demkel 13.10.22, 18:13 Potrzebuję 3 pełne fotele z tyłu, a to jeden z niewielu samochodów które obecnie to ma. Hybryda PHEV w dobrej kofiguracji poniżej 200k. Jest coś lepszego w tym budżecie dla rodziny 2+3? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kanna13 Jest brzydki 13.10.22, 19:12 demkel napisał: > Potrzebuję 3 pełne fotele z tyłu, a to jeden z niewielu samochodów które obecni > e to ma. > Hybryda PHEV w dobrej kofiguracji poniżej 200k. > Jest coś lepszego w tym budżecie dla rodziny 2+3? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Nowy C5 aircross- co o nim sądzicie? 13.10.22, 21:24 demkel napisał: > Jest coś lepszego w tym budżecie dla rodziny 2+3? VW Touran? Za 120000 kupisz z 7-biegową DSG i ma indywidualne fotele w 2 rzędzie (a można dokupić 3 rząd też). Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 Re: Nowy C5 aircross- co o nim sądzicie? 13.10.22, 22:23 qqbek napisał: > VW Touran? > Za 120000 kupisz z 7-biegową DSG i ma indywidualne fotele w 2 rzędzie (a można > dokupić 3 rząd też). > Tak bardziej za 160-165 (bo się zastanawiam nad wymianą Sportswana i patrzyłem na Touran'a) ale ma też jeszcze jedną zaletę można dokupić poduszki boczne dla tylnych foteli co daje lepszą ochronę tylnych siedzeń bo i kurtyny i poduszki boczne. Niestety nie dokupisz czujników martwego pola, tylnych czujników wyjazdu bo to jednak już lekko starsza konstrukcja od strony elektroniki. Ale pod względem przestrzeni przy tej wielkosci nadwozia to jest idealny. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Nowy C5 aircross- co o nim sądzicie? 13.10.22, 22:39 kanna13 napisał: > Tak bardziej za 160-165 (bo się zastanawiam nad wymianą Sportswana i patrzyłem > na Touran'a) ale ma też jeszcze jedną zaletę można dokupić poduszki boczne dla > tylnych foteli co daje lepszą ochronę tylnych siedzeń bo i kurtyny i poduszki > boczne. Cennik za 22/22 (produkcja/rok modelowy) podaje 125 chyba za Comfortline (a więc już nie "golasa" - jest nawet adaptacyjny tempomat) - zakładam, że już w listopadzie będzie można znaleźć u dealerów kilka niesprzedanych samochodów, doposażonych tak do poziomu cenowego 140-150 tysięcy, które chętnie oddadzą taniej, żeby po Nowym Roku nie zostać z "gorącym kartoflem". > Niestety nie dokupisz czujników martwego pola, tylnych czujników wyjazdu bo to > jednak już lekko starsza konstrukcja od strony elektroniki. C5 aircross to też przecież auto już 5-letnie. A za "pseudosuva" dopłacasz kilkadziesiąt tysięcy. Co dostajesz za te kilkadziesiąt tysięcy: - fikuśny design - jedną gwiazdkę Euro NCAP mniej - połowę bagażnika Tourana, albo dwa miejsca mniej - konieczność dopłacenia do nawigacji (w Touranie jest w standardzie) i całej masy innych rzeczy > Ale pod względem przestrzeni przy tej wielkosci nadwozia to jest idealny. Ano właśnie - a ledwie kilka centymetrów dłuższy niż Aircross, a jednak w środku różnica jest naprawdę duża. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Nowy C5 aircross- co o nim sądzicie? 17.10.22, 11:08 kanna13 napisał: > Niestety nie dokupisz czujników martwego pola, tylnych czujników wyjazdu bo to > jednak już lekko starsza konstrukcja od strony elektroniki. Trzeba dobrze ustawiać lusterka, nauczyć się parkować tyłem i czujniki nie są potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 Re: Nowy C5 aircross- co o nim sądzicie? 17.10.22, 11:25 klemens1 napisał: > kanna13 napisał: > > > Niestety nie dokupisz czujników martwego pola, tylnych czujników wyjazdu > bo to > > jednak już lekko starsza konstrukcja od strony elektroniki. > > Trzeba dobrze ustawiać lusterka, nauczyć się parkować tyłem i czujniki nie są p > otrzebne. Szczególnie te tylne czujniki wyjazdu monitorujące ruch poprzeczny z obu stronu dobrze ustawionymi lusterkami i pilną nauka załatwisz. Nowoczesne samochody mają wiele "niepotrzebnych" ale pomocnych układów więc dlaczego ich nie posiadać i z nich nie korzystać. Jak do tego w większości przypadków kosztują już grosze w stosunku do ceny samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Nowy C5 aircross- co o nim sądzicie? 17.10.22, 12:12 kanna13 napisał: > Szczególnie te tylne czujniki wyjazdu monitorujące ruch poprzeczny z obu stronu > dobrze ustawionymi lusterkami i pilną nauka załatwisz. > Nowoczesne samochody mają wiele "niepotrzebnych" ale pomocnych układów więc dla > czego ich nie posiadać i z nich nie korzystać. Jak do tego w większości przypad > ków kosztują już grosze w stosunku do ceny samochodu. Podoba mi się w tym względzie filozofia dominująca wśród francuskich producentów: 1. robimy auto z jebutnym słupkiem C, dla niepoznaki tylko wyposażonym w jedno małe okienko wielkości wizjera czołgowego*, 2. dokładamy do niego "komplet niezbędnych czujników, za jedyne 3 tysiące złotych", 3. voila - i klient i księgowy w firmie zadowoleni! *dotyczy nie tylko C5 airkoksa, ale też Dacii Duster, Puga 3008, czy Renault Arkana na przykład - taki chujowa, nieergonomiczna moda na projektowanie "czołgów" bez widoczności do tyłu na boki. Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Nowy C5 aircross- co o nim sądzicie? 17.10.22, 12:45 Potwierdzam, w megane grandtour jest to samo słaba widoczność do tyłu. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 Re: Nowy C5 aircross- co o nim sądzicie? 17.10.22, 13:02 qqbek napisał: > 1. robimy auto z jebutnym słupkiem C, dla niepoznaki tylko wyposażonym w jedno > małe okienko wielkości wizjera czołgowego*, > 2. dokładamy do niego "komplet niezbędnych czujników, za jedyne 3 tysiące złoty > ch", > 3. voila - i klient i księgowy w firmie zadowoleni! > > *dotyczy nie tylko C5 airkoksa, ale też Dacii Duster, Puga 3008, czy Renault Ar > kana na przykład - taki chujowa, nieergonomiczna moda na projektowanie "czołgów > " bez widoczności do tyłu na boki. Bo po modzie na SUVy nastała moda SUVów coupe a era VANów już umarła raczej bezpowrotnie. Ale to też kasa bo każdy kompakt czy coś klasy B podniesione o 5 cm w góre automatycznie kosztuje na wejsciu + 10 tys. A ludzie jak to ludzie ida za modą zamiast patrzeć co im tak naprawdę potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Nowy C5 aircross- co o nim sądzicie? 17.10.22, 13:24 kanna13 napisał: > Ale to też kasa bo każdy kompakt czy coś klasy B podniesione o 5 cm w góre auto > matycznie kosztuje na wejsciu + 10 tys. > A ludzie jak to ludzie ida za modą zamiast patrzeć co im tak naprawdę potrzebne > . Znajomy w tym roku odebrał nową HR-V. Ponad 140 tysięcy za coś, co nawet nie jest kompaktem w środku. JPRDL To już sąsiad lepszy interes zrobił mój sąsiad "zza płota", bo kupił dwa lata temu Suzuki Vitarę (mild hybrid) - ma niewiele tylko mniejszy wózek i nawet 90 nie zapłacił za niego (nawet teraz się chyba do 100 nie zbliża podstawowa wersja). Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 Re: Nowy C5 aircross- co o nim sądzicie? 17.10.22, 13:34 No ceny poszybowały. Ja się mniej więcej o miesiąca rozglądam i bez 140-150 tys. to nie ma co kupić i do tego wszystko mniejsze w środku od Sportsvana przy podobnym wyposażeniu. Za miejskie i10 daliśmy w lipcu 67 tys. i to po rabacie, teraz taki sam to o 5 więcej. Szaleństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Nowy C5 aircross- co o nim sądzicie? 17.10.22, 13:36 kanna13 napisał: > Szaleństwo. Nie szaleństwo, a kurs Euro i Dolara. Właśnie zablokowano nam kolejne wypłaty, więc Euro też pójdzie w górę znów, bo spadnie podaż Euro w Polsce. A 30% kretynów nadal chcę na Paranoików i Skurwysynów głosować :-( Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 Re: Nowy C5 aircross- co o nim sądzicie? 17.10.22, 13:59 Toteż sobie pomysłalem, że póki ceny nie wytrzelą jeszcze bardziej to by samochód zmienić. Ale z tym euro to w sumie niedobrze bo wakacje podrożeją a my preferujemy objazdówki takie nie do końca planowane :-( Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Nowy C5 aircross- co o nim sądzicie? 17.10.22, 14:02 Tesc jak pisałem po 3 latach leasingu znow chce coś innego. Zawsze był robiony przez serwis w wala i też się spodziewał ze dostanie połowę ceny.. Kupil 3 lata temu Mercedesa GLA 2.0 (chyba jakieś 180 koni) automat, awd z dość dobrym wyposażeniem za 140 tys. Wczoraj mi mówi że zaproponowali natychmiastowe odkupienie za 135 tys. Po 3 latach i 40 tys przebiegu Ciekawe za ile pójdzie nasze legacy kupione 2 lata temu za niecałe 30. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Nowy C5 aircross- co o nim sądzicie? 17.10.22, 12:27 kanna13 napisał: > klemens1 napisał: > > > kanna13 napisał: > > > > > Niestety nie dokupisz czujników martwego pola, tylnych czujników wyjazdu bo to > > > jednak już lekko starsza konstrukcja od strony elektroniki. > > > > Trzeba dobrze ustawiać lusterka, nauczyć się parkować tyłem i czujniki nie są p > > otrzebne. > > Szczególnie te tylne czujniki wyjazdu monitorujące ruch poprzeczny z obu stronu > dobrze ustawionymi lusterkami i pilną nauka załatwisz. Pewnie dlatego napisałem o nauce parkowania tyłem. > Nowoczesne samochody mają wiele "niepotrzebnych" ale pomocnych układów więc dla > czego ich nie posiadać i z nich nie korzystać. Jak do tego w większości przypad > ków kosztują już grosze w stosunku do ceny samochodu. Czasami takimi jeżdżę z wypożyczalni - wkurwiające to jest tak, że pierwszą rzeczą, jakiej szukam, to jak te "ułatwiające" gówna wyłączyć. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: Nowy C5 aircross- co o nim sądzicie? 16.10.22, 09:42 C5 Aircross- kwestia gustu- ale ja we francuską jakość nie wierzę! Toto przewaznie długo nie jezdzi i generalnie często cos pada. Jest alternatywa lepsza wg mnie i wg ocen fachowców: Hyundai Grand Santafe lub Kia Sorento. Dieselek 200 albo 220 KM i 7 miejsc i gwarancja na 7 lat/Kia/. W USA natomiast jest Kia Telluride i odpowiednik u Hyundaia. Za żabojada C5 Aircrossa/ nawet/ - dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Nowy C5 aircross- co o nim sądzicie? 16.10.22, 11:31 No tak na temat awaryjności francuskich samochodów najwięcej mają do powiedzenia ci co nimi nigdy nie jeździli. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1080 Re: Nowy C5 aircross- co o nim sądzicie? 16.10.22, 14:05 only_the_godfather napisał: > No tak na temat awaryjności francuskich samochodów najwięcej mają do powiedzeni > a ci co nimi nigdy nie jeździli. Identycznie, jak z elektrykami. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Nowy C5 aircross- co o nim sądzicie? 17.10.22, 09:11 bwv1080 napisała: > Identycznie, jak z elektrykami. Na fotowoltaice też najlepiej znają się ci, którzy "nie mają i nie planują". Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: Nowy C5 aircross- co o nim sądzicie? 17.10.22, 08:36 Nie trzeba jeżdzic francuskimi wózkami, zeby poznac ich zawodnosc. Wystarczy poczytać opinie ekspertów czy uzytkowników. Nie zaprzeczam, ze pod względem komfortu zawieszenia i wewnatrz - ok. Ale pada generalnie elektryka i elektronika, słabej jakosci elementy zawieszenia-częste naprawy. Itd. Nie wezmę za darmo.Mnie wystarczy, ze kupiłem kiedyś nówkę Mazdy - z Hiriszimy-jeżdziła 15 lat bez jednej naprawy i zroiłem 359 tys km ! Sprzedałem za butelke wódki w dobrym stanie i dalej 5 lat w mojej miejscowosci jeżdziła! Razem 20 lat! To samo dotyczy Koreańczyków z Korei- bo to oni w latach 80-tych i 90-tych uczyli sie motoryzacji od Japonczyków. Wg mnie juz ich przescignęli! Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Nowy C5 aircross- co o nim sądzicie? 17.10.22, 08:47 Jakbym nie znał mazd to bym uwierzył w te bajki. Raz, mit o bezawaryjności możesz sobie wsadzić, bo części eksploatacyjne i tak trzeba wymieniać. Dwa po 20 latach to w tej twojej mazdzie już nie było blachy. Chyba że wcześniej zrobiłeś blacharkę. Że się tak spytam, te twoje raporty to te same w których rzekomo Modus był taki niebezpieczny?Jakoś do tej pory nie potrafisz podesłać tej publikacji. Jakby sam nie jeździł francuzami to bym uwierzył. Mam w rodzinie Megane II z sławnym 1.5Dci i jeździ bezawaryjnie a ma ponad 200 tys. przejechane. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: Nowy C5 aircross- co o nim sądzicie? 12.01.25, 13:53 Bo nie trzeba jeżdzić- wystarczy poczytać opinie o awaryjności, usterkach i problemach- np. o awariach elektryki, elektroniki, słabej jakości zawieszenia-ciągłe naprawy. Oczywiscie , że nie o wszystkich modelach mówimy. Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Nowy C5 aircross- co o nim sądzicie? 12.01.25, 15:27 Oczywiście jak zawsze pierdolisz. Podasz tą publikacje o Modusie?bo się kurwa od 3 lat nie mogę doprosić pajacu. Odpowiedz Link Zgłoś
demkel Re: Nowy C5 aircross- co o nim sądzicie? 18.10.22, 14:38 Auta fajne, tylko że nie mają z tyłu 3 pełnych miejsc, a dla mnie podłokietnik z zamontowanym pasem bezpieczeństwa nijak nie liczy się jako "miejsce". Fakt, są fotele w bagażniku, ale jednak kosztem przestrzeni. A co do awaryjności francuzów, to jeżdżę Megane z 2011r i jakoś szczególnie awaryjny nie jest. I sam fakt że Toyota sprzedaje Citroeny jako swoje samochody chyba też o czymś świadczy. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Nowy C5 aircross- co o nim sądzicie? 11.01.25, 01:56 I co kupiłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Nowy C5 aircross- co o nim sądzicie? 11.01.25, 02:51 demkel napisał: > Hybryda PHEV w dobrej kofiguracji poniżej 200k. A masz gdzie i planujesz ten akumulator systematycznie ładować prądem i ma to dla Ciebie sens ekonomiczny? Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Nowy C5 aircross- co o nim sądzicie? 11.01.25, 02:51 Ło panie.... to jakis archwalny watek. bywalec.hoteli - pojebało Cie???? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Nowy C5 aircross- co o nim sądzicie? 11.01.25, 03:05 Jaki archiwalny galtomonzo? Sprzed dwu lat ledwie Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: Nowy C5 aircross- co o nim sądzicie? 11.01.25, 09:10 Nie kupuj Francuza-czyzbyś nie czytał opinii o jakosci tych wózków. Gdybym ja miał taka potrzebę - zawsze wybrałbym Hyundaia Santa Fe lub Kię Sorento. To ta sama fabryka w Hwasong/ chyba?/ w Korei. Jeżdzisz bezstresowo . Oba modele lepsze od każdego Francuza. Odpowiedz Link Zgłoś
loyezoo Re: Nowy C5 aircross- co o nim sądzicie? 11.01.25, 09:24 No właśnie, nie czytał opinii (takich jak twoje) Miałem i Peugeota 407 i Citroena C5 i "patrzaj" pan, nie chciały się psuć.Komfort Ceraty, jak w wózku golfowym, w porównaniu z tymi "limuzynami". Peugeot miał 1.6hdi, na trasie 4,2-4,5l/100km (a to "ciut" większe od Ceraty) C5 pełny ocynk (nie gnije jak Cerata) Pod maską 207KM i spalanie na poziomie 12l LPG przy prędkościach 160-200km/h. No i taka "drobnostka" a'propos starego wątku. C5-aircross to crossover, te co ty wymieniłeś, to zdecydowanie większe auta. Nie każdy chce jeździć stodołą na kołach. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Nowy C5 aircross- co o nim sądzicie? 11.01.25, 17:29 Niektórzy są tak zafiksowani na punkcie "niezawodności" marki, której samochody użytkują, że nikt im nie wmówi, że czarne jest czarne a białe jest białe. Gdyby bolo miał rację, to rację bytu miałoby tylko jedno forum z myślą przewodnią "Napisz, które auto jest najlepsze na świecie i dlaczego jest to Kia". BTW, mówienie, że jakieś auto jest "koreańskie" albo "francuskie" albo "niemieckie" jest dzisiaj sporą nadinterpretacją, patrząc na pochodzenie poszczególnych kluczowych elementów sprawiających, że te auta jeżdżą. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: Nowy C5 aircross- co o nim sądzicie? 12.01.25, 13:57 No własnie- napisałeś- że chodzi o modele dawniej produkowane a nie o dzisiesze. 407 to ma wiecej latek jak moja Cerata. Akurat dzisiejsze modele Peudeota czy Citroena nijak sie jakosciowo maja do tamtych-i to wiemy od lat. No to kup sobie no. C5 Aircross- i pogadajmy za 3 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Nowy C5 aircross- co o nim sądzicie? 12.01.25, 14:58 > No to kup sobie no. C5 Aircross- i pogadajmy za 3 lata. Kumpel (zawodowy kierowca) kupił 4 lata temu, jeździ i sobie bardzo chwali, a jest to gość, który zna się na autach i podejmuje bardzo (nawet za bardzo) przemyślane i skonsultowane decyzje. Każde auto każdej marki ma swoje plusy i minusy. Plus jeszcze jedno - serio jest sporo ludzi, którzy kupują nowe auto co 5-6 lat, i w tym czasie mają gwarancję, a potem w dupie mają poprzednie auto, bo mają nowe na nowej gwarancji. BTW, gdzie twoja kia była wyprodukowana? Bo w Chinach mają od dawna swoje fabryki, cerato też tam była robiona. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Nowy C5 aircross- co o nim sądzicie? 12.01.25, 19:00 Tego co to napisał: > No to kup sobie no. C5 Aircross- i pogadajmy za 3 lata - mam wygaszonego Ale skoro cytujecie i o Ceracie to wiem kto - przypomniał mi się gość którego parę lat temu zagadnąłem że ma takie samo auto. Mówię że on ma pewnie 1,6 a ja już 1.0 turbo. "E, yyyyy, te 1.0 turbo to po 3 latach do niczego się nie będą nadawać. "Ale wie pan, ja już mam 3 lata i nic mi się nie dzieje" - grzecznie odpowiedziałem i sobie poszedłem. A gębę miał jak ten spaślak z "Gliniarz i prokurator" i taki wyraz twarzy. Powiedziałęm rzeczowo i grzecznie ale pomyśleć to pomyślałem : "weź się za siebie spaślaku bo za 3 lata to po tobie nic nie będzie". Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Nowy C5 aircross- co o nim sądzicie? 11.01.25, 10:27 Ty za to jakbyś się interesował wiedziałbyś, że np w silnikach GDI katalizator jest tak zbudowany, że jego rozwalenie sie i nie zauważenie tego za wczasu może spowodować awarię całego silnika. Ps czy po 3 latach doczekam się w końcu tej publikacji, że Modus to najniebezpieczniejsze auto w swojej klasie?bo coś nie możesz jej podać od 3 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Nowy C5 aircross- co o nim sądzicie? 11.01.25, 11:33 Wiem, że stary wątek, ale tradycyjnie powiem: dla rodziny większej niż dwa plus dwa (choćby nawet było to jedno dziecko, orangutan, koza i papuga) w obecnej sytuacji, kiedy minivany wymarły - tylko kombivan. Trzy osobne siedzenia z tyłu mają Stellantisy (a więc i Citroen), występujące także jako Toyota ProAce City - ale mają chujowe silniki. VW/Ford ma co prawda kanapę 2+1, ale środkowe miejsce jest najzupełniej pełnowymiarowe. Nie wiem, jak jest w Kangurze/Mercedesie. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Nowy C5 aircross- co o nim sądzicie? 11.01.25, 11:39 Aha, Aircrossa bym nie kupił za samą nazwę. Co to w ogóle, kurwa, znaczy "Aircross"? Kto im to wymyśla? A bardziej serio - stoi taki u mnie na parkingu przed domem. Pomimo wszelkich starań Citroena, by maksymalnie udziwnić swoje samochody, jest to po prostu kolejny generyczny crossover. Nie wiem, jak PHEV, ale generalnie unikał bym obecnie wszelkich produktów dawnego PSA, bo z najlepszych silników 15 lat temu zjechali do najgorszych. Odpowiedz Link Zgłoś