Dodaj do ulubionych

Czas na zmiany

20.03.23, 19:27
Francuska technologia zaczyna mnie wkurzać, a po dwa meganka ma już swoje lata (jest z przełomu 2009/2010). Zaczynają wychodzić pierdoły jak i pojawiają się poważniejsze symptomy zwiastujące poważniejsze naprawy. Dlatego zaczynam poważnie rozważać zmianę auta. I teraz pytanie do was co doradzacie, bo opcje są dwie, albo w drugiej połowie roku tak bliżej października sprzedaje meganke, dokładam i kupuje Kie Ceed/Hyundaia i30 (oba w wersji kombi) z rocznika 2014-2015 1.6 benzyna 135KM albo opcja o której powiedział znajomy handlarz mianowicie Fiat Tipo też kombi, najwyższa wersja wyposażenia 1.4 T-Jet 120KM z rocznika 2019-2020 z przebiegiem 30-40 tys. km. Do Fiata musiałbym trochę dozbierać i zakup przesunął by się na początek przyszłego roku. Wszystkie auta będą ściągane przez tego samego handlarza z Szwecji. To co przekonuje mnie do Fiata to napewno to że rocznikowo dużo młodszy i jeśli trafi się dobry egzemplarz to pojeżdżę nim te 6-8 lat, a Kia czy Hyundai będą mieć 8-9 lat już w momencie zakupy. Wyposażenie porównywalne, różnice w tym, że Fiat ma klimatyzację jednostrefową ale za to już ma Android Auto, koerańczyki w większości mają jeszcze tradycyjne radio.
Obserwuj wątek
    • trypel Re: Czas na zmiany 20.03.23, 19:35
      Nie napalaj się na fistowskie android/apple car play radio. Jak mnie to wkurza w wynajętych fiatach. Rozłącza się i zawiesza bez powodów za to w najbardziej wkurzającym momencie.
      Dlaczego hujdaj i kia benzyny? One akurat mają zajebiste diesle
      • only_the_godfather Re: Czas na zmiany 20.03.23, 19:52
        Akurat w moim przypadku diesel sie nie sprawdzi. Za krotkie trasy robię po mieście. Po dwa boję się kupować używanego diesla.
        • tbernard Re: Czas na zmiany 21.03.23, 14:21
          only_the_godfather napisał:

> Akurat w moim przypadku diesel sie nie sprawdzi. Za krotkie trasy robię po mieście. Po dwa boję się kupować używanego diesla.

W takim razie rozważał bym też hybrydę. A jeśli warunki są takie, że dało by się w nocy podładować, to może nawet wersję plug-in.
          • trypel Re: Czas na zmiany 21.03.23, 15:40
            Ale jeśli warunki są takie żeby w nocy ściągnąć sąsiadowi nieco paliwa z baku to można też diesla.
            • only_the_godfather Re: Czas na zmiany 21.03.23, 18:46
              Kurcze sąsiedzi też mają benzyniaki ale dwie ulice dalej jest zajezdnia MPK.
              • trypel Re: Czas na zmiany 21.03.23, 18:56
                No to diesel koniecznie.
                Będziesz w nocy ładował
            • tbernard Re: Czas na zmiany 22.03.23, 10:25
              trypel napisał:

> Ale jeśli warunki są takie żeby w nocy ściągnąć sąsiadowi nieco paliwa z baku to można też diesla.
              >
              Wątpię aby sąsiad się na to zgodził. A bez jego zgody była by to kradzież.
              Hybryda do miasta lepsza z powodów ekologicznych i ekonomicznych. Zaś w wersji PHEV dla kogoś kto ma swoją instalację fotowoltaiczną to chyba najlepszy wybór dla kogoś kto głownie po mieście chce jeździć. W trasę okazyjnie też się nada jak już zajdzie potrzeba.
              • trypel Re: Czas na zmiany 22.03.23, 10:35
                Ale to jak wtedy ładować w nocy jak słońce idzie spać i produkcja prądu spada dość mocno?
                • tbernard Re: Czas na zmiany 23.03.23, 09:17
                  Można zainwestować w magazyn energii lub 80 % odebrać z sieci z tego co w dzień wpompowało się do sieci.
                  • trypel Re: Czas na zmiany 23.03.23, 09:39
                    Odebrać z sieci tzn z Bełchatowa czy innego Turowa.
                    Magazyn energii to byłoby coś w domu
                    • tbernard Re: Czas na zmiany 23.03.23, 10:17
                      Nie zapominaj, że znowu wiatraki staną się modne, bo rząd wycofał te idiotyczne warunki co wcześniej wprowadził. Dzięki temu jak w nocy będzie wiatr, to wygeneruje trochę prądu. Najlepiej aby PiS już nie wygrał i rządy objęła Partia Zielonych która zadba o to aby jak najwięcej energii było wytwarzanej ze źródeł odnawialnych w sposób przyjazny dla środowiska.
                      • trypel Re: Czas na zmiany 23.03.23, 11:24
                        Niech nas wszyscy możliwi bogowie chronią przed zielonymi partiami.
                        Jakbym wiedział który kosciol ma najlepsze układy na górze to bym dał na msze
        • dodekanezowiec Re: Czas na zmiany 23.03.23, 12:07
          only_the_godfather napisał:

> Akurat w moim przypadku diesel sie nie sprawdzi. Za krotkie trasy robię po mieś
          > cie. Po dwa boję się kupować używanego diesla.

DPF w Kia i Hyundai był raczej bezproblemowy.
          GPF w Sportage i Tucson (2020-23) 1,6 150 turbobenz. jest problemowy bardziej niż diesle.
    • bolo2002 Re: Czas na zmiany 21.03.23, 08:13
      17 lat minie 5 maja 2023 mojemu Koreańczykowi. Jakos nie rozgladam sie za wymianą za bardzo- bo nic sie nie chce zepsuć!!!!! Póki co 206 tys km przejechane,,,, i nic! Postanowiłem kupić sobie drugi wózek- z mojego genialnego diesla nie zrezygnuję - bedzie jeżdził dozgonnie! Gdybym dzis miał wybrac pomiedzy Fiatem Tipo a samochodem z koncernu Hyundai/ Kia- to wybór jest tylko jeden- zawsze Koreańczyk. Jakośc podzespołów jest nieporównywalnie lepsza i znacznie dłuższa zywotność. A serwis tani jak barszcz. Pozostaje tylko pytanie benzyna czy diesel- bo ta tragikomedia o upadku diesli to wygląda na farsę. Póki co to diesel zaraz bedzie w cenie benzyny- a spalanie 1,5-2,0 l niższe! Fiat to jednak bardziej mi przypomina Dacię-Nieudację! Raczej tandeta.
      • qqbek Re: Czas na zmiany 21.03.23, 09:34
        JPRDL
      • dodekanezowiec Re: Czas na zmiany 23.03.23, 12:08
        bolo2002 napisał:

> 17 lat minie 5 maja 2023 mojemu Koreańczykowi. Jakos nie rozgladam sie za wymi
        > aną za bardzo- bo nic sie nie chce zepsuć!!!!!

Pan! Wykrzyknik!
        Wojskowa! Rada! Ocalenia! Narodowego!
        • dodekanezowiec Re: Czas na zmiany 23.03.23, 14:00
          Co do meritum to po drodze mi z Hyundaiem i Kia bardziej. Ale właśnie z Kii mam porównanie silnika 1.6 120 z 1.0 120 turbo, na rzecz tego turbo, więc tym bardziej 4cyl. 1.4 120 turbo byłby jeszcze chyba lepsiejszy. Wizualnie 3 kombi wiele się nie różnią.
    • bolo2002 Re: Czas na zmiany 21.03.23, 08:21
      Jak wybierzesz Hyundai?Kia-to nie kupuj benzyny- te silniki nie są oszczędne!!!!! Kup sobie diesla CRDi czyli tak od 110 KM, 115, 128 albo 136 KM ! Zobaczysz- co masz! Genialne, oszczędne, dynamiczne i niezniszczalne. Własnie takim jeżdzę!!!! Modele: Ceed, ix20, albo i30, Stonic, kona, albo Kia Venga-128 KM w dieslu! Jest jeszcze Kia soul-tez 128, albo 136 Km w dieslu-jedyna jego wada- to mały bagaznik- poza tym- same zalety-samochód niezniszczalny! O żabojadach i makaroniarzach-zapomnij na zawsze!
    • bywalec.hoteli Re: Czas na zmiany 21.03.23, 13:29
      ciekawe
    • trypel Re: Czas na zmiany 21.03.23, 22:41
      Nie mów nic Bolowi ale się dzisiaj przejechałem nowa kią sportydż i mi się spodobało.
      1.6 turbo automat.
      Duza, wygodna i cicha. Wysokie gumy i ponadprzeciętny komfort. Wygodne długie fotele. I wielkie ale gustownie zrobiony ekran.
      Duży bagaznik.
      Tylko nie jestem przekonany do zmiany biegów pokrętłem. Chyba wole wajchę. Z pokrętłem mam wrażenie że nawet po długim czasie muszę się popatrzeć co robię.

Aha i glupi pilot z przyciskami na waskiej stronie.
      Ale auto super. Jeździłbym jak rżewwki na swojej kobyle
      • qqbek Re: Czas na zmiany 21.03.23, 22:55
        Aż popatrzyłem - 170 za normalną konfigurację... trochę dużo.

Aaa - Rżewski to na Nataszy, a nie na kobyle ;)
        • trypel Re: Czas na zmiany 21.03.23, 23:31
          Jak Nataszy brak to kobylka u plota
          • qqbek Re: Czas na zmiany 21.03.23, 23:43
            Aż mi się dowcip przypomniał:
            Porucznik Rżewski jadąc z rozkazami specjalnymi, zatrzymał się w pewnej wiosce. Po kolacji, poszedł do stajni podrzucić siana swojej kobyłce i tam natnął się na córkę gospodarza, która też przypadkiem wyszła jakby tym samym celu. Widząc odwróconą tyłem zgiętą w pół młodą, słusznych rozmiarów kobietę, która nabierała owsa do miarki, mało nie zarżał. Podszedł, zadarł sukienkę i wprawnym ruchem wszedł na całą długość.
            - Bladź!... wyszeptał.
            - Co się stało poruczniku?
            - Toż ona luźniejsza, niż u mojej kobyłki!
            - Bo waszej kobyłki jeszcze nasz ogier nie zaskoczył - wesoło odparła kobieta, nagarniając dalej owies.
            • trypel Re: Czas na zmiany 22.03.23, 10:36
              Czyli są sytuacje w których kobyla rzewskiego nie jest najgorszym wyborem. CBDU
              • tbernard Re: Czas na zmiany 23.03.23, 10:20
                trypel napisał:

> Czyli są sytuacje w których kobyla rzewskiego nie jest najgorszym wyborem. CBDU
                >

Odnośnie kobył i koni i motoryzacji, to nie do końca wydaje się poprawne politycznie, że moc podaje się w koniach mechanicznych. W samochodach dla kobiet powinno przeliczać się na kobyły mechaniczne.
                • trypel Re: Czas na zmiany 23.03.23, 11:21
                  Słuszna uwaga
                  Poza tym dopóki nie poznamy lepiej psychiki koni to nie będziemy wiedzieć czy czasem kobyla nie identyfikuje się jako zyrafa.
                  • tbernard Re: Czas na zmiany 23.03.23, 14:59
                    Po operacji plastycznej wydłużającej szyję, to czemu nie.
      • engine8t Re: Czas na zmiany 21.03.23, 23:53
        "Dziec" ma Kie Telluride i mowi ze nie ma ani jednego zlego slowa na to auto.
        A ja musze sobie jezyk przygryzac i ni emowic ze ja mam jedno - Kia :)
        • trypel Re: Czas na zmiany 22.03.23, 00:07
          Ona jest tak brzydka ze aż mi się podoba.
          Ale ze 8 miejsc? Cale przedszkole włazi?
        • gzesiolek Re: Czas na zmiany 22.03.23, 10:45
          Ale sprzedawać w US auto o marce KIA trzeba mieć odwagę... Zwłaszcza jak się jest azjatycką marką...
      • bolo2002 Re: Czas na zmiany 23.03.23, 08:26
        A widzisz! Cos w tym koreanskim pochodzeniu jest dobrego. Jak mój Koreańczyk skończy 18-20 lat- to zamierzam opublikowac zdjecia i podac wyposazenie oraz cenę. Póki co to po 5-ciu latach uzytkowania kosztuje tyle samo- za ile go kupiłem! A wyposażenie tego auta z 2006 r jest lepsze niz niejednego Mercedesa!
    • galtomone Re: Czas na zmiany 22.03.23, 10:55
      Osobiście przymierzam się do podobnej przesiadki.
      Ale po przeglądzie opcji zdecydowałem, że będzie to hybryda Toyoty.

Narzekań na awarie tych aut prawie nie ma. Prosta benzyna bez wielu dodatków, w razie "W" da się tylko cele w bateriach wymieniać (ale to nie są częste awarie), jest teraz opcja przedłużenia gwarancji producenta, trasy robię teraz bardzo sporadycznie, do miasta bardzo ekonomiczne.

A co do radia, zawsze (albo prawie, bo w moim obecnym się nie da 😠) można zmienić na stację z Androidem albo (osobiście tak planuję) na radio z samym Android Auto (cały Andek mi radio do niczego niepotrzebny).
      • bolo2002 Re: Czas na zmiany 23.03.23, 08:31
        Człowieku-nie popełniaj tego błedu i ucz sie od madrzejszych, W tym wydaniu zobaczysz swiją Toyotę CHR za 160 tys zeta- lepiej nie patrz- bo płakać sie chce. I mineło raptem kilkadziesiat godzin!
        • galtomone Re: Czas na zmiany 23.03.23, 09:19
          Chcesz wytłumaczyć co napisałeś?
          Sugeruję nie czytać i odpisywać po pijoku, bo bzdury wychodzą.
        • tbernard Re: Czas na zmiany 23.03.23, 09:23
          Toyota CHR to terenówka na licencji SUV a on chyba celuje w Priusa lub Corollę hybrydową i uważam, że to najsensowniejszy wybór w jego przypadku biorąc pod uwagę deklarowany profil użytkowania, czyli głownie miasto a trasy sporadycznie.
    • hukers Re: Czas na zmiany 23.03.23, 15:42
      Nie miałem ani hultaja ani kijanki, to nie doradzę, ale jak przy koreańczykach jesteśmy, to chciałem zwrócić uwagę, jaką ogromną przemianę wizerunkową przeszły te dwie marki (a w zasadzie jedna). Z samochodów uważanych kiedyś za obciachowe, do samochodów, można by tak chyba napisać, pożądanych. Przynajmniej tak wskazują wyniki sprzedaży.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka