Dodaj do ulubionych

Pickup zamiast SUV

24.03.18, 17:07
Wlasnie minely trzy lata kiedy zamienilem SUVa na pickupa. Z perspektywy trzech lat moge powiedziec, ze nie zaluje tej zamiany. Za prawie dwa razy nizsza cene podobny komfort podrozowania, podobne ceny eksploatacji, bardziej uniwersalna i wieksza przestrzen bagazowa odseparowana od kabiny, brak zbednych gadzetow typu start-stop, elektryczny hamulec pomocniczy czy elektrycznie sterowane fotele z pamiecia. Takich cudow jak zmiana sztywnosci zawieszenia, czy tryby zimowy/sportowy/etc w skrzyni w SUVie nie uzywalem poza pierwszym tygodniem, kiedy sprawdzalem jak te "cuda" dzialaly
Swietny na wakacje i na co dzien.
Pickupy to chyba ostatni segment, w ktorym producenci nie przeginaja z wprowadzaniem udziwnien.
Obserwuj wątek
    • trypel Re: Pickup zamiast SUV 24.03.18, 18:18
      A rozmiary Ci nie przeszkadzają?
      Kiedyś marzyłem. Wziąłem na weekend amaroka i wyleczyłem sie dożywotnio. Kombinacja szerokości i długości ponad 5 M sprawiała ze w mieście były z tym same problemy
      • drinexile Re: Pickup zamiast SUV 24.03.18, 18:39
        Rozmiary to kwestia przyzwyczajenia, szerokosc (184 cm w moim przypadku) jest porownywalna ze zwyklym sedanem, wiec to nie problem, dlugosc 526 cm troche ponadstandardowa faktycznie, ale jedynie raz w miescie musialem sie troche napocic przy wjezdzie po slimaku do parkingu podziemnego, pod hotelem w Paryzu, ale nie ja tylko mialem problem, bo gosc w mercedesie zrzucil sobe opone z felgi (o kraweznik) na tym samym slimaku.
    • liczbynieklamia Re: Pickup zamiast SUV 25.03.18, 22:22
      Trudno porównywać te dwie różne kategorie. Przy modelach bliźniaczych typu Pathfinder-Navara, Yukon-Sierra różnice (także w cenie) nie są ogromne. Praktyczność pickupa nie zawsze jest lepsza - długie przedmioty łatwiej przewieźć w SUVie. Tylny napęd plus pusta paka to recepta na problemy z trakcją.
      • drinexile Re: Pickup zamiast SUV 26.03.18, 01:03
        liczbynieklamia napisał:

> Tylny napęd plus pusta paka to recepta na problemy z trakcją.

Tez sie tego na poczatku obawialem, ale okazalo sie, ze przez ponad trzy lata nie mam z tym problemow na asfalcie. Na kopnym sniegu, czy w blocie po prostu dolaczam przod.
    • dyktator_bolandy Re: Pickup zamiast SUV 27.03.18, 20:07
      kompletnie bezsensowny pojazd, moim zdaniem. Bo tak: odkryta paka, wiec na wakacje strach jechać, by klamoty nie zamokły po drodze (albo nie ukradli na parkingu), to samo z używaniem np. w budowlance. Mając zabudowę, to paka jest ciasna. Wysoki próg załadunku. Stała przegroda sprawia, ze np. przewożenie dłuższych przedmiotów jest utrudnione, musza wystawać z tyłu. Zwykły dostawczak jest znacznie bardzie uzyteczny. No, ale pikap fajnie wygląda, tak męsko ;)
      • drinexile Re: Pickup zamiast SUV 27.03.18, 21:51
        Zgadza sie, wyglada fajniej od dostawczaka, dlatego miedzy innymi kupilem. Mozliwosc dobrania zabudowy paki w zaleznosci od potrzeb (rolety, uchylne, pelne etc.) dodaje uniwersalnosci w stosunku do SUVa. Sa rozne zabudowy, ale twierdzenie, ze zabudowana paka jest ciasna to chyba przesada, skoro bez wiekszego problemu mieszcza sie tam na przyklad trzy rowery gorskie.
        • galtomone Re: Pickup zamiast SUV 28.03.18, 08:27
          Ale SUV to inna klasa auta.
          Nie porownoj komfortu jazdy pickupa z SUVem.
          Pickup to terenowka - rama, twarde, sztywne...
          SUV to zupelnie inna koncepcja pojazdu.
          • drinexile Re: Pickup zamiast SUV 28.03.18, 09:32
            Ja przez SUVa rozumiem samochod na ramie, przesiadlem sie wlasnie z takiego. Reszta to crossovery.
            Na przyklad Toyota Hilux i SUVy 4Runner/HiluxSurf (niestety niedostepne w Europie) sa na takiej samej ramie, wiec porownywanie nie jest takie bezzasadne.
            • trypel Re: Pickup zamiast SUV 28.03.18, 09:42
              Jeep grand cherokee to crossover? Tuareg z reduktorem i blokadami mostów to tez crossover?
              • galtomone Re: Pickup zamiast SUV 28.03.18, 09:51
                Cabrio ;-)
              • vogon.jeltz Re: Pickup zamiast SUV 28.03.18, 10:35
                Łada Niva to crossover? ;-)

(No dobra, to jest crossover, ale wielu się będzie upierało, że jednak terenówka.)
                • galtomone Re: Pickup zamiast SUV 28.03.18, 10:39
                  Ja sie bed upieral, ze fajna.
                  Fajniejsza niz Duster :-)
                  • vogon.jeltz Re: Pickup zamiast SUV 28.03.18, 10:40
                    > Fajniejsza niz Duster :-)

No ba!
              • samspade Re: Pickup zamiast SUV 28.03.18, 10:42
                A jakie znaczenie ma jak zostanie nazwany samochód? Czy suv czy krosołwer? Serio jest to aż tak istotne?
                • trypel Re: Pickup zamiast SUV 28.03.18, 10:46
                  Nazwa nie ma znaczenia ale dla mnie crossover to takie cus co świetnie nadaje się do miasta ale zakopie się w byle błotku albo w śniegu pod wyciągiem. I zazwyczaj ma napęd na jedna oś.
                  A jak coś ma 4x4, spory prześwit i reduktor albo i blokady to ciężko mówić o tym crossover
                  • samspade Re: Pickup zamiast SUV 28.03.18, 10:55
                    Każdy ma swoją definicję. Na tym forum przeczytałem że xc90 to jednocześnie suv i krosołwer.
                    A co z krosołwerami które mają 4x4?
                    • trypel Re: Pickup zamiast SUV 28.03.18, 10:58
                      Masz racje, definicje są do dupy. 4x4 to już dla mnie bardziej suv
              • drinexile Re: Pickup zamiast SUV 28.03.18, 11:59
                trypel napisał:

> Jeep grand cherokee to crossover? Tuareg z reduktorem i blokadami mostów to tez
                > crossover?
                >
                >
                Z nomenklatura jest faktycznie niezly bajzel, ale wedlug anglojezycznej definicji niestety tak:
                A crossover or crossover utility vehicle (CUV) is a vehicle built on a unibody car platform combining in highly variable degrees features of a sport utility vehicle (SUV) with those of a passenger vehicle, especially a station wagon or hatchback.

Using unibody construction typical of passenger vehicles instead of the body-on-frame design of light trucks and the original SUVs, the crossover combines SUV features – such as a tall interior, high H-point seating, high ground-clearance, and AWD – with those of an automobile – including independent rear suspension, car-like handling, and lighter weight and better fuel economy than trucks or truck-based vehicles.

A crossover may borrow features from a station wagon or hatchback, such as the two-box design of a shared passenger and cargo volume with rear access via a third or fifth door, a liftgate – and flexibility to allow configurations that favor either passenger or cargo volume, e.g., fold-down rear seats.

Crossovers are typically designed for only light off-road capability, if any at all,[1] and are offered with front wheel drive, rear wheel drive[citation needed] or all-wheel drive.

A jako ciekawostka, to pierwszym na swiecie crossoverem byl GAZ M-72

en.wikipedia.org/wiki/GAZ-M20_Pobeda#/media/File:%D0%93%D0%90%D0%97_%D0%9C-72_%D0%B2_%D0%A5%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B5.JPG

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka