Dodaj do ulubionych

pseudoterenowka do 18000 euro

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 19:11
witam, nie mam ochoty zaczynac dyskusji o wyzszosci terenowych kombi nad terenowkami lub pseudoterenowkami. Chce samochod, w ktorym siedzialoby sie troche wyzej a poza tym takie samochody podobaja mi sie wizualnie. zalezy mi na rozsadnym kompromisie miedzy terenem a codziennym uzytkowaniem - ze wskazaniem na to drugie.
samochod moglby byc nowy albo sprowadzany ale nie starszy niz 3-letni, niebity. Liczy sie tez poziom spalania i przyzwoita elastycznosc (wyprzedzanie a nie sprint do 100). Wymagania spore ale kasa tez nie jest mala - co proponujecie. Prosze o porade co do wyboru konkretnego suva a nie o moraly dotyczace nieprzydatnosci suvow (to znalazlem sobie w archiwum i licze sie z czescia wymienionych wad) - pozdrawiam i licze na pomoc.
Obserwuj wątek
    • greenblack Re: pseudoterenowka do 18000 euro 30.09.04, 19:13
      Chyba starczy na nówkę Grand Vitare.
      • Gość: aka Re: pseudoterenowka do 18000 euro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 19:25
        powinno, biore ja pod uwage, troche boli mnie wiek tej konstrukcji bo to juz chyba pod 7 lat ale z drugiej strony ten typ samochodow chyba tak juz ma.dzieki
        • adrian4u Re: pseudoterenowka do 18000 euro 30.09.04, 20:15
          Mówisz o Vitarze, nie Grand Vitarze. Taz konstrukca jest młoda. po za tym, jako
          jedyna w tym przedziale cenowym oferuje ci prawdziwą RAMĘ i REDUKTOR. Jeśli
          cenisz bezpieczeństwo, to rama - solidna rama, jest podstawą... GV to taki mały
          czołg. Przy tym szykowna, nie przebajerzona jar RAV4, no i baaardzo
          uniwersalna. Aha - i wcale to nie jest "pseudo"-terenówka. Jeśli ktoś był na
          Olimpiadzie Suzuki 2004 w forcie Beniaminów (14 września tego roku) to wie.
          poszukaj na googlach pod tym hasłem - są fotki i opisy.
          Aha - i Suzuki troszczy się o użytkowników. No i solidne serwisy. No i japońska
          jakość. Dużo by pisać.

trochę jeździłem i Grandką i innymi wózkami i ą polecam jako jedyną.

miłego kupowania:)

Adrian
    • Gość: Daimler Re: pseudoterenowka do 18000 euro IP: *.mtvk.pl 30.09.04, 19:30
      spokojnie wytarczy na
      Suzuki Grand Vitara 2.0benzyna wersja 5 drzwiowa cena 85600 zl /
      - diesel cena 95600zl

Land Rover Freelander ok 90-95 tys zl wersja 3d 1.8

ew Toyota RAV4 1.8 5d cena 82200zl

nie polecam Mitsubishi Pajero Pinin - male ciasne i nedzne

jesli sprowadzany i uzywany

to polecam Hyundai SantaFe 2.4 / 2.7V6 / lub 2.0crdi(diesel) najlepsza wg mnie
      fura z wymienionych (najwieksza, najwygodniejsza) ale bedzie uzywana niestety

pozdrawiam
      • Gość: aka Re: pseudoterenowka do 18000 euro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 21:19
        nie ma dla mnie roznicy czy jest to auto uzywane (3-4 letnie) czy nowe - tym sie nie przejmuje.
        Jeżeli grand vitara jest nowa konstrukcja to ostatni autoswiat (testy) znowu sie machnal.
        bardzo zalezy mi na bezpieczenstwie to fakt - jak z zawieszeniem na drodze? da sie jezdzic?
        • adrian4u Re: pseudoterenowka do 18000 euro 30.09.04, 21:33
          wiesz, nawet jeśli Granda ma 7 lat - co jest akurat niemożliwe - to i tak
          oferuje najwieększy poziom bezpieczeństwa-użytkowości-mobilności wśród
          konkurencji.
          A gwoli ścisłości i chronologii - Samurai, Vitara, Jimny, Grand Vitara, Grand
          Vitara XL-7.... tak to wygląda
          • Gość: cc Re: bezpieczeństwo GVitary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 21:54
            nie stoi na najwyższym poziomie - jak każda prawie 'terenówka' zabija pieszych
            jak muchy na szybie, a sama dostała chyba 3 gwiazdki.
            pewnie Rav4 wychodzi lepiej, a na pewno już CR-V, która z terenówka ma tyle
            wspólnego, ze wygląda trochę podobnie i ma koło zapasowe na klapie :))
            ale skoro dla ciebie wystarczy, że siedzi się wyżej, to ten 2-litrowy 150-konny
            silniczek też powinien wystarczyć do wyprzedzania.
        • Gość: Daimler Re: pseudoterenowka do 18000 euro IP: *.mtvk.pl 30.09.04, 21:36
          Grand Vitara to raczej niezbyt nowa konstrukcja pochodzi z konca 97 roku ale
          ostatnio zostala odswiezona
          jednak zrobiona bardzo solidnie
          zawieszenie calkiem niezle jesli oczywiscie nie oczekujesz auta sportowego
          dobrze znosi nasze urocze drogi

ja jednak polecam ci Hyundaia SantaFe obejrzyj sobie a napewno bardziej ci sie
          spodoba od suzuki
          za tyle kasy kupisz 2 latka a przy duzym szczesciu rocznego

decyzja nalezy do ciebie
    • greenblack Re: pseudoterenowka do 18000 euro 30.09.04, 21:38
      Ewentualnie możesz pomyśleć o ciągniętym z Rzeszy Foresterze albo Outbacku.
      • adrian4u Re: pseudoterenowka do 18000 euro 30.09.04, 21:41
        masz rację - forester jest ok, ale czy serwis itp będzie "user - friendly" ???
        • Gość: aka Re: pseudoterenowka do 18000 euro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 21:51
          subaru odpada - nie musze sie zastanawiac czy jest user friendly bo zwyczajnie nie ma go w moim miescie.
          Santa fe rzeczywiscie mi sie podoba ale jest dosc wolny.
          dla scislosci - w tej chwili moj model rodziny to 2+?. Mowiac krotko nie potrzebuje duzej terenowki. ogladam wlasnie krotka grand vitare - musze powiedziec, ze mi sie podoba ale nie moge sie doszukac danych dot. silnikow. jakie dokladnie opcje sa dostepne? pozdr., dziei za info i czekam na wiecej
          • Gość: Daimler Re: pseudoterenowka do 18000 euro IP: *.mtvk.pl 30.09.04, 22:02
            krotka Grand Vitara jest w polsce tylko 1.6 wiec to jest dopiero wolna
            wersja 2.0 niezle idzie ok 12 sek do 100 - diesel 14,9s
            hyundai podobnie tez 11,5 sek niezaleznie
            czy w wersji 2.4(manual) czy 2.7V6(automat) - diesel 14,7s

krotka gvitara bedzie podskakiwac na dziurach w miescie wiec lepiej wybierz
            dluzsza wersje
            • Gość: Adrian4u Dane Grandy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 10:11
              w Polsce dostępnych jest kilka modeli. 3-drzwiowa z silniczkiem 1,6, 5-drz z
              silnikiem 2.0 benzyna lub Diesel (w wersji manual/auto), 5-drz Special Edition -
              odbajerzona no i oczywiście największa - XL-7 - nawet na 7 osób i z
              silniczkiem V6 2.7 - w najdroższej opcji kosztuje 126 tys pln. nie wiem, jakich
              konkretnie danych potrzebujesz, ale może znajdziesz wszystko na
              www.suzuki.com.pl
              lub u dealera:
              www.suzuki.pl
    • Gość: Daimler Re: pseudoterenowka do 18000 euro IP: *.mtvk.pl 30.09.04, 21:55
      przykladowe linki z Rzeszy

www.mobile.de/SIDm5yXwqi4hi0n37v.5JztQA-t-vaNexlCsAsCsK%F3P%F3R~BmSB10LsearchPublicJ1096577165A1LsearchPublicD1100CCarW-t-
      vctpLtt~BmPA1A1B20A0%81L-t-
      vCaMkMoSmVb_X_Y_x_ysO~BSRA6D1100E11600GsantafeGSANTAFEHinPublicA2A0A0A0A0/cgi-
      bin/searchPublic.pl?
      _form=search&sr_make=11600&sr_model=santafe&sr_priceFrom=150000000&sr_priceTo=17
      5000000&sr_category=1100&sr_powerRange=-
      2&sr_registrationDateFrom=2002&sr_registrationDateTo=-2&sr_mileageFrom=-
      2&sr_mileageTo=80000&sr_engineType=-2&sr_doorCount=-2&sr_color=-
      2&sr_country=D&sr_zip=&sr_zipRadiusTo=-2&sr_damaged=0&sr_daysOldTo=-
      2&sr_sortOrder=0&doSearch.x=29&doSearch.y=11

nie wiem czy ww link bedzie dzialal

poszukiwania mozesz prowadzic

www.autoscout24.de
      www.mobile.de

za tyle kasy ile masz kupisz fure z gwarancja z max wypasem

www.hyundai.pl/index.php?dz=santafe
      pozdrawiam
      • greenblack Re: pseudoterenowka do 18000 euro 30.09.04, 21:59
        Miszczu, nauczyłbyś się w końcu robić sprytne linki.
        • Gość: aka Re: pseudoterenowka do 18000 euro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 22:26
          wogole to mam straszny zgryz bo na terenowkach sie zwyczajnie nie znam, co innego na cywilizowanych autach. chce sprobowac czegos nowego, troche wyzszego a na vana jestem za mlody:) szczerze mowiac to wizualnie (podkreslam - wizualnie) najbardziej podoba mi sie mitsubisji outlander ale zdaje sobie sprawe, ze to tylko powloka (to samo z kia sorento)
          • Gość: aka Re: pseudoterenowka do 18000 euro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 10:11
            a mistubishia pajero DI-D z 2000r., krotka wersja? dla tego auta moglbym troche przekroczyc budzet jezeli okaze sie dobre. pozdr.
          • Gość: lesniczy Re: pseudoterenowka do 18000 euro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 22:21
            > wogole to mam straszny zgryz bo na terenowkach sie zwyczajnie nie znam, co inne
            > go na cywilizowanych autach. chce sprobowac czegos nowego, troche wyzszego a na
            > vana jestem za mlody:) szczerze mowiac to wizualnie (podkreslam - wizualnie) n
            > ajbardziej podoba mi sie mitsubisji outlander ale zdaje sobie sprawe, ze to tyl
            > ko powloka (to samo z kia sorento)

W takim razie _zanim_ cokolwiek postanowisz, zrób kilka jazd próbnych. Typowe terenówki o
            klasycznej budowie (rama + sztywna tylna oś) są zaskakująco nieprzyjemne podczas jazdy na asfalcie.
            Sam miałem podobne marzenie do Twojego i po jazdach próbnych zdecydowanie skreśliłem wszystkie
            opcje takie jak Grand Vitara czy Nissan Terrano. Na asfalcie byle lanos Cię wtedy zawsze przegoni, a w
            "teście łosia" nie masz szans. Po zjechaniu w teren robi się... jeszcze gorzej bo wbrew pozorom to są
            dwa przeciwstawne technicznie cele: albo zawieszenie robi się tak, żeby kierowcy i pasażerom było
            przyjemnie, albo robi się je tak, żeby było wytrzymałe. Jeśli nie zamierzasz startować w rajdach
            przeprawowych ani nie jesteś rolnikiem, który potrzebuje czegoś do jeżdżenia po polu - odpuść sobie
            klasyczne terenówki bo po prostu na każdym kroku Ty i Twoi pasażerowie na tylnej kanapie (którzy
            będą mieć komfort jazdy na poziomie worka ziemniaków w skrzyni pikapa) będziecie żałowali tego
            wyboru. Jeśli tak jak ja jesteś turystą, który 95% spędza na asfalcie a pozostałe 5% to nie są sportowe
            imprezy przeprawowe tylko normalne wycieczki po górach, polach i lasach - to wybierz jakieś kombi
            4WD. Ja wybrałem Subaru Forestera, ale masz rację, że z serwisem krucho. Ja na przeglądy gwarancyjne
            jadę do Krakowa co nawet jest jakoś tam przyjemne (wizyta w Krakowie to zawsze fajna rzecz choćby
            dla samej gastronomii) ale zrozumiem, jeśli na to postukasz się wymownie w czoło. Zdecydowanie
            radzę Ci rozwiązania bliskie "kombi 4WD" - czyli na przykład wspomniany przez Ciebie Mitsu Outlander
            (robiłem mu intensywne jazdy próbne, w tym trochę poza asfaltem i dla turysty jest OK), może Honda
            CRV, może Nissan X-Trail, a może w ogóle Audi Allroad czy Volvo Cross-Country. Ale jeśli nie jesteś
            pewien, czy potrzebujesz typowej hardkorowej terenówki w układzie "turbodiesel na ramie", to
            prawdopodobnie jej nie potrzebujesz. Zresztą sam spróbuj, jazda próbna nic nie kosztuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka