Dodaj do ulubionych

Korona a smog

31.03.20, 12:56
Przy okazji w dość bolesny sposób przekonaliśmy się bez gdybania kto naprawde odpowiada za zanieczyszczenie powietrza. Samochod na ulicach brak a syfu wciaz tyle samo. Czyli jednak nie auta
Obserwuj wątek
    • tbernard Re: Korona a smog 31.03.20, 12:59
      Ale auta jeżdżą, tylko mniej. No i trochę ochłodziło się, więc niektórzy palą w piecach. Na drzewach jeszcze nie wyrosły liście pochłaniające dwutlenek węgla.
      • galtomone Re: Korona a smog 31.03.20, 14:23
        Smog to pyły zawieszone a nie CO2
        • bwv1080 Re: Korona a smog 31.03.20, 14:27
          galtomone napisał:

> Smog to pyły zawieszone a nie CO2
          >
          Plus tlenki azotu i siarki.
          • nazimno Re: Korona a smog 31.03.20, 14:47
            Gdy palą śmieci i tworzywa sztuczne,
            to "menu" do inhalacji jest znacznie bardziej bogate, niestety.
          • galtomone Re: Korona a smog 31.03.20, 14:56
            A kurz? Zapomniałeś o kurzu!
      • trypel Re: Korona a smog 31.03.20, 15:13
        Nie wiem gdzie " jeżdżą ale mniej" u mnie ulice wyglądają jak w świąteczny poranek 25.12
        Została moze 1/10 aut.
        A powietrze tak samo zasyfione.
        • trypel Re: Korona a smog 31.03.20, 15:14
          Pierwszy z brzegu link
          wiadomosci.wp.pl/smog-na-poludniu-i-w-centrum-kraju-najgorzej-w-warszawie-6494123687786625a
        • hukers Re: Korona a smog 31.03.20, 23:37
          trypel napisał:

> Nie wiem gdzie " jeżdżą ale mniej" u mnie ulice wyglądają jak w świąteczny pora
          > nek 25.12
          > Została moze 1/10 aut.
          > A powietrze tak samo zasyfione.
          >
          W Krk to samo, od dwóch tygodni pusto na ulicach, a z tym smogiem to mnie zaskoczyłeś. Apke smogową odinstalowałem miesiąc temu, a mój nos niczego nie wyczuł ostatnio.
    • marekggg Re: Korona a smog 31.03.20, 14:16
      nie sadze zeby chodzilo o dwutlenek wegla...
      • kokosowy15 Re: Korona a smog 31.03.20, 21:07
        Publikowane były satelitarne zdjęcia smogowe z Francji, Włoch, Chin. Na niektórych, szczególnie Chinskich, nareszcie dało się zobaczyć że pod warstwa smogu jednak jest miasto. To samo w okolicach Paryża i Mediolanu.
        • trypel Re: Korona a smog 31.03.20, 21:21
          Ale to w Chinach wynika z zatrzymania fabryk
          Mowię o Polsce gdzie głównym źródłem syfu są domowe instalacje c.o. z kotłami na paliwa stałe w których spała sie syf.
    • engine8 Re: Korona a smog 31.03.20, 21:10
      Nie mow Hop..... Poczekaj jak oglosza przyczyny tego ze wirus sie wycofal to sie moze okazac ze Greta wyjdzie z kryjowki i powie ze wlasnie dlatego ze brak aut na ulicy...
    • gzesiolek Re: Korona a smog 31.03.20, 22:33
      Żadne odkrycie... To wiadomo dla każdego poza eko-oszołomami...
      Teraz mają używanie u nas w Krakowie, bo po wprowadzeniu zakazu palenia paliwami stałymi jest znacznie lepiej, ale często i tak jest syf w powietrzu... Oczywiście eko-oszołomy ogłosiły - samochody... Humaniści na rowerach nie ogarniają, że jak się sprawdzi na osi czasu przepływ i wzrost to widać wyraźnie, że truje nas "obważanek", tzn. gminy sąsiednie gdzie tego zakazu nie ma...
      Apropo, co roku na wiosnę robię solidne czyszczenie kratek wentylacyjnych i tej poziomej części przewodu wentylacyjnego... I jak co roku kurz i pył tam osadzony miał kolor zbliżony do sadzy... tak w tym roku kurz wyglądał jak kurz... jasnoszare koty się z niego robiły... Wiem, że ciepła zima, ale ten zakaz jak widzę ma sens...
      • trypel Re: Korona a smog 01.04.20, 10:28
        To zobacz sobie zdjęcie mojego filtra który wymieniłem w weekend po sezonie grzewczym (włożony biały w listopadzie)
        Jakby nie on to to wszystko byłoby w naszych płucach
        • gzesiolek Re: Korona a smog 01.04.20, 17:42
          To uwierz mi, że ja na siateczkach na kratkach w mieszkaniu miałem co roku taki osad, tylko, że czarny...
          Mieszkam w bloczku, gdzie dookoła wsi spokojna, wsi wesoła... A Piaskorze (rodowici mieszkańcy Piasków) w Krakowie to Szkoci wśród centusi... więc wole nie wiedzieć czym palili (podkłady kolejowe misiaczka są zapewne przy tym strasznie drogie i ekologiczne), ale parę tygodni latania drona i parę mandatów szybko towarzystwo uspokoili... Dlatego tak chwale sobie zakaz palenia w piecach paliwem stałym... Drastycznie, ale skutecznie... Teraz czas na gminy ościenne i może doczekam czasów, gdy Kraków nie będzie kojarzony ze smogiem...
    • oixio To nie nasze kominy ani rury wydechowe decydują 31.03.20, 23:22
      Warto zobaczyć stan ubiegły, teraźniejszy i prognozę zanieczyszczeń na światowej mapie:

waqi.info/forecast/#/!pol:pm25!standard:usepa!model:silam/global

Jak do tego ma się ekologia i polityka ?!
    • poohdell Re: Korona a smog 01.04.20, 13:58
      Ludzie więcej siedzą w domach, to i więcej statystycznie palą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka