jaworskidariusz 22.10.04, 17:12 Czy mozna uzywac w garazu do czasu optymalnego nagrzania silnika? Prosze uzytkownikow o informacje. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Jarek Re: Ogrzewanie postojowe IP: 217.17.46.* 25.10.04, 08:57 Oczywiście, że można... się zatruć spalinami. Ogrzewanie postojowe zasilane paliwem pojazdu funkcjonuje na zasadach normalnego silnika spalinowego, który wytwarza... spaliny i dlatego też nie zaleca się używania go w zamkniętych pomieszczeniach. Skoro posiadasz garaż, to po co Ci ogrzewanie postojowe? PS. Jeśli już zdecydujesz się na taki wynalazek, to pamiętaj o sprawdzeniu, czy wewnętrzne czujki alarmu nie będą pobudzane przez ruch ogrzanego powietrza przy włączonym alarmie. Link Zgłoś
Gość: Beznadzieja Re: Ogrzewanie postojowe IP: *.org / 213.17.233.* 26.10.04, 22:06 Ogrzewanie postojowe ogrzewa głównie wnętrze samochodu. Nie ogrzewa silnika, (chyba przy okazji bo wydala spaliny). Ogrzewanie to wykonano wyłącznie dla wygody pasażerów w zimnym klimacie (lub w zimie) do czasu gdy silnik jeszcze nie daje ciepła. Jeżeli mając garaż opłaca Ci się włączać ogrzewanie postojowe (pali ogromne ilości paliwa) i nie zapalać silnika to po co Ty siedzisz w tym samochodzie, w garażu i dupę sobie grzejesz i jaja (masz reumatyzm). Nie masz nic innego do roboty. Chyba, że bardzo lubisz spaliny - to jest to jedyny dobtu zestaw bo spaliny te mają wszystkie najbardziej trujące związki - pyyycha. Link Zgłoś
Gość: Lupus Re: Ogrzewanie postojowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 22:24 Błąd. Ogzrzewanie postojowe podnosi temperature cieczy chłodzacej silnika. a godzina pracy ogrzewania to 0,25-0,5 litra Link Zgłoś
Gość: abc Beznadzieja - LITOSCI IP: *.acn.waw.pl 26.10.04, 23:14 zanim cos napiszesz to chociaz uruchom raz jakas wyszukiwarke: www.eberspaecher.com.pl/heiz/einsa/limou/limou.htm Ja cos takiego mam w swoich samochodach wiec wiem co pisze. Ogrzewa NAJPIERW silnik (poprzez podgrzanie plynu chlodzacego) a POTEM (w konsekwencji) wnetrze. Link Zgłoś
Gość: abc Re: Beznadzieja - LITOSCI IP: *.acn.waw.pl 26.10.04, 23:16 jeszcze jeden link dla tych, ktorzy chcieliby dowiedziec sie na jakiej zasadzie to dziala www.eberspaecher.com.pl/heiz/tech/wheiz/funkt/funkt.htm Co nie zmienia faktu ze w garazu to na pewno nie powinno sie tego uzywac Link Zgłoś
Gość: Molson Re: Ogrzewanie postojowe IP: *.sympatico.ca 26.10.04, 22:16 Czy chodzi ci o grzalke w bloku silnika ? Bo inaczej nie wiem o czym piszesz . Link Zgłoś
Gość: Beznadzieja Re: Ogrzewanie postojowe IP: *.org / 213.17.233.* 26.10.04, 23:04 Piszę o systemie ogrzewania sahcododu w czasie postoju. Jest to system WEBASTO.Mają go np Toyoty z dieslami. Polega to na ogrzewaniu wnętrza w zimie do czasu gdy grzanie przejmie silnik (ciech chłodząca silnik). Silniki diesle wolno się nagrzewają i chodzi tu z jednej strony o zamknięcie nagrzewnicy i chłodnicy aby silnik szybciej nagrzał siedo temperatury swojej pracy (im szybciej tym mniej szkodliwe spaliny) a także o komfort pasażerów w tym okresie gdy silnik jeszcze nie grzeje. System ten to jest rodzaj palnika, który spalając olej napędowy nagrzewa KABINĘ PASAŻERSKĄ A NIE SILNIK. Bo tylko w tym celu jest zamontowany w Toyotach. Jest to rodzaj ogrzewania, tyle że działa bez konieczności odpalania silnika. W czasie jazdy spaliny z tego palnika w żadnym przypadku nie mogą się dostać do kabiny pasażerskiej. Dokładne dane na ten temat (www.webasto.com) Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Ogrzewanie postojowe IP: 217.17.46.* 27.10.04, 08:43 Widzę, że kolega to praktyk, ale jest jednak kolega w błędzie, bo system ten ogrzewa przede wszystkim silnik, a w konsekwencji wnętrze. Być może ciężko to zrozumieć, ale po godzinie działania systemu włączając silnik ma on już temp. ca. 60 C a wnętrze ca. 20 C. Najciekawsze jest, że już po 20-30 min. działania systemu silnik ma te 60 C podczas gdy wnętrze jeszcze bywa chłodnawe. Być może jestem w błędzie, ale po raz drugi mam system ogrzewania postojowego właśnie produkcji Webasto. Link Zgłoś