06.01.23, 20:39
Drodzy Państwo (trochę wypiłem więc miły jestem) takie skromne pytanie za 10. Oglądam sobie opony na lato. Baba ma węża w kieszeni i ciężko mi ją przekonać do markowych opon. Patrzę z łezką w oku za GoodYear Efficient za 1200 sztuka. Ale skoro baba grymasi to szukam czegoś bardziej budżetowego i w padły mi w oko opony Goodride SA 57 za ok. 700. Ale są też Westalake SA 57. Są sporo tańsze, bieżnik ten sam tylko... No właśnie jak jest różnica? Czy tylko marka czy jednak jest różnica w jakości gumy? W necie nic nie mogę znaleźć. Jeden test Westaleke vs Yokohama. Czy dać sobie spokój o i mimo wszystko cisnąć na Good Year?
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: Opony 06.01.23, 21:25
      GoodYear, Michelin czy Conti... nie ma sobie co du..szy zawracać czymś innym.
      Jak autko ma więcej mocy, to z czystym sumieniem polecam Latitude Sport od Michelina - miałem na X5 i byłem zachwycony.
      • hutchence Re: Opony 06.01.23, 21:31
        Mam 400 KM na tylnej osi w RAMie. I wszystko rozumiem. I jak najbardziej idę w stronę premium ale mimo wszystko I need to know. Tym bardziej, że naj prawdopodobnie RAM idzie do starszego w wierze na jesieni. Ciekawość ogólnie mnie zżera odnośnie tych konkretnych opon.
        • hutchence Re: Opony 06.01.23, 21:33
          Tym bardziej, że tylko Good Year mają lepszy indeks w stosunku do Goodride.
          • teodor-k Re: Opony 07.01.23, 15:17
            To kup całoroczne tylko z nośności musisz zlecieć .www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.goodyear.eu/pl_pl/shop/tires/by-season/all-season.html&ved=2ahUKEwjSq6Kp0rX8AhXmpYsKHX1OBuIQFnoECB8QAQ&usg=AOvVaw0L9PmSwZdr38rmDssXWRhQ
    • engine8t Re: Opony 06.01.23, 21:37
      To B baba sie miesza w to jakie opony wybrac? Nie do pomyslenia.
      Moja kiedy pyta co to jest ze sasiad jezdzi na oponach 4 lata a ja wymienam co rok...?
      Mowie ze dlatego ze jak kupuje bezpieczne a on tanie. Ktore chcesz?
      "Aha".. no pewnie ze bepieczne...
      I wiecej dyskusji nie ma.
      • teodor-k Re: Opony 06.01.23, 21:56
        Kobiety tak zamieszają że facet traci głowę .Nie nadarmo jest powiedzenie kozak w necie ...Gdyby odcięli neta ludzie umierają .
    • kreinto Re: Opony 06.01.23, 22:00
      hutchence napisał:

> No właśnie jak jest różnica? Czy tylko marka czy jednak j
      > est różnica w jakości gumy?
      Jeden Chińczyk. Do jakiegoś, miejskiego toczydełka się nada ale jeśli ma być do czegoś lepszego to jakby zakładać drewniaki na maraton.
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Opony 06.01.23, 22:26
      Jaki rozmiar? Goodride, Westeleke to najniższa półka, ale jeszcze półka
    • bywalec2023 Re: Opony 06.01.23, 23:19
      w tej sytuacji może warto poszukac czegoś w kwestii nizej niż premium ale wyżej niż budżet - czyli klasa średnia

„Producenci tacy jak: Falken, Firestone, Fulda, Kleber, Kumho, Nexen, Toyo czy Uniroyal, oferują ogumienie o dobrych parametrach, w dopasowanych do nich cenach”

www.sklepopon.com/artykuly/klasy-opon-samochodowych-czym-sa-i-na-czym-polegaja-roznice-miedzy-nimi
    • marekggg Re: Opony 06.01.23, 23:53
      kup czarne okragle z dziura w srodku.
      i nie rozumiem co ma baba do opon.
      • hutchence Re: Opony 07.01.23, 08:55
        Do opon nic ale budżet domowy spinamy razem. Szkoda było pisać i się pytać o cokolwiek. Praktycznie żadnej rzeczowej odpowiedzi. Zero. To jest forum auto Moto czy starych marudnych dziadów? Nie po raz pierwszy taka sytuacja.
        Pytałem o konkret. Nikt nie odpowiedział. To po co w ogóle odpisywać?
        Rozmiar opon 275 60 20. Tu nic nie ma z średniej półki. Albo te chińczyku albo premium. I teraz czy te chińczyki to kompletne dziady czy da się na nich jeździć. Czy ktoś kiedyś używał czy teoretyzuje? Jak nie wiesz nie odpisuje.
        • duze_a_male_d_duze_m Re: Opony 07.01.23, 09:19
          Da się jeździć na wszystkim, szczególnie pół roku. Na twoim miejscu kupiłbym Nexeny za 3K, to chyba najlepsze chińczyki, dużo lepsze niż goodride. Ew. lepsze i droższe Toyo. Piszę wyłącznie o jakości marki, nie konkretnego modelu.
          • only_the_godfather Re: Opony 07.01.23, 09:23
            Nexeny nie są chińskie tylko koreańskie.
            • duze_a_male_d_duze_m Re: Opony 07.01.23, 10:12
              To jeszcze lepiej.
        • kreinto Re: Opony 07.01.23, 10:34
          hutchence napisał:

> Rozmiar opon 275 60 20. Tu nic nie ma z średniej półki. Albo te chińczyku albo
          > premium.
          Słabo szukasz. Toyo, Nexen, Nankang, Yokohama a nawet Pirelli i BFGoodridge jeśli ma być AT.
        • marekggg Re: Opony 07.01.23, 10:37
          najtansza znalazlem niestety Yokohama Geolandar A/T G015 za 211 euro (ale to belgia)

i zaden konkret nie napisales - konkret to dopiero rozmiar.

niestety samochod terenowy to droga zabawa. ale cie moge pocieszyc, moje nie sa o wiele tansze. akurat ze ja o tym z zona nie dyskutuje, bo jak musza byc to musza i tyle.
          • teodor-k Re: Opony 07.01.23, 12:10
            marekggg napisał:

> najtansza znalazlem niestety Yokohama Geolandar A/T G015 za 211 euro (ale to be
            > lgia)
            >
            > i zaden konkret nie napisales - konkret to dopiero rozmiar.
            >
            > niestety samochod terenowy to droga zabawa. ale cie moge pocieszyc, moje nie sa
            > o wiele tansze. akurat ze ja o tym z zona nie dyskutuje, bo jak musza byc to m
            > usza i tyle.
            Podał rozmiar są i w Polsce, dobre opinie i wynalazek z Japonii .Tylko mała korekta z tym nośnikiem .700 stówek jak byk .
            • marekggg Re: Opony 07.01.23, 13:20
              tanianierada - daj se spokoj. co mu "merytorycniego" napisales? tylko pierdolenie - jak zawsze
          • trypel Re: Opony 07.01.23, 12:11
            U nas ten geolander jest poniżej 800
            www.24opony.pl/opony,1,137799,2312836/yokohama-geolandar-a-t-g015-275-55-r20-117-h-xl-fr.html?gclid=Cj0KCQiAzeSdBhC4ARIsACj36uEsdp_BcgrB9oP3KrUnOux8ais6UPb-h6MoXRypx0hRK4qAI3CZmLYaAoEiEALw_wcB

A to faktycznie dobra i sprawdzona opona o jak będziesz sprzedawał to nikt nie powie ze oszczędzałeś na aucie
        • teodor-k Re: Opony 07.01.23, 12:00
          "To jest forum auto Moto czy starych marudnych dziadów? Nie po raz pierwszy taka sytuacja." Brzydko się bawisz obrażasz ludzi .Z oponami postępujemy jak z kobietami tylko na odwrót wybieramy takie roczniki które są starsze i są wiele lat na rynku i sprawdzone . Chinole to chinole twój wybór ,ale kupujesz je na dłuższy czas .
          • qqbek Re: Opony 07.01.23, 12:12
            A ten stary dziad znów z nowym nickiem.
    • trypel Re: Opony 07.01.23, 08:56
      Westlake miałem raz jak kupiłem fusiona, na takich przyjechał.
      Wyrzuciłem zanim dałem rodzicom. Twarde, halasliwe a na deszczu jak lyzwy (przy czym bylo to 100 koni a nie 400)
      Nigdy więcej
      Ale ja jestem zadowolony ze średnich półek, wole to i zmieniać często.
      Kleber od lat jak wiesz a teraz w vts mam kumho letnie i są zaskakująco dobre nawet na mokrym
    • only_the_godfather Re: Opony 07.01.23, 09:13
      Chcesz zamiast goodyear kupić jakieś noname chińskie dziadostwo. Poszukaj czegoś z klasy średniej lub aspirującego do premium np Yokochama, Fulda, Kleber, Firestone itd.
    • bolo2002 Re: Opony 07.01.23, 09:24
      Z opiniami o oponach jest dokładnie tak jak w tym powiedzeniu: jeden lubi pomarańcze a drugi- jak mu sie nogi pocą-zwłaszcza nocą! Po bardzo wielu latach jazdy- , i to w absolutnie róznych i nawet ekstremalnych warunkach
      drogowych i pogodowych mogę powiedziec tyle: nie kazde złoto, co sie świeci! Czyli po polsku: kupowanie bardzo drogich opon premium tylko dlatego- ze w ADAC-u -np. sa najlepsze i przez różnych redaktorków od motoryzacji chwalone- nie zawsze jest sensowne. Znacznie sensowniejsze jest kupienie o wiele tańszych opon klasy sredniej- ale pewnych o dobrych parametrach A i B i decybelach. Do takich należą: Jokohama, Toyo, Kuhmo, Nexen, Kleber, Apollo Alnac, Vredestein, Bridgestone czy Falken. I są o połowe tańsze. A co ma baba do opony?
    • hutchence Re: Opony 07.01.23, 14:02
      Dziękuję za wszystkie merytoryczne odpowiedzi. Kupię Goodyear efficient. Auto nie jest w teren więc A/T odpuszczam. Napęd na tył więc bardziej interesuje mnie przyczepność do asfaltu i zwłaszcza na mokrym. Dzięki jeszcze raz
      • teodor-k Re: Opony 08.01.23, 22:41
        👍Super .

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka