paw_dady 02.11.04, 15:28 czy ktos ich uzywa? jesli tak jakies opinie tych ktorzy uzywali? ew. toyo - w testach wg autobilda bardzo dobre ale jak w zyciu to chetnie sie dowiem... dzieki z gory ;-) Link Zgłoś Obserwuj wątek
racingismylife Re: opony Yokohama i Toyo 02.11.04, 15:29 wg mnie sa to jedne z najlepszych opon na swiecie ! Link Zgłoś
Gość: Mars Re: opony Yokohama i Toyo IP: *.238.100.104.adsl.inetia.pl 02.11.04, 15:47 Mialem okzaje uzytkowac toyo proxes t1 w rozmiarze 215/40/16 bardzo dobre opony , swietnie sie czymaja drogi przy tym maja fajny wyglad (bieznik w ksztalcie jodelki) , z yoponami yokohama nie miaBem do czynienia osobiscie al epodobno tez sa niezle ! pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Mars Re: opony Yokohama i Toyo IP: *.238.100.104.adsl.inetia.pl 02.11.04, 16:06 w Niemczech sa bardzo popularne , zawlaszcza w tuningu i sportach motorowych,a zwlaszcza w drifie !! P.s przepraszam za literówke w poprzednim posce czymaja=trzymaja Link Zgłoś
niknejm Re: opony Yokohama i Toyo 02.11.04, 16:12 Gość portalu: Mars napisał(a): > w Niemczech sa bardzo popularne , zawlaszcza w tuningu i sportach > motorowych,a zwlaszcza w drifie !! W drifie opony nie musza być super przyczepne. Poza tym musza być tanie - szlag je trafia szybciutko :-) Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: xxx Re: opony Yokohama i Toyo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.04, 16:02 Toyo Proxes ujeżdżał mój kumpel, był bardzo zadowolony! Ja jeździłem na Yokohamie A-008 i A-509 (te pierwsze lepsze). Aktualnie mam także opony japońskiego producenta, Falken Ziex 512, super na mokrym. Wszystkie te firmy nie są wypromowane w polsce i mało kto je zna, ale wystarczy wjechać do niemiec, tam to bardzo popularne opony. Link Zgłoś
niknejm Re: opony Yokohama i Toyo 02.11.04, 16:10 Toyo, Falken, Yokohama itp. to średnia półka opon. Dość przeciętne, ale i cena jest niewysoka. Przykład: www.adac.de/Tests/Reifentests/Sommerreifen/195_60_R15_H__03_2002/default.asp?ComponentID=12745&SourcePageID=8772%230# Tutaj Toyo Roadpro wypadło nawet poniżej przeciętnej. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
niknejm Re: opony Yokohama i Toyo 02.11.04, 16:14 niknejm napisał: www.adac.de/Tests/Reifentests/Sommerreifen/195_60_R15_H__03_2002/default.asp?ComponentID=12745&SourcePageID=8772%230# > Tutaj Toyo Roadpro wypadło nawet poniżej przeciętnej. A Yokohama wręcz ostatnie... Pzdr Niknejm Link Zgłoś
paw_dady a co na test autobilda? 02.11.04, 16:28 postraam sie poszukac, ale zdaje sie ze toyo zwyciezyly. Pewno zalezy oto od rozmiarow. Poszukam dzis wieczor podam sznurek ;) BTW jezdziles na Yokohamach czy opinie wyrazasz ot tak - radosnie? ;-) Link Zgłoś
niknejm Re: a co na test autobilda? 03.11.04, 11:22 paw_dady napisała: > BTW jezdziles na Yokohamach czy opinie wyrazasz ot tak - radosnie? ;-) Podałem linka do testów ADAC. Jakoś mam do tej instytucji (niemiecki automobilklub) wieksze zaufanie niż do AutoBilda, gazetki komercyjnej ;-) Sporo znajomych z Forum www.hondapl.org jeździło na tych gumach. Generalnie takie sobie, nie ma się czym podniecać. W czołówce raczej nie są. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
paw_dady Re: a co na test autobilda? 03.11.04, 15:52 niknejm napisał: > paw_dady napisała: > > > BTW jezdziles na Yokohamach czy opinie wyrazasz ot tak - radosnie? ;-) > > Podałem linka do testów ADAC. Jakoś mam do tej instytucji (niemiecki > automobilklub) wieksze zaufanie niż do AutoBilda, gazetki komercyjnej ;-) slusznie, sam jestem czlonkiem ADAC ;D, ale na sajcie testowali male rozmiry ;( > > Sporo znajomych z Forum www.hondapl.org jeździło na tych gumach. Generalnie > takie sobie, nie ma się czym podniecać. W czołówce raczej nie są. jakie polecasz ? ja o toyo slyszalem duzo dobrego. a na yokohamach jezdze bo to standard w Subaru jak sprzedaja ;))) > > Pzdr > Niknejm pzr PD Link Zgłoś
niknejm Re: a co na test autobilda? 03.11.04, 16:11 paw_dady napisała: > jakie polecasz ? ja o toyo slyszalem duzo dobrego. a na yokohamach jezdze bo > to standard w Subaru jak sprzedaja ;))) Letnie - np. Dunlop 9090, Goodyear Eagle F1. W czołówkach testów, a Dunlopy 9000 (wtedy nie było 9090) kupiłem dwa lata temu i byłem zszokowany, jak dobrze wypadają w porównaniu z Pirelli P6000. Zimowe - Conti 810. Sam jeżdżę na Conti 790 i sobie chwalę. Miałem okazje porównać z Dębica Frigo i powiem krótko - warto dopłacić do Conti. Choć Dębice są oczywiście lepsze w zimie, na śniegu, od nawet najlepszych opon letnich. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
paw_dady Re: a co na test autobilda? 03.11.04, 16:32 dzieks, a masz jakies opinie o P Zero System Asimmetrico ? pzr PD Link Zgłoś
niknejm Re: a co na test autobilda? 03.11.04, 16:40 paw_dady napisała: > dzieks, a masz jakies opinie o P Zero System Asimmetrico ? Niestety, ani ja, ani nikt, kogo znam, nie używa tych gumek. W testach też jakoś nie przyuważyłem. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
paw_dady Re: a co na test autobilda? 03.11.04, 16:43 niknejm napisał: > paw_dady napisała: > > > dzieks, a masz jakies opinie o P Zero System Asimmetrico ? > > Niestety, ani ja, ani nikt, kogo znam, nie używa tych gumek. W testach też > jakoś nie przyuważyłem. bo szybko znikaja jak masz na parkingu ;P a wracajaco do toyo - sa uzywane jako standardowe oguienie w Prosche 911 wiec takei najgorsze chyba nie sa ;o) > > Pzdr > Niknejm pzr PD Link Zgłoś
niknejm Re: a co na test autobilda? 04.11.04, 11:19 paw_dady napisała: > a wracajaco do toyo - sa uzywane jako standardowe oguienie w Prosche 911 wiec > takei najgorsze chyba nie sa ;o) O tym nie wiedziałem :-) Ale pamiętaj, że producent samochodów szuka 'lepszego dealu'. Być może Toyo zaoferowało opony o odpowiednim rozmiarze i indeksie prędkości, a przy tym tańsze niż opony innych producentów. Porsche to firma komercyjna, nie instytucja charytatywna :-) Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: ww Re: Pirelli P0 Rosso IP: 207.188.108.* 04.11.04, 16:34 Jezdze na P0 235/40YR18 od szeciu miesiecy. Opony bardzo dobre, srednio glosne. Przyczepnosc na suchym fenomenalna, na mokrym srednia, ale da sie wytrzymac. Zadnych usterek fabrycznych, nie ma nierownomiernego zuzycia. Slabe boczne scianki, tak, ze na dziurach trzeba bardzo uwazac, bo latwo zrobic babel, lub rozerwac bok opony. W tym rozmiarze to tylko na dobre drogi, albo na tor. Aha, na lekkich koleinach woz nieco "myszkuje", z uwagi na niesymetryczny profil. Link Zgłoś
Gość: Robert Toyo nie wiem, ale Yokohama uzywam tylko na suchym IP: *.aster.pl 02.11.04, 16:11 moge tylko tyle powiedziec że są ciche. A to dla mnie ważne, bo sa dość szerokie:) A na suchym i tak się nie poślizną, bo prędzej wypadłbym przez boczne okno. Link Zgłoś
paw_dady Re: Toyo nie wiem, ale Yokohama uzywam tylko na s 02.11.04, 16:31 hmm znaczy masz kabrio i na deszcz i tak nei wyjezdzasz? ;) pzr PD Link Zgłoś
paw_dady Re: dokładnie tak:) 03.11.04, 15:53 ha ha ot uwazja jak przyjedziesz do Belgii czy Holandii masz na kabrio jakeis 5dni w roku, potem pada albo wieje. Ale jakie wraznie na laskach (to czym on jezdzi? aaa takie wozkiem ohh jakzi on przystojny ;P) pzr Link Zgłoś
paw_dady dzieki za wrazenia 02.11.04, 16:26 sam uzywam Yokohama 215/50R17. Niestety caloroczne wiec dosc glosne powyzej 160. a pytalem bo kiedys trzeba zmienic i zastanawiam sie nad kontynuacja czy zmiana na pirelli lub conti. pozdrawiam Link Zgłoś
niknejm Re: dzieki za wrazenia 03.11.04, 11:24 paw_dady napisała: > a pytalem bo kiedys trzeba zmienic i zastanawiam sie nad kontynuacja czy > zmiana na pirelli lub conti. Z zimowych bardzo dobre recenzje zbierają Conti 810. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
paw_dady Re: dzieki za wrazenia 03.11.04, 15:50 dzieks, ale z racji kraju, w ktorym mieszkam wybieram caloroczne. w Belgii nie ma zimy. Jest za to zimna pora deszczowa ;P Zreszta szukam w testach w miare dobrych opon calorocznych ( najlepiej V, T to za duzo ;) 215/50R17. pzr PD Link Zgłoś
niknejm Re: dzieki za wrazenia 03.11.04, 16:14 paw_dady napisała: > Zreszta szukam w testach w miare dobrych opon calorocznych ( najlepiej V, T > to za duzo ;) 215/50R17. Tutaj nie pomogę, nie mam rozeznania. Słyszałem, że GoodYear Vector5 są OK w oponach uniwersalnych. Indeks T to 190km/h, V to 240km/h (bodajże), więc V o indeks wyższy! Pzdr Niknejm Link Zgłoś
paw_dady Re: dzieki za wrazenia 03.11.04, 16:29 niknejm napisał: > paw_dady napisała: > > > Zreszta szukam w testach w miare dobrych opon calorocznych ( najlepiej V > , T > > to za duzo ;) 215/50R17. > > Tutaj nie pomogę, nie mam rozeznania. Słyszałem, że GoodYear Vector5 są OK w > oponach uniwersalnych. sprawdze, choc chetnie uslysze opinie uzytkownikow -> producent jedno zycie co innego. BTW czesto widzialem, ze opona procecenta A (np. Goodyear czy Conti) jest super w tescie w rozmiarze aa a juz w bb jakas srednia... > Indeks T to 190km/h, V to 240km/h (bodajże), więc V o indeks wyższy! masz racje mialo byc Y choclik drukarski, BTW z polskojezycznych sajtow masz tu dobrze wylozone: www.opony.com.pl/encyklopedia/encyklopedia.asp?ID=1 > Pzdr > Niknejm pzr PD Link Zgłoś
Gość: Diesel opony Toyo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.04, 12:18 Nie wiem jak Yokohama, ale Toyo jest paskudne (nie podam modelu ale testowałem 2 lata temu 195 na 15" - wyrzuciłem po sezonie). Nie stać mnie było na 4 Micheliny, to założyłem patent - Pilot HX Pro na przód i rzeczone Toyo na tył. Na suchym nic się nie dzieje, ale na mokrym Toyo słabo trzyma, a na koleinach mało mnie nie rzuciło tyłem do rowu przy hamowaniu. Twardo, głośno i słabo na mokrym (cały czas w porównaniu z HX ). Po sezonie wykosztowałem się i kupiłem 2 Micheliny do kompletu - a Toyo na śmietnik. Link Zgłoś
Gość: Michal Re: opony Toyo IP: *.fornfyndet.se 04.11.04, 12:20 Dzisiaj opony Toyo naleza do czolowki swiatowej.Jedne z lepszych opon.Szczegolnie te na wieksze predkosci niski profil.Swietnie sie balansuja i trzymaja ten balans. Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: Diesel Re: opony Toyo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.04, 16:57 Moje Toyo to rozmiar popularny 195 na 15" na 60 - ale naprawdę do miśków byłu sporo słabsze. Nawet słabsze od Conti Eco, które nawiasem rzecz biorąc też wcale nie są rewelacyjne. PS Mówię o nowych oponach - a nie używkach, bo to już inne ceny (nowy Pilot HX Pro to obecnie cena ok 600 złp) Link Zgłoś