Dodaj do ulubionych

No i zaczęło się... PARUJĄ MI SZYBY - opel astra

IP: *.kosson.com 07.11.04, 22:57
Proszę o rady jak można zwalczyć parowanie szyb (Opel astra I combi).
Wiem, że podobny wątek już kiedyś pojawił się na tym forum, ale wtedy miałem
inne autko i jakoś ten temat mnie nie zainteresował.
Obserwuj wątek
    • Gość: bejrut Re: No i zaczęło się... PARUJĄ MI SZYBY - opel as IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.04, 23:02
      mogę Ci podać jedną naprawde skuteczna i konkretna poradę, zainstaluj lub uzyj
      klimatyzacji. To urządzeni wypuszcza suche powietrze zatrzymując wilgoć( potem
      trzeba ja wydmuchac po następnym uruchomieniu auta przed jazdą z klimy ).
      Działanie natychmiastowe. Nie wyobrażam sobie jazdy bez klimy i to nie tylko ze
      względu na ciepłe i słoneczne dni. To druga najważniejsza zaleta tego
      urządzenia.
      • Gość: bejrut Re: No i zaczęło się... PARUJĄ MI SZYBY - opel as IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.04, 23:05
        Jeżeli masz klime to nie znaczy zebys używał zimnego pwietrza ustam na bardziej
        ciepłe na pokrętle temperatury( powiwtrze z klimy bedzie ciepłe ):)
        • Gość: derwisz Re: No i zaczęło się... PARUJĄ MI SZYBY - opel as IP: *.kosson.com 07.11.04, 23:07
          hmmm. klima fajna rzecz, ale może znasz tańszy sposób ... :)
          • Gość: bejrut Re: No i zaczęło się... PARUJĄ MI SZYBY - opel as IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.04, 23:16
            Tak skutecznych metod nie znam:) normalnie mocne uderzenie w szybe gorącym
            powietrzem i uchylenie na moment okna( nawet nie dokońca ). Ważne aby zadbać o
            to, aby wykładziny byłe suche( tu są praktyczne gumowe łatwo je oczyścić z
            kamieni na których kondensuje sie woda itd..., ogólnie mokre ubrania
            przyczyniaja sie do tego...). To jednak nie takie łatwe i to bez względu na
            markę auta. Ja jeżdże toyotą corllą i nie znlazłem inny skuteczny, szybki
            sposób. A trochę jeżdżę. Może sa samochody o bardzo wydajnym nadmuchu, choć
            zastanawiam się nad kultura takiego czegoś. Pozdrawiam
      • Gość: Mar ja nie chcę do blokuuuuu! IP: *.skorosze.2a.pl 07.11.04, 23:11
        Tak piszczała niejaka Alutka, żona Jedruli (Rodzina zastępcza plus), kiedy
        dowiedziała się, że może będzie musiała obniżyć standard życia.

Ja też sobie nie wobrażam dnia bez szampana (w dzień powszedni wystarcza
        Cliquot, w niedzielę i święta pijam Mouton Rotshild)... Butelka tego drugiego z
        dobrego rocznika kosztuje mniej więcej tyle ile cały opel astra z równoległego
        rocznika...

Udzielenie porady: zainstaluj sobie klimatyzację przypomina również radę
        niejakiej Marii Antoniny, zony Ludwika XVI.
        - dlaczego lud się butuje?
        - nie mają chleba, najjaśniejsza pani
        - to niech jedzą ciastka!
        • Gość: bejrut Re: ja nie chcę do blokuuuuu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.04, 23:17
          to tylko rada, dyskusja sie dopiero zaczeła, ochłoń:) To naprawdę skuteczna
          metoda, ja widzę że ty żądnej nie masz:)
          • Gość: Mar ależ ja się wcale nie denerwuję IP: *.skorosze.2a.pl 07.11.04, 23:19
            Wskazałem tylko na absuradlność rady dla właściciela opla astry 1 - "zamontuj
            se klimatyzację"

A bez klimatyzacji - może są jakieś preparaty do psikania poo szybach, zeby się
            nie parowały... nie wiem.
            • Gość: bejrut Re: ależ ja się wcale nie denerwuję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.04, 23:26
              "Nie wiem" to ciekawa rada. Nie wiem o jaką dokładnie atre chodzi to fakt, to
              powinien uszczególnić autor tego tematu. Propo pre,paratów to dość dużo jeżdże
              i dopiero od nie długiego czasu z klima( objawiebnie, bo wcześniej sie tez
              męczyłem ), nigdy sie nie spotkałem z takim czymś, naprawde.
              • Gość: Mar auto uszczegółowił... IP: *.skorosze.2a.pl 07.11.04, 23:37
                napisał, że chodzi o "astrę I combi"
    • trug Re: No i zaczęło się... PARUJĄ MI SZYBY - opel as 07.11.04, 23:36
      Wađnie brat mi podpowiedzil: szmatka z dyngsem
      • Gość: bej Re: No i zaczęło się... PARUJĄ MI SZYBY - opel as IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.04, 23:42
    • n0ras Re: No i zaczęło się... PARUJĄ MI SZYBY - opel as 08.11.04, 07:57
      Po pierwsze - wyszukiwarka.
      Po dugie - filtr przeciwpyłkowy - wymień, albo zdemontuj.
      Po trzecie - dobre forum astry masz na autokacik.pl
    • mejson.e Bez "zaćmy" 08.11.04, 11:51
      Akurat wczoraj zacząłem się na ten temat wymandrzać tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14718&w=17322640&a=17422234
      Pozdrawiam,

Mejson
      • mejson.e Re: Bez "zaćmy" 08.11.04, 12:02
        Tak więc niezależnie od marki samochodu podstawową metodą zapobiegania parowaniu
        szyb od środka jest unikanie wnoszenia do samochodu wilgoci na ubraniach,
        parasolach, butach w sytuacji, gdy nie pracuje nawiew a samochód nie jest rozgrzany.
        Trzeba uchylić mimo zimna jedną szybę, włączyć nawiew na szyby (nie na nogi) -
        na początku zimny, a gdy wskazówka temp. silnika się "ruszy", to włączamy
        pokrętło regulacji na pełne ogrzewanie.
        Od razu też trzeba włączyć ogrzewanie tylnej szyby.

Jak szyby się ogrzeją, przestanie się na nich kondensować para wodna.

Pozdrawiam,
        Mejson
    • Gość: Max Re: No i zaczęło się... PARUJĄ MI SZYBY - opel as IP: *.lublin.mm.pl 08.11.04, 23:01
      Wymień filtr przeciwpyłkowy jest pod podszybiem .
    • Gość: hehe.he Re: No i zaczęło się... PARUJĄ MI SZYBY - opel as IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.04, 23:52
      to normalne w astrach. najczesciej powodem jest filtr przeciwpylkowy. wywal go
      i daj nam znac czy pomoglo
    • ag2812 Re: No i zaczęło się... PARUJĄ MI SZYBY - opel as 09.11.04, 00:41
      Wymiana filtra poprawia sytuację ale tylko trochę. Ja problem rozwiązałem kupując owiewki i jeźdząc z uchylona szybą z tyłu (wystarczy 1-2 cm.)
      Pozdr.
    • Gość: Lukasz Re: No i zaczęło się... PARUJĄ MI SZYBY - opel as IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.04, 09:48
      Najlepiej kupic spray do szyb. Psikasz nim szyby od srodka, dokladnie
      rozsmarowujesz i po klopocie. Jest super - kupic mozna na kazdej stacji. Ja
      kupilem na Shellu
    • Gość: Paweł Re: No i zaczęło się... PARUJĄ MI SZYBY - opel as IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 19:09
      Ja wczoraj byłem na seriwisie i wymieniłem w mojej Astrze I filtr przeciwpyłkowy. Od razu lepiej to wygląda, a koszt niewielki. Poza tym ustaw dobrze regulację, tzn. wyłącz zamknięty obieg powietrza (przycisk pod środkowym pokrętłem), bo przy włączonym paruje. :)

Pozdrawiam
      Paweł
    • Gość: Ogniomistrz Re: No i zaczęło się... PARUJĄ MI SZYBY - opel as IP: 195.245.217.* 10.11.04, 20:31
      Kiedyś, w pracy dostałem do naklejenia na szybę w samochodzie, identyfikator na
      parking. Żeby się należycie trzymało, odtłuściłem miejsce gdzie miał być
      naklejony denaturatem. Potem, przez kilka miesięcy w tym miejscu miałem czystą,
      nigdy nie parującą (przynajmmniej w takim stopniu jak pozostała część) szybę.
    • Gość: novka Re: No i zaczęło się... PARUJĄ MI SZYBY - opel as IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 21:31
      Gdybys mial takie porzadne auto jak moja skoda z klima to problemu by nie bylo.
      Warto zainwestowac w skode z klima, naprawde warto.
      • Gość: Kokeeno Re: No i zaczęło się... PARUJĄ MI SZYBY - opel as IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.11.04, 23:12
        W Skodę - niekoniecznie. W klimę - naprawdę warto.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka