trypel 01.02.20, 13:24 Jak żyje to nie pamiętam żebym w lutym na spacerze w samej koszulce grzal sie na sloncu Biedne zimowe opony Ale dobrze że przynajmniej sąsiedzi goownojady przestali palić syfem i mniej śmierdzi. Kolejna coraz cieplejsze zima. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wislok1 Re: 1.02. 16 stopni 01.02.20, 17:08 Szeczegolnie Greta Gornicy w PL sa w depresji Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: 1.02. 16 stopni 01.02.25, 22:15 aron2004 napisał: > Winna Greta i Soros. > Swiete slowa Plus ten Klaus Schwab z Davos co wszystkie swoje eksperymenty globalizacyjne praktykuje i wdraza w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: 1.02. 16 stopni 01.02.20, 13:55 11 stopni. O grzaniu się na słońcu można zapomnieć. A zimówki raz widziały śnieg. Nawet całe 200 metrów jechały po brei śniegowej. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: 1.02. 16 stopni 01.02.20, 13:59 W sumie mieszkam w najcieplejszym regionie kraju. I przestają mnie dziwić kolejne winnice i coraz lepsze wina Ja jeszcze tym autem po śniegu nie jechałem Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: 1.02. 16 stopni 01.02.20, 14:25 U nas +13, na śniegu w tym roku też jeszcze nie byłem 😣 Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: 1.02. 16 stopni 01.02.20, 14:57 "Kiedyś to były zimy" - powiedział jakis przyslowiowy dziadek Kazjuk który po wojnie przeprowadzil się z Wilna (średnia wieloletnia stycznia minus 6) do Szczecina (średnia wieloletnia stycznia minus 1). Co do ciepłych zim- w latach 90.bywały (1989,90 i większość lat 90.). Ale jakby w latach 2000.bywały mrozy (2003,04,06). Po 2 bardzo ciepłych zimach 07 i 08 zimy 09-13 były poniżej średniej (może 12 ciepla). Od 2014 duzo cieplych zim choć 2017 mógł być nawet lekko poniżej średniej. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: 1.02. 16 stopni 01.02.20, 20:44 samspade napisał: > 11 stopni. O grzaniu się na słońcu można zapomnieć. A zimówki raz widziały śnie > g. Nawet całe 200 metrów jechały po brei śniegowej. U mnie dziś 12 stopni. Ale po mokrym śniegu/brei pośniegowej jechałem dopiero co wczoraj, rano, całą drogę do pracy (a pojechałem "dołem" więc prawie 7, a nie 5 kilometrów - zresztą miałem "nosa" bo był taki wysyp kolizji, że znajomy, który jechał krótszą trasą pół godziny po mnie jechał prawie 45 minut [ja 12]). Słowem - mamy początek lutego, a pogodę jak w kwietniu. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: 1.02. 16 stopni 01.02.20, 17:05 W Gornej Bawarii jest tyle samo Jedyna roznica jest w tym, ze tu NIKT nie pali syfem nawet nie wolno weglem... I nic kompletnie nie smierdzi... Pellet, gaz, ropa, drewno do kominka, itp., to wolno Odpowiedz Link Zgłoś
4slash Re: 1.02. 16 stopni 01.02.20, 17:09 Dzisiaj we Wrocławiu faktycznie słońce mocno grzało. Musiałem włączyć klimę (bez ogrzewania) w aucie żony. Martwi mnie to bo z pogoda coraz większe zaburzenia. Ptaki rano śpiewają, na spacerze z psem widziałem motyla - ćmę, a dzisiaj na elewacji grzały się much i biedronki. Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: 1.02. 16 stopni 01.02.20, 17:17 Nareszcie przyszło to globalne ocieplenie, bo już się bałem, że to zwykła ściema lobbystów przemysłowych i będę do końca życia marznąć w tej pizgawicy. Niech żyje globalne ocieplenie! Przydałoby się je jakoś przyspieszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: 1.02. 16 stopni 01.02.20, 17:36 Niech żyje globalne ocieplenie! Cytujesz misiaczka Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: 1.02. 16 stopni 01.02.25, 22:20 wislok1 napisał: > Niech żyje globalne ocieplenie! > > Cytujesz misiaczka I mam nadzieje ze to interpretujesz tak jak jest tzn mamy globalne ocieplenie ale to fenomen natury a nie czlowieka. Czlowiek ma jaks tam wplyw ale nie jest on jak nam nasi madrzy referuja stymulatore, Jaos wszysz zapomnieli ze oczekiwano iz czas zamkniecia swiata w czasie covidu w koncu pokaze tym niedowiarkom ze Ziemia ozyje kiedy samochdy znikna i przemysl zatrzyma emisje CO2 I co sie okazalo ? A nico.. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: 1.02. 16 stopni 02.02.20, 11:52 > Niech żyje globalne ocieplenie! Piętnaście stopni u ciebie oznacza czterdzieści pięć w Afryce. Co zrobisz z tymi wszystkimi, którzy zaczną stamtąd spierdalać? Albo raczej - co oni zrobią z tobą, jak już tutaj dotrą? Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: 1.02. 16 stopni 02.02.20, 11:53 vogon.jeltz napisał: > -co oni zrobią z t > obą, jak już tutaj dotrą? Właśnie dlatego kuc się cieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: 1.02. 16 stopni 02.02.20, 12:17 vogon.jeltz napisał: > > Niech żyje globalne ocieplenie! > > Piętnaście stopni u ciebie oznacza czterdzieści pięć w Afryce. Co zrobisz z tym > i wszystkimi, którzy zaczną stamtąd spierdalać? Albo raczej - co oni zrobią z t > obą, jak już tutaj dotrą? do Polski oni nie chcą , Niemcy francyja to tak...to oni mają problem a nie ja....globalne ocieplenie bardziej dotknie ciepłe kraje.... Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: 1.02. 16 stopni 02.02.20, 12:37 Typowe myślenie futrzaka. Inni mają problem, nie ja. Inni mają problem ze smieciami pali czy że złomem jeździ. Ty też możesz tez mieć. Na przykład w tym że Niemcy i Francja mając takie problemy wypierpolom Bulandie z UE i będziesz znów "przedmurzem chrześcijaństwa" (czytaj zapupiem Europy). Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: 1.02. 16 stopni 02.02.20, 13:14 dodekanezowiec napisał: > Typowe myślenie futrzaka. Inni mają problem, nie ja. Inni mają problem ze smiec > iami pali czy że złomem jeździ. Ty też możesz tez mieć. Na przykład w tym że Ni > emcy i Francja mając takie problemy wypierpolom Bulandie z UE i będziesz znów " > przedmurzem chrześcijaństwa" (czytaj zapupiem Europy). strułeś się że takie bzdury wygadujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: 1.02. 16 stopni 02.02.20, 12:59 misiaczek1281 napisała: > do Polski oni nie chcą , Niemcy francyja to tak...to oni mają problem a nie ja. > ...globalne ocieplenie bardziej dotknie ciepłe kraje.... Jeśli myślisz, że Niemcy już na wieki pozostaną poprawni politycznie, to jesteś naiwniakiem. Jak za mocno ekonomicznie ich to uderzy, to szybko pojawi się wódz z hasłem oczyszczania ojczyzny z podludzi i tłumy go poprą, a przemysł szybko przestawią na zbrojenia i nawet się nie obejrzymy, jak nam przymusowy przyśpieszony kurs niemieckiego urządzą. Przy okazji niepożądany genetycznie element przetransportują do 'polskich obozów'. A mocarstwa palcem nie kiwną tak długo, jak nie będzie wódz się rzucał na te mocarstwa. Zresztą przy takim biegu wydarzeń, to Niemcy dołączą do mocarstw atomowych, których jakimś dziwnym zbiegiem okoliczności jak dotąd żadne inne mocarstwo nie zaatakowało, ani demokracji nie wprowadzano na siłę. Może nie całkiem wtedy połkną nas Niemcy, bo jest szansa, że częściowo obronią nas bracia Słowianie wschodni biorąc pod opiekę obszary na wschód od Wisły. Odpowiedz Link Zgłoś
frequenter.light Re: 1.02. 16 stopni 02.02.20, 13:21 Niemcy konstytucyjnie bronią się obecnie przed rządzeniem jednego takiego wodza. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: 1.02. 16 stopni 03.02.20, 10:33 > Jak za mocno ekonomicznie ich to uderzy, to szybko pojawi się wódz > z hasłem oczyszczania ojczyzny z podludzi i tłumy go poprą Niekoniecznie. Niemcy, cokolwiek by o nich nie mówić, w odróżnieniu od Polaków jednak potrafią uczyć się na błędach. Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: 1.02. 16 stopni 03.02.20, 11:45 Prawdziwy, Rasowy Rasista z Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: 1.02. 16 stopni 03.02.20, 11:50 > Prawdziwy, Rasowy Rasista z Ciebie. Zanim uznam cię po raz kolejny za idiotę, dam ci jednak szansę. Mógłbyś podkręcić jasność wypowiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: 1.02. 16 stopni 01.02.25, 22:21 vogon.jeltz napisał: > > Jak za mocno ekonomicznie ich to uderzy, to szybko pojawi się wódz > > z hasłem oczyszczania ojczyzny z podludzi i tłumy go poprą > > Niekoniecznie. Niemcy, cokolwiek by o nich nie mówić, w odróżnieniu od Polaków > jednak potrafią uczyć się na błędach. Na jakich to sie nauczyli? Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: 1.02. 16 stopni 02.02.20, 13:30 Czyli jednak jest problem Jak ktos mysli, ze w XXI wieku kraj moze izolowac sie od innychi dzieki temu uniknac zlego, to jest totalnie naiwny... Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: 1.02. 16 stopni 01.02.20, 18:05 u mnie tez bylo wyjatkowo cieplo - +29C Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: 1.02. 16 stopni 01.02.20, 18:43 u mnie 14*C. Zimówki mam tylko z przodu - szkoda przepłacać skoro zimy nie ma :) Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: 1.02. 16 stopni 01.02.20, 18:57 O naiwności ludzka ! Klimat się ociepla od 50-100 lat a globalne ocieplenie jest spowodowane przez szereg czynników głównie naturalnych jak zwiększona aktywność słoneczna i aktywność wulkaniczna (wulkan oddaje do atmosfery dużo ciepła i Co2). Aktywność człowieka to niewielki wpływ na ocieplenie klimatu....poczytajcie sobie zanim zaczniecie padać na kolana przed Gretą : naukaoklimacie.pl/aktualnosci/klimatolog-prof-trepinska-nie-znamy-przyczyn-zmiany-klimatu-tak-mysle-134 Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: 1.02. 16 stopni 01.02.20, 19:02 i ta retoryka że to wina polskich kopalni - śmieszne i głupie zarazem ! Prawda jest taka że Niemcy emitują więcej CO2 niż Polska, USA emitują więcej Co2 niż cała Unia a Chiny więcej niż USA ! ale Unia winą obarcza Polskę i polskie kopalnie….hipokryzja do kwadratu ! przyganiał kocioł garnkowi a sam smoli :) Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: 1.02. 16 stopni 01.02.20, 19:31 misiaczek1281 napisała: > ale Unia winą obarcza Polskę i polskie > kopalnie Łżesz. >przyganiał kocioł garnkowi a sam smoli Zabawne ze pisze to gnojek który chwalił się tym jak to wyjebał system i truł sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: 1.02. 16 stopni 01.02.20, 19:25 Ale na tym portalu raczej krytycznie o wypowiedzi Pani Profesor. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: 1.02. 16 stopni 01.02.20, 20:28 Ja mam na wszystkich 4 kolach na 4x4.. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: 1.02. 16 stopni 01.02.20, 21:06 misiaczek1281 napisała: > u mnie 14*C. Zimówki mam tylko z przodu A gdy inni jeżdżą na calorocznych to kpisz. A sam na letnich popierdalasz. >szkoda przepłacać skoro zimy nie ma Kutwa jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: 1.02. 16 stopni 02.02.20, 12:12 samspade napisał: > misiaczek1281 napisała: > > > u mnie 14*C. Zimówki mam tylko z przodu > > A gdy inni jeżdżą na calorocznych to kpisz. A sam na letnich popierdalasz. nie na całorocznych ale na zimówkach ale tylko z przodu :) > > >szkoda przepłacać skoro zimy nie ma > > Kutwa jesteś. oszczędność to wielka cnota mości panie:) Odpowiedz Link Zgłoś
pies_w_studni Re: 1.02. 16 stopni 02.02.20, 13:23 To nie oszczędność, tylko głupota. Jeśli tylko twoja czaszka pęknie to pół biedy, martwi mnie to że możesz zabić kogoś niewinnego. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: 1.02. 16 stopni 02.02.20, 14:44 misiaczek1281 napisała: > samspade napisał: > > > misiaczek1281 napisała: > > > > > u mnie 14*C. Zimówki mam tylko z przodu > > > > A gdy inni jeżdżą na calorocznych to kpisz. A sam na letnich popierdalasz > . > > ]nie na całorocznych Nie pisałem o calorocznych. Pisałem o letnich. Kpisz z osób używających opon calorocznych a sam na letnich w zimie popylasz. W twoim przypadku to nie oszczędność. Ale głupota połączona ze sknerstwem Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1080 Re: 1.02. 16 stopni 02.02.20, 14:59 samspade napisał: > W twoim przypadku to nie oszczędność. Ale głupota połączona ze sknerstwem Zimowe z przodu i letnie z tylu w warunkach zimowych to skrajna głupota i kretynizm oraz proszenie się o zupełnie nieprzewidywalne zachowanie pojazdu. Ale w przypadku tego osobnika można się tego było spodziewać. Miejmy nadzieje, że jak mu na śliskim tyłek odleci, to sam owinie się o drzewo, a nie trafi innego niewinnego uczestnika ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: 1.02. 16 stopni 02.02.20, 15:14 bwv1080 napisała: > samspade napisał: > > > W twoim przypadku to nie oszczędność. Ale głupota połączona ze sknerstwem > > Zimowe z przodu i letnie z tylu w warunkach zimowych to skrajna głupota i krety > nizm oraz proszenie się o zupełnie nieprzewidywalne zachowanie pojazdu. Ale w p > rzypadku tego osobnika można się tego było spodziewać. > > Miejmy nadzieje, że jak mu na śliskim tyłek odleci, to sam owinie się o drzewo, > a nie trafi innego niewinnego uczestnika ruchu. w temp. 6-12*C jakie mamy obecnie to nawet na letnich można jechać bo jest sucho ! owiń wokół drzewa głębinę swej wyobraźni hehe :) Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: 1.02. 16 stopni 02.02.20, 15:06 samspade napisał: > > Nie pisałem o calorocznych. Pisałem o letnich. Kpisz z osób używających opon ca > lorocznych a sam na letnich w zimie popylasz. > W twoim przypadku to nie oszczędność. Ale głupota połączona ze sknerstwem popylam z przodu na zimowych a nie na letnich !!! letnie mam z tyłu a z przodu są hamulce i napęd.....poza tym jeźdżę tyle co kot napłakał w zimie....max 2 tysiące km przez całą zimę i tylko gdy jest ciepło i sucho ponad 6 stopni na plusie nie ma śniegu ani wody więc w temp 6-7 stopni na plus już można nawet na letnich ! Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: 1.02. 16 stopni 02.02.20, 15:09 misiaczek1281 napisała: > letnie mam z tyłu a z przodu > są hamulce i napęd Ale gdy ktoś ma całoroczne to pierdolisz głupoty. Twój sposób użytkowania samochodu o ile jest prawdziwy jest skrajnie nie odpowiedzialny. Obyś nikomu postronnemu krzywdy nie zrobił. Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: 1.02. 16 stopni 02.02.20, 15:17 samspade napisał: > misiaczek1281 napisała: > > > > letnie mam z tyłu a z przodu > > są hamulce i napęd > > Ale gdy ktoś ma całoroczne to pierdolisz głupoty. Twój sposób użytkowania samoc > hodu o ile jest prawdziwy jest skrajnie nie odpowiedzialny. Obyś nikomu postron > nemu krzywdy nie zrobił. twoje atakowanie ludzi na forum jest przesadzone ! mój sposób użytkowania jest bardzo odpowiedzialny bo mamy obecnie temp. 6-12*C i tu nawet letnia daje radę! wielosezonowa w upał 40 stopni to dopiero nie odpowiedzialność ! Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: 1.02. 16 stopni 02.02.20, 15:24 100x wolę spotkać auto na całorocznych w upał, niż debila który przy zerze i jakichkolwiek opadach na tylną oś (sic!) zakłada letnie opony... Odpowiedzialność wyraża się chyba próbą wyeliminowania wadliwego osobnika poprzez zawinięcie na pobliskim drzewie... Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: 1.02. 16 stopni 02.02.20, 16:29 gzesiolek napisał: > 100x wolę spotkać auto na całorocznych w upał, niż debila który przy zerze i ja > kichkolwiek opadach na tylną oś (sic!) zakłada letnie opony... Odpowiedzialność > wyraża się chyba próbą wyeliminowania wadliwego osobnika poprzez zawinięcie na > pobliskim drzewie... jeżdżę przy +5 do 12*C przy suchej nawierzchni a nie przy zerze ! wadliwego osobnika szukaj u siebie we wsi , jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego więc wielosezonowe przy skrajnych warunkach są gorsze niż zimowe w zimie i letnie w lecie :) hehe Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: 1.02. 16 stopni 02.02.20, 21:17 Czyli jak rozumiem... rano jak było mniej niż 5'C Polo zostawiałeś w garażu? Czyli mniej więcej przez połowę dni od początku listopada... Czy może zmieniałeś opony na tej tylnej osi? Raz na letnie raz na zimowe? Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: 1.02. 16 stopni 02.02.20, 15:29 misiaczek1281 napisała: > wielosezonowa w upał 40 stopni to dopiero nie odpowiedzialność ! 40 stopni to trudne warunki dla wszystkich opon. Nie mniej jest to lepsze rozwiązanie nie letnia opona w zimie na tylnej osi. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: 1.02. 16 stopni 03.02.20, 10:37 > Twój sposób użytkowania samochodu o ile jest prawdziwy jest skrajnie nie odpowiedzialny Ten futrzasty idiota ma z przodu zimówki, a z tyłu letnie?! Czy jest w ogóle coś, co on potrafi zrobić mądrze, zgodnie z wiedzą i zdrowym rozsądkiem? Mam nadzieję, że w tej konfiguracji w trudnych warunkach pogodowych straci panowanie nad samochodem, jebnie w coś i się zabije. Pomodlę się o to do Szatana. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: 1.02. 16 stopni 03.02.20, 10:39 vogon.jeltz napisał: > ! Czy jest w ogóle coś, co on potrafi zrobić mądrze, zgodnie z wiedzą i zdrowym rozsądkiem? Biorąc pod uwagę że to troll i sam się do tego przyznaje to trudno zawyrokować jakie ogumienie ma założone. Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: 1.02. 16 stopni 03.02.20, 14:34 samspade napisał: > vogon.jeltz napisał: > > > > ! Czy jest w ogóle coś, co on potrafi zrobić mądrze, zgodnie z wiedzą i z > drowym rozsądkiem? > > Biorąc pod uwagę że to troll i sam się do tego przyznaje to trudno zawyrokować > jakie ogumienie ma założone. sam jesteś troll ! właśnie się do tego przyznałeś :) Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: 1.02. 16 stopni 03.02.20, 14:33 vogon.jeltz napisał: > > Twój sposób użytkowania samochodu o ile jest prawdziwy jest skrajnie nie > odpowiedzialny > > Ten futrzasty idiota ma z przodu zimówki, a z tyłu letnie?! Czy jest w ogóle co > ś, co on potrafi zrobić mądrze, zgodnie z wiedzą i zdrowym rozsądkiem? Mam nadz > ieję, że w tej konfiguracji w trudnych warunkach pogodowych straci panowanie na > d samochodem, jebnie w coś i się zabije. Pomodlę się o to do Szatana. pomódl się o rozum bo gadasz takie bzdury że głowa mała....jakoś nadal żyję i to dowód na to że to co robię ma sens i gdy temp. jest 5*C i więcej jeźdżę a gdy poniżej chodzę pieszo i autobusem....zanim zaczniesz wyzywać od idiotów puknij się w główkę ale tak fes młotkiem hehe :) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: 1.02. 16 stopni 01.02.20, 20:07 Tylko ze u nas jest zima. Fajnie jak jest mróz. trzaskający mróz i ostre suche powietrze. Przynajmniej pare dni. Ale chyba w najbliższych latach nic z tego Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: 1.02. 16 stopni 01.02.20, 20:12 Klimat nie jest ani prawicowy ani lewicowy ani w ogóle polityczny. Jak wspominałem trochę wcześniej- po kliku ciepłych zimach nierzadko przychodzi kilka chlodniejszych od normy. Na pewno jednak ostatnie lata obfitują w anomalia. 4 anomalia na 5 to jednak zjawiska związane z tym że jest dużo cieplej od średniej a 1 na 5 że dużo chłodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
yasiaq Re: 1.02. 16 stopni 01.02.20, 20:52 Sól drogowa slabiej schodzi pewnikiem ktoś będzie musiał ją zjeść jak drzewiej bywało// Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: 1.02. 16 stopni 01.02.20, 21:07 Za glupi jestem,zeby tworzyc tu swoje teorie... ( albo za madry, bo nie sztuka filozofowac, jak sie zadnej wiedzy nie ma ) Rok temu naje.alo tyle sniegu w Alpach, ze najstarsi alpejscy gorale mi mowili, ze tyle bylo 50 lat wczesniej... No, ale faktem jest, ze klimat sie ociepla I to strasznie Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: 1.02. 16 stopni 01.02.20, 20:47 Trzaskający mróz to chyba ostatnio był w grudniu 2010, pamiętam, że jak rano w swoje urodziny (21 grudnia) siostrę odbierałem z dworca, to -25 było... Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: 1.02. 16 stopni 01.02.20, 21:02 Tak, grudzień 2010 był mroźny. Z tym ze zacznijmy w ogóle od tego że tylko na wschodzie Polski jest to miesiąc zimowy bo srednia wieloletnia juz ponizej 0 stopni. Na zachodzie plus 1 nawet. Zima 2012/13 była poniżej średniej. Ogólnie zimy od stycznia 2009 do marca 2013 byly raczej ponizej średniej. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: 1.02. 16 stopni 01.02.20, 21:14 Ten grudzień pamiętam, bo siostra jechała autobusem z Wrocławia, który do Lublina dojeżdżał o 4:00 rano. Nie chciało mi się iść do garażu po Astrę (a mieszkałem jeszcze w bloku), więc zlazłem z kluczykami od E36 na dół, przekręciłem i zapalił od pierwszego "strzału". Zdziwiło mnie to dopiero potem, jak komputer pokazał temperaturę na zewnątrz (przy gruncie było -30,5). Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: 1.02. 16 stopni 02.02.20, 12:38 Ale jeszcze chyba 3 lub 4 lata temu było 2 tygodnie mega mrozów w styczniu. Pamiętam, że byliśmy w Ustroniu. W nocy było blisko -30'C w rekordową noc i rano prawie wszystkie TDI pod hotelem odmówiły posłuszeństwa... Na stoku było nawet -18'C ale bez wiatru i bylo całkiem do wytrzymania... Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: 1.02. 16 stopni 02.02.20, 12:51 Tak, styczeń 2017 był poniżej normy. Średnia miesiąca wg portalu tutiempo wyniosla dla Wrocławia minus 3. Podczas gdy srednia wieloletnia to chyba minus 0,5. Na wschodzie to nawet minus 5 czy minus 6. Czyli np.w dzień średnio minus 2 w nocy średnio minus 10 na cały styczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: 1.02. 16 stopni 02.02.20, 18:41 Ciagle wracanie to tego jak to kiedys kiedy bylismy mlodzi bylo dobrze - to oznaka starosci? Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: 1.02. 16 stopni 03.02.20, 00:27 engine8 napisał(a): > Ciagle wracanie to tego jak to kiedys kiedy bylismy mlodzi bylo dobrze - to oz > naka starosci? Bo bylo dobrze. Zadna zylka nie byla zwezona, mloda krew doplywala wszedzie gdzie byla potrzebna... Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: 1.02. 16 stopni 03.02.20, 00:32 No tal tylko pamietam jak moja Babcia mowila ze jak byla mloda to wszytko bylo lepsze a potem sie tylk spierd.... i rodzice podobnie... a teraz my? Nawet pogoda juz nie taka Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: 1.02. 16 stopni 01.02.20, 21:11 No wlasnie Rok temu w Alpach naje.alo sniegu na kilka metrow, ale jednoczesnie temperatury byly -1 stopni Zaden mroz Ten snieg byl mokry i to byl problem, bo od razu powstalo zagrozenie lawinowe, wiele miejscowosci w gorach bylo odocietych z tego powodu Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: 1.02. 16 stopni 03.02.20, 09:50 qqbek napisał: > Trzaskający mróz to chyba ostatnio był w grudniu 2010, pamiętam, że jak rano w > swoje urodziny (21 grudnia) siostrę odbierałem z dworca, to -25 było... > Może nie cała zima, ale jeszcze 2015/2016 jak przyłapało pod koniec grudnia to połowy lutego były temperatury ujemne w tym nawet takie po -20. Pamiętam jeszcze nawet dwa lata temu zimę gdzie w ciągu dnia było po -10 a w nocy po -20 ale to już były zimy gdzie takie temperatury występowały po tydzień, góra dwa. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: 1.02. 16 stopni 03.02.20, 10:31 > Pamiętam jeszcze nawet dwa lata temu zimę gdzie w ciągu dnia było po -10 > a w nocy po -20 ale to już były zimy gdzie takie temperatury występowały > po tydzień, góra dwa. Takie zimy, że zdarzało się -15 i śnieg taki, że się nie dało z osiedla wyjechać (tzn. Włosi na letnich oponkach nie dawali rady) to ja i tu we Włoszech miałem. Tylko że to anomalia, tak jak obecnie -10 w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
frequenter.light Re: 1.02. 16 stopni 01.02.20, 22:21 pamiętam jak na studiach grałem w nogę w lutym na dworze. a było to już ładnych parę lat temu. także ten. a i mam aktualnie atak alergii który zwykle mam na wiosnę. ciekawe czy to od kwitnących roślin. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: 1.02. 16 stopni 02.02.20, 21:22 Ja pamiętam bardzo ciepły przełom lutego-marca, też na studiach... 1998 lub 1999... To były jeszcze czasy gdy można było pić piwko jak na studenta przystało na ławeczce na Rynku w Krakowie (poza Juwenaliami)... I mam nawet zdjęcia z krótkimi rękawkami z drugiego marca... Ale takiej zimy, żeby od listopada do lutego był już trzeci moment z temperaturami powyżej +11'C to chyba nie pamiętam... Zwłaszcza, że nie było żadnego z -11'C Odpowiedz Link Zgłoś
frequenter.light Re: 1.02. 16 stopni 02.02.20, 21:30 Mamy podobne wspomnienia :) Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: 1.02. 16 stopni 02.02.20, 21:39 Około 20 lutego 1998 zanotowano w Tarnowie ok. 20 stopni :) Luty podczas Okrągłego Stołu był też tak ciepły, w ogóle luty 1989 i 1990. Luty 1991 był zaś już mroźny. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: 1.02. 16 stopni 02.02.20, 23:04 A w Magdalence jak pokazał to kiedyś TVPiS Geremek dyskutowal, negocjowal w imieniu Solidarności a Kaczory siedziały cicho jak mysz pod miotłą. Mogli negocjować sprawę sądownictwa bądź w ogóle być bardziej radykalni od Geremka, człowieka ugodowego który zresztą wyciągał za uszy - w 92 ZChN a w 97 AWS. Ale i tak zawsze z tych środowisk dostawał najwięcej w tyłek. Najlepiej powtarzać jakieś zasłyszane utarte schematy nie pamiętając że PiS to spadkobierca PC i ZCHN. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: 1.02. 16 stopni 03.02.20, 10:07 W pelni zdalnie sterowalnymi spadkobiorcami cuchnacej komuny byly WSZYSTKIE grupy tzw. "wplywow". I do dzisiaj sa czesciowo, niestety, co podkreslaja analitycy sytuacji w krajach bylego "bloku". Smrod na ten temat pojawia sie od czasu do czasu w roznych kontekstach. Tak jest dlatego, ze sowieci wyszli z Polski dopiero w 1993/1994. Swoje dlugie lapy zostawili w kilku pokoleniach generacji "politykow". Identycznie bylo w innych krajach bylych demoludow na rozna skale. Mozna sobie o tym poczytac, niestety glownie w obcych jezykach. Tzw. "obalenie komuny" z tej perspektywy odbylo sie pod pelna kontrola. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: 1.02. 16 stopni 03.02.20, 00:35 Ja pmietam ze prawie w kazda zime mialem palce odmrozone i chorowalem... i wszytko bylo do D i wszyscy czekali na upragniona wiosne Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: 1.02. 16 stopni 03.02.20, 09:41 W sobotę w Łodzi było +12. za to w środę 28.01 zimówki pierwszy raz w tym sezonie miały okazje przejechać po śniegu i błocie pośniegowym całe 10 km. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: 1.02. 16 stopni 01.02.25, 17:06 Dzis mija 5 lat od tego wpisu. I się zesmy nacieszyli cieplym lutym, miesiac później pandemia rypnela. Dzis tak ciepło nie jest. Tak popatrzyłem na wątek, jeszcze wtedy ten patol byl co mial w nicku 1281, chyba od 1.2.81 czyli nawet w swoje urodziny na forum te swoje kocopoly wypisywał Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: 1.02. 16 stopni 01.02.25, 17:26 U mnie niestety pizdzi dziś - 3 stopnie zaledwie Kiedy koniec tej pier…nej zimy? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: 1.02. 16 stopni 01.02.25, 18:06 bywalec.hoteli napisał: > U mnie niestety pizdzi dziś - 3 stopnie zaledwie > Kiedy koniec tej pier…nej zimy? U mnie dzis ma byc 19 , jutro 21 a potem sie znow ochlodzi do +17-18 C i nawet ma cos taam z gory padac Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: 1.02. 16 stopni 01.02.25, 18:34 Silnik, chcesz wpierdziel za wkurzanie ludzi? 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: 1.02. 16 stopni 02.02.25, 15:36 engine8t napisał: > bywalec.hoteli napisał: > > > U mnie niestety pizdzi dziś - 3 stopnie zaledwie > > Kiedy koniec tej pier…nej zimy? > > U mnie dzis ma byc 19 , jutro 21 a potem sie znow ochlodzi do +17-18 C i nawet > ma cos taam z gory padac I jeszcze będziecie mieli Amerykę "great again". Same plusy. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: 1.02. 16 stopni 01.02.25, 20:55 Ja mam nadzieję że tej zimy jeszcze trochę będzie. I śniegu i mrozu. Dopiero luty się zaczal. Daj szanse pogodzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: 1.02. 16 stopni 01.02.25, 21:25 trypel napisał: > Ja mam nadzieję że tej zimy jeszcze trochę będzie. I śniegu i mrozu. Dopiero lu > ty się zaczal. Daj szanse pogodzie :) U mnie pod Lublinem było raptem kilka dni śniegu, akurat jak up przyjechał na zjechanych letnich :P Podjazd raz odśnieżałem, z raptem 4-5 cm śniegu. Jak za odśnieżaniem podjazdu nie tęsknię, tak zauważam, że sanki młodemu drugi rok rdzewieją. Jeszcze moje sanki "sdiełano w CCCP" (bardzo ciekawa konstrukcja - plastikowe siedzisko, aluminiowa konstrukcja i stalowe płozy), bo polskie rozwaliliśmy 3 czy 4 lata temu skacząc z "hopki" koło teściów (no dobra, ja jako stary pryk nie powinienem był siadać na tak delikatne sanki, ale nie mogłem sobie odmówić) :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: 1.02. 16 stopni 01.02.25, 21:30 qqbek napisał: > , ja jako > stary pryk nie powinienem był siadać na tak delikatne sanki, ale nie mogłem sob > ie odmówić) :-) > Jeszcze by Ci dzisiejszy jubilat (z 1.2.81) przygryzł zes gruby 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: 1.02. 16 stopni 01.02.25, 22:17 dodekanezowiec napisał: > Jeszcze by Ci dzisiejszy jubilat (z 1.2.81) przygryzł zes gruby 😉 Nie jubilat, a jubilatka. Bo on niebinarny jest najwyraźniej - pisze teraz jako "Aga". Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: 1.02. 16 stopni 01.02.25, 22:20 qqbek napisał: > Bo on niebinarny jest najwyraźniej - pisze teraz jako "Aga". > A! Ma kota! No ma! Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: 1.02. 16 stopni 01.02.25, 21:28 trypel napisał: > Ja mam nadzieję że tej zimy jeszcze trochę będzie. I śniegu i mrozu. Dopiero lu > ty się zaczal. Daj szanse pogodzie :) > W latach 90.ubieglego wieku tez się mówiło o wielkim ociepleniu. Ale jak tak pamiętam zimy 2003-2006 czy 2009-2013, to bywały tegie mrozy. Począwszy jednak tak od 2014 - to we Wroclawiu jak w jakiejś Belgii (ale i Szkocji - ponurość tej pogody). Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: 1.02. 16 stopni 01.02.25, 18:03 Jak temp spada do 16 to ja ubieram dlugie portki i podkoszulke i jak nie musze wychodzic to nie wychodze bo zimno a ty mi mowisz o cieple? :) Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: 1.02. 16 stopni 01.02.25, 21:28 engine8t napisał: > Jak temp spada do 16 to ja ubieram dlugie portki i podkoszulke i jak nie musze > wychodzic to nie wychodze bo zimno a ty mi mowisz o cieple? :) Pojedź do Anglii. Herbatniki ledwie temperatura na zewnątrz przekroczy 14-15 stopni, to już w krótkich rękawkach i krótkich spodenkach paradują. Na początku mnie to dziwiło, ale potem zobaczyłem, jak w zimie dzieci w szkolnych mundurkach stoją na przystankach i stwierdziłem, że to po prostu "aklimatyzacja" z lat dziecięcych. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepster Re: 1.02. 16 stopni 01.02.25, 21:37 qqbek napisał: > Pojedź do Anglii. > Herbatniki ledwie temperatura na zewnątrz przekroczy 14-15 stopni, to już w kró > tkich rękawkach i krótkich spodenkach paradują. Na początku mnie to dziwiło, al > e potem zobaczyłem, jak w zimie dzieci w szkolnych mundurkach stoją na przystan > kach i stwierdziłem, że to po prostu "aklimatyzacja" z lat dziecięcych. > Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: 1.02. 16 stopni 02.02.25, 15:38 Cherry picking. Widziałem ostatnio gostka w samym t-shirt'cie (na górze, poza tym miał spodnie i buty), który czekał w kolejce do wejścia na jakąś imprezę. Czekania na kilkanaście minut co najmniej. Był +1 stopień i wiało. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: 1.02. 16 stopni 02.02.25, 17:02 klemens1 napisał: > Cherry picking. > Widziałem ostatnio gostka w samym t-shirt'cie (na górze, poza tym miał spodnie > i buty), który czekał w kolejce do wejścia na jakąś imprezę. Czekania na kilkan > aście minut co najmniej. Był +1 stopień i wiało. Podobno jak komuś tak ciepło to zwykle ma coś z głową i to go grzeje Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: 1.02. 16 stopni 02.02.25, 17:01 @ jeepster Ale w Kanadzie podobno czesto ten mróz niedokuczliwy, ktoś opowiadał :) Odpowiedz Link Zgłoś
jeepster Re: 1.02. 16 stopni 02.02.25, 17:16 dodekanezowiec napisał: > @ jeepster > > Ale w Kanadzie podobno czesto ten mróz niedokuczliwy, ktoś opowiadał :) To zależy jaka jest wilgotność i wiatr. W rejonie Wielkich Jezior, gdzie leży Toronto, bardzo często temperatura odczuwalna jest sporo niższa. Wczoraj na przykład było -11, ale temperatura odczuwalna -19. Na preriach, gdzie jest suchy klimat inaczej znosi się niskie temperatury. Żeby nawiązać do wątku motoryzacyjnego, to praktyczne wszystkie samochody sprzedawane w Kanadzie mają zainstalowane elektryczne grzałki bloku silnika. W prowincjach preriowych bardzo dużo parkingów publicznych czy przy zakładach pracy ma przyłącza z gniazdkami 120V dla każdego samochodu. Bardzo praktyczne rozwiązanie. Kiedyś też na noc jak były duże mrozy podłączałem swoje auto do prądu, ale już od wielu lat tego nie robię. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: 1.02. 16 stopni 02.02.25, 17:40 Czyli tak samo jak w Finlandii. I taka grzałka grzeje cały czas czy tylko pilnuje żeby utrzymywać powyżej zera? Czy jak to działa? Odpowiedz Link Zgłoś
jeepster Re: 1.02. 16 stopni 02.02.25, 17:57 Grzałka o małej mocy siedzi w silniku i podgrzewa olej oraz płyn chłodniczy. Jak jest bardzo zimno (poniżej -20) to zaleca się załączyć grzałkę 8 godzin przed startem. Jak jest cieplej to 4-2 godziny wystarczą. Grzałka (przynajmniej w moich autach jakie miałem) nie ma żadnej kontroli poza włączeniem i wyłączeniem, więc ja używałem timer podłączony do gniazdka w garażu. Potem przedłużacz do auta. Auta nie parkowałem i nie parkuje w garażu, bo służy on do wielu ciekawszych funkcji. Na zdjęciu jest parking na lotnisku w Calgary. Latem i zimą. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: 1.02. 16 stopni 02.02.25, 00:09 qqbek napisał: > engine8t napisał: > > > Jak temp spada do 16 to ja ubieram dlugie portki i podkoszulke i jak nie > musze > > wychodzic to nie wychodze bo zimno a ty mi mowisz o cieple? :) > > Pojedź do Anglii. > Herbatniki ledwie temperatura na zewnątrz przekroczy 14-15 stopni, to już w kró > tkich rękawkach i krótkich spodenkach paradują. Na początku mnie to dziwiło, al > e potem zobaczyłem, jak w zimie dzieci w szkolnych mundurkach stoją na przystan > kach i stwierdziłem, że to po prostu "aklimatyzacja" z lat dziecięcych. > > Odpornosc sie zmienia i czlowiek sie przystosowuje do temp... Jesienia to poranna gimnastyke przy otwartych drzwiach robilem jak bylo co najmniej 18 a teraz przy 8 otwieram. (ok 7 rano nawet tak zimno bywa) Mam kuzyna na Islandii i tam jak +20 to lato na calego... Zreszta tu i obecnie sa tacy co do Pacyfiku wskakuja a woda nawet 15 st nie ma i udaj ze sie kapia. Ja mysle ze za duzo piwa wypili i ida sie wysikac... ale ze sa biali wiec na pewno ni enasze a z Kolorado :) No a dzis mialo byc 19 a skonczylo sie na +23C. Komuna na calego bo plany przekraczaja. Jutro ma byc urzedowo 23 wiec zobaczymy na czym sie skonczy, Odpowiedz Link Zgłoś
ta Re: 1.02. 16 stopni 02.02.25, 16:20 Kilkanaście lat temu, północ Szkocji, na morzem, sierpień/wrzesień. Wieje jak jasny pieron, temp +10 w porywach i nieczęsto +15. Miejscowi w krótkich spodenkach, koszulkach z krótkimi rękawami. Dzieci włącznie z niemowlakami ubrane tak samo lekko, smarki do pasa, sine nogi w charakterystyczny z zimna marmurek, starsze niemowlaki siedzące w wózkach przeważnie bez butów i skarpet. Norwegia kilkanaście lat póżniej: można skopiować to, co wyżej, może na upartego minimalnie lepiej. Ludy Północy tak mają. Na „ przeziębienie” paracetamol i dawaj dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: 1.02. 16 stopni 02.02.25, 09:52 Żadna zima-zimy nima . To jest tragedia, bo zim to nie ma juz od ca 15-20-tu lat a kazdy rok jest coraz cieplejszy. Dla naszej kieszeni to koszmar- bo wegetacja zimowa żadna. Susza i ca podobno + 3 st. C na wiosnę. To co bedzie latem ? Ub. rok był podobno najcieplejszy w Europie-od kiedy istnieja pomiary-a 2025 bedzie jeszcze cieplejszy-tragedia! Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: 1.02. 16 stopni 12.05.25, 14:18 Dobre miejsce na to zdjęcie Zrobione wczoraj. Suczawa. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: 1.02. 16 stopni 12.05.25, 15:20 W okolicach Suczawy jest używana cyrylica? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: 1.02. 16 stopni 12.05.25, 15:29 Ale to jest ta rumuńska Mołdawia. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: 1.02. 16 stopni 12.05.25, 16:46 W Mołdawii jest używana cyrylica do zapisu języka rumuńskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: 1.02. 16 stopni 12.05.25, 16:47 W rejonach gdzie jest dużo ukraincow i owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: 1.02. 16 stopni 18.05.25, 09:19 A ja jak żyję-to nie pamiętam, żebym 17-go maja musiał właczyć ogrzewanie. Tak zimnego maja absolutnie nie pamietam- a podobno klimat sie ociepla- cos tu sie nie zgadza. Najbardziej mi szkoda bocianów- bo one marzną, a to pora na wylęg młodych. Skandal i tyle-chyba zadzwonię do Świętego Piotra z reklamacją. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: 1.02. 16 stopni 18.05.25, 10:23 Czyli zakrętki mocowane do butelek jednak dzialaj. A wątpiłem. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: 1.02. 16 stopni 18.05.25, 14:33 trypel napisał: > Czyli zakrętki mocowane do butelek jednak dzialaj. A wątpiłem. > A ja nawiązując do głównego wątku (o pogodzie) - przysłowia ludowe (np.o Zimnych Ogrodnikach) jednak działają:( a wątpiłem Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: 1.02. 16 stopni 18.05.25, 14:56 Oczywiście że dzialaja, moje ulubione które zawsze się sprawdza: Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to pod koniec listopada pada albo nie pada. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: 1.02. 16 stopni 18.05.25, 17:33 Najlepsiejsze som górale. Zawsze coś pieprzą w listopadzie jaka będzie zima, nigdy się nie sprawdza a potem w marcu nikt nie daje szansy tym góralom sie wytłumaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: 1.02. 16 stopni 18.05.25, 17:34 I taki goral mógłby np.wytlumaczyc ze przyjął zły model teoretyczny itp Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: 1.02. 16 stopni 18.05.25, 18:24 dodekanezowiec napisał: > trypel napisał: > > > Czyli zakrętki mocowane do butelek jednak dzialaj. A wątpiłem. > > > A ja nawiązując do głównego wątku (o pogodzie) - przysłowia ludowe (np.o Zimnyc > h Ogrodnikach) jednak działają:( a wątpiłem A zimnej Zosce zapomniales? Odpowiedz Link Zgłoś