrazony, ze chcialbym sie go jak najszybciej pozbyc.
        • dziala_nawalony Re: Woda w samochodzie 20.11.15, 11:20
          galtomone napisał:

> Swietny pomysl I tak juz na zawsze ma jezdzic?
          > Nie ma to jak wieczna prowizorka :-)
          >

no,do czasu az uzbiera kase na ponowny, tym razem porzadny montaz szyby, a kto wie, czy i sama szyba nie jest sprawczynia potopu w srodku..
          • galtomone Re: Woda w samochodzie 20.11.15, 11:28
            Kto wie.
            Z szybami roznie bywa.

W UK wybili mi szybe (drzwi kierowcy) pod domem gdy zostawilem w aucie uchwyt do nawigacji.
            Auto mialo ubezpieczneie wiec zglosilem szkode i zaczela sie zabawa.
            Zamiast org. dostalem szybe Piklington I za kazdym razem po ok. dniu (bylo lato) gdy chcialem otworzych (opuscic) szybe to zjezdzala wyrywajac uszczelke gumowa.

Najpierw dwa razy stracilem czas w warsztacie - nie wiedzieli co sie dzieje.
            Potem ze trzy razy przyjezdzali pod dom naprawiac, bo powiedzialem, ze ja juz tracic czasu nie bede.

W koncu musailem napisac, ze zadam natychmiast wymiany szyby na org. Toyoty, przprosin I rekompensaty od warsztatu albo pisze do rzecznika konsumentow (trading Stnadards) I ubezpieczalni.

Podzialalo. Szyba org. od razu dzialala bez problemu a ja mielem zaplacony kawalek ubezpieczneia auta na kolejny rok.
    • lew_ Re: Woda w samochodzie 20.11.15, 14:40
      Waga prosze cie ,nie dyskutuj z Galtomone,ten facet nie dosc ze nie ma pojecia o autach to na dodatek jest tak upierdliwy ze swoimi teoriami,ze cie zaglupi do reszty:) Do sprawdzenia szyby czoloowej czy jest szczelna nie trzeba nic oklejac ani demontowac deski rozdzielczej ...
      wystarczy max 10 minut zeby sprawdzic czy szyba jest szc zelna,fachowcy wiedza jak....ale tu takich nie ma :)Oprocz teoretyka Galtomone .....
    • fredoo Re: Woda w samochodzie 20.11.15, 17:14
      Prawie zawsze woda do samochodu dostaje sie przez szybę czołową
    • kontrolka87 Re: Woda w samochodzie 20.11.15, 18:23
      Dziękuje za zainteresowanie tematem i sugestie dotyczące problemu wody w aucie. W niedzielę zrobię test przedniej szyby z oklejeniem jej i lania wody na samochód oczywiście z obserwatorem w środku. Póki co auto stoi w garażu i schnie a do mechanika dopiero mam możliwość zaprowadzić w przyszłym tygodniu.
    • nothing-nic Re: Woda w samochodzie 22.11.15, 07:10
      Najczęstszą przyczyną jest zachanie liśćmi kanału ściekowego od strony tzw. pasożyta.Otworzyć maskę silnika i samemu oczyścić kanał
    • klemens1 Re: Woda w samochodzie 22.11.15, 09:58
      Kiedyś miałem ten sam problem - woda lała się z podszybia przez jakąś nieszczelność z przodu prawego pasażera. Co ciekawe - zbierała się właśnie z tyłu.

Wejdź do środka, weź latarkę i świeć po różnych miejscach, gdy ktoś będzie polewał auto wodą. W ten właśnie sposób znalazłem przeciek - fachowe ASO wcześniej dwa razy rozkładało ręce.
      • nazimno Re: Woda w samochodzie 22.11.15, 11:39
        Woda z dodatkiem "kontrastu UV", potem
        oswietlacz UV i bedzie jasne, gdzie cieknie.
        Podobnie jak z klimatyzacja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka