lela95 19.01.21, 16:44 Hej może orientujecie się jak to jest, jeśli męża samochód stał i facet uszkodził mu lusterko po czym spisał jakieś papiery i pojechał. Co dalej zrobić z tymi papierami, czy trzeba to zgłaszać gdzieś? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marekggg Re: Uszkodzone lusterko Belgia 19.01.21, 17:23 a co spisali? przeciez na to jest jednolity europejski formularz. ten potem oddaje do swojej ubezpieczalni. a jak ma jakis swistek - no to ma problem. ale lusterka nie kosztuja fortune. Odpowiedz Link Zgłoś
lela95 Re: Uszkodzone lusterko Belgia 19.01.21, 17:41 Wypełniali właśnie taki formularz, mąż by nie zauważył ale facet sam przyszedł i powiedział że uszkodził. Co dalej z tym formularzem zrobić? Wiem, że nie kosztują dużo ale jednak to są jakieś pieniądze i trzeba się trochę orientować w Belgii żeby to załatwić. Odpowiedz Link Zgłoś
who_cares Re: Uszkodzone lusterko Belgia 19.01.21, 18:40 Ja bym przeczytał opis na formularzu ... a nie czekaj Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Uszkodzone lusterko Belgia 19.01.21, 21:32 who_cares napisał: > Ja bym przeczytał opis na formularzu ... a nie czekaj Coś mi się przypomniało. Jak mieszkałem w UK, to raz trafili do mnie "znajomi znajomych", którym ktoś uszkodził samochód na parkingu pod budową na której pracowali, a potem zostawił liścik. Przyleźli z tym do mnie, bo sami nie potrafili przeczytać. Zaczynał się "Get back where you came from stupid cunts. Wrote this to make others think that I care. I don't". Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Uszkodzone lusterko Belgia 19.01.21, 21:51 i zostawil numer polisy i numer telefonu? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Uszkodzone lusterko Belgia 19.01.21, 22:05 marekggg napisał: > i zostawil numer polisy i numer telefonu? No niezupełnie :) Podpisał jako "BNP member". Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Uszkodzone lusterko Belgia 19.01.21, 22:29 Bangladesh National Party member? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Uszkodzone lusterko Belgia 19.01.21, 22:46 waga170 napisała: > Bangladesh National Party member? Coś w ten deseń😂 Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Uszkodzone lusterko Belgia 20.01.21, 11:27 No... jak ktoś używa słowa "cunt" to już mocniej sie nie da. Rozumiem, że znajomi znajomych jeździli na Polskich blachach? Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Uszkodzone lusterko Belgia 20.01.21, 11:43 galtomone napisał: > No... jak ktoś używa słowa "cunt" to już mocniej sie nie da. No przeca bylo stupid cunt, moze byc old cunt, stinking cunt, ... nie podpuszczajmy pana tlumacza. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Uszkodzone lusterko Belgia 20.01.21, 12:12 galtomone napisał: > No... jak ktoś używa słowa "cunt" to już mocniej sie nie da. Może i się da, ale nie gdy się operuje słownikiem typowym dla budowlańca. Nie ma przy tym znaczenia, czy budowlaniec jest tuziemcem, czy tambylcem :) > Rozumiem, że znajomi znajomych jeździli na Polskich blachach? Jasne, że tak. Przecież ubezpieczenie "jest takie drogie" (trochę to śmiesznie brzmiało w wykonaniu kogoś, kto potrafił w dobry miesiąc ponad dwa tysiące na rękę tam wyciągnąć z roboty i jeszcze kilka stów z sobotnich fuch). Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Uszkodzone lusterko Belgia 20.01.21, 12:24 Nie wiem czy się da, bo chyba nie ma mocniejszego epitetu. A co do polskich blach.. to nawet jakby mieli dane sprawcy, to ciekawe jak wygląda likwidacja szkody w takiej sytuacji.... To chyba jednak spora komplikacja, jak sie ma auto ubezpieczone w PL a na co dzień jeździ w UK. Mnie to do głowy nie przyszło... ale było to dość popularne wśród Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Uszkodzone lusterko Belgia 20.01.21, 12:52 galtomone napisał: > Mnie to do głowy nie przyszło... ale było to dość popularne wśród Polaków. Nie wiem - u mnie w robocie dość powszechne było to, że ludzie (i to nawet ci z linii, zarabiający zaledwie te 200 czy 220 funtów na tydzień) kupowali samochody na miejscu. Za to budowlańcy powszechnie skrobali dupy przy każdej okazji. Nie wiem jak jest teraz (byłem w latach 2006-2008), ale wówczas powszechne było wśród nich spanie po dwóch w jednej sypialni (na przykład 7 chłopa wynajmowało dom z trzema sypialniami i jeden spał na kanapie w salonie), jeżdżenie na polskich blachach, próby omijania liczników na prąd... i inne, "typowo polskie" oszczędności. Gdyby jeszcze większość z nich nie przepijała po 100, albo i więcej funtów co weekend po knajpach to bym mógł takie oszczędności zrozumieć (bo może musiał każdego funta dwa razy obejrzeć z każdej strony, przed jego wydaniem). Ale oni mieli w kiepski tydzień 250-300, a w dobry i 600 funtów na rękę... za to da się już w UK żyć jak człowiek, a nie jak szczuropolak (uwaga: nie dotyczy Lądka). Odpowiedz Link Zgłoś
misio3 Re: Uszkodzone lusterko Belgia 19.01.21, 22:19 qqbek napisał: > who_cares napisał: > > > Ja bym przeczytał opis na formularzu ... a nie czekaj > > Coś mi się przypomniało. > Jak mieszkałem w UK, to raz trafili do mnie "znajomi znajomych", którym ktoś us > zkodził samochód na parkingu pod budową na której pracowali, a potem zostawił l > iścik. > Przyleźli z tym do mnie, bo sami nie potrafili przeczytać. > > Zaczynał się "Get back where you came from stupid cunts. Wrote this to make oth > ers think that I care. I don't". > > tłumaczenie za translatorem: "Wracaj tam, skąd przyszedłeś z głupich cipek. Napisałem to, aby inni myśleli, że mi zależy. Ja nie"." W tej UK to jakieś chamy pracują ksenofobia rasizm i brak szacunku dzicz jakaś i to niby takie tolerancyjny kraj? hehe:) Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Uszkodzone lusterko Belgia 19.01.21, 21:16 prawidlowo wypelniony formularz nalezy wyslac do wlasnej ubezpieczalni, czyli tam gdzie samochod jest ubezpieczony. tylko jaka to ubezpieczalnia? belgijska? polska? czy jakas inna? Odpowiedz Link Zgłoś
lela95 Re: Uszkodzone lusterko Belgia 20.01.21, 12:51 Samochód ubezpieczony w Polsce. Mąż dzwonił tam gdzie samochód ubezpieczony ale nikt tam nie odbiera telefonów. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Uszkodzone lusterko Belgia 20.01.21, 18:49 tu nie poradze, chociaz mieszkam w belgii. ja sie zawsze dodzwonilem do ubezpieczalni. bo ten formularz trzeba przeslac do ubezpieczalni Odpowiedz Link Zgłoś
dr.hayd Re: Uszkodzone lusterko Belgia 21.01.21, 22:43 A gdzie samochód ubezpieczony i jakie ma ubezpieczenie? Zwykle standardem jest, że sprawca podaje swój nr polisy i nazwę swojego ubezpieczyciela. Można zwrócić się do ubezpieczyciela sprawcy. Trzecia możliwość : Jak szkoda wymaga naprawy to czasami można udać się do warsztatu i warsztat buja się z ubezpieczycielami. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Uszkodzone lusterko Belgia 22.01.21, 04:22 standartem jest wypelnienie tego europejskiego swistka ubezpieczeniowego. ten wysylasz do swojej ubezpieczalni. nie ma czegos takiego jak trzecia mozliwosc zeby sie warsztat z czynkolwiek bujal. warsztat musi miec pewnosc, ze dostanie kase. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.hayd Re: Uszkodzone lusterko Belgia 22.01.21, 20:28 Podpisujesz cesję na warsztat. Likwidatorzy szkód nie lubią tego, bo doświadczony kierownik dużego warsztatu lakierniczego nie da się tak łatwo wydymać jak zwykły klient. Warsztaty najbardziej lubią naprawy z OC sprawcy. Oczywistym jest, że nie rozpoczynają roboty przed otrzymaniem decyzji od ubezpieczyciela. Odpowiedz Link Zgłoś
drinexile Re: Uszkodzone lusterko Belgia 20.01.21, 09:29 Zadzwon do swojego ubezpieczyciela i zapytaj co masz zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
lela95 Re: Uszkodzone lusterko Belgia 20.01.21, 12:49 To akurat wiem, tylko żeby jeszcze ktoś chciał odebrać tam telefon. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Uszkodzone lusterko Belgia 20.01.21, 19:07 drinexile napisał: > Zadzwon do swojego ubezpieczyciela i zapytaj co masz zrobic. > O ile pytająca ma AC. Jeśli jest tylko OC, to co to ubezpieczalnię obchodzi, skoro sprawcą nie jest ich klient? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Uszkodzone lusterko Belgia 20.01.21, 21:15 > O ile pytająca ma AC. Jeśli jest tylko OC, to co to ubezpieczalnię > obchodzi, skoro sprawcą nie jest ich klient? W wielu krajach takie rzeczy załatwia się przez swojego ubezpieczyciela, który występuje z roszczeniem do ubezpieczyciela sprawcy. W Polsce też niektóre firmy już to zdaje się oferują. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.hayd Re: Uszkodzone lusterko Belgia 21.01.21, 22:48 Chyba wszystkie w Polsce to oferują. Ale zwykle dłużej to trwa. A jak polska firma ściąga należność od zagranicznego ubezpieczyciela to trwa jeszcze dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Uszkodzone lusterko Belgia 22.01.21, 04:19 ale to problem ubezpieczyciela a nie twoj jako klienta Odpowiedz Link Zgłoś
dr.hayd Re: Uszkodzone lusterko Belgia 22.01.21, 20:11 Ale ty jako klient czekasz na decyzję. Twój ubezpieczyciel przyjmuje zgłoszenie szkody, ale to jeszcze nie oznacza że od razu ci wypłaca kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Uszkodzone lusterko Belgia 23.01.21, 18:29 wymienić lusterko? Odpowiedz Link Zgłoś