Dodaj do ulubionych

mając vin

16.08.17, 11:15
Panowie
Co można sprawdzić chcąc kupić i mając vin auta wziętego z polskiego salonu w leasing w 2013 roku?
Obserwuj wątek
    • agios_pneumatos Re: mając vin 16.08.17, 11:19
      Kolor dywaników
      • nazimno Re: mając vin 16.08.17, 11:22
        Ja bym wyslal do zbadania DNA, jesli dochodzilo do ekscesow damsko meskich w pojezdzie.
    • galtomone Re: mając vin 16.08.17, 11:52
      Sporo zalezy od polityki marki.
      Czesc poda ci info ktore maja swojej bazie o tym aucie a czesc zapyta czy jestes wlascicielem i tylko jemu albo na jaego polecenie takie info ujawnia.
      Inna sprawa to to ktora marka i co zapisuje.

Tak wiec na twoje pytanie ie da sie sensownie odpwiedziec.

masz vin, wiec wiesz jakiego auta - zadzwon do ASO i zapytaj czego sie na tej podstawie dowiesz-tak chyba najprosciej????
      Bo nawet jak ci napiszemy, ze dowiesz sie na temat napraw czy przebiegu to i tak bedziesz musial do ASO dzownic/jechac.
      Pytanie o to na forum to strata czasu.
    • ari Re: mając vin 16.08.17, 12:05
      Ale pytasz co sprawdzisz w ASO czy w internecie? :)
      W ASO to jak napisał galtomone kwestia indywidualna danej marki/dealera. Kiedyś pytałem o to telefonicznie w Fordzie to zaprosili osobiście prosząc aby przynieść ze sobą oryginał lub chociaż ksero dowodu rejestracyjnego.
      Online potrzebujesz oprócz VIN jeszcze nr rej i datę pierwszej rejestracji. Wtedy możesz sprawdzić podstawowe info z CEPiK na historiapojazdu.gov.pl (marka/model, rok produkcji, ważność OC, przebieg na podstawie odbywanych badań technicznych, czy auto nie jest na liście samochodów skradzionych)
      • tdf-888 Re: mając vin 16.08.17, 12:41
        Za to co na historiapojazdu.gov coś się płaci?
        Data rejestracji musi być co do dnia czy miesiąca?
        Aha czyli te przeglądy z datami (to wiedziałem) ale np. czy było coś robione w karoserii z ubezpieczenia to raczej nie... (no chyba ze w aso?) Na logikę ubezpieczalnia mi tego nie poda
        • galtomone Re: mając vin 16.08.17, 12:53
          Ubezpieczalnia nic ci nie poda bo nie jestes klientem.
          Strona .gov to jedynie dane z badan techncznych czyli ile bylo km na liczniku w dni badania - i tyle - za darmo.
          Realnie vin ma szanse pomoc ci wywiedziec sie wiecej w aso. Tylko tyle i az tyle.
          Np. jak kktos sprzedaje w ogloszeniu auto marki X w wersji wyposazenia Y, to to tez sprawdzisz po VIN.
        • ari Re: mając vin 16.08.17, 13:42
          Usługa gov.pl jest za free. Potrzebujesz dokładną datę rejestracji - sprawdź np w oparciu o swój obecny samochód co widać w raporcie, na stronie jest też przykładowy (fikcyjny) raport.
          Informacje są dość podstawowe pozwalające ewentualnie odsiać jakieś podejrzane samochody. Ale nie jest to źródło do prześledzenia historii wypadkowości, przeglądów serwisowych itp.
          • tdf-888 Re: mając vin 16.08.17, 13:47
            Ale aktualnie strona .gov nie działa 😭
            Wyświetla mi ze strona niedostępna
            • tdf-888 Re: mając vin 16.08.17, 13:52
              Ha! OK
              Z telefonu nie działa a z kompa działa
      • misiaczek1281 Re: mając vin 16.08.17, 15:22
        ari napisał:

> Ale pytasz co sprawdzisz w ASO czy w internecie? :)
        > W ASO to jak napisał galtomone kwestia indywidualna danej marki/dealera. Kiedyś
        > pytałem o to telefonicznie w Fordzie to zaprosili osobiście prosząc aby przyni
        > eść ze sobą oryginał lub chociaż ksero dowodu rejestracyjnego.
        > Online potrzebujesz oprócz VIN jeszcze nr rej i datę pierwszej rejestracji. Wte
        > dy możesz sprawdzić podstawowe info z CEPiK na historiapojazdu.gov.pl (marka/mo
        > del, rok produkcji, ważność OC, przebieg na podstawie odbywanych badań technicz
        > nych, czy auto nie jest na liście samochodów skradzionych)

przebiegu nie sprawdzisz w bazie....wystarczy że tuż przed przeglądem właściciel cofnie licznik i diagnosta wpisze ten cofnięty co bazy :) i tak co roku...zamiast 40 000 km rocznie wyjdzie 20 000 km :) Najlepiej kupić nie starszą niż 5 letnią benzynówkę wtedy przebieg będzie w miarę niski do 100 000 km......Diesle robią ogromne przebiegi 2-3 razy większe niż benzyniaki....np. widziałem Diesla Passata 7 letniego który miał 340 000 km :) Autentycznie !
        • misiaczek1281 Re: mając vin 16.08.17, 15:23
          a czy kradziony to też nie sprawdzisz w internecie....tylko na komendzie MO...
          • dgr Re: mając vin 16.08.17, 15:33
            Ty to jednak nie tylko mentalnie, ale również fizycznie żyjesz w komunie.
        • tdf-888 Re: mając vin 16.08.17, 16:11
          I tak co roku? ;-)
          Gdybyś kiedykolwiek miał styczność z nowszymi pojazdami to byś wiedział ze tam przeglądy robi się co trzy - dwa lata.
          W aucie serwisowanym w aso i leasingowanym takie gimnastykowanie? Po to się szuka salon polska żeby się nie narażać na takie przekręty
        • loyezoo Re: mając vin 17.08.17, 08:17
          Mój serdeczny kolega,ma Audi A4 3.0tdi.Jeździ rocznie...~5-6tys.km i co mu zrobisz?
    • tdf-888 Re: mając vin 17.08.17, 00:22
      A powiedzcie mi czy mogę oczekiwać upustu -10% od ceny ofertowej 40k? Cały czas mowa o samochodzie używanym. Zakładam ze nie będzie do czego się przyczepić i wtedy jaki mieć argument?
      Bo mój jest taki ze to normalne że się wystawia po cenie z której należy zejść i ja tego oczekuję. Ja ile razy sprzedawalem auto to 10% z ceny schodziłem łatwo
      • tdf-888 Re: mając vin 17.08.17, 00:24
        Oczywiście wykluczam czepianie się ze czegoś nie ma w wyposażeniu a o czym bym marzyl i inne modele to maja bo jadąc na oględziny wyposażenie jest mi znane i to akceptuję.
      • ari Re: mając vin 17.08.17, 06:12
        Nie wiemy jak się ma to 40k do średniej rynkowej wartości danego modelu, rocznika, wersji, przebiegu... Jasne, że sprzedający powinien uwzględnić w cenie ofertowej negocjacje, wg mnie gdzieś w przedziale 5-10%. Pytanie na ile sprzedającemu zależy na szybkiej sprzedaży :)
        • tdf-888 Re: mając vin 17.08.17, 16:37
          Średnia rynkowa jest tańsza bo większość to diesle ciagniete z zachodu a ten 4 - letni benzyniak ma 60 kkm przebiegu i nie ma nic porównywalnego.
          pracownik firmy sprzedajacej oddelegowany do tematu jest mało elastyczny i jest skłonny tylko uciąć końcówkę :-( z 39900 - pewnie ma jakiś poziom od którego szef mu obiecał ze reszta dla niego :/
          Ja bym tego samochodu dla siebie nie wziął bo to golas na stalowych kołach i bez przeciwmglowych z przodu ale moja 'klientka' ma główne kryterium ze ma być jak najświeższy rocznikowo i przebiegowo.
          Serce się kraje jak widzę starsze lepiej wypasione i tańsze. No i nie wiem... to nie moja kasa ale ona się nie zna...
          W pzu baba jej powiedziała ze ac dostanie na 31 tys. no wiec...? Dać za furę 39k i zaakceptować ze będzie ubezpieczona na 31?
          Ja bym ac w ogóle nie brał ale może jednak sprzedający przesądza z ceną skoro są takie rozbieżności z eurotaxem?
      • galtomone Re: mając vin 17.08.17, 08:38
        Ja bym powiedzial, ze twoim najlepszym argumentem jest to, ze taka (- 10%) kwote jestes sklonny zaplacic - tlumaczyc dlaczego w takich sytuacjach nie trzeba.
        Sugeruje zaczac od -12-13% i spotkac sie ze sprzedajacym w okolicy -10 - -8%. Tak byscie obaj byli zadowoleni.
        Poza tym wszystko zalezy od tego ile masz na auto, jak bardz ci sie podoba i jak bardzo jestes zdecydowany.

Jesli kupic mozesz a nie musisz to mozesz sie twardo na -10% zatrzymac ale liczac sie z tym, ze moze ta kwota nie przejsc.
        Reguly w kwocie "upustu" nie ma.

Zakladam, ze jakas poduszke na dalszy wklad w auto masz?
        • tdf-888 Re: mając vin 17.08.17, 08:57
          To nie moje pieniądze ale chodzi o zasady. Pomagam znajomej tak ze Wszelkie Kontakty biorę na siebie. Przecież ona to by kupiła nie wnikając w cenę ważne ze biegi zmieniają się w takim układzie jak dotychczas miała i marka samochodu zgadza się z tą o jakiej marzyła
          • galtomone Re: mając vin 17.08.17, 18:25
            No to jak nie ma musu zakupu tego konkretnego i mozna kupowac dlugo... to sie kupi dobrze i tanio...
    • hutchence Re: mając vin 17.08.17, 20:51
      Dlaczego nie zamówisz autote... (nie chcę reklamować). Ale ja tak się uratowałem przed dwoma minami i podróżą 300km.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka