trypel 31.03.20, 12:56 Przy okazji w dość bolesny sposób przekonaliśmy się bez gdybania kto naprawde odpowiada za zanieczyszczenie powietrza. Samochod na ulicach brak a syfu wciaz tyle samo. Czyli jednak nie auta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tbernard Re: Korona a smog 31.03.20, 12:59 Ale auta jeżdżą, tylko mniej. No i trochę ochłodziło się, więc niektórzy palą w piecach. Na drzewach jeszcze nie wyrosły liście pochłaniające dwutlenek węgla. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1080 Re: Korona a smog 31.03.20, 14:27 galtomone napisał: > Smog to pyły zawieszone a nie CO2 > Plus tlenki azotu i siarki. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Korona a smog 31.03.20, 14:47 Gdy palą śmieci i tworzywa sztuczne, to "menu" do inhalacji jest znacznie bardziej bogate, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Korona a smog 31.03.20, 15:13 Nie wiem gdzie " jeżdżą ale mniej" u mnie ulice wyglądają jak w świąteczny poranek 25.12 Została moze 1/10 aut. A powietrze tak samo zasyfione. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Korona a smog 31.03.20, 15:14 Pierwszy z brzegu link wiadomosci.wp.pl/smog-na-poludniu-i-w-centrum-kraju-najgorzej-w-warszawie-6494123687786625a Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: Korona a smog 31.03.20, 23:37 trypel napisał: > Nie wiem gdzie " jeżdżą ale mniej" u mnie ulice wyglądają jak w świąteczny pora > nek 25.12 > Została moze 1/10 aut. > A powietrze tak samo zasyfione. > W Krk to samo, od dwóch tygodni pusto na ulicach, a z tym smogiem to mnie zaskoczyłeś. Apke smogową odinstalowałem miesiąc temu, a mój nos niczego nie wyczuł ostatnio. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Korona a smog 31.03.20, 14:16 nie sadze zeby chodzilo o dwutlenek wegla... Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Korona a smog 31.03.20, 21:07 Publikowane były satelitarne zdjęcia smogowe z Francji, Włoch, Chin. Na niektórych, szczególnie Chinskich, nareszcie dało się zobaczyć że pod warstwa smogu jednak jest miasto. To samo w okolicach Paryża i Mediolanu. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Korona a smog 31.03.20, 21:21 Ale to w Chinach wynika z zatrzymania fabryk Mowię o Polsce gdzie głównym źródłem syfu są domowe instalacje c.o. z kotłami na paliwa stałe w których spała sie syf. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Korona a smog 31.03.20, 21:10 Nie mow Hop..... Poczekaj jak oglosza przyczyny tego ze wirus sie wycofal to sie moze okazac ze Greta wyjdzie z kryjowki i powie ze wlasnie dlatego ze brak aut na ulicy... Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Korona a smog 31.03.20, 22:33 Żadne odkrycie... To wiadomo dla każdego poza eko-oszołomami... Teraz mają używanie u nas w Krakowie, bo po wprowadzeniu zakazu palenia paliwami stałymi jest znacznie lepiej, ale często i tak jest syf w powietrzu... Oczywiście eko-oszołomy ogłosiły - samochody... Humaniści na rowerach nie ogarniają, że jak się sprawdzi na osi czasu przepływ i wzrost to widać wyraźnie, że truje nas "obważanek", tzn. gminy sąsiednie gdzie tego zakazu nie ma... Apropo, co roku na wiosnę robię solidne czyszczenie kratek wentylacyjnych i tej poziomej części przewodu wentylacyjnego... I jak co roku kurz i pył tam osadzony miał kolor zbliżony do sadzy... tak w tym roku kurz wyglądał jak kurz... jasnoszare koty się z niego robiły... Wiem, że ciepła zima, ale ten zakaz jak widzę ma sens... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Korona a smog 01.04.20, 10:28 To zobacz sobie zdjęcie mojego filtra który wymieniłem w weekend po sezonie grzewczym (włożony biały w listopadzie) Jakby nie on to to wszystko byłoby w naszych płucach Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Korona a smog 01.04.20, 17:42 To uwierz mi, że ja na siateczkach na kratkach w mieszkaniu miałem co roku taki osad, tylko, że czarny... Mieszkam w bloczku, gdzie dookoła wsi spokojna, wsi wesoła... A Piaskorze (rodowici mieszkańcy Piasków) w Krakowie to Szkoci wśród centusi... więc wole nie wiedzieć czym palili (podkłady kolejowe misiaczka są zapewne przy tym strasznie drogie i ekologiczne), ale parę tygodni latania drona i parę mandatów szybko towarzystwo uspokoili... Dlatego tak chwale sobie zakaz palenia w piecach paliwem stałym... Drastycznie, ale skutecznie... Teraz czas na gminy ościenne i może doczekam czasów, gdy Kraków nie będzie kojarzony ze smogiem... Odpowiedz Link Zgłoś
oixio To nie nasze kominy ani rury wydechowe decydują 31.03.20, 23:22 Warto zobaczyć stan ubiegły, teraźniejszy i prognozę zanieczyszczeń na światowej mapie: waqi.info/forecast/#/!pol:pm25!standard:usepa!model:silam/global Jak do tego ma się ekologia i polityka ?! Odpowiedz Link Zgłoś
poohdell Re: Korona a smog 01.04.20, 13:58 Ludzie więcej siedzą w domach, to i więcej statystycznie palą. Odpowiedz Link Zgłoś