Dodaj do ulubionych

2016 Magane GT

28.08.16, 01:11
Kto jechal i doswiadczyl tego all-wheel steering?
Jak to sie czuje? Szczegolnie przy szybkiej jezdzie, kiedy tylne kola robia to samo co tylne?
Obserwuj wątek
    • waga170 To jest maaaaly problem 28.08.16, 07:40
      > Jak to sie czuje? Szczegolnie przy szybkiej jezdzie, kiedy tylne kola robia to
      > samo co tylne?
      Nie przejmuj sie, ja juz jakies 50 lat jezdze takimi samjochodami, tylne kola robia to co tylne, a przednie to co przednie. Problemem byloby gdyby one robily odwrotnie.
      • paulski Re: To jest maaaaly problem 28.08.16, 13:37
        >Nie przejmuj sie, ja juz jakies 50 lat jezdze takimi samjochodami, tylne kola robia to co tylne, a przednie >to co przednie. Problemem byloby gdyby one robily odwrotnie.

Gdyby tylne robily dokladnie to samo co przednie, to nigdy bys matole nie skrecil. Przez 50 lat.
    • thea19 Re: 2016 Magane GT 28.08.16, 08:53
      tak to chyba wiekszosc ludzi jezdzi. co innego, gdy tylnie kola sa skretne ale to trzeba porownac z takim samym autem bez skretnych tylnich kol, zeby wiedziec czy warto za to doplacac. zauwazysz wtedy nieco mniejszy promien skretu (co sie przydaje na ciasnych uliczkach do zawracania ale megane to duzy nie jest), mniejsze obroty kierownica, stabilniejsze trzymanie toru jazdy.
      • paulski Re: 2016 Magane GT 28.08.16, 13:32
        Mniejszy promien skretu pojawia sie wtedy kiedy tylne kola sa skrecane w przeciwnym wierunku do kol tylnych. (Tylne skrecaja sie niewiele do przednich.)
        .
        Jesli tylne kola sa skrecone w te sama strone jak i przednie, jest odwrotnie, i promien skretu samochodu zwieksza sie. Tak ponoc zachowuje sie 2016 Megane GT powyzej jakiejs predkosci (ponad 60km/h? moze 80km/h?)

Dla prostoty wyobraz sobie normalny (dwukolowy) rower, w ktorym ruch kierownicy powoduje skret obu kol (przedniego i tylnego) w te sama strone jednoczesnie. Gdyby dodatkowo te oba katy skrecenia byly dokladnie takie same co do wartosci, to rower zmienialby tor ruchu bez obracania sie (to znaczy bez predkosci katowej).

• paulski Re: 2016 Magane GT 28.08.16, 13:41
          Mniejszy promien skretu pojawia sie wtedy kiedy tylne kola sa skrecane w przeciwnym wierunku do kol PRZEDNICH. (Tylne skrecaja sie NIEWIELE w porownaniu do przednich.)
        • thea19 Re: 2016 Magane GT 28.08.16, 22:04
          moze zrozumiesz, bo ja nie wiem o co ci chodzi:
          Przy prędkości poniżej 60 km/h koła tylne skręcają się w kierunku przeciwnym do skrętu kół przednich z zachowaniem maksymalnego kąta skrętu o wartości 3,5°. Układ jezdny 4WS Active Drive posiada więc dwie zasadnicze zalety: ułatwia wykonywanie manewrów dzięki zmniejszeniu średnicy zawracania oraz ogranicza kąt skrętu kierownicy dzięki specjalnie opracowanym parametrom układu kierowniczego. W efekcie tego średnica zawracania w nowym Renault Laguna GT jest porównywalne jak w modelu Clio (10,8m). Mniejsza średnica zawracania jest dobrze odczuwalna w momencie opuszczania miejsca parkingowego bądź też przy wjeżdżaniu w wąskie uliczki.

Dzięki skrętnej tylnej osi układ kierowniczy zyskał na precyzji. Aby skręcić koła o 1 stopień, wystarczy przekręcić kierownicą o 13,5 stopnia, a nie o 16 stopni (jak w przypadku "zwykłej" Laguny). Gdy koła tylne skręcają w przeciwną stronę ta wartość spada nawet do 12 stopni. Reasumując kierowca potrzebuje mniej ruchów kierownicą, aby uzyskać żądany efekt, co poprawia szybkość reakcji.
          • paulski Re: 2016 Magane GT 28.08.16, 23:40
            > moze zrozumiesz, bo ja nie wiem o co ci chodzi.

Co dzieje sie w 2016 Megane GT powyzej powiedzmy 60 km/h? Czy kierunek skretu tylnych kol ulega zmianie wzgledem przednich?

Powyzej jakiejs predkosci—a moze plynnie wraz z rosnaca pedkoscia?—tylne kola maja podobno przestac skrecac sie w kierunku przeciwnym do kierunku skretu kol przednich, i (progresywnie wraz z predkoscia?) zaczac sie skrecac zgodnie z kierunkiem skretu kol przednich. To jest/by bylo cos niezwyklego: przy znacznej predkosci samochod wykonywalby na przyklad szybkie wyprzedzanie (albo omijanie przeszkody na drodze) bez koniecznosci obracania sie, lub przy znacznie ograniczonym obracaniu sie--to znaczy, mialby skladowa predkosci ruchu postepowego w kierunku prostopadlym do kierunku ruchu przed manewrem: samochod jako cialo sztywne moglby poruszac sie ruchem zblizonym do postepowego lub nawet dokladnie postepowym i jednoczesnie omijalby przeszkody na drodze.
            O to wrazenie zmiany toru ruchu bez obracania lub z organiczonym obracaniem sie masy samochody wlasnie mi chodzi.
            Jesli tak rzeczywiscie 2016 Megane GT dziala.

• paulski Re: 2016 Magane GT 29.08.16, 00:08
              www.youtube.com/watch?v=c5U2BzNXe4M&index=17&list=PLZqvo5rXklBvB6j_vAeQ39NWo4V093cVz
              od 24:58 do 25:17
              od 26:57 do 27:33
    • nazimno Re: 2016 Magane GT 28.08.16, 10:15
      "Jak sie to czuje?"
      Popros kogos, aby cie przejechal.

• paulski [...] 28.08.16, 13:33
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • nazimno Re: 2016 Magane GT 28.08.16, 13:52
          Twoje pytania i ten wniosek potwierdzaja
          tylko diagnoze o nadzwyczajnej bystrosci
          ich autora, ktora, oczywiscie,
          nie ma sobie rownych.
          • paulski [...] 28.08.16, 14:40
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • nazimno Re: 2016 Magane GT 28.08.16, 15:00
              Sadzisz, ze poslucham tej twojej niesmialej sugestii?
              Powaznie tak sadzisz , bystry znawco samochodow?

• qqbek Re: 2016 Magane GT 28.08.16, 21:57
        Niepotrzebnie dyskutujesz z patafianem obrażającym tu wszystkich i wszystko... odkąd się pojawił.
        Do tego pyta tutaj o jakieś guano po raz wtóry... a w wątku dotyczącym opon nadal mi nie odpowiedział, dlaczego mnie obraził, choć opon które podał (wyzywając mnie przy tym od pedałów) nie ma po prostu w handlu w rozmiarach, których potrzebuję.
        • nazimno Re: 2016 Magane GT 29.08.16, 09:43
          Dlatego facio dostal packa na upierdliwe muchy, nie tylko ode mnie.
        • nazimno Re: 2016 Magane GT 29.08.16, 09:47
          I jeszcze jedno:

ten "paulski_czy_jak_mu_tam" w rzeczywistosci rznie tutaj glupa jako spamer
          dla pewnej marki samochodow, a akcja ta zbiega sie pewnie z reklamami w polskich
          telewizorniach.

• wujaszek_joe Re: 2016 Magane GT 29.08.16, 10:59
            nic tu nie wniosłeś mądrego, trollu.
            • nazimno Re: 2016 Magane GT 29.08.16, 11:13
              "Zaglupis, aby to kapowac", powolny posluszniaku
    • tbernard Re: 2016 Magane GT 28.08.16, 15:02
      > Jak to sie czuje? Szczegolnie przy szybkiej jezdzie, kiedy tylne kola robia to
      > samo co tylne?

Masz nam myśli szybką jazdę podczas której jedzie się szybko?
      • nazimno Re: 2016 Magane GT 28.08.16, 15:12
        Tylne kola to tylne kola, a przednie to
        przednie. To dobrze, ze te tylne robia to samo, co tylne, a przednie to, co przednie.
        A juz sie martwilem, ze jest inaczej.
        • nazimno Re: 2016 Magane GT 28.08.16, 15:14
          W tym przypadku zgadzam sie, oczywiscie
          z waga, nawet jak ma te swoje 170.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka