Dodaj do ulubionych

Koniec ery diesla - producenci zapowiadają wycofan

07.09.16, 09:33
już za 3 lata nie kupisz diesla
na wykopie pojawił się artykuł o zakończeniu produkcji samochodów z dieslem
www.wykop.pl/link/3345679/koniec-ery-diesla-pierwszy-producent-zapowiedzial-zakonczenie-produkcji/
Obserwuj wątek
    • wicehrabia.julian Re: Koniec ery diesla - producenci zapowiadają wy 07.09.16, 10:11
      normalni ludzie nigdy nie kupowali diesli, więc co to za koniec epoki, skoro dla niektórych nawet się ona nie zaczęła
      • 4zero Re: Koniec ery diesla - producenci zapowiadają wy 12.09.16, 18:52
        Czy wiesz, ze jestes idiotą?
    • chris62 Re: Koniec ery diesla - producenci zapowiadają wy 09.09.16, 09:21
      Tak mi się wydaje, że kogoś diesle kłują w oczy bo jakaś dziwna nagnka medialna ma miejsce.
      Ja na pewno nie kupię beznynowego.
      Jak nie będize nowych diesli to trudno będę męczyć staruszka.
      • waga170 Re: Koniec ery diesla - producenci zapowiadają wy 11.09.16, 10:54
        Pare pieter nizej masz moja odpowidz do innego uczestnika.

> Jak nie będzie nowych diesli to trudno będę męczyć staruszka.

Ja mam beczke "ropniaka:)" i tak ze dwa-trzy razy w tygodniu jezdzimy sobie na przejazdzke.
        Buja tym jachtem, to fakt, ale "It makes me feel young again" czyli stary Waga przypomina sobie czasy kiedy w takim samym samochodzie nie potrzebowal Viagry....
    • waga170 Re: Koniec ery diesla - producenci zapowiadają wy 09.09.16, 09:44
      Koniec ery diesla to maly pikus. Juz za 3 lata nie bedzie pradu zmiennego tylko staly. Albo odwrotnie, ale ch... tam.
      • nazimno Re: Koniec ery diesla - producenci zapowiadają wy 09.09.16, 10:26
        Jakies "prady" beda zawsze, buhaha....waga...

Poza tym chodzi o przemienny (AC), a nie zmienny.

Prad staly (popularnie DC) to kompletnie nieadekwatny termin po polsku, to tak tylko na marginesie.
        W rzeczywistosci DC oznacza prad plynacy w jednym tylko kierunku, kolokwialnie to opisujac.
        Czyli slowo "staly" odnosi sie domyslnie do kierunku (staly, co do kierunku), a nie do wartosci.

I w rzeczywistosci nie ma pradu, ktorego natezenie byloby STALE w sensie matematycznego "constans", nawet w warunkach laboratoryjnych.

To jest (prad staly) w polskiej terminologii stary bardzo pryszcz, ktorego do dzisiaj nikt nie naprawia.

Poza tym charakter sieci rozprowadzajacej energie elektryczna jest zblizony do zrodla NAPIECIOWEGO, a nie zrodla pradowego. Gdyby nie bezpieczniki, to taka siec dla zwyklego
        odbiorcy mialaby hipotetycznie "nieograniczona" wydajnosc pradowa, ktora konczy sie natychmiast
        po przepaleniu bezpiecznika albo kabli.

Napisalem to z nudow, bo czekam na wynik routingu i placementu.
        • waga170 Re: Koniec ery diesla - producenci zapowiadają wy 09.09.16, 11:10
          Popisales sie wiedza na temat tylko dwoch rzeczy z trzech ktore wymienilem, pradu zmiennego i pradu stalego, ale calkowicien pominales "ale ch... tam". Jak w tym kawale, zapiee...l soltys wojta, ale ch... tam. Umieram z ciekawosci, prooooszse o komentarz! Wiem ze jak zwykle bedzie fachowy.
          • nazimno Re: Koniec ery diesla - producenci zapowiadają wy 09.09.16, 22:27
            Na twoje pytanie sam sobie odpowiedziales. Twoje kompetencje
            co do " ch...tam" sa na najwyzszym
            europejskim poziomie, podobnie
            jak puszczanie bakow, ktore dedykowales rowniez tiges_wizowi.

Poniewaz jest to szczyt twoich mozliwosci intelektualnych z Pragi
            Poludnie, nikt ci juz nie podskoczy.
        • bunkum Re: Koniec ery diesla - producenci zapowiadają wy 09.09.16, 23:40
          Drut mozna wygiac i prad w drucie zmieni kierunek, nawet gdy jest staly (DC).
          Wykonales zatem kawal merytorycznego pie...ngu za darmo...

> Napisalem to z nudow, bo czekam na wynik routingu i placementu.

...pustym slownym pie...ngiem obficie go okraszajac.

• waga170 Brawo! 10.09.16, 06:27
            Ja kiedys temu cymbalowi Nazi-mno w temacie "kierunku" pradu w obwodzie, czy od plusa do minusa czy od minusa do plusa, zadalem proste pytanie na ktore mi do dzis nie odpowidzial bo jest za glupi. Wezmy psa i kota ktore sie ganiaja w kolko dookola stolu i zadajmy sobie pytanie, czy ta gonitwa jest od psa do kota czy od kota do psa?:)
            • nazimno Re: Brawo! 10.09.16, 07:07
              Wezmy bunkum i wage170.
              Kto z was jest wiekszym idiota -
              bunkum czy waga170?
    • bolo2002 Re: Koniec ery diesla - producenci zapowiadają wy 11.09.16, 09:22
      Bzdura-kupię i będę jezdził tylko dieslem, tak jak dotychczas-juz ponad 20 lat i 600 tys km!
      I kupie super-diesla za 3 tys Euro i pojezdzę 10 lat spoko. żadna benzyna, żadna hybryda czy elektryczny-to futurystyka!
      • waga170 Sto procent racji 11.09.16, 10:42
        W sumie wszystko zalezy z jakim przeznaczniem kupujesz samochod, jezli do WDPZ (wozenie dupy po ziemi, przeznaczenie jak najbardzidj zrozumiale) to czemu nie diesel? Ja WDPZ od ponad 50 lat i przyznam sie ze klekot diesla mi nigdy nie przeszkadzal, wrecz odwrotnie. Ale niejeden benzynowy V8 tez mi nie przeszkadzal, tylko ze jego zryw przydawal sie w 10-ciu procentach trasy i to glownie z nudow.
        • misiaczek1281 Re: Sto procent racji 11.09.16, 15:10
          Diesel jest dużo bardziej skomplikowany od prostej wolnossącej benzynówki...dziś każdy Diesel ma turbinę, DPF-a, dwumas, drogie wtryski po 1500 zł za sztukę...coś czego nie ma w wolnossaku benzynowym...nie ma czyli się nie zepsuje...proste...
          • waga170 Baranku Bozy zlituj sie nad misiaczkiem 12.09.16, 07:35
            Turbina i wtryski tylko w dieslu, powiadasz. Czyzbys to wlasnie Ty pojechal nad Narew wzdluz aswaldu i wyszarpnal z kurnika te cudo techniki, ktore nigdy nie bedzie pokonane, dwucylindrowa IFA z prosta wolnossaca benzynowka? I w dodatku DWUTAKT!
            • misiaczek1281 Re: Baranku Bozy zlituj sie nad misiaczkiem 12.09.16, 13:20
              Tak...powiadam....z żadnego kurnika... moje Polo jest z Gottingen...Getynga - Germany :) wolnossące benzynówki (bez turbo, dwumasy, dpfa) produkowane były do niedawna w przypadku volkswagena, Skody...w innych markach nadal są produkowane i sprzedawane....sam mam taki silnik w Polo...1.4 16V...217 tys.km i śmiga w gazie aż miło...jedyne co pada to świece raz na 4 lata:)...a w tych nowoczesnych Dieslach osprzęt pada jak mucha przy tym przebiegu:) ..a widziałeś kiedyś wolnossącego nowego Diesla? bez turbo, dpfa dwumasy? nie ma takich:) ...były 12 lat temu SDI.. współczesny Diesel to zło:)
      • tbernard Re: Koniec ery diesla - producenci zapowiadają wy 12.09.16, 10:47
        Diesel to ropniaki, a wiadomo, że ropniaki to najlepsze auta.
        • nazimno Re: Koniec ery diesla - producenci zapowiadają wy 12.09.16, 11:43
          W drugiej kolejnosci ida "zagazowane benzyniaki", chle-chle-chle...

• tbernard Re: Koniec ery diesla - producenci zapowiadają wy 12.09.16, 12:50
            Ja to bym sam założył gaz, ale akurat mam pod domem podziemny parking i tabliczkę z zakazem wjazdu z LPG. Zupełnie nie przejmował bym się gadaniem, że to obciach i takie tam.
            • nazimno Re: Koniec ery diesla - producenci zapowiadają wy 12.09.16, 13:03
              Teorie obciachowe maja swoje podloze w mentalnosci zwiazanej ze stymulacja "ego",
              co odgrywa istotna role w Polsce, gdzie bardziej liczy sie "pic" oraz "picotechnika"
              niz wzgledy techniczne.

Ja tez moze i zalozylbym gaz, ale w Niemczech jest to jednak bardzo upierdliwe (TüV i nie tylko)
              i w zwiazku z tym nie mam zamiaru sie gazowac i brac sobie zaby na glowe, a poza tym
              samochod ma okreslone warunki gwarancji i rekojmi i to praktycznie wyklucza gaz.

W Polsce sa inne realia i w zwiazku z tym "gazowanie" ma istotne przeslanki.

• misiaczek1281 Re: Koniec ery diesla - producenci zapowiadają wy 12.09.16, 13:39
                ja wolę gaz niż Diesla...za paliwo mniej płacę a i serwis też jakby mniej....
                ostatni dobry Diesel to SDI ...no może jeszcze "kóltowy" 1.9 TDI...
                Nowy Diesel jest droższy od benzynówki o 10 000 zł....zanim to się wzróci minie 8 lat....
                a jeśli założy się gaz to Diesel nigdy sie nie zwróci...kupno nowego Diesla to frajerstwo:)

moto.pl/MotoPL/56,88389,20668688,Poradnik_Klopotliwy_osprzet_diesla.html#Czolka3Img
            • misiaczek1281 Re: Koniec ery diesla - producenci zapowiadają wy 12.09.16, 13:43
              tbernard napisał:

> Ja to bym sam założył gaz, ale akurat mam pod domem podziemny parking i tablicz
              > kę z zakazem wjazdu z LPG. Zupełnie nie przejmował bym się gadaniem, że to obci
              > ach i takie tam.

ale teraz klapkę wlewu gazu montują pod klapką wlewu benzyny a nie w zderzaku...
              nic nie widać... boisz się że stróż parkingowy będzie odmykał klapki wlewu i wąchał czy pachnie gazem?:)
              • nazimno Re: Koniec ery diesla - producenci zapowiadają wy 13.09.16, 12:28
                buhahaaaaaa...."zagazowali"

auto.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/530433,czolg-na-gaz-lpg-bialystok-stag-ac-lpg-do-diesla.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka