Dodaj do ulubionych

OT - obawiam sie, że szkoły szybko nie wrócą...

09.11.20, 09:46
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,26492901,czarnek-modle-sie-o-szybki-powrot-uczniow-do-szkol-ale-jest.html#do_w=46&do_v=142&do_a=287&s=BoxNewsMT

Gorzej, że nauka zdalna ani nie została porządnie przygotowana ani nie wygląda na to by miała się realnie poprawić. Znów wszystko w rękach nauczycieli, dzieci i rodziców...

Na cholerę nam takie Państwo gdzie zamiast działać to Minister sie "modli"?

"- Modlę się o szybki powrót uczniów do szkół, ale nie mogę założyć tylko optymistycznego scenariusza - mówi. Czarnek ponownie krytykuje też wsparcie czy udział uczniów w protestach i mówi, że "nie ma zgody na ideologizowanie" w szkołach."

Swoja droga Pan Czarnek chyba nie zauważa, że sam sobie przeczy.... Jak nie ma zgody na "ideologizowanie" w szkołach, to co w nich robi religia i jak sie ma ten brak, do modlitw Pana Ministra.

Albo/albo.

W każdym razie wpływ modlitw na realną rzeczywistość jest raczej zerowy, także na "cud" bym raczej nie liczył, szczególnie, że Pan Minister chyba nie ma "specjalnej linii" do "Szefa na górze".
Obserwuj wątek
    • samspade Re: OT - obawiam sie, że szkoły szybko nie wrócą. 09.11.20, 10:05
      Niech on się lepiej modli. Mniej szkody to przyniesie niż działania.
      Szkoda że tylko rząd może cokolwiek zrobić. Po pół roku zorientowali się że jest chujnia z grzybnią. Brawo dla nich
      • galtomone Re: OT - obawiam sie, że szkoły szybko nie wrócą. 09.11.20, 10:35
        samspade napisał:

> Niech on się lepiej modli. Mniej szkody to przyniesie niż działania.

Co racja, to racje... Ale dlaczego mamy za jego hobby płacić?
        Nie licząc faktu, że jednak wymagałbym jakości edukacji...

Burdel to może pierwszy lepszy Jasio zrobić za free ;-)
        • bimota Re: OT - obawiam sie, że szkoły szybko nie wrócą. 09.11.20, 18:53
          Moge cie poedukowac za niewielka oplata...
          • galtomone Re: OT - obawiam sie, że szkoły szybko nie wrócą. 10.11.20, 07:03
            W czym i za ile?
            • bimota Re: OT - obawiam sie, że szkoły szybko nie wrócą. 10.11.20, 10:23
              A co za roznica, i tak nic nie kumasz...
              • galtomone Re: OT - obawiam sie, że szkoły szybko nie wrócą. 10.11.20, 12:49
                Dla mnie różnica, bo mam ci płacić. Jak za nic i nie wiadomo ile, to nie mam zamiaru.

Skoro nic nie skumam tzn. ze nauczyciel chujowy....
                • bimota Re: OT - obawiam sie, że szkoły szybko nie wrócą. 10.11.20, 21:56
                  A nie mowilem... ?
                  • galtomone Re: OT - obawiam sie, że szkoły szybko nie wrócą. 11.11.20, 08:58
                    No wlasnie nie mowiles. Zadalem pytanie, nie odpowiedziales na temat.
    • hukers Re: OT - obawiam sie, że szkoły szybko nie wrócą. 09.11.20, 10:25
      galtomone napisał:

>
      > Gorzej, że nauka zdalna ani nie została porządnie przygotowana ani nie wygląda
      > na to by miała się realnie poprawić. Znów wszystko w rękach nauczycieli, dzieci
      > i rodziców...

A co nie funguje z nauką zdalną?
      • galtomone Re: OT - obawiam sie, że szkoły szybko nie wrócą. 09.11.20, 10:45
        Oj sporo...

Ilość zajęć, długość zajęć, zajęcia tego typu dla klas 1-3 to pomyłka.
        Gdyby nie reforma PiS a REFORMA. To być może klasy zamiast 30 dzieci miałby by dziś po 10-12 więc jednak łatwiej rozsadzić i utrzymać odległości.

Od znajomych wiem, że wielu nauczycieli nie radzi sobie z obsługa platform... - nie było żadnych dodatkowych szkoleń a taki MS Teams to naprawdę spory kombajn i wymaga wiedzy w administrowaniu.

O ilości telefonów od rodziców, którzy kompa w domu nie mieli (telefon z apkami wystarczał) i nie wiedzą co i jak i co z tym teraz zrobić nie wspomnę.

Lekcje długości 15 min - planowo - bo brak nauczycieli... We wrześniu mówiłem, że tak będzie.... Lekcje będą zdalne i nie będzie miał kto uczyć. Jak z klasy 5ka dzieci chorych... to klasa jednak jest... Ale jak "wyłączysz" jednego nauczyciela np. z angielskiego to czy zdalnie czy nie wszystko zaczyna sie walić...
        Ilość lekcji, które sie nie odbywają z powodu choroby nauczycieli (a mam porównanie z tym jak szkoła sobie poradziła samodzielnie!!!! przed wakacjami) jest gigantyczna.

I jak Min Edu przygotowało cały system do takiej nauki, która, jeśli nie w 100% pewna (choc wg mnie była pewna) to była bardzo wysoce prawdopodobna.

NIC.

Choćby opłacenie rachunków za internet dla nauczycieli... Nie każdy ogląda Netflix'a w domu i nie każdy potrzebuje stałego, szybkiego łącza.
        A teraz, z niewielkiej pensji nauczyciel musi sobie jeszcze i to opłacić, o zakupie sprzętu nie wspomnę...
        • engine8 Re: OT - obawiam sie, że szkoły szybko nie wrócą. 10.11.20, 02:56
          Zarazm zaraz....
          Rozumiem ze dzieci sie ucza w domu ale przeciez jak szkola i klasa pusta to nauczyciele maja cala klase i lacza i sprzet w szkole tylko dla siebie?
          Tak to przynajmnije u nas widze pracuje.
          Sa tacy to sie wypsazyli w domu i pracuja z domu bo tak wola ale zdecydowana woekszosc nauczycieli jest w klasie a dzieci w domu..
          W szkole sa rowniez informatycy ktrzy im zdalnie albo na zywo pomagaja wszytko ustawic i uzywac....
          Bo dzieci nie maja z tym najmniejszego problemu - im tylko dac komputer i sluchawki i ze wszytkim innym radza sobie lepiej niz dorosli....
          Wlasnie uczestniczylem takim podsumowaniu okresowym 3 klasistow. Szkola pracuje nz zupelni innych zasadach niz typwe i niz nas uczono.. Oni pracauja tak jak sie pracuje pracy - maj projekty do wykonania i na podsumowaniu robia prezentacje a ocenija ich glownie rowiesnicy i rodzice...
          Uzywali ZOOM i klasa to ok 30 uczniow i na tym podsumowaniu bylo "na lini" ponad 100 osob - bo wlaczyli sie rodzice i dziadkowie i starsi mieli klopoty nawigowac w tym systemie ale to dzieci ich prowadzily i instruowaly lepiej niz nauczycielka... One to maja w jednym palcu...
          Bylem zaskoczony ze to w sumie moze pracowac..

Ale wnuczka na codzien nie pracuje w domu (zawracala za duzo glowe rodzicom pracujacym tez z domu) ale maja ze znajmoymi mala grupke w czyims tam domu i zatrudnili sobie studentke ktora ich pilnuje i pomaga. I to bylo wyraznie widac po jakosci wynikow i jakie postepy robia dzieci pozostawione samym sobie jakie takie wlasnie dopilnowane i pod nadzorem.
          A koszt studentki ponoc calkiem rozsadny.
          • galtomone Re: OT - obawiam sie, że szkoły szybko nie wrócą. 10.11.20, 07:06
            engine8 napisał(a):

> Zarazm zaraz....
            > Rozumiem ze dzieci sie ucza w domu ale przeciez jak szkola i klasa pusta to nau
            > czyciele maja cala klase i lacza i sprzet w szkole tylko dla siebie?

Ty sie z choinki urwales?
            Klasa mojego Syna wyglada tak samo ja za moiuch czasow - tylko kolory ladniejsze.
            W czesci klas jest faktycznie sprzet, projektory, itd...
            Ale w wiekszosci nie.. jak jest stary PC, zeby diennik elektroniczny wypelnic w klasie to juz super.

Poza tym wielu nauczycieli nie ma, bo chorują - wiec nawet jak jest sprzet, to sam nic nie zrobi.

> Tak to przynajmnije u nas widze pracuje.

Ha... Ameryka Panie....
            • hukers Re: OT - obawiam sie, że szkoły szybko nie wrócą. 12.11.20, 00:40
              galtomone napisał:

>
              > Ty sie z choinki urwales?
              > Klasa mojego Syna wyglada tak samo ja za moiuch czasow - tylko kolory ladniejsz
              > e.
              > W czesci klas jest faktycznie sprzet, projektory, itd...
              > Ale w wiekszosci nie.. jak jest stary PC, zeby diennik elektroniczny wypelnic w
              > klasie to juz super.
              >

Galtom, a nie jest Ci trochę wstyd, że syna do takiej szkoły wysłałeś?
              • galtomone Re: OT - obawiam sie, że szkoły szybko nie wrócą. 12.11.20, 06:47
                A dlaczego mam sie za to wstydzić?
                • engine8 Re: OT - obawiam sie, że szkoły szybko nie wrócą. 12.11.20, 18:32
                  No bo przeciez do lepszej albo prywatnej mogles wyslac?
                  • galtomone Re: OT - obawiam sie, że szkoły szybko nie wrócą. 13.11.20, 07:14
                    Lepszej? A jak to mierzysz... ilością komputerów w szkole czy jakością nauczycieli?

W prywatnej już byliśmy.

Nadal jednak nie wiem gdzie tu powód do wstydu, że państwowa szkoła nie jest idealnie wyposażona?

Jak już, to ty powinieneś się za to wstydzić.
                    • engine8 Re: OT - obawiam sie, że szkoły szybko nie wrócą. 13.11.20, 19:24
                      Ja sie za nasze panstwowe tak wstydze ze ani swoich dzieci do takich nie wysylalem a widze ze wnuczka tez nie chodzi do 100% panstwwej (pomimo ze matka w tym systemi pracuje) .
                      I to mi sie podoba - masz opcje...

Jak mierzyc "jakosc" szkoly?
                      Tym ze dzieci ucza tego co potrzeba i wymagaja, dzieciu lubi sie uczyc i chodzic do szkoly a po skonczeniu dzieci z marszu przechodza na nastepny poziom.
                      A do tego potrzebni sa przede wszytkim dobrzy nauczyciele - a jak tu oczekiwac tego skoro oni sami sa produktem panstwowej edukacji? Oraz odpowiedzilani rodzice - ktorzy nie polegaja na tym ze szkola w 100% ma buc odwiedzilan ze edukacje i sami sie angazuja..
                      A poniewaz to co darmowe to nic nie warte wiec jak dzieci chodz do prywatnej i rodzice placa to bacznie ten proces obserwuja i nie tylko wymgaja ale i sie angazuja aby nie pszla kasa na marne.

Tylko ze Stany nie dbaja o edukacje bo to kosztowne, wyksztalceni sie bardziej przygladaj co i jak rzad robi a to nie za bardzo wygodne
                      A przeciez wystarczy ze pozwola to maja tylu dobrze wyksztalconych ludzi z calego swiata ile chca bez najmniejszych kosztow.
                      A wiec loklanie wyksztalceni w szkolach panstwowych i pozostawieni samym sobie sluchaja CNN i tak mysla jak im w TV powiedza... a przyjezdni nie zajmuja sie polityka...
                      A wiec maja zalatwione i jedno i drugie.. glupawe i psluszne spoleczenstwo oraz wyksztalconych ludzi .

• galtomone Re: OT - obawiam sie, że szkoły szybko nie wrócą. 14.11.20, 08:42
                        No to nadal nie wiem, czego mam sie wstydzić...

Usiłowałeś mi dojebać (widać takie masz potrzeby) ale coś nie wyszło.
                        • engine8 Re: OT - obawiam sie, że szkoły szybko nie wrócą. 14.11.20, 19:01
                          Nie wiedze powodow do wstydu..... Kazdy krawiec kraje jak materii staje...
                          A jesli kotos powinien sie wstydzic jesli chodzi o szkolnictwo i jego wyposazenie to chyba tylko rzady...
    • wislok1 Re: OT - obawiam sie, że szkoły szybko nie wrócą. 09.11.20, 17:58
      Byla narada na Nowogrodzkiej i na pytanie kaczora; kto jest najglupszym dzialaczem, wskazano obecnego ministra edukacji...

Kaczorek podjal decyzje, ze ma zajmowac sie szkolami, bo kaczorek o malo co nie zdal matury, wiec trzeba przesladowac nauczycieli w ramach zemsty, a mlodych ludzio kaczorek ogiolnie nie trawi....
    • oixio minimum to 14.11.20, 11:12
      W szkołach powinny być stosowane śluzy przy wejściu z kontrolą temperatury każdego ucznia wchodzącego.
      Temperatura, widoczne katary, kaszel - zakaz wstępu.
      Szkoły powinny używać ozonatorów, lampy przeciwbakteryjne-przeciwwirusowe, właściwe filtry przy klimatyzacji, ogrzewaniu, wentylacji pomieszczeń, mopy i opryskiwacze ze środkiem dezynfekcyjnym, Mycie ulic, chodników wokół szkoły i nie tylko.

Wtedy można dziecko posłać do szkoły.

A teraz w edukacji zdalnej - obowiązkowy raz w tygodniu kontakt ze szkołą - sprawdzenie przyswojenia materiału z poprzednich lekcji i tematy na następny tydzień.
      Możliwość grupowego uczestnictwa w zdalnym nauczaniu.

Przegląd materiału nauczania - czy to wszystko jest potrzebne ?! itd itp
      • wislok1 Re: minimum to 14.11.20, 17:33
        W Niemczech szkoly funkcjonuja normalnie ( oczywisicie z drastycznymi zasadami przeciwko wirusowi )...

Jak rano jade do roboty, to widze tlumy dzieciakow i mlodziezy, na ulicy prawie nikt nie nosi masek, w szkole musza non stop.....
        Podstawa to maski i wietrzenie pomieszczen oraz MNOSTWO testow, nauczyciele sa testowani bezplatnie i obowiazkowo co tydzien.....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka