Dodaj do ulubionych

--------- POLONEZ COUPE ----------(reinkarnacja)

04.10.04, 00:06
Witam.
Staram się (w zakresie swojego hobby)odnaleźć wszystkie "zaginione" wręcz
prototypowe Polonezy Coupe/3d.
Tak tak...dla niedowiarków...takie istniały i kto nie wierzy niech poszuka
zdięć w sieci.
W związku z powyższym mam naprawdę wielką prośbe do wszystkich fanatyków
motoryzacji...od użytkowników codziennych ,poprzez fanatyków tuningu do
miłośników starej motoryzacji o jakiekolwiek informacje dotyczące tych
niezwykle żadko spotykanych, często gnijących i umierających gdzieś takich
polonezów.
Najchetniej na mail'a : Lajka_wro@gazeta.pl

Jestem także ciekaw czy słyszeliście może jakieś anegdoty o losach takich aut?
Pozdrawiam serdecznie i czekam na wasz odzew.
Obserwuj wątek
    • antydres1 Re: --------- POLONEZ COUPE ----------(reinkarnac 04.10.04, 09:57
      tu znajdziesz fanatyków ale wyzywania właścicieli skody, gazu i diezla od
      buraków itp. trafiłeś na złe forum
      • Gość: yokozuki tu masz stronki z polonezami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.04, 13:40
        www.fsopolonez.glt.pl
        www.fsoautoklub.pl
    • autowidol Re: --------- POLONEZ COUPE ----------(reinkarnac 04.10.04, 10:46
      fsoautoklub.pl Kilka sztuk jeszcze jeździ!
    • autowidol Re: --------- POLONEZ COUPE ----------(reinkarnac 04.10.04, 10:46
      Widziałem kilka sztuk takiego cuda, na własne oczy. 1 kwietnia w "Wysokich
      Obrotach" był materiał o jednym z nich. Szczegółów dowiesz się na
      fsoautoklub.pl
    • Gość: Jarek Re: --------- POLONEZ COUPE ----------(reinkarnac IP: 217.8.186.* 04.10.04, 12:42
      Praca wręcz syzyfowa, ale... trzymam kciuki!!!

Do dziś pamiętam to bicie serca, gdy 1980r. uczestniczyłem w odbieraniu
      żółciutkiego (piasek sahary) poldolota z FSO na Stalingradzkiej.
    • Gość: Lajka2 Re: --------- POLONEZ COUPE ----------(reinkarnac IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 05.10.04, 12:04
      Poszukuje także kierownicy która występowała w Polonezach Coupe.
      Pozdrawiam.
      • Gość: Ciekawy Re: --------- POLONEZ COUPE ----------(reinkarnac IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 08.10.04, 12:04
        Czyżby te auta zupełnie nie istniały...nikt ich nie widział nikt o nich nie słyszał.
        Ciekawe?
        • Gość: Jarek Re: --------- POLONEZ COUPE ----------(reinkarnac IP: 217.8.186.* 08.10.04, 13:21
          Istniały, ale ich ilość była śladowa (zupełnie jak Poldków z silnikiem 1300
          ccm), a poza tym ile może ich być na chodzie po... 25 latach?
    • Gość: 130rapid Re: --------- POLONEZ COUPE ----------(reinkarnac IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 08.10.04, 15:53
      Mamy jednego w klubie (użytkownicy i miłośnicy pojazdów zabytkowych przy
      Automobiklubie Wielkopolskim), ale to nie Coupe tylko po prostu wersja 3-
      drzwiowa. Wiśniowy, rocznik 1980, właściciel używa go w zasadzie na co dzień,
      ale w lepszych rękach nie mógł się poldek znaleźć :-)
      • Gość: frequent flyer Re: --------- POLONEZ COUPE ----------(reinkarnac IP: 80.241.130.* 08.10.04, 16:01
        Gość portalu: 130rapid napisał(a):

> Mamy jednego w klubie (użytkownicy i miłośnicy pojazdów zabytkowych przy
        > Automobiklubie Wielkopolskim), ale to nie Coupe tylko po prostu wersja 3-
        > drzwiowa.
        I to jest chyba prawidlowa odpowiedź. Z poloneza 3-D było takie coupe jak by
        kto zrobił, pardon le mot, coupę.
        • Gość: Jarek Re: --------- POLONEZ COUPE ----------(reinkarnac IP: 217.17.46.* 08.10.04, 16:18
          Trzydrzwiowy Polonez to nie to samo co coupe.
          www.askl.eu.org/~luchio/polprot1.htm
          www.askl.eu.org/~luchio/polprot4.htm

Na dole pierwszej strony są zdjęcia pomarańczowego coupe.
        • Gość: 130rapid Re: --------- POLONEZ COUPE ----------(reinkarnac IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 08.10.04, 20:29
          frequent flyer, wyraziłem się nieprecyzyjnie i takoż mnie zrozumiałeś. Mój błąd.

Był Polonez Coupe i był Polonez 3-drzwiowy.

Wersja 3-drzwiowa to była w zasadzie mniej-drzwiowa odmiana zwykłego Poldka.
          Coupe miało inaczej stylizowane okolice tylnych bocznych szyb i środkowego
          słupka (był chromowany). Od niego wziął się wydłużony o 5 cm "nos", stosowany w
          wielkoseryjnych Polonezach po 1986 roku, aż do wejścia Caro (pozbawiony tego
          poprzecznego plastikowego "rantu" nad reflektorami i atrapą chłodnicy).

Napisałem odpowiedź w kontekście, że ubolewamy, iż nie mamy Coupe. Ale cieszymy
          się razem z panem Ignacym (właścicielem), że mamy chociaż 3-drzwiowego. Też
          nietypowy, choć nie aż tak wybitnie rzadki.
          • ryszard_ochooodzki Re: --------- POLONEZ COUPE ----------(reinkarnac 09.10.04, 00:18
            Polonez coupe w porównaniu do wersji 3d, wcale nie jest aż tak wtbitnie rzadki.
            Na oczy widziałem kilaka coupe, a 3d tylko raz!
    • lajka_wro Re: --------- POLONEZ COUPE ----------(reinkarnac 10.10.04, 13:08
      Odświerzam wątek.
      A nóż coś się znajdzie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka