Dodaj do ulubionych

Winne SUVy czy kierowcy tych aut?

22.06.20, 06:52
moto.pl/MotoPL/7,88389,26042944,pamietacie-haslo-zakazac-suv-om-wjazdu-do-centrum-dane-z.html
Obserwuj wątek
    • waga170 Re: Winne SUVy czy kierowcy tych aut? 22.06.20, 07:19
      O zesz ja pierdole, Suvy, chujuwy, zakazac wszystkim jazdy. Tylko chodzic. Jeszcze wprowadzic kryterium dlugosci nog do tego legalnego albo nielegalnego wejscia, kroczenia i stapania. Biada tym o jednej nodze, pewnie to jakisGBT czy cus, walic w nich kropidlem. ZAKAZAC, a czego to juz nie wazne. Jednak zidiocieli maja magnes
      typu idioci laczcie sie. I sie lacza.
    • klemens1 Re: Winne SUVy czy kierowcy tych aut? 22.06.20, 08:50
      Jeszcze gorzej wygląda ta statystyka, kiedy spojrzymy na wypadki przy prędkościach powyżej 64 km/h. W przypadku klasycznych modeli w takich zdarzeniach ginie 54 proc. pieszych, a SUV-ów - 100 proc.

Czyli co - właściciel SUV-a jeszcze gazu dodaje i przejeżdża po pieszym? Czy jednak ta śmiertelność wynika z konstrukcji tego gówna udającego czołg?
      • trypel Re: Winne SUVy czy kierowcy tych aut? 22.06.20, 08:59
        W przypadku badań amerykańskich i tamtejszych suvow to one chyba nie udają czołgów. Linkowałem tu kiedyś takiego co miał DMC 3.8 tony.
        To cos nieco innego niż np Suzuki Vitara.
        • klemens1 Re: Winne SUVy czy kierowcy tych aut? 22.06.20, 14:08
          trypel napisał:

> W przypadku badań amerykańskich i tamtejszych suvow to one chyba nie udają czoł
          > gów. Linkowałem tu kiedyś takiego co miał DMC 3.8 tony.
          > To cos nieco innego niż np Suzuki Vitara.
          >

Problem jest tu nie tyle w masie (przechodnia mało interesuje, czy pierdyknie go 1.5 tony, czy 2.5 tony), lecz w kształcie blach.
          • trypel Re: Winne SUVy czy kierowcy tych aut? 22.06.20, 14:12
            Inny kształt niż w dostawczych, bardziej niebezpieczny niż w busach?
            W EU już kangury i wszystkiego rodzaju rurowe ochraniacze i tak są zabronione a to one masakrowaly
            • klemens1 Re: Winne SUVy czy kierowcy tych aut? 22.06.20, 14:38
              trypel napisał:

> Inny kształt niż w dostawczych, bardziej niebezpieczny niż w busach?

Inny kształt w SUVach bardziej niebezpieczny niż w osobówkach.
              • trypel Re: Winne SUVy czy kierowcy tych aut? 22.06.20, 14:45
                No ale są też inne typy. Ciekawe czy one też są niebezpieczne. Wolę spytać bo jak zbrodnią suvow to będę musiał się przesiąść na Berlingo czy innego caddy
                • trypel Re: Winne SUVy czy kierowcy tych aut? 22.06.20, 14:54
                  Zabronią A nie zbrodnią
                • vogon.jeltz Re: Winne SUVy czy kierowcy tych aut? 22.06.20, 15:39
                  > Wolę spytać bo jak zbrodnią suvow to będę musiał się przesiąść na Berlingo czy innego caddy

Tym się nie martw. Teraz bardzo fajne te kombivany robią, to już nie te dawne woły robocze dla geodetów i sklepikarzy z gołą blachą w środku, tylko pełnowartościowy zamiennik minivanów. Możesz kupić takie Berlingo z automatem, dwustrefową klimą i całym współczesnym wyposażeniem - i powiem ci szczerze, że sto razy wolałbym takie Berlingo niż dowolnego "SUV-a" podobnej wielkości (za to o połowę droższego).
                • klemens1 Re: Winne SUVy czy kierowcy tych aut? 22.06.20, 15:43
                  trypel napisał:

> No ale są też inne typy. Ciekawe czy one też są niebezpieczne. Wolę spytać bo j
                  > ak zbrodnią suvow to będę musiał się przesiąść na Berlingo czy innego caddy
                  >

Żeby zachować ładowność czy przestrzeń w środku?
                  • trypel Re: Winne SUVy czy kierowcy tych aut? 22.06.20, 16:00
                    Żeby zachować pozycję siedzącą na krześle z nogami zgietymi w kolanach pod kątem 90 stopni. Tak jak kierowca tira
                    Wiem że dostawcze też to oferują bo najwygodniejsze auta w życiu to vw transporter i Mercedes 100d
                    • klemens1 Re: Winne SUVy czy kierowcy tych aut? 22.06.20, 16:50
                      trypel napisał:

> Żeby zachować pozycję siedzącą na krześle z nogami zgietymi w kolanach pod kąte
                      > m 90 stopni. Tak jak kierowca tira

Trzeba trochę wyżej podnieść siedzisko.

> Wiem że dostawcze też to oferują bo najwygodniejsze auta w życiu to vw transpor
                      > ter i Mercedes 100d

Jechałem jakiś czas temu peugeotem partnerem. Niby mały, a miejsca dużo - i dla pasażerów i bagaż. Bardzo mi się jazda tym podobała.
                      SUVy niestety mają to do siebie, że są nadmuchane i ciasne. Ich rolą jest głównie robienie wrażenia.

• trypel Re: Winne SUVy czy kierowcy tych aut? 22.06.20, 16:59
                        Nie wiem w jakich osobowkach można tak podnieść siedzenie żeby trzymać nogi jak na krześle. W superbie na pewno nie. Jeździłem.
                        W niektórych małych autkach tak. Tam gdzie małe rozmiary wymuszają siedzenie wzwyż A nie wzdłuż. Tak jak w suvach
                        Co mi pasuje i ciasnoty nie zauważam.
                        MMoże właśnie dlatego ze siedzenia mam pionowo.
                        To tak jak wanna vs. Prysznic. Wanna 160 cm jest mała. Kabina prysznicowa 120 cm jest wielka.
                        • klemens1 Re: Winne SUVy czy kierowcy tych aut? 22.06.20, 18:37
                          Jeżeli aż tak "krzesłowato" chcesz siedzieć, to wszelkie busy i dostawczaki to gwarantują. I - jak pisałem - jeździ się tym całkiem dobrze.
                          • trypel Re: Winne SUVy czy kierowcy tych aut? 22.06.20, 20:01
                            Siedzę idealnie krzeselkowato
                            Mam kupę miejsca i z przodu i dla pasażerów mam duży bagażnik
                            A jednocześnie mogę pojechać szybciej niż jakikolwiek bus i dostawczak
                            Lepiej przyspieszam.
                            Mam jednak lepsze wyposażanie wnętrza.
                            No może nie w dodżu
                            Ale w tiguanie na pewno.
                            Jak zabronią to kupię sobie Berlingo. Może znajde partnera 4x4.
                            Ale na razie trafiłem na auto spełniające 100% moich potrzeb i nie oddam tak łatwo.
                            • klemens1 Re: Winne SUVy czy kierowcy tych aut? 22.06.20, 22:13
                              SUVy są ciasne - dostawczaki już nie. Ja bym brał jakiegoś berlingo.
      • engine8 Re: Winne SUVy czy kierowcy tych aut? 22.06.20, 18:32
        No i jeszcze zakladaj takie terenowe zderzaki zeby pieszy im lakieru nie oskrobal....
        Widzilales stare amerykanskie lokomotywy? One mialy taki plug z przodu zeby ci co ich przjeada pod spod nie wpadali. Moze by trzeba cos takiego zakladac?
    • nousecomplaining Re: Winne SUVy czy kierowcy tych aut? 22.06.20, 10:19
      Statystyki, statystyki. Można nimi manipulować tak, aby uzasadnić swoją tezę.
      A co z terenówkami i im podobnymi, na które moda poprzedziła modę na suvy? Ktoś to analizował?
      Qrna, jasne, najlepiej zabronić wjazdu. A w ogóle najlepiej znormalizować wszystkie dopuszczane do ruchu pojazdy.
      IMHO winni kierowcy, niezależnie od tego, czym jadą. I powszechne gapienie się w smartfony podczas jazdy. Ostatnio mam też wrażanie, że coraz więcej widzę wypindrzonych dziuń w drogich brykach, ze wzrokiem przyklejonym do telefonu, jedynie od czasu do czasu zerkających na drogę.
      • vogon.jeltz Re: Winne SUVy czy kierowcy tych aut? 22.06.20, 13:04
        > Statystyki, statystyki. Można nimi manipulować
        > ...
        > IMHO

No, takie IMHO to rzeczywiście twarde, kurwa, dane. Najtwardsze z twardych. Tym się nijak nie da manipulować.
        • nousecomplaining Re: Winne SUVy czy kierowcy tych aut? 22.06.20, 17:02
          > No, takie IMHO to rzeczywiście twarde, kurwa, dane. Najtwardsze z twardych. Tym się nijak nie da manipulować.
          Szczerze, to nie wiem, co chciałeś przez to powiedzieć. Nie pisałem, że przedstawiam jakieś twarde dane. Po prostu dorzuciłem komentarz na temat zauważanych przeze mnie zachowań przyczyniających się do zagrożenia kolizją/wypadkiem.
          Wyluzuj, chłopie.
      • dr.hayd Re: Winne SUVy czy kierowcy tych aut? 22.06.20, 15:00
        COś w tym jest. Różne takie dziunie i inne bezmózgi myślą, że jak mają "bezpieczny" samochód to są zwolnione od myślenia, patrzenia na drogę i przewidywania. A posiadanie tego co jest modne daje na drodze specjalne przywileje.
    • gzesiolek Re: Winne SUVy czy kierowcy tych aut? 22.06.20, 10:37
      I jedno i drugie...

Ale najbardziej wk...a mnie sprzedaż 2tonowych kiosków i wprowadzanie jednocześnie kar i opłat emisyjnych które powoduje, że połowa ciekawych silników nie trafia na rynek UE...
    • tbernard Re: Winne SUVy czy kierowcy tych aut? 22.06.20, 12:20
      Nie ma co winić SUV bo to tylko marka terenówek, która dodaje prestiżu.
      Ale jeśli faktycznie statystyki pokazują, że znacznie więcej pieszych ginie w kolizjach z autami marki SUV, to może zrobić oddzielną kategorię prawa jazdy wymaganą do prowadzenia tego typu pojadów.
      • klemens1 Re: Winne SUVy czy kierowcy tych aut? 22.06.20, 15:45
        tbernard napisał:

> Nie ma co winić SUV bo to tylko marka terenówek, która dodaje prestiżu.

Tylko wg kogoś, kto ma mentalność ukraińskiego oligarchy albo arabskiego szejka. Czyli kult pieniędzy + kompleksy ubogiego krewnego.
    • oixio Bezpiecznie w SUV-ach 22.06.20, 16:54
      Nie trzeba badań naukowych, żeby wiedzieć, że energia kinetyczna pojazdu jest związana z masą pojazdu i z kwadratem jego prędkości.
      Ta energia może być przekazana pieszemu, rowerzyście, innemu pojazdowi, słupowi przy kolizji.

Przy kolizji siedzący kierowca i pasażer pojazdu o większej energii kinetycznej ma większe szanse przeżycia niż ten o mniejszej energii kinetycznej.

Kupujący czołgi dla swych ukochanych o tym wiedzą.

Poczucie większego bezpieczeństwa powoduje podejmowanie większego ryzyka.

Wjazd samochodami terenowymi z rurami do miast winien być już dawno zabroniony!

• nousecomplaining Re: Bezpiecznie w SUV-ach 22.06.20, 17:14
        > Wjazd samochodami terenowymi z rurami do miast winien być już dawno zabroniony!
        A teraz zdefiniuj pojęcie „samochód terenowy z rurami”.
        Czy suv jest samochodem terenowym? Była nie tak dawno wielka moda na pickupy, większe znacznie niż większość popularnych obecnie tzw. suvów. Ktoś się pluł wtedy w tym temacie?
        Jakie rury można wpuszczać do miasta, a jakich nie?
        Jak niezła rura, to ja bym jednak wpuścił.
        • trypel Re: Bezpiecznie w SUV-ach 22.06.20, 17:19
          No dobra
          10 lat temu miałem wranglera. Zderzaki zrobione z blachy stalowej chyba 5 mm. W każdym razie ppdnosilem auto za zderzak. Przyznaję że nie było to bezpieczne dla pieszych ale cholernie wygodne bo nikt na mnie nie wymuszal ani się nie wpychal
          No i sprawdzalo się w terenie. Ale jakbym miał podjąć decyzję teraz to nie wiem czy bym z nimi tak swobodnie po mieście jeździł
          • gzesiolek Re: Bezpiecznie w SUV-ach 22.06.20, 17:29
            Tak miały auta oparte na ramie... Nie tylko terenowe... Np. Buick Regal z 1981... Hamerykanskie coupe...
            • trypel Re: Bezpiecznie w SUV-ach 22.06.20, 17:41
              Też zabronić!

I rowerem bo też są na ramie:D
          • nousecomplaining Re: Bezpiecznie w SUV-ach 22.06.20, 17:53
            > 10 lat temu miałem wranglera. Zderzaki zrobione z blachy stalowej chyba 5 mm.
            No dobra, ale przecież te nowe suvy tak nie mają. To tylko podniesione nieco auta na „standardowych” płytach podłogowych. Do czołgów bardziej bym właśnie porównał duże pickupy - w mojej niewielkiej mieścinie jeździ ich całkiem sporo, widać głównie L200, ale sporo też mazd b2500 i jej „klonów”. No i ciekawostka - jest miejscowy bogaty, co ma trzy RAMy, którymi jeżdżą jego trzej synowie (on sam Rextonem) - no to są dopiero czołgi : )
    • engine8 Re: Winne SUVy czy kierowcy tych aut? 22.06.20, 18:28
      Wystarczy zakazac pieszym wchodzenie na jezdnie poza przejsciami ze swiatlami i jka wchdz to zwsze na wlasne ryzyko to rozwiaze problem.
      • tbernard Re: Winne SUVy czy kierowcy tych aut? 22.06.20, 18:56
        Ja bym tą mądrą maksymę uogólnił. Zabronić wychodzenia z domu tym ludziom, którzy kiepsko radzą sobie w walce wręcz podczas napaści przez bandytę.
        • engine8 Re: Winne SUVy czy kierowcy tych aut? 22.06.20, 22:42
          Mozesz to poprawic bo zabrzmialo to strasznie glupio...
          • klemens1 Re: Winne SUVy czy kierowcy tych aut? 23.06.20, 13:27
            Zabrzmiało głupio, bo opierało się na twojej filozofii "rozwiązywania problemów".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka