18.03.18, 15:07
Co sadzicie , podoba sie , nie podoba?
Jak dla mnie , wyglad na duzy plus w porownaniu do poprzedniego ktory wygladal jak kupa , jechalem poprzednim 5cio latkiem i byl w srodku calkiem ok wiec sadze ze i tu bedzie dobrze , 40kWh pojemnosci czyli jakies 250km zasiegu, mozna ladowac z gniazdka , ma to sens , ja sie w sumie podjaralem co moze nawet doprowadzic do zakupu ,w moich warunkach cena to 30k euro za srednia wersje wyposazenia , rozsadna ilosc punktow ladowania ,plus dwie szybkie ladowarki w promieniu 3 km od domu
Obserwuj wątek
    • loyezoo Re: Nowy leaf 18.03.18, 17:38
      Na pewno ładniejszy od pierwszego ale od niecałych 29tys.euro zaczyna się cena Tesli 3 (oczywiście w USA) Porównaj parametry i wtedy pogadamy
      • nazimno Re: Nowy leaf 18.03.18, 17:51
        elektrowoz.pl/auta/tesla-model-3-zasieg-oficjalny-499-kilometrow-w-modelu-long-range/

• bigzaganiacz Re: Nowy leaf 18.03.18, 20:29
          Nie rozsmieszaj mnie oficjalnym zasiegiem , rownie prawdziwy jak spalanie podawane przez producentow
      • do.ki Re: Nowy leaf 18.03.18, 19:50
        Porównaj czas od zamówienia do odbioru auta, to WTEDY pogadamy.
        • bigzaganiacz Re: Nowy leaf 18.03.18, 20:37
          "Podobno" pomijajac falstat fabryki akumulatorow , chodzi o sciaganie depozytu po 1000$ od chetnych bo tesla ledwo zyje , ograniczanie podazy modelu 3 zeby gonic s i x na ktorym duzo wiecej zarabiaja no i mysle tez ze w segmencie popularnych samochodow nie maja startu bazuja tylko na lansie i podjarce a prawdziwi producenci zaczna bardziej dociskac to moga nie dac rady
      • bigzaganiacz Re: Nowy leaf 18.03.18, 20:26
        No ok ale dla mnie cena tesli w usa jest rownie isrotna jak cena ryzu w chinach
        Cena dla mnie startuje od 40 k euro czyli pewnie w efekcie okolo 43k a pojemnosc baterii 50 kWh , cenowo jest poza zasiegiem i nie ma byc lansu tylko dupowoz do jezdzenia z uwzglednieniem aspektu ekonomicznego , oszczednosc prad vs paliwo okolo 1000 euro rocznie no niby ok ale nie jest to czynnik przewazajacy chociaz zawsze cos. Tak sie poprostu zastanawiam czy to juz czas zmiany na elektryka bo wychodzi ze chyba tak
        • yasiaq Re: Nowy leaf 18.03.18, 22:25
          Elektryk a i owszem ale po co taki pierdzionek co nie chce jechać? Po co to w ogóle kupować? lanos w gazie będzie ogólnie 10x tańszy a jeżdzi właściwie tak samo więc ekonomii tutaj nie ma. Fajny elektryk to taki co ciągnie z dołu jak M3 a kosztuje tyle co lepsza laguna czyli lepiej poczekać na teslę i mieć porządnego chodaka niż podniecać się byle ersatzem.
          • bigzaganiacz Re: Nowy leaf 18.03.18, 22:48
            Tyle ze to nie jest samochod na tor tylko do w miare zatloczonego miasta a z pod swiatel do 50km/h obleci to m3 dwa razy, lanos w gazie no wybacz ale chce jezdzic bez problemu a nie uzerac sie z jakims rozpadajacym sie padlem , wziolem lekko ponad dwa lata temu w pcp nowy i jest to zupelnie inna jakosc w sensie spokoju glowy a mialem wiele uzywek i wiele z nimi problemow jak i kosztow, teraz czaje sie rozgladam za 30sto letnoa uzywka ale to dla zabawy , tesla jak juz pisalem jest poza zasiegiem/kompletnie bez sensu
            • engine8 Re: Nowy leaf 19.03.18, 01:17
              Co znaczy ze Tesla jest poza zasiegiem? i bez sensu?
              • waga170 Re: Nowy leaf 19.03.18, 02:55
                > Co znaczy ze Tesla jest poza zasiegiem? i bez sensu?

On sie boi ze jak nabedzie produkt amerykanski w Europie to Wuj Sam poprosi go o amerykanski podatek. Dochodowy.
                • engine8 Re: Nowy leaf 19.03.18, 03:54
                  Oh bo ja myslalem ze cena byc moze poza zasiegiem ale one w sumie trzymaj wartosc dosc dobrze tak ze jak sie kupi model S za ok $100k to za 3 lata ciagle mozna go sprzedac za $80k

No ale moze taki jest w zasiegu? Super sportowe auto elektryczne
                  www.amazon.com/Kid-Trax-Dodge-Viper-Ride/dp/B00ME8SGM0/ref=zg_bs_166413011_19?_encoding=UTF8&psc=1&refRID=GM1BG4YHGGN7JWARWN9K
                  • bigzaganiacz Re: Nowy leaf 19.03.18, 11:28

No ale moze taki jest w zasiegu? Super sportowe auto elektryczne

Takie juz mam
              • glupota.nie.boli Duzy "zasieng" 19.03.18, 10:23
                engine8 napisał(a):

> Co znaczy ze Tesla jest poza zasiegiem? i bez sensu?

Pewne sprawy są poza zasięgiem dużego.dicka. Zdecydowanie poprawne pisanie. Może założenie klemy akumulatorowej na "jondra" doładuje "empty cells"?
              • bigzaganiacz Re: Nowy leaf 19.03.18, 11:24
                Cenowo, jak napisalem 30% drozszy , a nie koniecznie dla moich potrzeb lepszy , oplaty za mozliwosc lansu jazda tesla tez wnosil nie bede
                • tbernard Re: Nowy leaf 20.03.18, 09:04
                  Najlepszy do lansowania to był chyba lanser Mitsubiszi. Tak by przynajmniej nazwa wskazywała ;)
                  • nazimno Re: Nowy leaf 20.03.18, 09:14
                    Tak, bo Pajero to czysty obciach.
                • glupota.nie.boli Niekonieczna konieczność 20.03.18, 10:10
                  bigzaganiacz napisał(a):

>... a nie koniecznie dla moich potrzeb...<

Słownik ortograficzny wydaje się koniecznością. I kup rower - będzie taniej.

• yasiaq Re: Nowy leaf 19.03.18, 01:18
              Lanos stwarza mniej problemów niż jakiś leaf. Przede wszystkim to solidne sprawdzone auto a nie wynalazek. Klocki świece kosztują tyle co gazeta w kiosku, klimatyzacja nie działa gorzej , zawieszenie lepsze bo pancerne, można parkować choćby w krzakach bo nie strach że się porysuje, zamykać go nie potrzeba a stacyjkę można przerobić na guzik bo i tak go nie ukradną. Na dodatek można zatankować na każdej stacji jak nie gazem to benzyną a nie szukać gniazdka po mieście o wycieczce za miasto nawet nie wspominając.. Lanos dojedzie choćby do Gibraltaru jak właścicielowi przyjdzie taka fantazja..Leaf to pojazd specjalnej troski, drogi powolny kiepski i ogólnie bez sensu..taka sztuka dla sztuki..słabej sztuki
              • bigzaganiacz Re: Nowy leaf 19.03.18, 11:26
                Ok dzieki ale lanos pomimo dzisiatek nie zaprzeczalnych zalet odpada
              • dyktator_bolandy Re: Nowy leaf 20.03.18, 07:44
                domyślam się, ze nosisz waciak i gumofilce. To tanie , dobre i praktyczne ubranie, łażac po krzakach nie strach zadrapać i pobrudzić. Gdyby się porwało, to w każdym sklepie kupisz igłę z nitką albo guzik. W gumofilcach wejdziesz wszędzie, dojdziesz nawet do Gibraltaru albo innego Spitsbergenu. No i można zostawić na ławce w parku i nikt nie ukradnie. Inne ubrania sa specjalnej troski, a waciak i gumiaki-nie. Masz gdzies modę i lans na elegantsze ciuchy, to sztuka dla sztuki.
                • vogon.jeltz Re: Nowy leaf 20.03.18, 09:26
                  > W gumofilcach wejdziesz wszędzie, dojdziesz nawet do Gibraltaru albo innego Spitsbergenu.

Z tym to raczej ciężko może być. Chodziłeś kiedy w gumofilcach?
                  • dyktator_bolandy Re: Nowy leaf 20.03.18, 10:14
                    tylko przymierzałem dziadkowe, ale teraz są takie nowoczesne gumowce, ocieplane, bardzo wygodne.
                    • yasiaq Re: Nowy leaf 21.03.18, 08:31
                      Ubranie na zimę mam cieniutkie, bielizna z merynosa kurtkę buty i spodnie z gorkiem. Dlaczego? Bo kupuję rzeczy które są DLA MNIE praktyczne i wygodne a nie bez sensu po to żeby pokazać metki przed innymi frajerami. Główna idea jest taka żeby pozbywać się rzeczy specjalnej troski które mają wagę wynikającą tylko z ich ceny zakupu a zostawiać tylko te praktyczne które ułatwiają życie.
                      • jeepwdyzlu Re: Nowy leaf 21.03.18, 14:32
                        Dla mnie pełen elektryk nie ma na razie sensu. Nawet jako drugie auto. Oba samochody muszą jeździć nie tylko po mieście. Nawet nie myślę o wakacjach, ale np weekend, narty, jakiś rowerek, wypad nad jezioro... Leaf ma zasięg 250 czyli 150. Za mało.
                        Zatem? Benzyna. A jak ktoś bardzo eko to hybryda.
                        • bigzaganiacz Re: Nowy leaf 21.03.18, 18:02
                          150 km to jest 25 minut na szybkiej ladowarce
                          • jeepwdyzlu Re: Nowy leaf 21.03.18, 21:54
                            150 km to jest 25 minut na szybkiej ladowarce
                            ----
                            Znajdziesz ją w lesie? Na plaży w Sarbinowie? Sklepiku ze starzyzną w Inowrocławiu?
                            • bigzaganiacz Re: Nowy leaf 21.03.18, 23:53
                              Nie wiem bo nie zamierzam tam jezdzic , zalozenie wstepne bylo ze punkty ladowania to nie problem, jesli odnosisz to do polskiego rynku to sie zgadzam ze to bez sensu ale rozmowa jest o posiadaniu ev gdzie jest infrasyruktura
                      • waga170 Re: Nowy leaf 22.03.18, 00:02
                        > ... , bielizna z merynosa
                        Merynos to owca. Masz bielizne z welny? Wlasne swedzenie i drapanie Ci nie wystarcza?:)
    • bigzaganiacz Re: Nowy leaf 21.03.18, 18:09
      No nic zaintetesowanie ev tu zerowe to popatrzylem poczytalem gdzie indziej i okaxuje sie ze to ten sam samochod co poprzedni tylko z "przemodelowana" buda , ktora byla obrzydliwa, wnetrze tez praktycznie to samo , wrecz niektore pierdoly sa identyczne, dodane troche gadzetow 360 view , asystent jazdy zdaje sie ajtywny tempomat , e pedał to akurat wydaje sue fajne zwiekszenie pojemnosci z 30 do 40 kWh i cena poszla 10 k Euro w gore w porownaniu do poprzednika , no i to akurat mi sie nie podoba , mysle dalej ale juz z mniejszym entuzjazmem
      • do.ki Re: Nowy leaf 21.03.18, 20:37
        Jak się tak napaliłeś, to Renault Zoe wydaje się rozsądniejszy. Z wyglądu ładniejszy, no i nie płacisz za akumulator.
        • bigzaganiacz Re: Nowy leaf 21.03.18, 23:48
          Nie napalilem sie , moze troche zeby pojezdzic elektrykiem , u mnie w robocie w ciagu roku ludzie zakupili 4 lify i jeden mitsu i generalnie zadowoleni , z obliczen wynika ze moze to byc sensowne ekonimicznie i nie zbyt upierdliwe

, no i nie płacisz za akumulator.

Jak nie placisz jak placisz, nic nie ma za darmo , jest ta ich idiotyczna oplata za wypozyczenie wiec niech spadaja
          • do.ki Re: Nowy leaf 22.03.18, 06:24
            > Jak nie placisz jak placisz, nic nie ma za darmo , jest ta ich idiotyczna oplata za wypozyczenie wiec niech spadaja

Jak słusznie zauważyłeś, nie ma nic za darmo. Wynajem też nie jest darmowy, więc o co ci chodzi. Korzyść z wynajmu jest taka, że jak akumulator padnie, to go zwracasz właścicielowi i wynajumujesz inny. Jeśli akumulator kupiłeś razem z autem, to żeby dalej korzystać z auta, musisz kupić inny.

A co do infrastruktury: nie twierdzę, że w mojej okolicy infrastruktura jest idealna jeśli chodzi o elektryczne samochody, ale trochę tych punktów ładowania już jest. I pojawił się inny śmieszny problem: zbieram karty dostępu do tych punktów. Ponieważ operatorów takich punktów jest wielu, a nie wszyscy wpuszczają się wzajemnie do swoich sieci, jako klient zbierasz karty i aplikacje na telefon, które pozwalają odnaleźć punkty. Niby wszyscy chwalą się, że ich karta działa we wszystkich punktach, ale w praktyce różnie to bywa. Pojawia się poważny problem ochrony danych: musisz udostępnić swoje dane różnym podmiotom, o których nie wiadomo kto zacz.
            • bigzaganiacz Re: Nowy leaf 22.03.18, 09:54
              Masz elektryka ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka