kreinto 02.03.23, 16:13 Co to za silnik? Dla ułatwienia napiszę, że podczas wykonywania fotografii pracował na biegu jałowym. Nagród nie przewidziano. 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ola.ala.g Re: Zagadka. 02.03.23, 17:12 Na pewno nie jest to jednostka europejska, pewnie jakiś amerykaniec. Jeśli jesteś właścicielem..to bardzo współczuję ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
kreinto Re: Zagadka. 02.03.23, 17:36 ola.ala.g napisała: > Na pewno nie jest to jednostka europejska, pewnie jakiś amerykaniec. Jeśli jest > eś właścicielem..to bardzo współczuję ;)) Ciepło, amerykański. Dodam, że pod pełnym obciążeniem bierze ponad 600l./h. 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Zagadka. 02.03.23, 17:41 I jakie to paliwo? "ropa" czy paliwo lotnicze? Odpowiedz Link Zgłoś
kreinto Re: Zagadka. 02.03.23, 18:38 engine8t napisał: > I jakie to paliwo? "ropa" czy paliwo lotnicze? Olej napędowy być dodatków biokomponentów. 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
kreinto Re: Zagadka. 02.03.23, 18:49 ola.ala.g napisała: > Myśliwiec F-35 ? Silnik tłokowy. Nie spełnia żadnych norm Euro chociaż jest nowy i świeżo sprzedany w PL. 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
ola.ala.g Re: Zagadka. 02.03.23, 18:53 W takim razie sorry, ale chociaż jestem kobietą..i znam się głównie na BMW, to nie mam zielonego pojęcia o jaki silnik chodzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
kreinto Re: Zagadka. 02.03.23, 18:38 duze_a_male_d_duze_m napisał: > Agregat prądotwórczy? Zagadka dotyczy silnika a nie tego, co napędza. 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Zagadka. 02.03.23, 18:57 Szacowalbym na 75-100 litrow pojemnosci. Poniewaz zuzycie pod pelnym obciazeniem tez w litrach na godzine to podejrzewalbym ze to jednostka stacjonarna albo moze plywajaca. Odpowiedz Link Zgłoś
kreinto Re: Zagadka. 02.03.23, 21:25 nousecomplaining napisał(a): > Silnik Cummins w amfibii LARC-V? Prawie bingo. Cummins ale nie w amfibii. Z resztą dla zagadki to bez znaczenia w czym. Pojemność, moc, ilość cylindrów i układ ktoś odgadnie? 🙂 Waga był blisko z pojemnością ale ponieważ umarł, szansę mają inni. 🙂 Dodam, że miska olejowa mieści 300 litrów oleju. Są chyba cztery filtry oleju, tyleż samo lub trzy filtry paliwa i cztery filtry powietrza. Chłodnica ma jakieś 2x2m, prawie dwumetrowy wiatrak napędzany jest paskiem płaskim o szerokości jakichś 12cm, intercooler ma metr na metr i jest też duża chłodnica paliwa. 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Zagadka. 02.03.23, 21:39 Zza grobu: Holownik? Ale tu goraco i smierdzi stopiona smola i plonaca siarka. Chyba wroce. Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Zagadka. 02.03.23, 22:09 Waga ty baranie i niedouku. Gdzie masz dwumetrowy wiatrak i dwa metry na dwa metry chlodnice w silnikach morskich? Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Zagadka. 02.03.23, 20:03 Mozesz juz nie wyjasniac zagadki. Umarlem z ciekawosci. Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: Zagadka. 02.03.23, 20:19 Wygląda na zdjęcie jakiegoś panelu dotykowego Siemensa. Silnik w czołgu Abrams. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Zagadka. 02.03.23, 21:24 duze_a_male_d_duze_m napisał: > Wygląda na zdjęcie jakiegoś panelu dotykowego Siemensa. Silnik w czołgu Abrams. > Ubiegłeś mnie, ale potem przeczytałem - to ma być silnik tłokowy, a nie turbina gazowa. Abrams ma turbinę. Agregat od baterii Patriot. Odpowiedz Link Zgłoś
kreinto Re: Zagadka. 02.03.23, 21:27 qqbek napisał: > Ubiegłeś mnie, ale potem przeczytałem - to ma być silnik tłokowy, a nie turbina > gazowa. Abrams ma turbinę. > Agregat od baterii Patriot. Dla ułatwienia dodam, że jeden cylinder ma pojemność nieco większą niż całe V6 w moim Infiniti. 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Zagadka. 02.03.23, 21:31 kreinto napisał: > Dla ułatwienia dodam, że jeden cylinder ma pojemność nieco większą niż całe V6 > w moim Infiniti. 🙂 Caterpillar C175-16 16 garów, stosowany w wozidłach kopalnianych - zgadłem? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Zagadka. 02.03.23, 21:32 Aaa doczytałem, że Cummins QSK95 i lokomotywa Siemensa. Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Zagadka. 02.03.23, 21:57 Ale ten ma 95 litrow a ja bylem blisko mowiac 75-100, czyli chyba nie. Poniewaz ten Cummins QSK95 jest najwiekszy to chyba chodzi o cos ponizej 50. Odpowiedz Link Zgłoś
kreinto Re: Zagadka. 03.03.23, 07:36 qqbek napisał: > 16 garów, stosowany w wozidłach kopalnianych - zgadłem? Chyba można uznać? Cummins V16 60 litrów, dwie turbosprężarki 1,8MW mocy. Ciekaw jak by się odpychał w aucie? 😜 Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Zagadka. 03.03.23, 07:50 No to ja mam medal srebrny, bo po drugiej probie uznalem ze pojemnosc ponizej 75 litrow. Ale takich wozidel kopalnianych to u nas nie ma wiec skoro niedawno sprowadzony to chyba przez pis zeby ladowac i gdzies wywozic pieniadze. Napisz co toto napedza, bo juz padly czolgi, generatory, holowniki i wozidla kopalniane a ja nie mam zamiaru z ciekawosci umierac po raz drugi. Odpowiedz Link Zgłoś
kreinto Re: Zagadka. 03.03.23, 15:44 waga173 napisał: > No to ja mam medal srebrny... Dałbym nawet półzłoty, taki tombakowy bo pojemność trafiona ale nie mam z czego dawać. 😜 W nagrodę zdjęcia. Widać też stosunkowo małe akumulatory do rozruchu. To oczywiście agregat prądotwórczy z prądnicą 2,2MW. Nie wiem z jakiego powodu taki zapas w stosunku do mocy silnika. Powinno być chyba odwrotnie ale ja się nie znam? 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Zagadka. 03.03.23, 19:50 To bylby ten: csdieselgenerators.com/cummins-qsk60-generator/ ale broszurka mowi ze pod pelnym pbciazeniem pali 380 a nie 600 l/hr: onecmi.prod.acquia-sites.com/sites/default/files/india/Gen%20Set%20Specifications/QSK60%202000_2250kVA.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Zagadka. 03.03.23, 20:02 Moje wprawne oko zauwazylo ze na zdjeciu na broszurce rura wydechowa i turbiny sa pomalowane farba, a na zdjeciu Kreinto pomimo ze to tez ganz nowy, farba juz sie wypalila. Niepomalowane zardzewiale czesci nowego silnika obnizalyby wrazenie optyczne przy sprzedazy, a po zakupie to niech sie farba ze smrodem i dymem wypala. Odpowiedz Link Zgłoś
kreinto Re: Zagadka. 03.03.23, 22:10 waga173 napisał: > To bylby ten: > csdieselgenerators.com/cummins-qsk60-generator/ > ale broszurka mowi ze pod pelnym pbciazeniem pali 380 a nie 600 l/hr: Nie wiem czy ten czy nie ten. Nie zrobiłem zdjęcia tabliczki. Instalator mówił, że robili testy i przy pełnym obciążeniu brał dokładnie 592l./h. Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Zagadka. 03.03.23, 23:06 Czy Ty se chlopie jaja robisz? Najpierw zadajesz zagadke "Co to za silnik? " a jak dostaniesz odpowiedz to mowisz "Nie wiem czy ten czy nie ten." No to kurwa nastepnym razem zadawaj zagadke sam sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
kreinto Re: Zagadka. 04.03.23, 09:36 waga173 napisał: > Czy Ty se chlopie jaja robisz? Tak, zgadłeś! Masz złoto! Gratuluję! 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Zagadka. 04.03.23, 05:29 Powiedz instalatorowi ze bedziesz siedzial cicho jak pojdziesz z nim w interes 50/50. Bo oleju miesci sie 378 a nie 300 litrow (juz ukradl olej), a pod pelnym obciazeniem silnik pali 446 l/hr a nie 592 l/hr, juz lisek wachal sie z extra stalym dochodem. Pewnie pisowiec. cummins.gr/wp-content/uploads/2022/01/C2500D5A.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Zagadka. 03.03.23, 16:57 > 16 garów, stosowany w wozidłach kopalnianych - zgadłem? Chyba można uznać? > No to ja mam medal srebrny No dobra, a ja to co? Przynajmniej brąz (taki jak dziewczyny lubią) proszę. W końcu byłem pierwszy z Cumminsem. 😥 Odpowiedz Link Zgłoś
kreinto Re: Zagadka. 03.03.23, 22:02 nousecomplaining napisał(a): > No dobra, a ja to co? Przynajmniej brąz (taki jak dziewczyny lubią) proszę. W k > ońcu byłem pierwszy z Cumminsem. 😥 Tobie Platyna za markę. 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Zagadka. 04.03.23, 16:51 > Tobie Platyna za markę. Aaa, to rozumiem. Teraz mogę się spokojnie napić piwa, bo ciągle czekałem na ostateczny werdykt jury 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Zagadka. 04.03.23, 18:16 Ja wygralem i mam zloto, a ten ma platyne i pije piwo. Do dupy z taka zabawa. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Zagadka. 04.03.23, 18:32 Nie becz już, nie becz. Łyknij se torfu co Ci został z innej zagadki 🥂 Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Zagadka. 04.03.23, 18:35 Nie mam piwa, a mam pracę do przerobienia jeszcze. I kto tu jest poszkodowany? Samochodu też nie ma, bo żona wzięła dzieci do teściów na popołudnie, żeby mi dupy przy pracy nie truly, a z buta po piwo nie pójdę, bo blisko mam tylko Dino, gdzie nic nie ma i Żabę, gdzie wszystko 30% droższe przynajmniej, a jak ostatnio Ciechana wziąłem to w domu wyszło, że skwaśniałe:( Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Zagadka. 05.03.23, 03:53 Po tym wszystkim warto popatrzec/poczytac o prawie sto lat temu zbudowanym silniku Rolls Royce Merlin. 12 cylindrow, benzyna. Ale pojemnosc i moc, zwlaszcza w ostatnich wersjach nie do uwierzenia. Ale patrzac na wymiary tego silnika, to dopiero jest NIE DO UWIERZENIA. Wiem, jablka i pomarancze. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Zagadka. 05.03.23, 14:02 > a jak ostatnio Ciechana wziąłem to w domu wyszło, że skwaśniałe:( Coś jest na rzeczy z piwem z Żaby, też mi się zdarzyło wylać do kibla, bo zepsute było. Może jakiś gorszy sort tam idzie? Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: Zagadka. 05.03.23, 14:13 Nie gorszy sort, tylko logistyka/przechowywanie zapewne nie domaga. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: Zagadka. 06.03.23, 08:37 To pewnie silnik z kacapskiego samochodu osobowego_ ZIZ piać- z góry jechać- pod górę pchać ! Odpowiedz Link Zgłoś