Dodaj do ulubionych

Pytanie w temacie "c"

22.03.22, 17:00
Czy osoba trzy razy zadziabana , po dwoch kovidach , ktora nosi maske na dworze idac samotnie , jest zdrowa psychicznie czy juz mozna uznac ze ma jakies traumy i zmiany w glowie zaszly za daleko

*nie ma zadnych administracyjnych nakazow w tym temacie
Obserwuj wątek
    • engine8 Re: Pytanie w temacie "c" 22.03.22, 17:11
      Tak
    • trypel Re: Pytanie w temacie "c" 22.03.22, 17:26
      Wczoraj wsiadłem w metro w Barcelonie z lotniska do centrum. Na 3 przystanku wsiadł gosc w pomarańczowej kamizelce i zaczął iść przez wagon zwracając ludziom uwagę jeśli mieli niedokładnie nasunięte maski
      Mówimy o Hiszpanii gdzie dalej dzieci w szkołach chodzą w maskach mimo ze 50% dzieci jest po szczepionkach
      Ci ludzie tutaj cały czas chodzą w maskach na nawet sami na ulicy.
      Wczoraj wracałem kolo północy przez miasto piechota ponad 3 km i średnio 1 na 5 osób w pustym mieście miała dalej maskę.
      Ludzie którzy pracują razem od x lat i siedzą w jednym pomieszczeniu, są zaszczepieni i po chorobie siedzą w maskach, dla mnie paranoja, dla nich nowa rzeczywistość
      Mnie co chwila upominają bo jak siedzę przy stole i pije kawę to mogę mieć zdjęta ale jak wypije to powinienem nałożyć. Ja pierdole.

Ale za to paliwo po 1.7-1.8 i strajk z powodu tej ceny
      • engine8 Re: Pytanie w temacie "c" 22.03.22, 17:35
        Mnie co chwila upominają bo jak siedzę przy stole i pije kawę to mogę mieć zdjęta ale jak wypije to powinienem nałożyć.

Kto Cie upomina?
        • trypel Re: Pytanie w temacie "c" 22.03.22, 17:38
          Kelner, albo kelnerka. Trudno uwierzyć nie?
          • engine8 Re: Pytanie w temacie "c" 22.03.22, 17:50
            No, U nas nigdy nieczego takiego nie widzialem. tu nawet kiedy byl absolutny zakaz wstepu do restaracji bez masek to kelnerzy sie smiali ze to tylko na wejscie a po wejsciu to juz nie....
            Ale teraz kiedy to odwolano to w sumie nie widzac roznicy... Ci co chodzili w maskach i jezdzili nawet sami w samochodze w masce, ciagle to robia. W barch i restaracjach i innych serwisach ludzi z obslugi ciagle zmuszaja do noszenia zeby nie "zadrapac" reputacji biznesow ale oni tego nie wymgaja od nikogo. Ludzie coraz czesciej podaja sobie reke przy powitaniu.
            • bigzaganiacz Re: Pytanie w temacie "c" 22.03.22, 17:55
              jezdzili nawet sami w samochodze w masce,

U mnie stare baby tak jezdza

Ludzie coraz czesciej podaja sobie reke przy powitaniu

Kupowalem samochod , koles wyskoczyl z lokciem na powitanie, poszla kasa na stol , to i poszledl uscisk dloni,
            • trypel Re: Pytanie w temacie "c" 22.03.22, 18:10
              Witanie juz normalnieje
              Ze stałymi klientami wali sie misiaczka jak przed pandemia, ręce tez normalnie podaje, ale maski jakby im do twarzy przyrosły
              U nas tak jak u was ale w Europie różnie
              W zeszłym tygodniu siedziałem długo na dwóch lotniskach w jednym kraju
              W jednym loungu wszedłem w masce ale zdjąłem ja od razu, siedziałem 2 h, coś tam piłem i jadłem ale maskę nasuwałem na brodę tylko jak sie podnosiłem. Nikt słowem sie nie odezwał. Na drugim lotnisku nie wpuścili mnie do loungu bez maski ffp2. A w środku właśnie nawet jak skończyłem jeść i kelner zabrał talerz to od razu powiedział ze mam założyć maskę. Wiec jadłem przez prawie 3 h tzn dbałem żeby cały czas coś było na talerzu :) ten sam kraj, inny land inne podejście
              • bigzaganiacz Re: Pytanie w temacie "c" 22.03.22, 18:15
                Jak sa wymagania no to ok ,np nie chcesz scen robic i nosisz , ja nosilem , ale tu sytuacja nikt cie nie zmusza , do tego na dworze
                • trypel Re: Pytanie w temacie "c" 22.03.22, 18:17
                  Na dworze
                  Mało ludzi
                  Świeże powietrze
                  Wtedy noszenie maseczki faktycznie oznacza ze ktoś ma coś z glowa. Albo wie ze jest chory ale wyszedł na zakupy i nie chce zarażać :)
                  • bigzaganiacz Re: Pytanie w temacie "c" 22.03.22, 19:01
                    Albo wie ze jest chory ale wyszedł na zakupy i nie chce zarażać :)

To jest sensowne wyjasnienie
              • engine8 Re: Pytanie w temacie "c" 22.03.22, 20:11
                O to nawet typ masek sprawdzaja? Ja pier.... tu w sumie te maski byly na pokaz bo nikt nigdy nie sprawdzal tylu c zy tez prawodlowego zalozenia... Newet w przychdniach - nlezy mie (tu akurat uwazam to tak powinno byc zawsze - i u nas wszedzie gdzie wymagaja to oferuje darmowe dla tych co nie maja) ale jaka i czy jak zalozona praweidlowo to juz nikogo nie interesuje.
                No ja nie lece nigdzie - zwlaszcza do europy dopoki to wariactwo maskowe nie minie. A jak wogole nie minie tzn ze koniec latania . Co ciekawe ze w sklepach np koreanskich - i to duzych markietach, 95% klientow nosi maski. Tylko pojedyncze osoby nie nosily ostatniego weekendu. Widac TV nie ogladaja i nie wiedza ze nie ma wymagania? LOL.
    • waga173 Re: Pytanie w temacie "c" 22.03.22, 18:34
      A mnie wkurza inny bezsensowny obowiazek. Zeby w goracy dzien na plazy dziewczyny nosily majtki.
      • trypel Re: Pytanie w temacie "c" 22.03.22, 18:38
        To zdecydowanie bezsensowne
        I psuje pobyt na plaży
        • bigzaganiacz Re: Pytanie w temacie "c" 22.03.22, 18:59
          Pierdoly gadasz, idz na barcelonnete, majty beda miec ale juz gore nie koniecznie
        • engine8 Re: Pytanie w temacie "c" 22.03.22, 20:15
          Alez ile tam one tych majtek maja.
          Sznurek w D i paseczek z przodu?
          Kiedys trzeba bylo majtku odsuwac zeby posladki zobaczyc - teraz trzeba posladki odsunac zeby majtki zobaczyc..
          • carnivore69 Re: Pytanie w temacie "c" 23.03.22, 11:05
            engine8 napisał(a):

> Kiedys trzeba bylo majtku odsuwac zeby posladki zobaczyc - teraz trzeba posladk
            > i odsunac zeby majtki zobaczyc..

Zupełnie jak ewolucja od szkieletu zewnętrznego do wewnętrznego...

Pzdr.
      • engine8 Re: Pytanie w temacie "c" 22.03.22, 20:12
        No przeciez musza bo inaczej by im sie tam piasku nasypalo albo by sie przyklejal...
    • tbernard Re: Pytanie w temacie "c" 22.03.22, 18:50
      Jednych uwiera widok kogoś kto nosi skarpety i sandały, a innym bardzo przeszkadza, że ktoś spaceruje w masce. Ja mam to kompletnie gdzieś. Niech się każdy ubiera jak mu pasuje.
      • bigzaganiacz Re: Pytanie w temacie "c" 22.03.22, 19:03
        Zapisales sie juz na "spring booster" ?
        • engine8 Re: Pytanie w temacie "c" 22.03.22, 20:17
          Ja sobie juz swoj "booster" kupilem - w sklepie monopolowym.
      • engine8 Re: Pytanie w temacie "c" 22.03.22, 20:16
        Tylko jak to z ludzmi sie kontaktowac kiedy nie widac twarzy?
        • tbernard Re: Pytanie w temacie "c" 23.03.22, 08:42
          Możesz powiedzieć mu, że nie rozmawiasz z ludźmi noszącymi maskę. Jakiś przymus jest aby prowadzić z takimi ludźmi rozmowę?
          • waga173 Re: Pytanie w temacie "c" 23.03.22, 09:04
            Przymusu rozmowy nie ma. Ale kiedys jeden moj kolega w sklepie z zegarkami pokazal sprzedawcy prawym palcem wskazujacym miejsce gdzie zazwyczaj na lewej rece jest zegarek, po czym dwoma rekami zaczal wykonywac ruchy ala plywajac zabka. Sprzedawca sie skapowal ze chodzi o zegarek dla pletwonurka. Ale ten sam kolega w innym sklepie zapytal o papier toaletowy...
    • qqbek Re: Pytanie w temacie "c" 22.03.22, 20:07
      Mam w dupie.
      Tak samo, jak kogoś kto włazi bez maski.

Już mi to wszystko spowszedniało.
      Sam noszę w MPK, czy sklepach, ale już w biurowcu u siebie nie.
      Dziś polazłem po córkę na trening. Zapomniałem z samochodu maseczki. Wlazłem do przedsionka sali gimnastycznej i nawet mi ulżyło, że nie mam... byłbym na sporą grupkę jedyny w namordniczku.

Chyba przez to, że przeszedłem (to znaczy gdyby nie test to nawet bym nie wiedział, że przeszedłem).
      • marekggg Re: Pytanie w temacie "c" 23.03.22, 09:37
        W belgii maseczki obowiazuja tylko w zbiorkomie, w szpitalach, na lotniskach. No i czasami firmy maja wlasne regulacje. w zbiorkomie sie tego trzyma tak 95% osob, w szpitalu raczej 100%. moja zona rowniez w sklepie.
        i czy ktos nosi poza - to juz jego sprawa.
        mysle ze sporo ludzi sie jeszcze boi. bo na dobra sprawe nikt nie wie jaki ten covid bedzie mial przebieg i jakie beda skutki.
        • waga173 Re: Pytanie w temacie "c" 23.03.22, 10:09
          marekggg napisał:

> mysle ze sporo ludzi sie jeszcze boi. bo na dobra sprawe nikt nie wie jaki ten
          > covid bedzie mial przebieg i jakie beda skutki.

Na dobra sprawe to nikt nie wie jak covid sie przenosi/zaraza. Wirus przez maske nie przejdzie, o kurwa i olaboga, tudziez ajwaj naraz, ale jaja. Covid to nie pylica zeby maska mu zapobiegla.
          • marekggg Re: Pytanie w temacie "c" 23.03.22, 10:22
            odkrylesz ameryke?
            jezeli te maski byly w stanie zatrzymac 10-20% - to i tak dobrze.
            • waga173 Re: Pytanie w temacie "c" 23.03.22, 10:43
              A moze ta zaraza wchodzi czlowiekowi przez dupe pomimo maski na nosie? Moze Ty odkryj Ameryke.
              Spotkalismy sie z czyms nieznanym i kurwa nie wiemy co robic. I tak dobrze ze zdrowym kaza zakladac maski to przynajmniej lepiej sie czuja. A wirus sie z tych masek smieje. Z prostego porownania wielkosci wirusa i wielkosci oczek w masce.
              • marekggg Re: Pytanie w temacie "c" 23.03.22, 12:58
                wszyscy sa mundrzy inaczej, dopoki ich to nie dopadnie i nie zdychaja pod respiratorem. albo do pierwszego zgonu kogos bliskiego.
                • qqbek Re: Pytanie w temacie "c" 23.03.22, 13:12
                  marekggg napisał:

> wszyscy sa mundrzy inaczej, dopoki ich to nie dopadnie i nie zdychaja pod respi
                  > ratorem. albo do pierwszego zgonu kogos bliskiego.

A mi właśnie przeszło w chwili, kiedy "zachorowałem".
                  Dopiero wtedy mi lęk przed wirusem "puścił".
                  • marekggg Re: Pytanie w temacie "c" 23.03.22, 13:26
                    opowiedz to takim, co po pare tygodni lezeli w szipatalach z dziura w gardle. jak sie tylko wymeczylesz w domu, to pol biedy.
                    • qqbek Re: Pytanie w temacie "c" 23.03.22, 13:45
                      marekggg napisał:

> opowiedz to takim, co po pare tygodni lezeli w szipatalach z dziura w gardle. j
                      > ak sie tylko wymeczylesz w domu, to pol biedy.

Sęk w tym, że mi nic (poza pozytywnym wynikiem testu) nie było.
                      No może lekki katar i trochę senny byłem ze dwa pierwsze dni.
                      Nic poza tym.
                      To dlatego mam już mocno wywalone na wszystkich łażących bez maseczek, nawet tych kaszlących i smarkających przy tym.

3 razy miałem CoVID w domu i ani razu nie chorowałem.
                      Żona i córka miały w maju (pewnie tą pierwszą, oryginalną wersję).
                      Potem syn i żona w listopadzie (pewnie deltę).
                      W końcu ja i syn w lutym (zapewne omikrona).
                      Dwa razy się przy tym testowałem i raz oficjalnie miałem (choć niespecjalnie to "manie" zauważyłem).

Tak więc to nie z "foliarstwa", a z przyczyn ze wszech miar racjonalnych po prostu mam CoVID w dupie.
                    • trypel Re: Pytanie w temacie "c" 23.03.22, 13:52
                      Koleżanki tato zmarł 4 lata temu na grype.
                      Czy z tego wynika że mam się bać grypy?
                      Wszelka przesada w życiu szkodzi
                      Byłem chory 2x
                      Zaszczepiony jestem 3 x
                      Żyje normalnie i maskę zakładam tylko tam gdzie mi każą. A i tak wtedy się staram tak wygiąć druta żeby dochodziło powietrze z poza maski.
                • bigzaganiacz Re: Pytanie w temacie "c" 23.03.22, 13:25
                  wszyscy sa mundrzy inaczej, dopoki ich to nie dopadnie i nie zdychaja pod respiratorem

A moge byc mundry inaczej bazujac na moich doswiadczeniach ?, czy mam to spuscic w klozecie i wierzyc "nauce" puszczanej w fejk mediach ?

Zagonili nas z powrotem do roboty,
                  Tak w promieniu ~ 5 m mam 8 osob, 3 mialy cov w ostatnim miesiacu , dwie teraz sa rozjebane zdaje sie czyms innym ,w tym jedna przewrazliwiona co caly dzien w masce siedziala fpp3 ,

Nie zdycham pod respiratorem , nawet kataru nie mialem , zyje, mam sie dobrze, dziaban okragle zero, moze jakis qurwa robokop jestem
              • engine8 Re: Pytanie w temacie "c" 23.03.22, 20:17
                Nawet jak oczka w masce male to powietrze leci tam gdzie najlatwiej a wiec jesli maska nie jest szczelnie przycisnieta to "psu na bude" ..powietrze leci szczelinami.
                A jedynym rgumentem jest to ze jak kichasz worusami to one ni eleca jak z procy i na duza odleglosc ale sa tlumione..
                I mozna powiedziec ze wiekszsc masek sa jak reklama bielizny z Victoria Secrets - "For your eyes only".
                Maski z petelkami czy gumkami na uszach nikogo przed niczym nie zabezpieczaja.
                Jedynie te majace podwojne petle nakladane na glowe i skrzyzowane zmuszaja powietrze aby szlo prze maske.
                A podejrzewam ze ci co im klima smierdzi albo nie wymienili filtrow kabinowych powierza w samochodzie to jezdza w maskach i czuja sie z tym o wiele "zdrwiej" :)
          • qqbek Re: Pytanie w temacie "c" 23.03.22, 11:11
            waga173 napisał:

> Na dobra sprawe to nikt nie wie jak covid sie przenosi/zaraza. Wirus przez mask
            > e nie przejdzie, o kurwa i olaboga, tudziez ajwaj naraz, ale jaja. Covid to nie
            > pylica zeby maska mu zapobiegla.

3 rok pandemii a temu za dużo się z rana wypić musiało ;)
            Jest dość oczywiste, że przenosi się drogą kropelkową.

Inna sprawa to skuteczność maseczek... zwłaszcza takich noszonych pod nosem, albo po prostu niedopasowanych.
    • gzesiolek Re: Pytanie w temacie "c" 23.03.22, 18:46
      Stawiam, że ma schorzenie zwane sklerozą... I zapomniała o masce po wyjściu z jakiegoś sklepu...
      A od czego ta skleroza to już nie wiem... Może od szczepienia, może od covidu, może z przepicia...
    • thorpe Re: Pytanie w temacie "c" 31.03.22, 23:12
      No weź pod uwagę, że maska ogrzewa zatoki przynosowe i trochę chroni przed smogiem. Ja q czasie mrozu i smogu będę chodził po dworze w masce i chodziłem tak jeszcze przed covidem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka