Dodaj do ulubionych

Na ile lat starcza akumulator?

15.11.20, 09:21
Niestety wczoraj nie chciał mój diesel zastartować. Sprawdziłem akumulator i okazało sie, że nie ma juz mocy rozruchowej. Musiałem wiec wymienić na nowy. Jakie było zdziwienie moje i mechanika-kiedy okazało sie, że ten stary aku ma tyle lat co samochód-czyli 14 ! Akumulator koreański Delkor 80 Ah miał datę 2006 r i napis Kia Korea.
Co wy na to? Owszem przezyłem kiedyś japonski aku Kobe- chodził 7 lat w Mazdzie - ale żeby 14 lat służyć./
Jednak jest to mozliwe-tylko takiej jakości dzis już nie ma. Samochody produkują na 3-5 lat i tyle samo aku wytrzymują.
Obserwuj wątek
    • tbernard Re: Na ile lat starcza akumulator? 15.11.20, 09:40
      A ile lat żyje człowiek?
      Jeden dożywa setki lub więcej, a inny nawet do 50 nie dociąga.
    • waga170 Re: Na ile lat starcza akumulator? 15.11.20, 09:40
      O kurwa, zesralem sie z wrazenia. Jeszcze napisz ze z bocianich jajek wyszl ci kaczki.
      • przepyszny_jagielnik Re: Na ile lat starcza akumulator? 15.11.20, 18:33
        waga170 napisała:
        > O kurwa, zesralem sie z wrazenia.

To idź zmienić pampersa.
        • dodekanezowiec Re: Na ile lat starcza akumulator? 15.11.20, 18:45
          O pan Drzagielnik wstal w Hameryce czy innej Kanadzie bo 18.33 :) Zwykle 3 w nocy pisal. Koledze bolo dostarczę podniety - w mojej ceed z 2007 akumulator bardzo osłabł jakos po 6 czy 7 latach ze wymieniłem. Ale to raczej od ceeda kia jest znana z lepszych aut niz z obrusów czy tam innych nakryć stołów którymi kolega Bolesław się tak podnieca. Bolo2002 - no cóż 2002 to mi się kojarzy z oszutswami sędziów którzy przepchnęli Koreę do półfinału. I porażka Polski w meczu z Korea (choc niestety zasluzona). A ten mój akumulator to u wielu by jeszcze chodził, może przedwcześnie wymieniłem.
          • przepyszny_jagielnik Re: Na ile lat starcza akumulator? 16.11.20, 03:02
            dodekanezowiec napisał:
            > O pan Drzagielnik wstal w Hameryce czy innej Kanadzie bo 18.33 :) Zwykle 3 w nocy pisal

Która godzina?
            • dodekanezowiec Re: Na ile lat starcza akumulator? 16.11.20, 07:24
              przepyszny_jagielnik napisał(a):

> dodekanezowiec napisał:
              > > O pan Drzagielnik wstal w Hameryce czy innej Kanadzie bo 18.33 :) Zwykle
              > 3 w nocy pisal
              >
              > Która godzina?
              Wreszcie ktoś z żelazna konsekwencja :)
    • qqbek Re: Na ile lat starcza akumulator? 15.11.20, 22:42
      Miałem kiedyś w BMW oryginalny do 11 roku życia auta.
      Ale ja tym BMW jeździłem, a nie brandzlowałem się na forum, że go trzymam pod kocem i jest bezawaryjny.
      Mam gdzieś w szpargałach ruską elektryczną maszynkę do golenia mojego ojca, z końca lat 70-tych.
      Skurwysyńsko bezawaryjna po dziś dzień - dlatego, że wcale nieużywana (wyrywa zarost równie chętnie co go tnie).
      Z twoją KIĄ jest podobnie.
      Może i jeździ, ale kto by chciał tym jeździć?
      A więc stoi - i to pewnie w garażu, bo KIA ma (słusznie) reputację aut ulegających przyśpieszonej biodegradacji.
      • tbernard Re: Na ile lat starcza akumulator? 16.11.20, 01:45
        Mylisz się. Kia jest koreańska. A Koreańczyka od Japończyka to mało kto potrafi odróżnić.
        • engine8 Re: Na ile lat starcza akumulator? 16.11.20, 03:02
          A Koreańczyka od Japończyka to mało kto potrafi odróżnić.

No nie przesadzaj. Wszyscy koranczycy i wszyscy japonczycy to na pewno...
          • dodekanezowiec Re: Na ile lat starcza akumulator? 16.11.20, 06:03
            Panie Engine, bo coś zes o rasach kiedyś pisal. Który polityk jest bardziej bialy - prezydent Tunezji z jasnymi oczami czy premier Polski z lekko azjatyckimi? :)
            • engine8 Re: Na ile lat starcza akumulator? 16.11.20, 18:19
              Polski.
              • dodekanezowiec Re: Na ile lat starcza akumulator? 16.11.20, 20:15
                A czytałeś Wyspę Zloczyncow Nienackiego? Tam było wyjaśnione ze wplyw na antropologie Polaków ma 5 ras białych i 2 żółte. Wśród Tunezyjczyków największe znaczenie mają m.in. typ orientalny, berberyjski, srodziemnonorski i armenoidalny. A to wszystko typy rasy białej.
      • dodekanezowiec Re: Na ile lat starcza akumulator? 16.11.20, 07:25
        Temu Panu tez po piłkarsku. Wprawdzie rok 2002 Korea Niemcy 0:1 ale 2018 - Korea Niemcy 2:0.
      • bolo2002 Re: Na ile lat starcza akumulator? 16.11.20, 08:22
        Kia jeżdzi od 2006 r non-stop i nie stoi w garażu- bo w garażu sie samochodów nie trzyma, chociaż mam i garaż !
        Jeżdzę codziennie niedowiarku i nawet robie trasy po 1300km! I niczego nie naprawiam. Za to naprawiałem Audi, VW, Volvo,Mitsubishi. Kia -oryginalna z Korei/nie ze Słowacji/ jest jakosciowo lepsza od Japonczyka z Japonii!!!/Miałem chyba 10 wózków-mazda, mitsu, toyota/.
        • dodekanezowiec Re: Na ile lat starcza akumulator? 16.11.20, 09:14
          Skąd wy się bierzecie? (Misio, Bolo). Gdyby obsadzić kogoś do czytania (jako lektor/dubbing) waszych tekstów to dałbym kogoś z bajek dla dzieci. Takie pokrzykiwanie piskliwym głosikiem.
          • qqbek Re: Na ile lat starcza akumulator? 16.11.20, 10:05
            Będzie jak z Misiem i jego Polo 6N... perfekcyjne to było, do momentu jak je sprzedał.
            A potem się przyznał, że mu gdzieś progi zniknęły bo tak go ruda opierdoliła od spodu, że zaraz to by samochód dla Freda Flinstona był.
            • misiaq009 Re: Na ile lat starcza akumulator? 16.11.20, 12:05
              To fakt 6N jadła ruda jak wiewiórka orzeszki:) ale 9N za 2 miesiące osiągnie pełnoletność i rudzielec go nie rusza nic a nic ....jedynie wydech co 6 lat do wymiany ale to normalka :)
              • misiaq009 Re: Na ile lat starcza akumulator? 16.11.20, 12:10
                co do akumulatora....znajomemu padł tydzień temu w Fordzie Fiesta 2007 rok. Oryginalny fabryczny z napisem Ford 43 KW. 14 lat od nowości

allegro.pl/oferta/akumulator-ford-oryginal-43ah-390a-12v-9447658017?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czesci_pla_czesci-samochodowe&ev_adgr=Cz%C4%99%C5%9Bci+samochodowe+-+Uk%C5%82ad+elektryczny,+zap%C5%82on&gclid=Cj0KCQiA48j9BRC-ARIsAMQu3WQrTy1_mwKLtZbp4HZ-7tWdZam8CJqFZXYKj9sx3KCOPt-7WuxAAzsaAhoBEALw_wcB
                • misiaq009 Re: Na ile lat starcza akumulator? 16.11.20, 12:11
                  43 aH
      • allegropajew Re: Na ile lat starcza akumulator? 23.11.20, 00:47
        Charkow 30????

Gościula

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka