Dodaj do ulubionych

" a trza bylo zimowki zalozyc"

20.01.17, 14:44

www.tvn24.pl/dolny-slask-kolizja-amerykanskich-zolnierzy,708647,s.html
Obserwuj wątek
    • who_cares Re: " a trza bylo zimowki zalozyc" 21.01.17, 23:27
      Wczoraz Hummer dziś ciężarów z amunicją rozpirzyli .... do wiosny to chyba nikt cały z tego kontyngentu nie będzie. ...
      • who_cares Re: " a trza bylo zimowki zalozyc" 24.01.17, 13:40
        Dziś kolejny , aby do wiosny:
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114871,21284800,polciezarowka-armii-usa-zderzyla-sie-z-busem-pod-zaganiem-dwie.html
    • engine8 Re: " a trza bylo zimowki zalozyc" 22.01.17, 00:37
      Oni z Kolorado to przeciez powinni wiedziec jak jezdzic? Moze w Polsce im nie wolna na oponach z kolcami jezdzic? A moze drogi za waskie?
      • tbernard Re: " a trza bylo zimowki zalozyc" 22.01.17, 02:19
        Ciekawe czy dostali mandat za nie panowanie nad pojazdem?
        • engine8 Re: " a trza bylo zimowki zalozyc" 22.01.17, 02:28
          Chyba zartujesz - oni bardziej uprzywilejowani niz pracownicy ambasady.
          • nazimno Re: " a trza bylo zimowki zalozyc" 22.01.17, 08:09
            Niestety to nic nie pomaga na sliskich
            nawierzchniach, gdzie piaskarki
            widywalo sie ostatnio i podobno
            "za Gierka".
      • koza_oddam Re: " a trza bylo zimowki zalozyc" 22.01.17, 10:17
        A Polacy to już w zimie stłuczek i wypadków nie mają? A może nie wolno mieć kolców albo drogi za wąskie dla rodaków?
        • nazimno Re: " a trza bylo zimowki zalozyc" 23.01.17, 10:10
          Opony w tych amerykanskich pojazdach w ogole nie sa przeznaczone do
          pokrytych zmarznietym lodem i przysypanych sniegiem polskich lesnych drog w rejonach poludniowo-zachodniej Polski. Ani pod wzgledem materialu ani pod wzgledem
          uzywanego bieznika.

www.militaryoffroadtires.net/product-p/t-39585r20xzl.htm

Na takich gumach mozna tylko zsuwac sie do rowu w wymienionych warunkach.

Opony sa z twardej, prawie "pancernej" gumy, ktora w niskich temperaturach
          jest wyjatkowo "g..na podeszwa".
          A kierowca tego nie kuma, bo "mu nie powiedzieli".

I tyle calej filozofii.

• koza_oddam Re: " a trza bylo zimowki zalozyc" 24.01.17, 15:28
            Nasi kierowcy za to mają zimówki, za to sądząc po ilości aut w rowach i stłuczek w sezonie to łby też zakute. Niczego wypadek tej ciężarówki nie dowodzi, niestety
    • trypel Re: " a trza bylo zimowki zalozyc" 22.01.17, 18:12
      30 lat temu w legnickim urzędzie miejskim był referat ds wypadków spowodowanych przez żołnierzy zaprzyjaźnionej armii.
      Odszkodowania były wypłacane szybko i zamykały dyskusje natychmiast.
      Obce wojska czuły sie nieco ponad prawem. Teraz nie bedzie inaczej..
      • qqbek Re: " a trza bylo zimowki zalozyc" 22.01.17, 19:13
        Tylko Ruskie, nawet po pijaku jadąc, były zaznajomione ze specyfiką jazdy po śliskim... no i ruch drogowy miał znacznie mniejsze natężenie to i rzadziej się "zdarzało".
        Typowy G.I.-Joe pochodzi albo z biednego południa, albo z rolniczego Środkowego Zachodu, albo z jednego z wielkich miast Kalifornii, Nowego Meksyku czy Texasu, gdzie w biedniejszych dzielnicach wojsko nadal stanowi odskocznię od biedy, gangów i ogólnie nieciekawych perspektyw. Śnieg widział w Boże Narodzenie... jak Kevina w telewizji pokazywali ;)
        Z resztą w całych Stanach śnieg to raczej rzadki widok... wszak leżące na północy Chicago leży dokładnie na tym samym, 41 równoleżniku, co Rzym, 53 równoleżnik (Drawsko Pomorskie, gdzie będą ćwiczyć) to dla nich "kosmos" (a raczej południowy skraj... Alaski).
        • agios_pneumatos Re: " a trza bylo zimowki zalozyc" 22.01.17, 21:49
          Z resztą* w całych Stanach śnieg to raczej rzadki widok... wszak leżące na północy Chicago leży dokładnie na tym samym, 41 równoleżniku, co Rzym, 53 równoleżnik (Drawsko Pomorskie, gdzie będą ćwiczyć) to dla nich "kosmos" (a raczej południowy skraj... Alaski).

youtu.be/3K2StVcV1Yo?t=88 **

* Polskiego też się naucz zanim zaczniesz prawić swe błyskotliwości.

Endżyn numba ej dobrze prawi. W Colorado co drugi samochód to scooby.

P.S. Co to jest 'czterdzieści jeden równoleżniku'? Liczebniki pożondkowe tysz se przypommnij.

** P.S.' Cała informacja na tefałen ikosi tessera za... Nomen omen ... www.bolec.info/
          • qqbek Re: " a trza bylo zimowki zalozyc" 22.01.17, 21:53
            Parkować na lotniskach się nauczyłeś już (wiem, wiem, to zła kobieta była, zostawiłeś ją)?
          • nazimno Re: " a trza bylo zimowki zalozyc" 23.01.17, 09:59
            buhaha, to pewnie agios z mokrymi gaciami (glownie ze strachu):

olsztyn.wm.pl/412980,Nocne-szalenstwo-na-jeziorze-Ukiel-Jezdzace-po-lodzie-bmw-poszlo-na-dno-Zobacz-zdjecia.html
        • wtop.ek Re: " a trza bylo zimowki zalozyc" 23.01.17, 08:52
          i dlatego w Chicago palmy powszechnie rosną przy ulicach, a na przedmieściach ludność w przydomowych ogrodach sadzi pomarańcze :D

media.dziennikzwiazkowy.com/wp-content/uploads/2011/10/snow-zima-chicago-commons.jpg
          dyletant....

qqbek napisał:

> Z resztą w całych Stanach śnieg to raczej rzadki widok... wszak leżące na półno
          > cy Chicago leży dokładnie na tym samym, 41 równoleżniku, co Rzym,
          • qqbek Re: " a trza bylo zimowki zalozyc" 23.01.17, 13:50
            Grupa tubylców w futrzastych czapach i rakietach śniegowych pozuje Google na tle kępy sosen syberyjskich ;)
            Nie twierdzę (aleście się wszyscy czepili), że Chicago ma ten sam klimat (bo nie ma, to klimat kontynentalny a nie nadmorski) jak Rzym. Twierdzę, zgodnie z prawdą, że leży na tym samym równoleżniku co Rzym.
            • wtop.ek Re: " a trza bylo zimowki zalozyc" 23.01.17, 14:33
              "Z resztą w całych Stanach śnieg to raczej rzadki widok... wszak leżące na północy Chicago leży dokładnie na tym samym, 41 równoleżniku, co Rzym"

obciach
              • qqbek Re: " a trza bylo zimowki zalozyc" 23.01.17, 15:12
                A demografię Stanów znasz?
                Ile osób mieszka na południu i obydwu wybrzeżach, a ile (może poza Wielkimi Jeziorami) "pośrodku"?
            • waga170 Re: " a trza bylo zimowki zalozyc" 23.01.17, 15:22
              Smiem zauwazyc ze sosny syberyjskie aczkolwiek zywe a nie sztuczne jak ta u nas na placu deGaulle'a, sa w pojemnikach, przywiezione na sezon a po sezonie wywozone gdzies na poludnie.
              • qqbek Re: " a trza bylo zimowki zalozyc" 23.01.17, 15:43
                Święta racja.
                Ale - większość ludzi w Stanach mieszka w miejscach, gdzie śniegu nie widać, albo spada rzadko.
                To chciałem podkreślić :)

Stany (kwalifikacja za amerykańskim urzędem statystycznym) East North Central, North West Central a także północ regionu górskiego (Stany: Idaho, Wyoming i Montana) to prawie 2/3 powierzchni USA... i poniżej 1/4 ludności. Cała reszta (1/3 powierzchni, 3/4 ludności) siedzi na południu i obydwu wybrzeżach).
                • waga170 Re: " a trza bylo zimowki zalozyc" 23.01.17, 15:55
                  Z ciekawosci pogooglowalem, ktos sie wybieral do Chicago i zapytal kiedy przywoza palmy. Okazalo sie ze restauracji i palm juz nie ma, to bylo wydarzenie jednorazowe. Wladze tego miasta przejely chyba sposob myslenia Polonii, bo palmy byly przywiezione zeby zmylic komitet olimpijski co do klimatu, Chicago kandydowalo do igrzysk letnich ktore pomimo tego "sprytu" dostalo Rio de Janeiro. Czy to prawda? Kto wie, ja watpie.
        • samspade Ale poleciałeś 23.01.17, 08:59
          qqbek napisał:

> Z resztą w całych Stanach śnieg to raczej rzadki widok... wszak leżące na półno
          > cy Chicago leży dokładnie na tym samym, 41 równoleżniku, co Rzym, 53 równoleżni
          > k (Drawsko Pomorskie, gdzie będą ćwiczyć) to dla nich "kosmos" (a raczej połudn
          > iowy skraj... Alaski).

Celowy zabieg czy przez przypadek palnąłeś przed zastanowieniem się
          • waga170 Re: Ale poleciałeś 23.01.17, 09:21
            Ajwaj, zagieliscie go z geografii. Ale on jest po nowej szkole i Was zagnie sto razy bardzij z religii.
          • qqbek Re: Ale poleciałeś 23.01.17, 13:51
            A globus ma?
            Na temat klimatu się nie wypowiadam.
            • tdf-888 Re: Ale poleciałeś 24.01.17, 14:08
              qqbek napisał:

> A globus ma?
              > Na temat klimatu się nie wypowiadam.
              >

qqbek napisał:

> cy Chicago

przyznaj się, że ebnąłeś głupotę i nie brnij jak twoi idole - politycy.

jeśli mówisz o klimacie, to pewne jest to, że zimą jest tam więcej km2 zapadanych niż w polsce

a druga głupota, że ruskie są takie gieroye zaebiste, gniotsja niełamiotsja, twarde uje, ułany śniegowe, zrób im laskę jeszcze laskę z tego romantyzmu
            • samspade Re: Ale poleciałeś 24.01.17, 14:43
              Globusu nie mam. A czy nie wypowiadałeś się na temat klimatu? Oprócz tego gdzie się wypowiadałeś to rzeczywiście się nie wypowiadasz.
        • tbernard Re: " a trza bylo zimowki zalozyc" 23.01.17, 10:36
          > cy Chicago leży dokładnie na tym samym, 41 równoleżniku, co Rzym, ...

Z tym Chicago i porównaniem do Rzymu to kiepska analogia pomimo zbliżonej szerokości geograficznej. Podejrzewam, że żartowałeś i dobrze zdajesz sobie sprawę, że tam jest klimat kontynentalny wilgotny, czyli akurat w zimie jest dosyć chłodno i śniegu nie brakuje.
          • kolpik124 Re: " a trza bylo zimowki zalozyc" 23.01.17, 10:49
            Stany mają chłodniejszy klimat niż kraje europejskie położony na analogicznych szerokościach geograficznych

wynika to przede wszystkim z tego, że Europa jest ogrzewana przez ciepły Prąd Zatokowy, dlatego też w Irlandii położonej na szerokości Labradoru, zimą śnieg jest rzadkością, a podzwrotnikowy klimat śródziemnomorski występuje w Europie na szerokościach Nowego jorku czy Waszyngtonu

wnętrze Ameryki to typowy klimat kontynentalny, nie ma tam gór położonych równoleżnikowo, dlatego latem napływa tam gorąca wilgoć znad Zatoki Meksykańskiej i wtedy w Chicago powietrze można kroić nożem, a zimą w druga stronę zawiewa lodowacizna znad arktycznej Kanady

południowa, nadmorska Alaska ma klimat podobny do Norwegii, więc zimy nie są tam wcale takie ostre, jak w głębi lądu
          • nazimno Re: " a trza bylo zimowki zalozyc" 23.01.17, 11:22
            3 lata temu:

www.huffingtonpost.com/2014/04/02/chicago-coldest-winter-ever_n_5078201.html
            • nazimno meteo info 23.01.17, 11:27
              www.crh.noaa.gov/news/display_cmsstory.php?wfo=lot&storyid=101458&source=0
          • qqbek Re: " a trza bylo zimowki zalozyc" 23.01.17, 13:52
            Wiem, kufa, wiem... czy ja coś piszę o klimacie tam?
            Banda bijących pianę bałwanów i tak się musiała czepić.
            • nazimno Re: " a trza bylo zimowki zalozyc" 23.01.17, 17:24
              Nie dramatyzuj.
            • samspade Re: " a trza bylo zimowki zalozyc" 24.01.17, 15:37
              qqbek napisał:

> Wiem, kufa, wiem... czy ja coś piszę o klimacie tam?
              > Banda bijących pianę bałwanów i tak się musiała czepić.

Gdyby misiak napisał że w stanach nie ma śniegu nazwał byś go nieukiem.
              A tak osoby zwracające ci uwagę że walnąłeś babola nazywasz bałwanami. Dawniej potrafiłeś przyznać się do błędu. To już kolejny raz gdy nie potrafisz i atakujesz innych.
              • qqbek Re: " a trza bylo zimowki zalozyc" 24.01.17, 15:54
                Lepiej by było stwierdzić, żeśmy się nie zrozumieli.
                Jeżeli uważasz jakąkolwiek część mojej pierwotnej wypowiedzi (czy to chodzi o szerokość geograficzną Chicago, czy też o to, że większość Amies śniegu raczej nie widuje) za błędną, to proszę podaj mi w którym miejscu jest błędna.
                Do, że założyłeś, że pomiędzy tymi stwierdzeniami istnieje jakaś koniunkcja (i w Chicago nie widują śniegu) wynika jedynie z twojego sposobu rozumowania. Na pewno zaś nie z mojej pierwotnej wypowiedzi.

Przeczytaj jeszcze raz fragment: "Typowy G.I.-Joe pochodzi albo z biednego południa, albo z rolniczego Środkowego Zachodu, albo z jednego z wielkich miast Kalifornii, Nowego Meksyku czy Texasu".

Jest coś o Chicago?
                • samspade Re: " a trza bylo zimowki zalozyc" 24.01.17, 16:16
                  qqbek napisał:

> Jest coś o Chicago?

Z resztą w całych Stanach śnieg to raczej rzadki widok... wszak leżące na północy Chicago leży dokładnie na tym samym, 41 równoleżniku, co Rzym, 53 równoleżnik (Drawsko Pomorskie, gdzie będą ćwiczyć) to dla nich "kosmos" (a raczej południowy skraj... Alaski)
                  Chicago wyróżnione przez mnie
                  • qqbek Re: " a trza bylo zimowki zalozyc" 24.01.17, 18:28
                    Dla świętego spokoju, boś się czepił jak pijany tramwaju - tak, użyłem niezręcznego porównania. Ktoś inny zaś rżnie głupa. Przepraszam. Tak za siebie, jak i za innych (najwyraźniej tego oczekują).
                    • engine8 Re: " a trza bylo zimowki zalozyc" 24.01.17, 18:48
                      Do postudiowania...
                      www.dailymail.co.uk/news/article-2873786/Will-White-Christmas-Map-reveals-states-likely-snow-December-25.html
                      • qqbek Można też porównać z tą: 24.01.17, 19:00
                        Ciekawa mapa.
                        Wygląda nawet na to, że cała północ Illinois to nadal strefa "26-40%"... już nie mówiąc o "północnym" New Jersey :)

A tu (dla porównania):
                        Mapa gęstości zaludnienia.
      • 4slash Re: " a trza bylo zimowki zalozyc" 23.01.17, 08:41
        Pamiętam jak w latach 80-tych we Wrocławiu na uwczesnym pl. 1 Maja ruska ciężarówka wojskowa bardzo głęboko wgniotła kierunkowskazem poszycie Ikarusa na długości 5 m. Kierunkowskaz nie uległ uszkodzeniu. Sam to widziałem bo bym nie uwierzył.
        • nazimno Re: " a trza bylo zimowki zalozyc" 23.01.17, 10:00
          A jakiego kalibru byl ten "kierunkowskaz"?
          • 4slash Re: " a trza bylo zimowki zalozyc" 23.01.17, 10:06
            Może mi się wydawało, ze to był kierunkowskaz ;)
            • nazimno Re: " a trza bylo zimowki zalozyc" 23.01.17, 10:10
              Tez mi sie tak wydaje.
      • trypel Re: " a trza bylo zimowki zalozyc" 24.01.17, 14:41
        www.tvn24.pl/wypadek-z-udzialem-ciezarowki-amerykanskiej-armii,709648,s.html A nie mówiłem. Powtórka z rozrywki. Czerwona armia robiła tak samo.
        • nazimno Re: " a trza bylo zimowki zalozyc" 24.01.17, 15:47
          Opony do dupy, a nie na zime. Bieznik i guma.
          A kierowcow widocznie nikt nie ostrzegl, ze to nie piaski pustyni, tylko polska droga na zadupiu
          345-ej kolejnosci odsniezania.

I to w zasadzie konczy sprawe.

• 4slash Re: " a trza bylo zimowki zalozyc" 23.01.17, 08:37
      Nie wiem czy wiecie, że w Żaganiu był Stalag Luft III a ucieczka z niego stała się przyczynkiem do scenariusza do filmu Wielka Ucieczka ze Stevem McQueenem. Obecnie jest tam muzeum, przykładowy barak, wyznaczona trasa ucieczki i przebieg tunelu - jak będziecie w okolicach to wato zobaczyć.
      • nazimno Re: " a trza bylo zimowki zalozyc" 26.01.17, 16:40
        A propos Zagania:

wiadomosci.wp.pl/kat,1019381,title,Wypadek-w-Zaganiu-Amerykanska-ciezarowka-nie-zmiescila-sie-pod-wiaduktem,wid,18686133,wiadomosc.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka