02.03.23, 16:13
Co to za silnik? Dla ułatwienia napiszę, że podczas wykonywania fotografii pracował na biegu jałowym.
Nagród nie przewidziano.
🙂
Obserwuj wątek
    • ola.ala.g Re: Zagadka. 02.03.23, 17:12
      Na pewno nie jest to jednostka europejska, pewnie jakiś amerykaniec. Jeśli jesteś właścicielem..to bardzo współczuję ;))
      • kreinto Re: Zagadka. 02.03.23, 17:36
        ola.ala.g napisała:

> Na pewno nie jest to jednostka europejska, pewnie jakiś amerykaniec. Jeśli jest
        > eś właścicielem..to bardzo współczuję ;))
        Ciepło, amerykański. Dodam, że pod pełnym obciążeniem bierze ponad 600l./h. 🙂
        • engine8t Re: Zagadka. 02.03.23, 17:41
          I jakie to paliwo? "ropa" czy paliwo lotnicze?
          • kreinto Re: Zagadka. 02.03.23, 18:38
            engine8t napisał:

> I jakie to paliwo? "ropa" czy paliwo lotnicze?
            Olej napędowy być dodatków biokomponentów. 🙂
        • ola.ala.g Re: Zagadka. 02.03.23, 17:56
          Myśliwiec F-35 ?
          • kreinto Re: Zagadka. 02.03.23, 18:49
            ola.ala.g napisała:

> Myśliwiec F-35 ?
            Silnik tłokowy. Nie spełnia żadnych norm Euro chociaż jest nowy i świeżo sprzedany w PL. 🙂
            • ola.ala.g Re: Zagadka. 02.03.23, 18:53
              W takim razie sorry, ale chociaż jestem kobietą..i znam się głównie na BMW, to nie mam zielonego pojęcia o jaki silnik chodzi :)
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Zagadka. 02.03.23, 17:20
      Agregat prądotwórczy?
      • ola.ala.g Re: Zagadka. 02.03.23, 17:22
        Możesz mieć rację ;)
      • kreinto Re: Zagadka. 02.03.23, 18:38
        duze_a_male_d_duze_m napisał:

> Agregat prądotwórczy?
        Zagadka dotyczy silnika a nie tego, co napędza. 😉
    • waga173 Re: Zagadka. 02.03.23, 18:57
      Szacowalbym na 75-100 litrow pojemnosci. Poniewaz zuzycie pod pelnym obciazeniem tez w litrach na godzine to podejrzewalbym ze to jednostka stacjonarna albo moze plywajaca.
    • nousecomplaining Re: Zagadka. 02.03.23, 19:22
      Silnik Cummins w amfibii LARC-V?
      • kreinto Re: Zagadka. 02.03.23, 21:25
        nousecomplaining napisał(a):

> Silnik Cummins w amfibii LARC-V?
        Prawie bingo. Cummins ale nie w amfibii. Z resztą dla zagadki to bez znaczenia w czym.
        Pojemność, moc, ilość cylindrów i układ ktoś odgadnie? 🙂
        Waga był blisko z pojemnością ale ponieważ umarł, szansę mają inni. 🙂
        Dodam, że miska olejowa mieści 300 litrów oleju. Są chyba cztery filtry oleju, tyleż samo lub trzy filtry paliwa i cztery filtry powietrza. Chłodnica ma jakieś 2x2m, prawie dwumetrowy wiatrak napędzany jest paskiem płaskim o szerokości jakichś 12cm, intercooler ma metr na metr i jest też duża chłodnica paliwa. 😉
        • waga173 Re: Zagadka. 02.03.23, 21:39
          Zza grobu: Holownik? Ale tu goraco i smierdzi stopiona smola i plonaca siarka. Chyba wroce.
          • waga173 Re: Zagadka. 02.03.23, 22:09
            Waga ty baranie i niedouku. Gdzie masz dwumetrowy wiatrak i dwa metry na dwa metry chlodnice w silnikach morskich?
    • bywalec.hoteli Re: Zagadka. 02.03.23, 19:33
      Traktor albo kombajn?
    • waga173 Re: Zagadka. 02.03.23, 20:03
      Mozesz juz nie wyjasniac zagadki. Umarlem z ciekawosci.
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Zagadka. 02.03.23, 20:19
      Wygląda na zdjęcie jakiegoś panelu dotykowego Siemensa. Silnik w czołgu Abrams.
      • qqbek Re: Zagadka. 02.03.23, 21:24
        duze_a_male_d_duze_m napisał:

> Wygląda na zdjęcie jakiegoś panelu dotykowego Siemensa. Silnik w czołgu Abrams.
        >

Ubiegłeś mnie, ale potem przeczytałem - to ma być silnik tłokowy, a nie turbina gazowa. Abrams ma turbinę.
        Agregat od baterii Patriot.
        • kreinto Re: Zagadka. 02.03.23, 21:27
          qqbek napisał:
          > Ubiegłeś mnie, ale potem przeczytałem - to ma być silnik tłokowy, a nie turbina
          > gazowa. Abrams ma turbinę.
          > Agregat od baterii Patriot.
          Dla ułatwienia dodam, że jeden cylinder ma pojemność nieco większą niż całe V6 w moim Infiniti. 🙂
          • kanna13 Re: Zagadka. 02.03.23, 21:30
            lokomotywa?
          • qqbek Re: Zagadka. 02.03.23, 21:31
            kreinto napisał:

> Dla ułatwienia dodam, że jeden cylinder ma pojemność nieco większą niż całe V6
            > w moim Infiniti. 🙂

Caterpillar C175-16

16 garów, stosowany w wozidłach kopalnianych - zgadłem?
            • qqbek Re: Zagadka. 02.03.23, 21:32
              Aaa doczytałem, że Cummins
              QSK95 i lokomotywa Siemensa.
              • waga173 Re: Zagadka. 02.03.23, 21:57
                Ale ten ma 95 litrow a ja bylem blisko mowiac 75-100, czyli chyba nie. Poniewaz ten Cummins QSK95 jest najwiekszy to chyba chodzi o cos ponizej 50.
            • kreinto Re: Zagadka. 03.03.23, 07:36
              qqbek napisał:

> 16 garów, stosowany w wozidłach kopalnianych - zgadłem?
              Chyba można uznać? Cummins V16 60 litrów, dwie turbosprężarki 1,8MW mocy.
              Ciekaw jak by się odpychał w aucie? 😜
              • waga173 Re: Zagadka. 03.03.23, 07:50
                No to ja mam medal srebrny, bo po drugiej probie uznalem ze pojemnosc ponizej 75 litrow.
                Ale takich wozidel kopalnianych to u nas nie ma wiec skoro niedawno sprowadzony to chyba przez pis zeby ladowac i gdzies wywozic pieniadze. Napisz co toto napedza, bo juz padly czolgi, generatory, holowniki i wozidla kopalniane a ja nie mam zamiaru z ciekawosci umierac po raz drugi.
                • kreinto Re: Zagadka. 03.03.23, 15:44
                  waga173 napisał:

> No to ja mam medal srebrny...
                  Dałbym nawet półzłoty, taki tombakowy bo pojemność trafiona ale nie mam z czego dawać. 😜
                  W nagrodę zdjęcia. Widać też stosunkowo małe akumulatory do rozruchu.
                  To oczywiście agregat prądotwórczy z prądnicą 2,2MW. Nie wiem z jakiego powodu taki zapas w stosunku do mocy silnika. Powinno być chyba odwrotnie ale ja się nie znam? 🤔
                  • waga173 Re: Zagadka. 03.03.23, 19:50
                    To bylby ten:
                    csdieselgenerators.com/cummins-qsk60-generator/
                    ale broszurka mowi ze pod pelnym pbciazeniem pali 380 a nie 600 l/hr:
                    onecmi.prod.acquia-sites.com/sites/default/files/india/Gen%20Set%20Specifications/QSK60%202000_2250kVA.pdf
                    • waga173 Re: Zagadka. 03.03.23, 20:02
                      Moje wprawne oko zauwazylo ze na zdjeciu na broszurce rura wydechowa i turbiny sa pomalowane farba, a na zdjeciu Kreinto pomimo ze to tez ganz nowy, farba juz sie wypalila. Niepomalowane zardzewiale czesci nowego silnika obnizalyby wrazenie optyczne przy sprzedazy, a po zakupie to niech sie farba ze smrodem i dymem wypala.
                    • kreinto Re: Zagadka. 03.03.23, 22:10
                      waga173 napisał:

> To bylby ten:
                      > csdieselgenerators.com/cummins-qsk60-generator/
                      > ale broszurka mowi ze pod pelnym pbciazeniem pali 380 a nie 600 l/hr:
                      Nie wiem czy ten czy nie ten. Nie zrobiłem zdjęcia tabliczki. Instalator mówił, że robili testy i przy pełnym obciążeniu brał dokładnie 592l./h.
                      • waga173 Re: Zagadka. 03.03.23, 23:06
                        Czy Ty se chlopie jaja robisz? Najpierw zadajesz zagadke "Co to za silnik? " a jak dostaniesz odpowiedz to mowisz "Nie wiem czy ten czy nie ten." No to kurwa nastepnym razem zadawaj zagadke sam sobie.
                        • kreinto Re: Zagadka. 04.03.23, 09:36
                          waga173 napisał:

> Czy Ty se chlopie jaja robisz?
                          Tak, zgadłeś! Masz złoto!
                          Gratuluję!
                          😀
                      • waga173 Re: Zagadka. 04.03.23, 05:29
                        Powiedz instalatorowi ze bedziesz siedzial cicho jak pojdziesz z nim w interes 50/50. Bo oleju miesci sie 378 a nie 300 litrow (juz ukradl olej), a pod pelnym obciazeniem silnik pali 446 l/hr a nie 592 l/hr, juz lisek wachal sie z extra stalym dochodem. Pewnie pisowiec.

cummins.gr/wp-content/uploads/2022/01/C2500D5A.pdf
                • nousecomplaining Re: Zagadka. 03.03.23, 16:57
                  > 16 garów, stosowany w wozidłach kopalnianych - zgadłem?
                  Chyba można uznać?

> No to ja mam medal srebrny
                  No dobra, a ja to co? Przynajmniej brąz (taki jak dziewczyny lubią) proszę. W końcu byłem pierwszy z Cumminsem. 😥
                  • kreinto Re: Zagadka. 03.03.23, 22:02
                    nousecomplaining napisał(a):

> No dobra, a ja to co? Przynajmniej brąz (taki jak dziewczyny lubią) proszę. W k
                    > ońcu byłem pierwszy z Cumminsem. 😥
                    Tobie Platyna za markę. 🙂
                    • nousecomplaining Re: Zagadka. 04.03.23, 16:51
                      > Tobie Platyna za markę.
                      Aaa, to rozumiem. Teraz mogę się spokojnie napić piwa, bo ciągle czekałem na ostateczny werdykt jury 😁
                      • waga170 Re: Zagadka. 04.03.23, 18:16
                        Ja wygralem i mam zloto, a ten ma platyne i pije piwo. Do dupy z taka zabawa.
                        • nousecomplaining Re: Zagadka. 04.03.23, 18:32
                          Nie becz już, nie becz. Łyknij se torfu co Ci został z innej zagadki 🥂
                        • qqbek Re: Zagadka. 04.03.23, 18:35
                          Nie mam piwa, a mam pracę do przerobienia jeszcze.
                          I kto tu jest poszkodowany?
                          Samochodu też nie ma, bo żona wzięła dzieci do teściów na popołudnie, żeby mi dupy przy pracy nie truly, a z buta po piwo nie pójdę, bo blisko mam tylko Dino, gdzie nic nie ma i Żabę, gdzie wszystko 30% droższe przynajmniej, a jak ostatnio Ciechana wziąłem to w domu wyszło, że skwaśniałe:(
                          • waga170 Re: Zagadka. 05.03.23, 03:53
                            Po tym wszystkim warto popatrzec/poczytac o prawie sto lat temu zbudowanym silniku Rolls Royce Merlin.
                            12 cylindrow, benzyna. Ale pojemnosc i moc, zwlaszcza w ostatnich wersjach nie do uwierzenia. Ale patrzac na wymiary tego silnika, to dopiero jest NIE DO UWIERZENIA. Wiem, jablka i pomarancze.
                          • nousecomplaining Re: Zagadka. 05.03.23, 14:02
                            > a jak ostatnio Ciechana wziąłem to w domu wyszło, że skwaśniałe:(
                            Coś jest na rzeczy z piwem z Żaby, też mi się zdarzyło wylać do kibla, bo zepsute było. Może jakiś gorszy sort tam idzie?
                            • duze_a_male_d_duze_m Re: Zagadka. 05.03.23, 14:13
                              Nie gorszy sort, tylko logistyka/przechowywanie zapewne nie domaga.
    • bolo2002 Re: Zagadka. 06.03.23, 08:37
      To pewnie silnik z kacapskiego samochodu osobowego_ ZIZ piać- z góry jechać- pod górę pchać !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka