vwpassat2016 07.09.16, 09:33 już za 3 lata nie kupisz diesla na wykopie pojawił się artykuł o zakończeniu produkcji samochodów z dieslem www.wykop.pl/link/3345679/koniec-ery-diesla-pierwszy-producent-zapowiedzial-zakonczenie-produkcji/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wicehrabia.julian Re: Koniec ery diesla - producenci zapowiadają wy 07.09.16, 10:11 normalni ludzie nigdy nie kupowali diesli, więc co to za koniec epoki, skoro dla niektórych nawet się ona nie zaczęła Odpowiedz Link Zgłoś
4zero Re: Koniec ery diesla - producenci zapowiadają wy 12.09.16, 18:52 Czy wiesz, ze jestes idiotą? Odpowiedz Link Zgłoś
chris62 Re: Koniec ery diesla - producenci zapowiadają wy 09.09.16, 09:21 Tak mi się wydaje, że kogoś diesle kłują w oczy bo jakaś dziwna nagnka medialna ma miejsce. Ja na pewno nie kupię beznynowego. Jak nie będize nowych diesli to trudno będę męczyć staruszka. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Koniec ery diesla - producenci zapowiadają wy 11.09.16, 10:54 Pare pieter nizej masz moja odpowidz do innego uczestnika. > Jak nie będzie nowych diesli to trudno będę męczyć staruszka. Ja mam beczke "ropniaka:)" i tak ze dwa-trzy razy w tygodniu jezdzimy sobie na przejazdzke. Buja tym jachtem, to fakt, ale "It makes me feel young again" czyli stary Waga przypomina sobie czasy kiedy w takim samym samochodzie nie potrzebowal Viagry.... Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Koniec ery diesla - producenci zapowiadają wy 09.09.16, 09:44 Koniec ery diesla to maly pikus. Juz za 3 lata nie bedzie pradu zmiennego tylko staly. Albo odwrotnie, ale ch... tam. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Koniec ery diesla - producenci zapowiadają wy 09.09.16, 10:26 Jakies "prady" beda zawsze, buhaha....waga... Poza tym chodzi o przemienny (AC), a nie zmienny. Prad staly (popularnie DC) to kompletnie nieadekwatny termin po polsku, to tak tylko na marginesie. W rzeczywistosci DC oznacza prad plynacy w jednym tylko kierunku, kolokwialnie to opisujac. Czyli slowo "staly" odnosi sie domyslnie do kierunku (staly, co do kierunku), a nie do wartosci. I w rzeczywistosci nie ma pradu, ktorego natezenie byloby STALE w sensie matematycznego "constans", nawet w warunkach laboratoryjnych. To jest (prad staly) w polskiej terminologii stary bardzo pryszcz, ktorego do dzisiaj nikt nie naprawia. Poza tym charakter sieci rozprowadzajacej energie elektryczna jest zblizony do zrodla NAPIECIOWEGO, a nie zrodla pradowego. Gdyby nie bezpieczniki, to taka siec dla zwyklego odbiorcy mialaby hipotetycznie "nieograniczona" wydajnosc pradowa, ktora konczy sie natychmiast po przepaleniu bezpiecznika albo kabli. Napisalem to z nudow, bo czekam na wynik routingu i placementu. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Koniec ery diesla - producenci zapowiadają wy 09.09.16, 11:10 Popisales sie wiedza na temat tylko dwoch rzeczy z trzech ktore wymienilem, pradu zmiennego i pradu stalego, ale calkowicien pominales "ale ch... tam". Jak w tym kawale, zapiee...l soltys wojta, ale ch... tam. Umieram z ciekawosci, prooooszse o komentarz! Wiem ze jak zwykle bedzie fachowy. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Koniec ery diesla - producenci zapowiadają wy 09.09.16, 22:27 Na twoje pytanie sam sobie odpowiedziales. Twoje kompetencje co do " ch...tam" sa na najwyzszym europejskim poziomie, podobnie jak puszczanie bakow, ktore dedykowales rowniez tiges_wizowi. Poniewaz jest to szczyt twoich mozliwosci intelektualnych z Pragi Poludnie, nikt ci juz nie podskoczy. Odpowiedz Link Zgłoś
bunkum Re: Koniec ery diesla - producenci zapowiadają wy 09.09.16, 23:40 Drut mozna wygiac i prad w drucie zmieni kierunek, nawet gdy jest staly (DC). Wykonales zatem kawal merytorycznego pie...ngu za darmo... > Napisalem to z nudow, bo czekam na wynik routingu i placementu. ...pustym slownym pie...ngiem obficie go okraszajac. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Brawo! 10.09.16, 06:27 Ja kiedys temu cymbalowi Nazi-mno w temacie "kierunku" pradu w obwodzie, czy od plusa do minusa czy od minusa do plusa, zadalem proste pytanie na ktore mi do dzis nie odpowidzial bo jest za glupi. Wezmy psa i kota ktore sie ganiaja w kolko dookola stolu i zadajmy sobie pytanie, czy ta gonitwa jest od psa do kota czy od kota do psa?:) Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Brawo! 10.09.16, 07:07 Wezmy bunkum i wage170. Kto z was jest wiekszym idiota - bunkum czy waga170? Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: Koniec ery diesla - producenci zapowiadają wy 11.09.16, 09:22 Bzdura-kupię i będę jezdził tylko dieslem, tak jak dotychczas-juz ponad 20 lat i 600 tys km! I kupie super-diesla za 3 tys Euro i pojezdzę 10 lat spoko. żadna benzyna, żadna hybryda czy elektryczny-to futurystyka! Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Sto procent racji 11.09.16, 10:42 W sumie wszystko zalezy z jakim przeznaczniem kupujesz samochod, jezli do WDPZ (wozenie dupy po ziemi, przeznaczenie jak najbardzidj zrozumiale) to czemu nie diesel? Ja WDPZ od ponad 50 lat i przyznam sie ze klekot diesla mi nigdy nie przeszkadzal, wrecz odwrotnie. Ale niejeden benzynowy V8 tez mi nie przeszkadzal, tylko ze jego zryw przydawal sie w 10-ciu procentach trasy i to glownie z nudow. Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Sto procent racji 11.09.16, 15:10 Diesel jest dużo bardziej skomplikowany od prostej wolnossącej benzynówki...dziś każdy Diesel ma turbinę, DPF-a, dwumas, drogie wtryski po 1500 zł za sztukę...coś czego nie ma w wolnossaku benzynowym...nie ma czyli się nie zepsuje...proste... Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Baranku Bozy zlituj sie nad misiaczkiem 12.09.16, 07:35 Turbina i wtryski tylko w dieslu, powiadasz. Czyzbys to wlasnie Ty pojechal nad Narew wzdluz aswaldu i wyszarpnal z kurnika te cudo techniki, ktore nigdy nie bedzie pokonane, dwucylindrowa IFA z prosta wolnossaca benzynowka? I w dodatku DWUTAKT! Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Baranku Bozy zlituj sie nad misiaczkiem 12.09.16, 13:20 Tak...powiadam....z żadnego kurnika... moje Polo jest z Gottingen...Getynga - Germany :) wolnossące benzynówki (bez turbo, dwumasy, dpfa) produkowane były do niedawna w przypadku volkswagena, Skody...w innych markach nadal są produkowane i sprzedawane....sam mam taki silnik w Polo...1.4 16V...217 tys.km i śmiga w gazie aż miło...jedyne co pada to świece raz na 4 lata:)...a w tych nowoczesnych Dieslach osprzęt pada jak mucha przy tym przebiegu:) ..a widziałeś kiedyś wolnossącego nowego Diesla? bez turbo, dpfa dwumasy? nie ma takich:) ...były 12 lat temu SDI.. współczesny Diesel to zło:) Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Koniec ery diesla - producenci zapowiadają wy 12.09.16, 10:47 Diesel to ropniaki, a wiadomo, że ropniaki to najlepsze auta. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Koniec ery diesla - producenci zapowiadają wy 12.09.16, 11:43 W drugiej kolejnosci ida "zagazowane benzyniaki", chle-chle-chle... Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Koniec ery diesla - producenci zapowiadają wy 12.09.16, 12:50 Ja to bym sam założył gaz, ale akurat mam pod domem podziemny parking i tabliczkę z zakazem wjazdu z LPG. Zupełnie nie przejmował bym się gadaniem, że to obciach i takie tam. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Koniec ery diesla - producenci zapowiadają wy 12.09.16, 13:03 Teorie obciachowe maja swoje podloze w mentalnosci zwiazanej ze stymulacja "ego", co odgrywa istotna role w Polsce, gdzie bardziej liczy sie "pic" oraz "picotechnika" niz wzgledy techniczne. Ja tez moze i zalozylbym gaz, ale w Niemczech jest to jednak bardzo upierdliwe (TüV i nie tylko) i w zwiazku z tym nie mam zamiaru sie gazowac i brac sobie zaby na glowe, a poza tym samochod ma okreslone warunki gwarancji i rekojmi i to praktycznie wyklucza gaz. W Polsce sa inne realia i w zwiazku z tym "gazowanie" ma istotne przeslanki. Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Koniec ery diesla - producenci zapowiadają wy 12.09.16, 13:39 ja wolę gaz niż Diesla...za paliwo mniej płacę a i serwis też jakby mniej.... ostatni dobry Diesel to SDI ...no może jeszcze "kóltowy" 1.9 TDI... Nowy Diesel jest droższy od benzynówki o 10 000 zł....zanim to się wzróci minie 8 lat.... a jeśli założy się gaz to Diesel nigdy sie nie zwróci...kupno nowego Diesla to frajerstwo:) moto.pl/MotoPL/56,88389,20668688,Poradnik_Klopotliwy_osprzet_diesla.html#Czolka3Img Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Koniec ery diesla - producenci zapowiadają wy 12.09.16, 13:43 tbernard napisał: > Ja to bym sam założył gaz, ale akurat mam pod domem podziemny parking i tablicz > kę z zakazem wjazdu z LPG. Zupełnie nie przejmował bym się gadaniem, że to obci > ach i takie tam. ale teraz klapkę wlewu gazu montują pod klapką wlewu benzyny a nie w zderzaku... nic nie widać... boisz się że stróż parkingowy będzie odmykał klapki wlewu i wąchał czy pachnie gazem?:) Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Koniec ery diesla - producenci zapowiadają wy 13.09.16, 12:28 buhahaaaaaa...."zagazowali" auto.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/530433,czolg-na-gaz-lpg-bialystok-stag-ac-lpg-do-diesla.html Odpowiedz Link Zgłoś