Dodaj do ulubionych

Leasing - parę pytań

22.11.18, 08:36
Hej
Może to było już tu wałkowane ale zaryzykuję
Jeśli planuję zakup auta w tradycyjnym leasingu to jak lepiej podejść do tematu - od strony dealera szukać konkretnego auta i następnie dopasowywać do tego leasing czy od razu udać się do firmy leasingującej i dopytać jakie ma oferty? Nie wiem na ile to prawda ale gdzieś czytałem, że firmy leasingowe mają swoje, często atrakcyjne oferty, potrafią wynegocjować całkiem spore upusty.
I jeszcze jedno - abstrahując od korzyści podatkowych, lepiej wybrać wysoką wpłatę własną i niższą ratę czy przeciwnie?
Obserwuj wątek
    • nazimno Re: Leasing - parę pytań 22.11.18, 08:41
      Poczekaj, pod innym nickiem p...sz link
      do tej firmy, dla ktorej spamujesz.
      Tylko nie rznij glupa, ze jestes spamerska dziewica.
      • tajpan8 Re: Leasing - parę pytań 22.11.18, 09:13
        Jesteś omylny
        Ale rozumiem o co chodzi bo czasem tu zaglądam.
        Mój błąd, że sformułowałem zapytanie które może prowokować do wklejania jakichś spamów w odpowiedzi.
    • samspade Re: Leasing - parę pytań 22.11.18, 09:36
      Nie ma jednej odpowiedzi. Są marki mające swoje banki i mają bardzo dobre warunki leasingowe.
      Akurat "jetem na kupnie" i przeglądam różne oferty dostaje różne wyliczenia itd.
      Dla porównania w skodzie dostałem ofertę leasingu niecałe 105 % w hondzie 117%. Tyle że honda nie ma banku. Przeglądając różne oferty firm leasingowych znalazłem taką dającą 108%.
      A czy wysoka wpłata własna wysoka rata to zależy od podatków i tego na ile możesz sobie pozwolić. Można to jakoś uśrednić. Oraz dopasować celem uzyskania najniższego oprocentowania.
      • tajpan8 Re: Leasing - parę pytań 22.11.18, 09:56
        No tak ale koszt leasingu to jedno a cena danego egzemplarza to drugie.
        Nie chce mi się rozpuszczać wici u zbyt dużej liczby dealerów bo potem będą mnie poganiać czy już się zdecydowałem, maglować telefonami itp.
        • samspade Re: Leasing - parę pytań 22.11.18, 10:04
          A wiesz co chcesz kupić? W sensie który samochód? Ja wybieram/wybierałem pomiędzy kilkoma markami i całkowity koszt był dla mnie istotnym czynnikiem przy podejmowaniu decyzji.
          • tajpan8 Re: Leasing - parę pytań 22.11.18, 10:18
            Rozważam 5-6 konkretnych modeli w konkretnym przedziale cenowym.
            • samspade Re: Leasing - parę pytań 22.11.18, 10:26
              Czyli podobnie jak ja. Wybrałem modele do rozważenia potem przejażdżka po salonach żeby obejrzeć posiedzieć zobaczyć. Wybrałem czym chcę się przejechać. Teraz czas na decyzję. Ale nie ma co wybierać zbyt dużo modeli bo zrobi się mętlik w głowie. Ale jak kto woli.
              W każdym razie koszt leasingu również uwzględniam przy wyborze samochodu.
    • liczbynieklamia Re: Leasing - parę pytań 22.11.18, 09:39
      > jak lepiej podejść do tematu - od strony dealera szukać konkretnego auta i następnie dopasowywać do tego leasing
      > czy od razu udać się do firmy leasingującej i dopytać jakie ma oferty
      A dlaczego nie jedno i drugie naraz?

> abstrahując od korzyści podatkowych, lepiej wybrać wysoką wpłatę własną i niższą ratę czy przeciwnie?
      Abstrahując od korzyści podatkowych to najlepiej wybrać 100% wpłatę własną i zerową ratę.
      • tajpan8 Re: Leasing - parę pytań 22.11.18, 09:53
        Można jedno i drugie naraz ale jeśli jeden z wariantów jest zdecydowanie korzystniejszy to po co tracić czas na drugi?
        A co do formy zakupu to jednak w przypadku zakupu za gotówkę zamraża się kapitał więc nie do końca jest to najlepsza opcja.
        • liczbynieklamia Re: Leasing - parę pytań 23.11.18, 11:26
          > zamraża się kapitał
          Nie przesadzajmy z szumnymi określeniami...
    • qqbek Re: Leasing - parę pytań 22.11.18, 10:26
      Wybierz co będzie korzystniejsze.
      A co do wpłaty - co kto woli. Jak jesteś na uproszczonej księgowości, to wysoka wpłata może się przydać (zwłaszcza w listopadzie, albo gdy akurat masz szczególnie udany miesiąc i nie chcesz za bardzo po dupie podatkiem dostać), z drugiej strony leasing jest dość tanią formą usługi finansowej i koszt "pożyczenia" tych dodatkowych pieniędzy będzie porównywalny z tym, co te "zaoszczędzone" mogłyby przynieść na lokacie.

Najważniejszy (jeśli planujesz wykup auta i pojeżdżenie nim jeszcze trochę, a nie wymianę na nowszy model) jest wykup za jak najniższą kwotę. I odwrotnie - gdy nie planujesz wykupować, to im wyższy wykup, tym niższa rata.
      • liczbynieklamia Re: Leasing - parę pytań 23.11.18, 11:22
        > zwłaszcza w listopadzie
        Kolegę wybudzili z hibernacji dopiero co? Podwójnego podatku za listopad to już nie ma od ho, ho, ho, a może i dłużej...
        • qqbek Re: Leasing - parę pytań 23.11.18, 11:59
          Fucktycznie... już od 6 lat.
          Nie ja się rozliczam, więc nawet nie zauważyłem.
          Jak zaczynałem wiele lat temu, to było to niezmiernie wkurzające zawsze (bo listopad najczęściej był sporo "lepszy" jeżeli chodzi o przychody niż grudzień, a na zwrot nadpłaty trzeba było czekać do maja), dlatego dobrze to zapamiętałem :)
      • wikk331 Re: Leasing - parę pytań 24.11.18, 11:23
        Ja od początku prowadzenia własnej działalności-aż 6 albo dopiero 6 lat, zawsze mam auto w leasingu. Opcja jak dla mnie wygodna i nie muszę inwestować dużej kwoty na zakup auta. Od kilku miesięcy mam auto w : www.master1.pl/ i jak do tej pory jestem zadowolony ze współpracy. Najlepsza jest krótka umowa leasingowa-mogę szybciej zmienić auto jeśli stwierdzę, że jednak inne będzie bardziej praktyczne.
        • samspade Re: Leasing - parę pytań 24.11.18, 15:16
          Nie polecam dziadowskiej firmy. Skoro nie stać ich na reklamę tylko wbrew regulaminowi spamują czy można im ufać?
        • tbernard Oszuści 24.11.18, 18:18
          Jeśli chcesz być oszukanym, to śmiało skorzystaj z propozycji tej dziadowskiej firmy, która spamuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka