Dodaj do ulubionych

Autem do Budapesztu

IP: 217.153.47.* 05.10.04, 13:35
Witam,
wybieram się samochodem do Budapesztu.
Byłem tam kilkanaście lat temu, na pewno wiele się zmieniło.
Będę wdzięczny za wszelkie rady i sugestie związane
z poruszaniem się autem po Węgrzech i Słowacji.
Czy autostrady na Węgrzech są płatne?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Jaro
Obserwuj wątek
    • Gość: AKF Re: Autem do Budapesztu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 14:04
      Witam, byłem tam w sierpniu.

Autostrady sa płatne ale:
      - niz miałem wykupionej żadnej winietki, jezdziłem nimi wielokrotnie i....
      chyba miałem szzcęście bo nigdy nie spotkałem policji
      - zawsze obok jest jakaś podrzedna droga o nienajgorszym standardzie

Latem w Budapeszcie jest tłok, teraz pewnie jest po sezonie, wiec nie bedzie
      juz takich problemów ze znalezieniem miejsca do zaparkowania...
      • Gość: Jaro Re: Autem do Budapesztu IP: 217.153.47.* 05.10.04, 14:22
        Dzięki AKF,
        a winietkę na wszelki wypadek kupię.
        Czekam na kolejne rady, będę wdzięczny za nie.
        Pozdrawiam, Jaro.
        • pavulon78 Re: Autem do Budapesztu 05.10.04, 14:51
          Winietę najlepiej kupić od razu na przejściu granicznym. Jak nie kupisz na
          przejściu to możesz ją dostać na stacjach paliw. Ja jednak miałem tego pecha,
          że nie mieli akurat 4 dniowych (taka mi najbardziej pasowała) i musiałem kupić
          10 dniową. Na granicy napewno dostaniesz taką jaką chcesz. A w samym
          budapeszcie troche ciężko o parkingi (przynajmniej w centrum). Miłego pobytu.
          Piękne miasto ale zrobiło sie cholernie drogie (25 zł za piwo w ogórku nad
          dunajem;)
          • Gość: Jaro Re: Autem do Budapesztu IP: 217.153.47.* 05.10.04, 15:16
            pavulon78 napisał:

> Winietę najlepiej kupić od razu na przejściu granicznym. Jak nie kupisz na
            > przejściu to możesz ją dostać na stacjach paliw. Ja jednak miałem tego pecha,
            > że nie mieli akurat 4 dniowych (taka mi najbardziej pasowała) i musiałem
            kupić
            > 10 dniową. Na granicy napewno dostaniesz taką jaką chcesz. A w samym
            > budapeszcie troche ciężko o parkingi (przynajmniej w centrum). Miłego pobytu.
            > Piękne miasto ale zrobiło sie cholernie drogie (25 zł za piwo w ogórku nad
            > dunajem;)

Dzięki,
            mam nadzieję, że po sezonie nie będzie tak źle z parkingami.
            A i z piwem dam sobię radę...
            Dzięki jeszcze raz
            Jaro

• pavulon78 Re: Autem do Budapesztu 05.10.04, 15:26
              Z tymi parkingami to nie było problemu że były zapchane tylko że ich wogóle tam
              nie ma ;)
              • Gość: jurek Re: Autem do Budapesztu IP: *.aster.pl 05.10.04, 15:42
                wrocilem 2tyg.temu ladne miasto ale nie polecam zwiedzania samochodem,
                straszne korki(wawa w deszczowe dni to pikus),zakaz skretu w lewo na
                skrzyzowaniach utrudnia jazde.
                zostawilem auto na parkingu hotelowym i poruszalem sie komunikacja miejska.
                w wekendy troche luzniej.winiety na stacjach shell.
                pozdrawiam i milego zwiedzania
                • Gość: Seba Re: Autem do Budapesztu IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 05.10.04, 21:42
                  A ja mam inne wspomnienia. Byłem w czerwcu i bez samochodu cięzko by było. Pod
                  wzgórze zamkowe podjechałem prawie do samego końca, na wzgórze Gelerta także.
                  Korki owszem są, ale przy odrobinie planowania nie są straszne. Za to przy
                  powrocie z wakacji (jechałem tranzytem przez Budapszeszt z Chorwacji) utknąłem w
                  giga-korku, gdyż zamiast objechać centrum źle skręciłem i pojechałem przez sam
                  środek miasta.
                  Uwaga - brak możliwości skrętu w lewo na większości skrzyżowań. Dla odoby
                  nieprzygotowanej jest to wielkie utrudnienie.

Co do trasy do Budapesztu - uwaga na Słowację. Już w pierwszej miejscowości po
                  przejechaniu granicy stało paru kolesi z suszarką, a ograniczenia w większości
                  miasteczek to 30km/h. Stoją i czekają na polskich kierowców!

Winietę kupić raczej się powinno, ale nie dać sobie wcisnąć że nie ma 4
                  dniowych. Chyba probują wcisnąć turystom droższe wersje.

Pozdrawiam,
                  Seba
    • Gość: marcelino Re: Autem do Budapesztu-benzyna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 18:28
      na Słowacji benzyna droższa niż w Polsce, a na Węgrzech jeszcze droższa.
      P
      • Gość: FF Re: Autem do Budapesztu-benzyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 19:24
        Gość portalu: marcelino napisał(a):

> na Słowacji benzyna droższa niż w Polsce, a na Węgrzech jeszcze droższa.
        > P

Ale o niebo lepsza !!!
      • pavulon78 Re: Autem do Budapesztu-benzyna 05.10.04, 21:24
        Zgadza się. W austri była trochę tańsza niż na węgrzech.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka