tassman 09.11.04, 08:35 Mam pytanie czy oznaczenie silnika dieslowskiego dCi (Renault, Nissan) oznacza turbo diesla (TDI jak w volkswagenie na przykład)? A moze to zwykły diesel wolnossacy? Jak to jest? Napiszcie.... tassman:) Link Zgłoś Obserwuj wątek
merciful Re: --------------------dCi---------------------- 04.03.05, 12:31 To diesel z turbiną chłopie... i to całkiem fajny diesel... 1,9 dci 120 km na przykład :) Link Zgłoś
szymizalogowany Re: --------------------dCi---------------------- 04.03.05, 12:33 tassman napisał: > Mam pytanie czy oznaczenie silnika dieslowskiego dCi (Renault, Nissan) > oznacza turbo diesla (TDI jak w volkswagenie na przykład)? A moze to zwykły > diesel wolnossacy? Jak to jest? > Napiszcie.... > > tassman:) Jakby nie miał turbiny to by 2.2 dCI miało pewnie 65 KM. Dyzle egzystują jakoś tylko dzięki benzynie. Link Zgłoś
merciful Re: --------------------dCi---------------------- 04.03.05, 12:38 szymizalogowany napisał: > tassman napisał: > > > Mam pytanie czy oznaczenie silnika dieslowskiego dCi (Renault, Nissan) > > oznacza turbo diesla (TDI jak w volkswagenie na przykład)? A moze to zwyk > ły > > diesel wolnossacy? Jak to jest? Życzę ci żebyś pojeździł kiedyś mocnym dieslem, choćby 2,2 dci... > > Napiszcie.... > > > > tassman:) > > > > Jakby nie miał turbiny to by 2.2 dCI miało pewnie 65 KM. > > Dyzle egzystują jakoś tylko dzięki benzynie. Link Zgłoś
jarek-44 Re: --------------------dCi---------------------- 04.03.05, 14:06 szymizalogowany napisał: > Dyzle egzystują jakoś tylko dzięki benzynie. W innym wątku pisałeś, że dzięki podatkom? Link Zgłoś
chris62 Re: --------------------dCi---------------------- 04.03.05, 13:27 dCi to silniki wykorzystujące technologię Common Rail a TDI wciąż klekoczą pompowtryskiwaczami choć wydajne są dalej. najnowsze rozwiązanie tzw. wtrysk kulisty w silniku 1,5 dCi daje 100 KM. Wkrótce mają być silniki o większych pojemnościach. Link Zgłoś