engine8
10.07.20, 00:54
Tak z nudow zaczalem grzebac po rynku domami w Polsce i zastanawia mnie jedno - czy rzeczywiscie pojecie wygody w domu jest tak inne w Polsce jak w USA..
A pytanie dlatego tutaj bo wiem ze tu ludzi swiatowi, niektorzy zasobni wielu posiadaczy wlasnych domow no i wszyscy maj swoje zdanie na kazdy temat :).
Rozumiem ze w Polsce ludzie buduja moze mniejsze i skromniejsze bo maja ograniczone fundusze itp ale sa przeciez domy drogie i ciagle wg mnie malo funkcjonalne czy tez nie maja wszytkich wygod do mieszkania....
Jak kupuje gotowy to musz sie liczyc z kompromisami ale jak juz buduje swoj to dlaczego nie miec wszytkiego co wazne?
Ale wiele ludzi jest juz zamoznych i buduje duze i drogie domy ktore ciagle nie sa wg mnie wygodne i w pelni funkcjonalne i wcale nie bylyby wiele drozsze.
Zastawiam sie dlaczego tak trudno znalezc dom (wolnostojacy oczywiscie) ktory bedzie mial te wszytkie - wg mnie podstawowe i konieczne rzeczy:
- garaz na co najmnieje 2 samochody. Pisze co najmniej bo powinno sie swobodnie zmiescic 2 samochody i kilka rowerow czy motocykl oraz maszyny do ogrodu jesli nie ma osobnego pomieszczenia gospodarczego.
- parter na ktorym jest duza kuchania z wyspa a na wyspie nie bedzie zlewu, kuchenki etc- te rzeczy najlepiej funkcjinuja na scianach (tam jest prad, rury i wydechy ) a wyspa ma byc do prac kuchennych,, picia, itp. Ok jak ktos preferuje miec piec czy zlew na wysepce to jestem OK...
- na parterze oprocz salonu, lazienki wspolnej i pokoju rodzinnego bedzie sypialnia w miare duza z wlasna i w miare duza lazienka obowiazkowo z prysznicem i wanna ( najlepiej z drzwiami taka do ktorej mozna wejsci i usiasc.) To na wypadek kiedy ktos nie moze chodzic po schodach aby np mozna bylo sie obrocic czy wjechac wozkiem. No i to wygoda i na starosc albo dla gosci zeby sie po domu nie platali..
- jak dom pietrowy to na pietrze rowniez przynajmnije jedna duza sypialnia z prywatna lazienka.. Lazienka nie musi byc duza ale taka gdzie nikt oprocz NAS tam nie wlazi czyli wejscie z sypialni....
- na pietrze kilka sypialni i wtedy jest OK wspolna lazienka..
Nie wiem czym jest podyktowane to ze nowe - nawet milionowe domy, z reguly (bo na pewno takie sa ale raczej nie widac ich na sprzedaz ) nie maja tego wszystkiego... Bogaty kuzyn wybudowal pare lat temu piekny i okazaly dom ktory ma to wszytko z wyjatkierm sypialni i pelnej lazienki na dole. (no i nie ma klimatyzacji)
Buduje sie domy ponad 300mkw i w takim domu tego nie ma... A to jeden garaz, i lazienki 3 czy 4 ale wszytkie "wspolne" na dole i gorze a kuchnia skromna i wszytkie szafki i blaty na scianie...
I tak wlasnie mysle czy te moje wymagania to nie sa podstawowe rzeczy w domu ktory przeciez w Polsce buduje sie na pokolenia... ???
No i w zadnym domu nie widzialem aby byla klimatyzacja... Ok, za drogo? Sa opcje aby to zrobic tylko w niektorych pomieszczeniach albo kontrolowac gdzie ma byc akurat teraz chlodno...
W obecnej sytacji klimatycznej gdzie macie cieplo i wilgotno - nie wiem jak o czyms takim zapomniec?
No wiec jesli sie buduje i osczedza to dlaczego nie przygotwac przynajmnije domu do tego co moze kiedys byc koniecznoscia...zwlaszcza ze w Polsce sie buduje "na mur" i nie jest latwo rpzestawiac scianki czy dokladac rury czy instalacje gazowe/ elktryczne/
Moze sie i Wam nudzi :)