Dodaj do ulubionych

Uwalnianie

03.04.23, 09:50
Słyszeli, widzieli, tryb uwalniania w mesiu? (od 15:45)

www.youtube.com/watch?v=WrBKsSX1Xa0
Moim zdaniem "uwalnianie" może śmiało pretendować do jednej z najpotrzebniejszych i najważniejszych funkcji, spotykanych w obecnych samochodach.
Obserwuj wątek
    • bigimax44 Re: Uwalnianie 03.04.23, 10:03
      Od tego sie zaczyna kazdy filmik o tym mercu
      A kornackiego nie znosze
    • agios_pneumatos Re: Uwalnianie 03.04.23, 10:30
      Fajne. Na tylnym siedzeniu....teges... Da się to włączyć na pół godziny-godzine?
      • hukers Re: Uwalnianie 03.04.23, 23:12
        agios_pneumatos napisał:

> Fajne. Na tylnym siedzeniu....teges... Da się to włączyć na pół godziny-godzin
        > e?

Niestety nie.
        A co tam chciałbyś uwalniać na tylnym siedzeniu przez godzinę?
        • agios_pneumatos Re: Uwalnianie 04.04.23, 06:31
          hukers napisał:

> agios_pneumatos napisał:
          >
          > > Fajne. Na tylnym siedzeniu....teges... Da się to włączyć na pół godziny-
          > godzin
          > > e?
          >
          > Niestety nie.
          > A co tam chciałbyś uwalniać na tylnym siedzeniu przez godzinę?

No....samochod. Godzina to i tak krotko. Ja długofalowy off-roadowiec jezdem.
          • waga173 Re: Uwalnianie 05.04.23, 05:37
            agios_pneumatos napisał:

> Ja długofalowy off-roadowiec jezdem.

Czy te "off-road" to jest tak ze trzy centymetry ponizej "regular road"?
            • agios_pneumatos Re: Uwalnianie 05.04.23, 06:08
              waga173 napisał:

> agios_pneumatos napisał:
              >
              > > Ja długofalowy off-roadowiec jezdem.
              >
              > Czy te "off-road" to jest tak ze trzy centymetry ponizej "regular road"?

Nie mierzylem. Lubię jak buja.
              • waga173 Re: Uwalnianie 05.04.23, 06:14
                Ja tez:)
      • trypel Re: Uwalnianie 04.04.23, 08:03
        Na pół godziny nie ale na 15 s
        Trzeba się sprężyć w tym.. uwalnianiu

Jakby tak przyspieszyć funkcję i zrobić ja włączana pilotem to w krajach dalekiej północy miałoby to jeszcze dodatkowa zaletę. Samootrzepywanie (nie mylić z trzepaniem) ze śniegu.
        Dla mnie bomba.
        • waga173 Re: Uwalnianie 05.04.23, 06:01
          trypel napisał:

> Dla mnie bomba.

Uwalnianie/otrzepywanie nadwozia ze sniegu to by bylo gdyby samochod szybko trzepal sie jak pies lewa-prawa-prawa-lewa, bo jeszcze nie widzialem psa co by sie po kapieli w wodzie osuszal podskakujac. Ten tu zabieg reklamowy "uwalnianie" powinien sie nazywac "jeszcze glebsze zakopywanie" w piasku. Prawdziwe uwalnianie z ugrzezniecia w piasku to tylko od razu jak sie poczuje ze stajemy to bron boze nie gazowac, bo usiadziemy brzuchem, tylko odkopac piasek sprzed wszystkich kol i cos podlozyc pod napedowe, galezie, koc, marynarke. A najlepiej to sie po wlasnych sladach wycofac po juz troche wlasnie ubitym piasku.
          • trypel Re: Uwalnianie 05.04.23, 07:09
            Siadaj dwoja waga
            Z czasów zamierzchłych pamiętam program edukacyjny o pokonoywaniu motocyklem wsk albo innym shl drogi mocno piaszczystej
            Przedstawiona technika została niecnie wykorzystana w Maybachu, tylko że tam do wywołania uwalniania używano ciężaru kierowcy który stojąc na motocyklu robi głębokie i energiczne przysiady dociążając i odciążając naprzemiennie kolo napędzane.
            Coś w tym musi być.
            Widać maybach kierowany jest do szejków na tereny pustynne
            • waga173 Re: Uwalnianie 05.04.23, 09:35
              trypel napisał:

> Siadaj dwoja waga
              > Z czasów zamierzchłych pamiętam program edukacyjny o pokonoywaniu motocyklem ws
              > k albo innym shl drogi mocno piaszczystej

Z czasow zamierzchlych to ja pamietam jak uczono nas czteroklasistow przechodzenia przez jezdnie. Patrzymy w lewo nic nie jedzie to wchodzimy ale tylko do srodka, bo WTEDY patrzymy czy cos nie jedzie z prawej. Juz nie pamietam szczegolow tego debilizmu co w takim razie robimy jak cos z tej prawej jedzie. Ruszamy szybciej czy sie cofamy?:)
              Ze te ydyoty komputerowce z Maybacha nie daly opcji do wycisniecia sie z piachu motocyklem wuefemka?
              Zupelnie powaznie, nie raz dalem sie zlapac w sand trap, raz wszyscy polecieli ryjami do przodu jak mnie nieprzewidziana zmiana nawierzchni zaskoczyla, jeden najbardziej zapamietany to jak wlasnie, a to bylo w czasie Olimpiady w Barceonie, a mialo miejsce w kurwa.. San Felipe Baja California Mehico! No wiec sie zarylem w piachu plazy. Na temat odkopywania sprzed kol, to tylko mam taki comment: Kolega sie zapytal Juz plywales? A ja bylem caly mokry od potu probujac sie stamtad wydostac chociazby tylem. Wiec za prawde powiadam Wam, ze siupanie samochodem to moze cus poprawi na gololedzi albo tylnym siedzeniu, ale nie w piasku.
              • hukers Re: Uwalnianie 05.04.23, 10:12
                Próby terenowe (od 4min)
                www.youtube.com/watch?v=TuanLWbUkAI
                • waga173 Re: Uwalnianie 05.04.23, 17:49
                  Mercedes ma jeszcze duzo do nauczenia...
                  www.youtube.com/watch?v=M9zqbMDZ55w
    • taniarada Re: Uwalnianie 05.04.23, 04:25
      Za tani i nie trzeszczy .Rewelka tylko kupować . Ciekawe czy do niego wejdzie fortepian .Acha ja kupię Kornackiego.
    • toreon Re: Uwalnianie 06.04.23, 13:57
      Już myślałem że polecasz przeczytać "Technikę uwalniania" Hawkinsa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka