Dodaj do ulubionych

Spalanie na postoju

25.10.22, 18:29
Witam, posiadam Opel Astre K Sports Tourer z 2016 roku silnik 1.6 disel. Auto na postoju po dosłownie 2/3 minutach zagrzania silnika potrafiło mi palić 0.5l/0.6l po chwilowej jeździe palił na postoju tylko i wyłącznie 0.5l. Jakiś czas temu wymieniłem rozrząd, mechanik robił to od dołu auta, mówił że tam będzie odłączał wydech czy coś takiego( nie znam sie), dodatkowo wymienił olej w silniku i w skrzyni biegów. Od tamtej pory nawet jak przejadę 300km na autostradzie, to na postoju auto spala 0.7l/0.8l. Mam też wrażenie że silnik głośniej pracuje, nie ma żadnych dziwnych dźwięków, po prostu silnik jak pracował tak pracuje ale głośniej go słyszę. Jakieś pomysły? Jak wróciłem do mechanika powiedział że on robił rozrząd, a rozrząd nie wpływa na spalanie auta.
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: Spalanie na postoju 25.10.22, 18:49
      No to jest gigantyczna rpznica,
      0.6 kontra 0,7

Bardziej tu jest problem, ze silnik glosniej pracuje....

Trudno, zeby mechanik powiedzial cos innego....

Nic mu nie udowodnisz, ze cos spie... przy wymianie rozrzadu....

Wiec pomyslow zadnych nie ma
      • kornel1786 Re: Spalanie na postoju 25.10.22, 18:56
        na ciepłym zawsze było 0.5l a teraz na ciepłym jest 07/08 wiec różnica jest 0.3l
        • wislok1 Re: Spalanie na postoju 25.10.22, 19:43
          Jak jade do pracy i z pracy na zimnym silniku, to roznice w spalaniu sa wieksze......

Jak jade do pracy z gorki na dol, to czasem bylo nawet 4 litry, przewaznie jest 4,6-4,8, ale tez bywa 5,1

Jak jade do domu, to czasem jest jest 5 litrow, przewaznie jest 5,4-5,9, ale tez bywa 6,2

To zalezy od wielu okolicznosci, np. ile razy stales na czerwoynym swietle, czy byl duzy ruch, itp....

Tego nie da sie tak latwo porownac.....
          • wislok1 Re: Spalanie na postoju 25.10.22, 20:14
            Moim zdanuem duze znaczenie ma temperatuta otoczenia......

Jak jest zimno, to auto spali wiecej.....

• kornel1786 Re: Spalanie na postoju 25.10.22, 20:41
              ale to nie jest średnia spalania auta, tylko co mi pokazuje komputer kiedy np. stoję na czerwonym świetle, spalanie w danej chwili i chodzi mi właśnie o stanie na luzie z np. ręcznym
              • kornel1786 Re: Spalanie na postoju 25.10.22, 20:47
                wytłumaczę jaśniej, było 20 stopni na dworze jeżdżę 5min po mieście, zatrzymuje się na światłach i komputer pokazuje mi aktualne spalanie 0.5l. Po naprawię przejadę 300km jest też 20stopni na dworze, zatrzymam się na parkingu, spalanie aktualne jest 0.7/0.8l.
                • wislok1 Re: Spalanie na postoju 25.10.22, 20:53
                  No, ale na tym to polega, ze okolicznosci jazdy wplywaja na zuzycue paliwa....
                  • kornel1786 Re: Spalanie na postoju 25.10.22, 20:59
                    chyba się nie rozumiemy, albo mamy inne zdania. komputer pokazujący chwilowe użycie paliwa na postoju bez dodawania gazu, zawsze powinien pokazywać taką samą wartość czy nie? jeśli jest odpowiednio nagrzany
                    • trypel Re: Spalanie na postoju 25.10.22, 21:38
                      kornel1786 napisał:

> chyba się nie rozumiemy, albo mamy inne zdania. komputer pokazujący chwilowe uż
                      > ycie paliwa na postoju bez dodawania gazu, zawsze powinien pokazywać taką samą
                      > wartość czy nie? jeśli jest odpowiednio nagrzany

Nie
            • misio3 Re: Spalanie na postoju 25.10.22, 21:20
              wislok1 napisał:

> Moim zdanuem duze znaczenie ma temperatuta otoczenia......
              >
              > Jak jest zimno, to auto spali wiecej.....
              >

Gdy jest zimniej silnik chodzi głośniej.
              Czas wymienić olej z 10W40 na 0W30 i dopompować koła zobaczysz że spalanie spadnie.
              • kornel1786 Re: Spalanie na postoju 25.10.22, 21:32
                używam Olej GM dexos 2 5W30
                • marekggg Re: Spalanie na postoju 25.10.22, 21:53
                  troche za duzo tego spalania. cos jest nie tak. no chyba ze ciagnie klime, albo zwalony alternator.
                  • kornel1786 Re: Spalanie na postoju 25.10.22, 21:59
                    patrzę po Internecie wszystko co znajdę to widzę ze innym pali 0.5l, klime mam wył, a jesli chodzi o odpalanie to odpala płynie i na strzała. Po dłuższej jeździe na postoju i tak pokazuje 0.7/0.8 na to może mieć wpływ alternator?
                    • marekggg Re: Spalanie na postoju 25.10.22, 22:14
                      pojutrze sprawdze u mnie, mam co prawda 2l benzyne, ale tam wychodzi spalanie na jalowym biegu chyba cos okolo zera.
                      • bwv1080 Re: Spalanie na postoju 25.10.22, 22:28
                        marekggg napisał:
                        > tam wychodzi spalanie na jalowym biegu chyba cos okolo zera.

Jeśli nie wychodzi wartość rzędu 0,5-1 l/h, to ten wskaźnik oszukuje.
                        • marekggg Re: Spalanie na postoju 25.10.22, 22:39
                          wydaje mi sie ze w takim razie wszystkie oszukuja. sprawdze.
                          • bwv1080 Re: Spalanie na postoju 26.10.22, 08:38
                            marekggg napisał:
                            > wydaje mi sie ze w takim razie wszystkie oszukuja. sprawdze.

Oszukują wszystkie *), które podają zużycie chwilowe tylko w litrach na kilometr. Bo przy prędkości 0 winny wskazywać nieskończoność, a podają 0 l/km.

Wskaźnik przełączający się na postoju z zużycia kilometrowego na zużycie godzinowe powinien pokazywać przy pracującym silniku spalinowym wartości około lub poniżej 1 l/h. Zero tylko, jak start/stop zgasi silnik spalinowy.

___
                            *) Jeden ze znanych mi wyjątków - pradawny BMW 3er (E30?) ze wskazówkowym instrumentem spalania chwilowego pod obrotomierzem AFIR pokazywał po zatrzymaniu samochodu nieskończoność. Tak przynajmniej to zapamiętałem, jak ponad 30 lat temu takim jechałem. Jeśli jest inaczej, nie będę się sprzeczać.
                            • marekggg Re: Spalanie na postoju 26.10.22, 08:49
                              jednym slowem - oszukuja :-)
                  • kornel1786 Re: Spalanie na postoju 26.10.22, 15:59
                    Właśnie dziś sprawdziłem jeszcze jedna sytuację, jak miałem spalanie 0.5l i włączyłem nawiew powiedzmy na średnią moc (bez AC) to podskakiwało spalanie do 0.8l i coś koło tego. teraz po naprawie jak stoję mam spalanie 0.8 i włączam tak samo nawiew (bez AC) to spalanie dalej jest 0.8l. co w takiej sytuacji?
                    • trypel Re: Spalanie na postoju 26.10.22, 16:26
                      Słusznie.
                      Sam nawiew (pewnie max 3 A czyli 30-40 W nie wplywnie zauważalnie na spalanie podczas postoju
              • only_the_godfather Re: Spalanie na postoju 26.10.22, 07:33
                misio3 napisał:

> Gdy jest zimniej silnik chodzi głośniej.
                > Czas wymienić olej z 10W40 na 0W30 i dopompować koła zobaczysz że spalanie spad
                > nie.
                Olej leje się taki jaki przewiduje producent. Do nowoczesnych silników nikt nie leje 10w40, to że to twojego polo w którym świeci się check a w oleju masz opiłki metalu lejesz 10w40 to lej, temu silnikowi i tak już nie pomoże.
                • misiek13 Re: Spalanie na postoju 26.10.22, 17:35
                  only_the_godfather napisał:

> misio3 napisał:
                  >
                  >
                  > > Gdy jest zimniej silnik chodzi głośniej.
                  > > Czas wymienić olej z 10W40 na 0W30 i dopompować koła zobaczysz że spalani
                  > e spad
                  > > nie.
                  > Olej leje się taki jaki przewiduje producent. Do nowoczesnych silników nikt nie
                  > leje 10w40, to że to twojego polo w którym świeci się check a w oleju masz opi
                  > łki metalu lejesz 10w40 to lej, temu silnikowi i tak już nie pomoże.

Głupoty gadasz. Żaden check już dawno nie świeci a to nie opiłki były.
                  Mój silnik to stary długowieczny wolnossący motor o małej mocy 75KM z 1.4 litra nie do zajechania.
                  Nie to co te nowoczesne uturbione mocno wysilone ponad 100KM mocy z litra pojemności papierowe silniczki o pojemności kartonika po jogurcie.
                  • only_the_godfather Re: Spalanie na postoju 26.10.22, 21:04
                    Najwięcej do powiedzenia o nowoczesnych silnikach mają misiaczki które nigdy takiego nie miały.
                    Wracając do oleju to w i w modusie i w megane mam ten sam silnik z rodziny k4m czyli wiekowa konstrukcja ale sprawdzona.mimo że silnik znany od czasów megane 1 to odpowiedno w jednym aucie fabrycznie było 5w40 w drugim 5w30. Ty wyjezdziasz z 10w40 który do takich silników średnio się nadaje a co dopiero do nowoczesnego silnika z turbo.
                    • trypel Re: Spalanie na postoju 26.10.22, 21:24
                      Sorry ale do legacy GT leje 10w40
                      Fabryczny jest za rzadki i każdy mechanik z serwisem włącznie radzi przejście na 10w40, można oczywiście 5w40 ale to juz niewiele zmienia
                      • only_the_godfather Re: Spalanie na postoju 27.10.22, 07:17
                        Dziwne, 10w40 to zazwyczaj półsyntetyk.
                        • trypel Re: Spalanie na postoju 27.10.22, 09:00
                          Dokladnie tak
                          Lm 10w40 z MOS2 to to co leję
                          Są też tacy co leją 5w50 pelny syntetyk ale to ci co bardziej męczą silnik :)
    • kokosowy15 Re: Spalanie na postoju 25.10.22, 20:03
      Dlaczego stoisz kilka minut z pracującym silnikiem i trujesz otoczenie?
      • wislok1 Re: Spalanie na postoju 25.10.22, 20:41
        Nie napisal, ze stoi kilka minut.......

Przed zmiana swiatel wszyscy stoja z wlaczonym silnikiem....

No, zostaje przejazd kolejowy....

Znam 2 w okolicy, kompletnie do d....
        Jakis idiota z kretynem wlacza czerwone KILKA minut przed pryzjazdem pociagu....

Wtedy faktycznie trzab silnik wylaczyc .....

Ale kilka innych przejazdow dziala zupelnie inaczej, jak tylko zapali sie czerwone swiatlo nie wjezdzac, bo za sekundy ci pociag staranuje....
        I jestes martwy....
        • wislok1 Re: Spalanie na postoju 25.10.22, 20:44
          Nie wiem, jak to dziala, ten caly system ostrzegania....

Niemieckie Koleje - Deutsche Bahn caly czas nad tym pracuja...

Ale tak to jest realnie...
        • kokosowy15 Re: Spalanie na postoju 26.10.22, 17:26
          Przeczytaj początek postu. Auto na postoju po 2/3 minutach zagrzania silnika...
          • bwv1080 Re: Spalanie na postoju 26.10.22, 17:44
            kokosowy15 napisał(a):
            > Przeczytaj początek postu. Auto na postoju po 2/3 minutach zagrzania silnika...

Wyrwałeś z kontekstu i przekręciłeś.

Czemu nie zacytujesz tego:
            "Od tamtej pory nawet jak przejadę 300km na autostradzie, to na postoju auto spala 0.7l/0.8l."
      • kornel1786 Re: Spalanie na postoju 25.10.22, 20:45
        tu kolega dobrze napisał, nie napisałem że stoję kilka minut i grzeje silnik. Jestem typem ludzi co grzeje silnik podczas jazdy, bo uważam że tak zdrowiej dla silnika. chodziło mi że po zagrzaniu silnika 2/3 minuty ogólnie, a nie stojąc ;) A pytanie do ciebie dlaczego odpowiadasz na pytanie pytaniem? nie masz odpowiedzi, to sie nie udzielaj.
        • trypel Re: Spalanie na postoju 25.10.22, 21:05
          Opel jest jedynym mi znanym autem które podaje spalanie na postoju
          Jest to o tyle bez sensu ze ogrzewanie lusterek, szyby, jajek, klima, światła potrafią zmieniać wskazania z 0.5 i do 1 l (tak było w vectrze) co wcale nie znaczy że 2x rośnie zużycie podczas jazdy.
          Przy okazji- sprawdziłeś czy zużycie realne jest też wyższe?
          • taniarada Re: Spalanie na postoju 25.10.22, 21:27
            Reset kompa .Tylko że głośno chodzi i to niepokoi założyciela wątku . Większe spalanie wymienić świece .Głośny silnik i tu jest tyle opcji że głowa mała .U mnie był kiedyś brudny przepływomierz powietrza .Zachodzimy w pałę ,a rozwiązania są proste .
            • kornel1786 Re: Spalanie na postoju 25.10.22, 21:30
              tak przejechałem 300km na autostradzie, przed naprawą robiłem takie trasy. Jechałem tą samą prędkością. Zawsze były to od 5.5l do 6.2l na 100km (średnia z 300km). Teraz po naprawię było 5.8l więc bez zmian. Same postoje mnie dziwią, dlaczego różnica jest 0.3l na postoju. Aktualnie sie przeprowadziłem i jeżdżę tylko w mieście a 0.3l na światłach, czy delikatnych korkach, jeżdżąc tylko w mieście robi dużą różnice. Od dawna zawsze zwracałem uwagę na spalanie na postoju, czym mniejsze tym lepiej a za tym idzie oszczędniej. Gość robił mi rozrząd od dołu auta, żeby nie wyciągać silnika i mówił że bedzie musiał odkręcić wydech czy nawet filtr cząsteczek stałych i być może tam coś się stało
              • taniarada Re: Spalanie na postoju 25.10.22, 21:32
                Prędzej awaria sondy lambda .Ale to jest gdybanie .
          • kornel1786 Re: Spalanie na postoju 25.10.22, 21:28
            tak przejechałem 300km na autostradzie, przed naprawą robiłem takie trasy. Jechałem tą samą prędkością. Zawsze były to od 5.5l do 6.2l na 100km (średnia z 300km). Teraz po naprawię było 5.8l więc bez zmian. Same postoje mnie dziwią, dlaczego różnica jest 0.3l na postoju. Aktualnie sie przeprowadziłem i jeżdżę tylko w mieście a 0.3l na światłach, czy delikatnych korkach, jeżdżąc tylko w mieście robi dużą różnice. Od dawna zawsze zwracałem uwagę na spalanie na postoju, czym mniejsze tym lepiej a za tym idzie oszczędniej. Gość robił mi rozrząd od dołu auta, żeby nie wyciągać silnika i mówił że bedzie musiał odkręcić wydech czy nawet filtr cząsteczek stałych i być może tam coś się stało.
          • bwv1080 Re: Spalanie na postoju 25.10.22, 21:53
            trypel napisał:
            > Opel jest jedynym mi znanym autem które podaje spalanie na postoju

W niektórych VW tez to widziałem. Ostatnio w Golfie GTE, oddzielnie dla prądu i benzyny.
        • misio3 Re: Spalanie na postoju 25.10.22, 21:25
          kornel1786 napisał:

> tu kolega dobrze napisał, nie napisałem że stoję kilka minut i grzeje silnik. J
          > estem typem ludzi co grzeje silnik podczas jazdy, bo uważam że tak zdrowiej dla
          > silnika. chodziło mi że po zagrzaniu silnika 2/3 minuty ogólnie, a nie stojąc
          > ;) A pytanie do ciebie dlaczego odpowiadasz na pytanie pytaniem? nie masz odpow
          > iedzi, to sie nie udzielaj.

Komputer pokazuje chwilowe spalanie z pewnym marginesem błędu. 0.1 litra to nic. Spalanie z kompa a z tankowania spod korek różni się nawet o 0,5l
          • taniarada Re: Spalanie na postoju 25.10.22, 21:30
            Siema Misiu .Racja doliczony błąd do komputera .Matematyka jak zwykle bywa pomocna .
            • kornel1786 Re: Spalanie na postoju 25.10.22, 21:33
              reset kompa zrobię sam, czy na warsztacie?
    • bwv1080 Re: Spalanie na postoju 25.10.22, 21:51
      kornel1786 napisał:
      > rozrząd nie wpływa na spalanie auta.

Jeśli przesunął fazę o ząbek czy dwa, to owszem, jak najbardziej. Odgłosy pracy tez będą inne.
      • trypel Re: Spalanie na postoju 25.10.22, 21:53
        Silnik pracuje jak pracowal, zużycie paliwa takie samo. To raczej wyklucza przesunięcie fazy
        • bwv1080 Re: Spalanie na postoju 25.10.22, 22:00
          trypel napisał:
          > Silnik pracuje jak pracowal,

Silnik może pracować w dość szerokim zakresie zmian fazy rozrządu. Tylko czasem niezupełnie optymalnie.

> zużycie paliwa takie samo.

Charakterystyka rozrządu jest kompromisem dla wszystkich stanów pracy. Lekka zmiana może lekko polepszyć/nie pogorszyć znacząco prace na trasie, ale pogorszyć prace na biegu jałowym.
          • trypel Re: Spalanie na postoju 25.10.22, 22:04
            Ok, ja raz jak miałem rozrząd przestawiony po wymianie paska to nie dało rady jechać
            A to był ząbek czy dwa
          • kornel1786 Re: Spalanie na postoju 25.10.22, 22:07
            mogę jakoś mechanikowi udowodnić że przesunął fazę?
            • bwv1080 Re: Spalanie na postoju 25.10.22, 22:26
              kornel1786 napisał:
              > mogę jakoś mechanikowi udowodnić że przesunął fazę?

Zdjąć pokrywę i skontrolować położenie oznaczeń na wszystkich kolach. Może być przy niewyjętym silniku nieco upierdliwe.

Czy w tym modelu są zmienne fazy lub skok rozrządu? To należało by się przyjrzeć również temu urządzeniu.
            • taniarada Re: Spalanie na postoju 25.10.22, 23:31
              Jedz do innego mechanika dlaczego na komputerze nie wyskakuje żaden błąd . Pasek na małym wałku ,źle położony .
    • kreinto Re: Spalanie na postoju 25.10.22, 21:52
      kornel1786 napisał:

> Jakieś pomysły?
      Z jakiegoś powodu masz minimalnie większe opory. Trudno powiedzieć z jakiego. Wymiana rozrządu nie powinna na rok wpłynąć chyba, że coś jest skopane? Zbyt duże napięcie łańcucha? Nic innego nie przychodzi na myśl. Nie wiem jaki tam jest napinacz ale może po prostu nowy napinacz ma większy nacisk stąd różnica? 🤔
      • bwv1080 Re: Spalanie na postoju 25.10.22, 21:55
        kreinto napisał:
        > napinacz ale może po prostu nowy napinacz ma większy nacisk stąd różnica? 🤔

Nie o 0,3 litra na godzinę. Od takich oporów stopił by się w krótkim czasie.
        • kreinto Re: Spalanie na postoju 26.10.22, 07:02
          > Nie o 0,3 litra na godzinę. Od takich oporów stopił by się w krótkim czasie.
          Wymontowanie wałków wyważających z Z22SE zmniejszało o tyle spalanie na jałowym i przy okazji dodawało 5KM ale nie sądzę żeby mu facet coś wymontował. 😁
    • tbernard Re: Spalanie na postoju 25.10.22, 22:23
      Ten samochód ma jakiś mechanizm, wykrywający stan, że silnik jest włączony a pojazd stoi, to zaczyna się odliczanie spalania i jak dojdzie do 0.8l to silnik automatycznie wyłącza? Czy może ile by nie stał z włączonym silnikiem to tylko 0.8l spali? Ta druga opcja to by oznaczało jakiś olbrzymi przełom.
      • kornel1786 Re: Spalanie na postoju 26.10.22, 15:54
        ogólnie mam start stop, ale go wyłączam i gdy jest wyłączony nie ważnie ile by stał pokazuje 0.7/0.8 zależy od dnia, a przed naprawą zawsze to było 0.5l tylko przy odpalaniu na zimnym pokazywało 1.1/1.2 max ale szybko spadało. Teraz też zaczyna sie od 1.1/1.2 i też szybko spada ale do 0.7/0.8 i na tym koniec.
    • only_the_godfather Re: Spalanie na postoju 26.10.22, 07:34
      Bierzesz pod uwagę, że na spalanie wpływ ma bardzo wiele czynników. Tak więc ja bym nie szukał dziury w całym tym bardziej, że to nie są jakieś duże różnice w spalaniu. Wystarczy że masz włączone jakieś podgrzewanie i już będzie palił więcej.
      • kornel1786 Re: Spalanie na postoju 26.10.22, 15:56
        właśnie dziś sprawdziłem jeszcze jedna sytuację, jak miałem spalanie 0.5l i włączyłem nawiew powiedzmy na średnią moc (bez AC) to podskakiwało spalanie do 0.8l i coś koło tego. teraz po naprawie jak stoje mam spalanie 0.8 i włączam tak samo nawiew (bez AC) to spalanie dalej jest 0.8l. co w takiej sytuacji?
        • kreinto Re: Spalanie na postoju 26.10.22, 20:50
          kornel1786 napisał:

> ...podskakiwało spalanie do 0.8
          > l i coś koło tego. teraz po naprawie jak stoje mam spalanie 0.8 i włączam tak s
          > amo nawiew (bez AC) to spalanie dalej jest 0.8l. co w takiej sytuacji?
          Nie wyłączaj nawiewu. Problem przestanie istnieć. 😉
    • kornel1786 Re: Spalanie na postoju 26.10.22, 20:20
      .
    • bolo2002 Re: Spalanie na postoju 27.10.22, 09:08
      Wtryski w dieslach-jak kiepskie i po wiekszych przebiegach generuja zwiekszone spalanie. Rozdząd nie ma wpływu. Nawet po 100 tys przebiegu-gówniane wtryski firny Denso-mogą być do wymiany. Rozdząd nie ma wpływu na spalanie -jak dobrze ustawiony. Papu dla diesla składa sie z mieszanki paliwa i powietrza. Może na postoju zasysanie powietrza jest zmniejszone - z jakiegoś powodu-np. może jest jakaś przeszkoda? Sprawdz też tzw. przepływomierz powietrza-to często, gdy uszkodzony moze zwiekszać zużycie paliwa! Trenowałem to.
      • kornel1786 Re: Spalanie na postoju 27.10.22, 19:18
        pierwsza myśl mi wpadła że dpf lub wtryski, pojadę sprawdzić wtryski i przy okazji sprawdzę przepływ/zasysanie powietrza. sprawdzanie tego powietrza to chyba prosta sprawa?
        • bolo2002 Re: Spalanie na postoju 28.10.22, 09:22
          Przepływomierz-wstaw inny na próbę i wtedy sprawdz np. na 2 dni.Wtryski? Okazuje sie, że wtryski na skutek
          uszkodzenia-lub niewłasciwego serwisu poprzedniego włsciciela- mogą spowodowac w silniku lanie paliwa a nie wtrysk. Doszło do pożaru w komorze silnika- i po silniku. Przeżyłem to -bo orzeczenie było: poprzedni własciciel nie pilnował interwałów przeglądowych i np. wstawił niewłasciwy filtr oleju/od innego modelu/ i tak jeżdził! Wymieniałem też w moim dieselku rozrząd/ totalnie cały!/ i przy okazji oddałem wszystkie wtryski do kontroli/ po 200 tys km-wtryski Boscha/. Okazało sie, ze tylko je przeczyscili i nie wymagały regeneracji. Samochód z Korei!
        • trypel Re: Spalanie na postoju 28.10.22, 10:02
          Przeciez sam piszesz ze pali tyle samo w czasie jazdy. To jaki dpf i jakie wtryski????
          • only_the_godfather Re: Spalanie na postoju 28.10.22, 10:09
            Na to samo chciałem zwrócić uwagę, że skoro w czasie jazdy pali tyle samo to średnio widzę związek pomiędzy minimalnie większym spalaniem na postoju a wtryskami lub dpf. Najlepiej jakby autor wątku popytał ja jakiś forach czy grupach na fb opla. Może ktoś też miał podobny przypadek.
            • kornel1786 Re: Spalanie na postoju 28.10.22, 15:40
              okej, ale automatyczne czyszczenie dpf włącza mi się co 2 dni, oczywiście czekam do końca aż proces sie zakończy. Przez te dwa dni zrobie max 15km. Czytałem że powinien się włączyć raz na 400-700km
              • trypel Re: Spalanie na postoju 28.10.22, 19:54
                Nie wiem jak działa w oplu ale u mnie jak nie jeżdżę dziala właśnie tak że probuje włączyć proces co 2-3dni. Niestety jeśli brak warunków do jego zakończenia to przerywa i znów probuje. I dopóki nie zrobię trasy to będzie to trwało w nieskończoność a raczej do zatkania filtra
                • kornel1786 Re: Spalanie na postoju 28.10.22, 21:31
                  No tak ale u mnie odpala się ten proces sam i po ok. 5min kończy, a za 2 dni znów sie odpala. To co po prostu się nie zrobił dobrze i znów powtarza? tak może być? Bo jeszcze taka informacja że ten proces potrafi sie włączyć po 2 minutach jazdy. To jest coś nie tak że przy tak chłodnym silniku się włącza? czy to normalne? Bo jedyne co mi przychodzi do głowy że nie ważne jaka temperatura proces sie odpala bo wykrywa syf w pdf? tylko czy to poprawne działanie?
                  • trypel Re: Spalanie na postoju 28.10.22, 21:38
                    Jak proces przebiega właściwie to starcza na 500-1000 km (u mnie)
                    Jak toczę się tylko po mieście to się załącza i wyłącza co drugi trzeci dzień bo nie może się wypalić do końca.
                    Diesel z dpf potrzebuje tras. Zrób 50 km przy min 2000 obrotów i będziesz miał spokój z wypalaniem na 500 km pewnie
                    W mieście się nie wypali choćby skały srały
                    Filtr jest coraz bardziej przytkany i komputer włącza wypalanie coraz częściej a że goowno to pomaga to jest gorzej a nie lepiej
                    • kornel1786 Re: Spalanie na postoju 28.10.22, 21:57
                      okej, dzięki. Do tej pory robiłem trasy 300km co 2 tydzień to nawet nie widziałem kiedy sie przepala raz na jakiś czas widziałem na mieście że sie proces odpalił, a teraz od 3tyg już nie robię tras. Tylko miasto, więc by się zgadzało. Jest szansa że to przez to jest te większe spalanie na postoju? Jeśli nie to zostaje sprawdzić te przepływy i zasysanie powietrza i wymienić filtry.
                      • trypel Re: Spalanie na postoju 29.10.22, 07:41
                        Poczytaj na czym polega wypalanie filtra. Na większej dawce paliwa = większe zużycie

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka