Dodaj do ulubionych

ul.Szkolna, Katowice

23.08.18, 16:32
ulica w centrum miasta,
przy szkole
jednokierunkowa, z ograniczeniem do 40
w połowie ulicy dwa metalowe progi (ulica ma dwa pasy), tego rodzaju że autobus przejezdza nie dotykając a osobowka musi przez próg.Progi sa niskie, dobrze wyprofilowane i przejazd przez nie przy 40 nawet nisko zawieszonym i twardym autem nie jest w żaden sposob przykry.

jezdzę tamtedy praktycznie co tydzień, niezależnie od stopnia zakorkowania miasta tam zawsze wszystko sie korkuje. Bo 99% lokalsów (jezdzących prawdopodobnie tam codziennie od lat) zwalnia do zera i powolutku przetacza sie przez próg.
Doszło do tego że jak dzisiaj rano ja tradycyjnie nie zwalniając minąłem jednym pasem takiego dustera to zaczął na mnie trąbić i machać kończynami.
I tak sobie pomyslałem że to Śląsk , moze jak przejezdzam przy tych 30-40 to zawala sie chodnik w kopalni, albo sztygarowi na łeb sie wungiel sypie. Nie wiem ale moze ktos z lokalnych pomoże i wytłumaczy o co chodzi z tym zwalnianiem. Moze tez tak muszę.
Obserwuj wątek
    • waga170 Re: ul.Szkolna, Katowice 23.08.18, 17:49
      Oznakowanie tej ulicy wykonane chyba przez chodzacych tam do szkoly uczniow. Na koncu, skrecajac w lewo w Moniuszki masz pierwszenstwo, nazwalbym go nawet lamanym, ale ni h...a o tym nie wiesz, wiec puszczasz tych z prawa. Ale oni dojezdzajac do Szkolnej widza znak ze Ty masz pierwszenstwo, wiec puszczaja Ciebie i obaj stoicie. Oprocz tego dwa lewe pasy Szkolnej oznaczone sa jako tylko do skretu w lewo, a co z trzecim, prawym pasem? Nie ma znaku zakazu skretu w prawo w Moniuszki. No to skrecasz i jest bum czolowe. Zauwazylem to probujac zobaczyc ten magiczny prog ktorego autobus nie dotyka przejezdzajac przez niego.

www.google.com/maps/@50.2600373,19.0263017,3a,75y,30.86h,76.23t/data=!3m6!1e1!3m4!1sK19N-L0NMOEyVCgve-D9EQ!2e0!7i13312!8i6656
      • trypel Re: ul.Szkolna, Katowice 23.08.18, 18:19
        Myślisz ze google robi zdjecia co tydzień? Tam progów nie ma. Ale skręcając w lewo daje migacz
    • engine8 Re: ul.Szkolna, Katowice 23.08.18, 18:55
      Moze twoje zawieszenie jest inne?
      Ja ma niedaleko ulice z progami i tez widze ze ludzie zwalniaja poniewaz jadac szybko - ocieraja podwoziem. A ja jade czy to SUV czy niskim sedanem z dopuszczlna predkoscia i zawieszenie zachwuje sie jakby bylo do tego zrobione - kiedy "atakuje" prog to auto sie podnosi tyle ile trzeba be zrywow a po przjezdzie nie spada ale powoli sie obniza.... Czasami slusze jakies glosy z bagaznika ale to wtedy jak fruwam przez te "bumpy"... Aha w niskim mam inne amortyzatory - Koni FSD ktore tlumi drgani wiekszej czestotliwosci ale na te malej to reaguje wrecz odwrotnie... a tu sie spisuje dobrze...
      Niedawno mialem Mini Vana z wypozyczalni i ten na tych progach skakal jak na schodach pomimo (a moze dlatego) ze w miare wysoki i zawieszenie zrobione dla komfortu.
      • trypel Re: ul.Szkolna, Katowice 23.08.18, 19:13
        Jeździłem tamtędy talizmanem, dodgem, bmw 3 na 16tkach i na 18tkach, inignia, passatem. Zawsze tak samo.
        Zostaje kopalnia pod ulica
    • schweppes1 Re: ul.Szkolna, Katowice 23.08.18, 22:48
      Czy to jest taki prostokątny próg zwalniający z tworzywa jak poniżej?

oznakowanie24.pl/images/znaki/progi_zwalniajace/quartet.jpg

Jeśli tak, to jest tylko jedno wytłumaczenie - brak podstawowej wiedzy z fizyki, mechaniki. Tego typu próg ze względu na łagodny przekrój obciąża udarowo zawieszenie mniej niż większość studzienek, szpar czy "spoin" poprzecznych płyt betonowych, a nawet przegubów mostów, przy których jakoś Janusze nie zwalniają.

Mam takie progi na ul. Polanki w Gdańsku. Dla nowych samochodów klasy co najmniej D tego typu próg w zasadzie nie istnieje ze względu na rozstaw kół. Przejeżdżając precyzyjnie symetrycznie nowym Superbem czy Mondeo nie czuć absolutnie nic, nie jadąc idealnie symetrycznie wstrząs jest minimalny, nie różniący się od zwykłych nierówności na drodze, przed którymi się nie zwalnia.
      • waga170 Re: ul.Szkolna, Katowice 23.08.18, 23:42
        Polska mysl techniczna, prog zwalniajacy na ktorym nie trzeba zwalniac ("nie czuć absolutnie nic"). Ba, jazda po nim jest lagodniejsza niz po jezdni przed i za progiem. Tak trzymac!
        • engine8 Re: ul.Szkolna, Katowice 23.08.18, 23:57
          Najlepsze to sa takie

www.nytimes.com/2008/07/12/us/12bump.html

Albo takie
          www.pinterest.co.kr/pin/11751649006849786/
          • waga170 Re: ul.Szkolna, Katowice 24.08.18, 00:08
            Te "zludzenie optyczne" zaraz zamalowali bo co drugi walil po heblach i powodowal karambol.
            Nie mysle zeby u nas byla jakas norma/standard. Widzialem waskie a wypukle z litego asfaltu, wyzsze niz przeswit przecietnego samochodu, albo takie ze sie nie zauwaza jak sie przez nie przejezdza. Tu jakis Janusz wymyslil "prog podrzutowy", KJM.
            www.google.com/search?q=prog+zwalniajacy&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwijo536lITdAhXyGDQIHZIJBKUQ_AUICigB&biw=1344&bih=723#imgrc=kg6JkXd2g1rusM:

• waga170 Re: ul.Szkolna, Katowice 24.08.18, 00:13
              www.google.com/search?q=optical+illusion+speed+bumps+london&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwibkobYmITdAhUrFzQIHaxzAGAQ_AUICigB&biw=1344&bih=723#imgrc=DXpuxNSnLC-aNM:

To te zaraz zamalowali.
              • waga170 Re: ul.Szkolna, Katowice 24.08.18, 00:15
                www.google.com/search?q=optical+illusion+speed+bumps+london&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwibkobYmITdAhUrFzQIHaxzAGAQ_AUICigB&biw=1344&bih=723#imgrc=DXpuxNSnLC-aNM:
      • trypel Re: ul.Szkolna, Katowice 24.08.18, 07:07
        Dokładnie taki jak zalinkowałeś. Nawet nie wiedziałem ze to plastik. Przejeżdżasz. Zakołysze. I tyle.
        • waga170 Re: ul.Szkolna, Katowice 24.08.18, 07:53
          Lenin to nazwal dialektyka, W miejscu gdzie grzecznie Cie prosza zebys zwolnil i skupil uwage, bez konsekwencji prawnych co do ograniczenia predkosci na znaku, bo tam biegaja dzieci ze szkoly, odkryles ze mozna zapie...c bez zwolnienia i jeszcze jakichs Januszy przy tym mijac, bo prog mozna okraczyc! Ale sto metrow dalej jak ten baran migasz lewym kierunkowskazem zeby pokazac sklepowi ze do niego nie wjedzies na wprost przez sciane. A myslalem ze jestes powazniejszy.
          • trypel Re: ul.Szkolna, Katowice 24.08.18, 08:20
            Ależ mylisz mnie z kimś innym. Zwalniam do bezpiecznej prędkości która jest pokazana na znaku. 40. I jadę z ta prędkością uważnie rozglądając sie czy czasem dziecko albo ksiądz, nie spiesza na zajęcia omijając przejście dla pieszych. A nie jak baran wgapiam sie w prog żeby przez niego przetoczyć ostrożnie auto i sztygarowi na łeb nic nie nasypać.
            • waga170 Re: ul.Szkolna, Katowice 24.08.18, 08:45
              > Ależ mylisz mnie z kimś innym. Zwalniam do bezpiecznej prędkości która jest pok
              > azana na znaku. 40. I jadę z ta prędkością……

To Ty mylisz siebie samego z kims innym, z kierowcami posiadajacymi prawo jazdy a pomimo tego prawa braku jezdzisz i sie jeszcze wymundrzasz. A myslalem ze jestes powazniejszy.
              • trypel Re: ul.Szkolna, Katowice 24.08.18, 09:24
                Nigdy nie byłem poważny. I mam nadzieje, nigdy nie będę.
                • waga170 Re: ul.Szkolna, Katowice 24.08.18, 09:50
                  > Nigdy nie byłem poważny.
                  No moze raz czy dwa byles. Bo ja tak, raz bylem powazny jak mnie kat zapytal czy chce papierosa. Ale sie obudzilem i co widze? Auto-moto na ekranie:)))
                  • trypel Re: ul.Szkolna, Katowice 24.08.18, 10:37
                    Jednak faktycznie za szybko tam grzeje. Tam jest 30 a nie 40. Sprawdziłem. Muszę poważnie przemyśleć swoj błąd i znaleźć plan naprawczy.
                    • schweppes1 Re: ul.Szkolna, Katowice 24.08.18, 18:01
                      Licznik zawyża, jechałeś 35-37.

Więc z dziesięciu zdrowasiek odmów 6,5. I nie grzesz więcej.
          • j_malec Re: ul.Szkolna, Katowice 24.08.18, 08:30
            Tak z ciekawości, czy też piszesz o kierowcach baranach, jak jadą z maksymalną dozwoloną prędkością koło znaku informacyjnego 'Radarowa kontrola prędkości' i zwalniających dopiero na ograniczeniu prędkości, znajdującym się pomiędzy znakiem informacyjnym, a radarem ?
    • tanebo2.0 Re: ul.Szkolna, Katowice 24.08.18, 09:27
      Tyle że na tej ulicy nie ma progów.
      • trypel Re: ul.Szkolna, Katowice 24.08.18, 09:29
        Wczoraj zdjęli?
        Bo w środę tak jak i rok temu były :)
        Moze sie prźejedz
      • trypel Re: ul.Szkolna, Katowice 24.08.18, 10:37
        To sie wzywa prog wyspowy i jest w tym miejscu od 2 lat
        www.dziennikzachodni.pl/wiadomosci/katowice/a/katowice-nowa-organizacja-ruchu-na-waznym-skrzyzowaniu-w-centrum-zdjecia,10496564/
        • wislok1 Tam jest 30, a nie 40 24.08.18, 20:54
          Nie wiedzalem o tych NOWYCH progach, ulice doskonale znam

Piszesz w pierwszym poscie, ze jest ograniczenie do 40, a to nieprawda !!!
          TERAZ po zrobieniu progow jest do 30

Przewaznie jest tak, ze progi maja dac ostro w d... temu, ktory nie zwolni
          ( szkoda zawieszenia )

Nie jechalem teraz Szkolna, wiec nie wiem, jak ten prog utrudnia jazde

Wiem z autopsji, ze jak w miescie w pewnym miejscu wsyscy zwalniaja grzecznie, a jeden to totalnie olewa i zaczyna wyprzedzac jadac znacznie szybciej niz reszta, to narobi sporo zamieszania
          ( delikatnie mowiac )

Slusznie czy nieslusznie prog zrobili, to juz jest inna bajka
          • trypel Re: Tam jest 30, a nie 40 24.08.18, 21:05
            Czytaj wszystko dokładniej :) forum.gazeta.pl/forum/w,20,166649477,166649477,ul_Szkolna_Katowice.html
            Chciałbym zrozumieć po co zwalniać poniżej 30 ( do 5 i mniej) na progu wyspowym.
            Bo jadąc 30 po prostu przejeżdżasz
            • trypel Re: Tam jest 30, a nie 40 24.08.18, 21:06
              forum.gazeta.pl/forum/w,20,166649477,166649477,ul_Szkolna_Katowice.html?p=166652854
            • wislok1 Re: Tam jest 30, a nie 40 24.08.18, 21:26
              Po co zwalniac ?

Bo wszyscy inni zwalniaja i nie zwalniajac albo wjedziesz komus w zderzak albo prawie wiedziesz komus w zderzak
              I zacznie machac konczynami
              • trypel Re: Tam jest 30, a nie 40 24.08.18, 21:46
                Dlatego tak przejeżdżam jak ruszam ze świateł i jadę pierwszy. Inaczej trudno jechać inaczej niż inni. Stad tam sie biorą korki, bo barany nie mogą jechać równo 30, albo i 20 ale musza hamować do 0.
    • 4slash Re: ul.Szkolna, Katowice 24.08.18, 10:40
      Zgadzam się z kolegą Trypel. Progi są po to aby uspokoić ruch i ograniczyć prędkość a nie hamować przed nimi. Wkurzają minie kierowcy, którzy hamują przed każdym progiem i ostro przyspieszają po jego przekroczeniu. Sa we Wrocławiu ulice np. Wielkopolska/Małopolska, na których jest wiele progów i jadąc nimi ani raz nie naciskam na hamulec a jadący przede mną hamują przed każdym progiem. Przecież należy przewidywać sytuacje na drodze a nie mieć horyzont 20 m przed autem.
      • nazimno Re: ul.Szkolna, Katowice 24.08.18, 10:53
        Popatrz, gdyby tylu notorycznych idiotow nie ignorowalo prostego i jasnego oznakowania,
        to progi bylyby ZUPELNIE niepotrzebne.

Wystarczy taki oto znak:

meiningen2030.de/wp-content/uploads/sites/5/2017/10/zone30_01.jpg

i wszyscy jada grzecznie.

Progow nie ma i nie bedzie.
        I jest duzo taniej, bo progi kosztuja duzo szmalu.

• waga170 Re: ul.Szkolna, Katowice 24.08.18, 10:58
        > Zgadzam się z kolegą Trypel. Progi są po to aby uspokoić ruch i ograniczyć pręd
        > kość a nie hamować przed nimi.

Kolegi Trypla metoda na uspokojenie ruchu polega na znalezieniu sposobu okrakiem i bez zwalniania ominieciu frajerow co zwalniaja na progu zwalniajacym. Zupelnie jak z idiotami co mozna ich lyknac pomimo ze hamuja na przejsciu dla pieszych.

"Progi są po to" bylo pokazane w filmie Grona Gniewu z 1940-tego. Do nas moze kiedys i dotrze, ale watpie.
        • trypel Re: ul.Szkolna, Katowice 24.08.18, 11:29
          Jak to w pewnym wieku spada zdolność rozumowania. Nie wie o co chodzi ale wymyśli, dopowie i jeszcze w to wierzy
          Moja babcia miała buerlecithin. Weź spróbuj.
          • waga170 Re: ul.Szkolna, Katowice 24.08.18, 11:34
            > Moja babcia miała buerlecithin. Weź spróbuj.
            Babc nie probuje nawet po denaturacie.
        • 4slash Re: ul.Szkolna, Katowice 24.08.18, 11:37
          Próg nie jest po to aby przy nim zwalniać do zera tylko aby uzyskać uspokojenie ruchu i wymódź na kierowcach ograniczenie prędkości. Jeżeli w ramach ograniczenia ktoś jedzie płynnie to chwała mu za to.
          A tak przy okazji to auta chyba mają coraz większy prześwit.
          W moim przypadku (oczywiście są różnice w zależności od wersji silnikowych):
          Golf 4/ Octavia 1 - 10-11 cm (Lamborghini Gallardo 2006 12 cm :))
          Octavia II - 13 cm
          Golf 7 - 14,2 cm
          Audi A4 B9 - 16 cm ( tyle miało Audi A6 Allroad 2002) poprzedni model A4 miał 11-12 cm
          • waga170 Re: ul.Szkolna, Katowice 24.08.18, 11:45
            Cytat z zalozonego na ten temat watku:

"Bo 99% lokalsów (jezdzących prawdopodobnie tam codziennie od lat) zwalnia do zera i powolutku przetacza sie przez próg.
            Doszło do tego że jak dzisiaj rano ja tradycyjnie nie zwalniając minąłem jednym pasem takiego dustera to zaczął na mnie trąbić i machać kończynami."

Niektorym nie przyjdzie do glowy ze jak 99 procent lokalsow zapie... w jedna strone a on jeden w druga, to ONI MAJA RACJE?
            • trypel Re: ul.Szkolna, Katowice 24.08.18, 11:49
              No właśnie sie pytam czy tam poniżej nie ma kopalni. Prawda?
              Ale doczytałeś ze tam są dwa pasy i ja jechałem jednym a duster drugim, po jednokierunkowej drodze? Czy ta informacja przepadła w mrokach Twojego umysłu?
              • nazimno Re: ul.Szkolna, Katowice 24.08.18, 12:05
                Na Slasku "kopalnie sa wszedzie" - jak motocykle.
              • 4slash Re: ul.Szkolna, Katowice 24.08.18, 12:07
                Myślę, że Wadze chodzi o słowo "minąłem". Jak Duster się zatrzymał to go ominąłeś a jak jednak się toczył to go wyprzedziłeś.
                • trypel Re: ul.Szkolna, Katowice 24.08.18, 12:33
                  Ale jaka to różnica w tym przypadku? Jesli sie toczył 2/h czy stanął na 1/10s żeby ruszyć dzielnie i wspiąć sie na prog.
                  Nie było to na pasach wiec ja sobie jechałem obok. I sie nie zatrzymywałem. Jak zwykle co tydzień.
                  • 4slash Re: ul.Szkolna, Katowice 24.08.18, 13:01
                    Niektórzy skupiają się na takich szczegółach. Dla mnie też nie problemu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka