Dodaj do ulubionych

Szkody elektryków

30.06.23, 23:42
w niszczeniu dróg są przeszło 2 x większe niż benzynowców. Tak to oszacowali Anglicy - i mają rację. Tu jest o tym mowa, od ok. 1 godz. i 32 minuty. Moja uwaga - a niechby ktoś spróbował wypchnąć z dołka takie auto, to mu żyły potrzaskają.
Obserwuj wątek
    • engine8t Re: Szkody elektryków 01.07.23, 17:32
      A to niby dlaczego one tak te drogi niszcza?
      Na gasienicach jezdza czy im moze rury jakies trucizny wylatuja?
      Przydalby sie ten z niemiec fachwiec od wszytkiego - jak mu yam bylo cranmer czy cos takiego, zeby wylozyl kawe na lawe?
      • bolo2002 Re: Szkody elektryków 11.07.23, 10:06
        To proste-kompakty waża ca 1200 kg a zasrane elektryki ca 2000 do nawet 2500 kg. I nacisk swoje robi. Opony zuzywaja sie 2 x szybciej a ubezpieczenie jest 3 x drozsze!
        • riki_i Re: Szkody elektryków 11.07.23, 19:35
          Opony zużywają się błyskawicznie, zwłaszcza w samochodach z napędem na przód. Ale ubezpieczenie nie jest jakoś specjalnie wyższe. Kwoty są wysokie z racji wartości auta (trudno, żeby składka za pojazd warty 230.000 zł była 1000 zł rocznie). Poza tym w necie posiadacze elektryków są mocno zorganizowani i wymieniają się doświadczeniami , ostatnie AC/OC mam z polecenia, wyszło dużo taniej niż od dealera.
          • shellyanna Re: Szkody elektryków 11.07.23, 22:26
            Potwierdzam kwestie ubezpieczenia - porównywalne z autami w podobnej cenie / klasie.

W kwestii opon - wkurza mnie wystająca felga. Przyzwyczajona jestem do dość swobodnego podejścia do jazdy po krawężnikach itp.. a tu musiałam się przestawić i zacząć się pilnować.
            • taniarada Re: Szkody elektryków 12.07.23, 07:00
              Felgi łatwo zarysować lub uszkodzić zwłaszcza alu .W kwestii ubezpieczenia nie ma problemy znaleźć dobre AC/OC .I nie chodzi tu by było tanie .Ja mam wysokie auto i nie ma problemu dla krawężników .A i tak zarysowałem .
              • shellyanna Re: Szkody elektryków 12.07.23, 08:35
                Chodzi o to, ze felga praktycznie wystaje za rant opony.
                • taniarada Re: Szkody elektryków 12.07.23, 14:14
                  Jakaś menda Ci może dowód rejestracyjny zabrać .
    • bolo2002 Re: Szkody elektryków 02.07.23, 09:40
      Jest jeszcze gorzej- o czym Ci, co mają elektryczne bielmo na oczach- taktycznie milczą. Ekologia elktryka polega też na tym, że zatruwa srodowisko bardziej niz spalinówka. Otóż opony elktryków niszczą sie ca 2 x szybciej niz klasycznego spalinowca/ ciężar!/ i rozrzucaja po drogach starta gume a klocki hamulcowe starczaja tez na połowe czasu do wymiany i tez emituja zanieczyszczenia wieksze i to znacznie.Kiedys kupiłem nówke diesla i opony ? Bridgestone-wtedy japońskie-wymieniłem po ... 95 tys km. W elktrykach po 40 tys trzeba wymieniać. I takich kwiatków jest znacznie wiecej. Wiec -Ci, którzy zachwalaja elektryki-to albo chorzy na umyśle albo zakłamani hipokryci. A ja decyzje podjałem i niebawem kupuję kolejnego dobrego, nowoczesnego i ekonomicznego diesla/ średnie spalanie to 3,8 l/.
      • waga173 Re: Szkody elektryków 02.07.23, 19:01
        A to nie jest tak ze elektryk nie hamuje klockami tylko silnikiem?
      • riki_i Re: Szkody elektryków 03.07.23, 20:42
        bolo2002 napisał:

> opony elktryków niszczą sie ca 2 x szybciej niz klasycznego
        > spalinowca/ ciężar!/ i rozrzucaja po drogach starta gume /.../ W elktrykach po 40 tys trzeba wymieniać.

< a klocki hamulcowe st
        > arczaja tez na połowe czasu do wymiany i tez emituja zanieczyszczenia wieksze i
        > to znacznie.

Z oponami to prawda, ale z klockami nie. Elektryk ma rekuperację i sam hamuje, wielu kierowców prawie nie używa hamulca.

• shellyanna Re: Szkody elektryków 02.07.23, 10:41
      Zabawne - moj elektryk jest o 67 kg lżejszy od mojego nieelektryka 😁
      • nousecomplaining Re: Szkody elektryków 02.07.23, 11:04
        > moj elektryk jest o 67 kg lżejszy od mojego nieelektryka
        A oba auta są tej samej wielkości?
        • shellyanna Re: Szkody elektryków 02.07.23, 11:11
          Na szerokość - różnica 1,5 cm
          Na długość 35 cm
          Na wysokość 10 cm
          Myśle, ze to akurat te 67 kg

💁‍♀️
          • nousecomplaining Re: Szkody elektryków 02.07.23, 11:23
            No ale który jest ten większy?
          • bigimax4 Re: Szkody elektryków 02.07.23, 11:57
            35 cm roznicy w dugosci , znaczy prawie takie same
            Baby maja jeden wielki burdel we lbie
            • shellyanna Re: Szkody elektryków 02.07.23, 12:22
              35 cm i dodatkowe 67 kg. Byłby krótszy, ważyłby tyle co elektryk
              • bigimax4 Re: Szkody elektryków 02.07.23, 12:57
                Przestan bredzic od rzeczy i napisz co porownujesz

W rzeczywistym swiecie licz byglada to nastepujaco

Bmw x3m40i 1985 kg
                Nizsze modele 100 kg lzejsze
                Bmw ix3 m sport 2255 kg

Blisko 400kg roznicy...
                • shellyanna Re: Szkody elektryków 02.07.23, 13:21
                  Odnoszę się do absurdalnego założenia, ze elektryki waza więcej niż inne auta. Może waza więcej niż małe modele, ale na pewno nie są cięższe niż większość suvow czy limuzyn.
                  • bigimax4 Re: Szkody elektryków 02.07.23, 13:52
                    Do niczego sie nie odnosisz tylko pierdolisz od rzeczy
                    Taki sam samochod w wersji elektryczniej jest CIEZSZY od wersji spalinowej
                    • shellyanna Re: Szkody elektryków 02.07.23, 14:09
                      Odnoszę się. 💁‍♀️
                    • taniarada Re: Szkody elektryków 02.07.23, 19:07
                      Do swojej też tak mówisz ?????
                • qqbek Re: Szkody elektryków 12.07.23, 13:07
                  Mini Hatch - do 1295 kg.
                  Mini Electric - 1365 kg.
                  70 kg różnicy.

Z drugiej strony meksykański Fiat 500e był ponad 200kg cięższy od Fiata 500 z tej samej fabryki (a zasięg miał mniejszy niż Mini E)... inna sprawa, że z 64:36 (samochód ciężki na ryj) zrobili w 500e 55:45... czyli może i ogólnie sporo cięższy, ale też i dużo lepiej się prowadzący.
            • taniarada Re: Szkody elektryków 02.07.23, 19:14
              bigimax4 napisał:

> 35 cm roznicy w dugosci , znaczy prawie takie same
              > Baby maja jeden wielki burdel we lbie
              Czyli sam walisz gruchę bo ci baba do niczego nie jest potrzebna ..Nawet przy dobrej gimnastyce możesz sam sobie obciągnąć .Jeśli masz co .Skad taka agresja u ciebie .Wytłumacz nie bij .Niby na necie pisze że są ciężkie od spalinowych ,ale nie do końca .
              • bigimax4 Re: Szkody elektryków 02.07.23, 19:47
                Zalecialo mi tu simpem , bialym rycerzykiem czyli ostatnia osoba z ktora moglbym podyskutowac o swiniach
    • bigimax4 Re: Szkody elektryków 02.07.23, 12:05
      Najpierw ograniczenia spalinowcow , ograniczenia wjazdu , zakazy sprzedazy , zeby dobic te ktore jezdza pchaja teraz to jebane e10 z etanolem , elektryki to gowno ale sa pchane na chwile , zeby ludzie porzucili spalinowce , a w miedzyczasie sie saczy ze niszcza drogi ,za chwile bedzie problem z bateriami , narracja sie zmieni ,ze elektryki to zlo i posiadanie prywatnego samochodu sie rozmyje we mgle i to jest cel
    • taniarada Re: Szkody elektryków 02.07.23, 19:25
      Anglicy są niezdrowo stuknięci ,elektryki niszczą , a tiry spalinowe nie .Niemcy prawie wszystko na lawetach kolejowych .Elektryki jeszcze do opracowania i poprawki .
      • al.1 Re: Szkody elektryków 02.07.23, 23:01
        taniarada napisał:

> Anglicy są niezdrowo stuknięci ,elektryki niszczą , a tiry spalinowe nie .Niem
        > cy prawie wszystko na lawetach kolejowych .Elektryki jeszcze do opracowania i p
        > oprawki .

Latem szczególnie, gdy temperatury sięgają prawie takich jak w piekarniku, asfalty miękną, a że elektryki są cięższe, powodują głębsze wgniecenia. Tiry też niszczą, ale chyba ich jeszcze nie elelektryfikują.
        • waga173 Re: Szkody elektryków 02.07.23, 23:15
          Spalinowymi tirami sa przewozone akumulatory do elektrykow.

Tiry zapłakane deszczem wożą akumulatory od siebie do siebie po miekkim, goracym asfalcie jak po czarnym, gwiaździstym niebie.

• engine8t Re: Szkody elektryków 03.07.23, 04:13
            Ty to potrafisz nawet najprostrza sprawe skomplikowac.

No i malo tego, Tesla nie ma warsztaatow stacjonarncych wiec jak nawali albo potrzebuje seriwsu to Tesle na lawetach woza - i to zamiennink w jedna strone a ten drugi w druga. - to dopiero musi byc ciezkie.
            Ale to bedzi heca jak sie przeciewnicy EV za to wezma i zaczna rozliczac ze wszytkich negatywnych i ubocznych rzeczy.
            Moze sie okazac ze ta cala zabawa wEV jest podobna to tej z lat okolo wojennych kiedy to GM i Firestone wymontowali tory tramwajowe aby ulepszyc transport i zastapili je autobusami na paliwo ciekle
            A teraz jak ci co to zrobili juz poumierali to znow te line tramwajowe buduja.
            A tych co to zrobili to rozliczaja tak jak to Stalina rozliczono po smierci
            en.wikipedia.org/wiki/General_Motors_streetcar_conspiracy
            • waga173 Re: Szkody elektryków 03.07.23, 06:14
              Pierwsza konspiracja oponowa miala miejsce w czasie drugiej wojny kiedy Studebaker i Chevrolet wojskowe ciezarowki mialy po dziesiec kol plus dwa zapasowe. A Dodge tylko cztery i jedno zapasowe.
    • qqbek Re: Szkody elektryków 03.07.23, 23:30
      A co tam w chemtrailsach oszołomie?
      • waga173 Re: Szkody elektryków 04.07.23, 00:40
        On ma slaby piekarnik skoro tylko grzeje do takich temperatur ze asfalt robi sie miekki.
        Ale on ma mocny "piekarnik" we lbie. Z nudow i bezsennosci otworzylem ten jego link. Dotarlem (fragmentami) tylko gdzies do polowy, ale nie dlatego ze mnie uspil tylko dlatego ze sie balem ze teraz to w ogole nie zasne. Notowalem co ciekawsze perelki, ale poprzestane na tej: "Wypowiedz premiera Jamajki wiele wam powie".
        Al1, nikt nie ma takiej fajki jak Ty. Ajajaj, nikt nie ma takiej fajki, przywiozlem ja z podrozy do Jamajki. Pisz czesciej!
        • al.1 Re: Szkody elektryków 05.07.23, 23:24
          waga173 napisał:

> On ma slaby piekarnik skoro tylko grzeje do takich temperatur ze asfalt robi si
          > e miekki.
          > Ale on ma mocny "piekarnik" we lbie. Z nudow i bezsennosci otworzylem ten jego
          > link. Dotarlem (fragmentami) tylko gdzies do polowy, ale nie dlatego ze mnie us
          > pil tylko dlatego ze sie balem ze teraz to w ogole nie zasne. Notowalem co ciek
          > awsze perelki, ale poprzestane na tej: "Wypowiedz premiera Jamajki wiele wam po
          > wie".
          > Al1, nikt nie ma takiej fajki jak Ty. Ajajaj, nikt nie ma takiej fajki, przywio
          > zlem ja z podrozy do Jamajki.

Piszesz to pod wpływem? Czy taki jest Twój poziom?

> Pisz czesciej!

OK. Tu masz kolejną ciekawostkę o elektrykach podaną przez - uwaga - Daily Mail, od ok. 23. minuty.

• waga173 Re: Szkody elektryków 06.07.23, 00:19
            al.1 napisał:

> Piszesz to pod wpływem? Czy taki jest Twój poziom?

Pisalem pod wplywem. Twojej glupoty.
            A wiesz ze okrety na morzu tez zostawiaja chemtrails w wodzie? Raz poszedlem na rufe i ze zdziwieniem zauwazylem ze za okretem az po horyzont ciagnie sie bialy slad na wodzie. A jaki z tego wniosek?
            Ze Ziemia NIE JEST PLASKA bo istnieje horyzont.
            • al.1 Re: Szkody elektryków 06.07.23, 21:12
              waga173 napisał:

> al.1 napisał:
              >
              > > Piszesz to pod wpływem? Czy taki jest Twój poziom?
              >
              > Pisalem pod wplywem. Twojej glupoty.

Dupa w kwiatach.

> A wiesz ze okrety na morzu tez zostawiaja chemtrails w wodzie?

Wiem, zobacz to.

> Raz poszedlem na rufe i ze zdziwieniem zauwazylem ze za okretem az po horyzont ciagnie sie
              > bialy slad na wodzie. A jaki z tego wniosek?
              > Ze Ziemia NIE JEST PLASKA bo istnieje horyzont.

Hmmmmm... Dokonałeś wielkiego odkrycia...

--
              Dla fejsbuczących

• bigimax4 Re: Szkody elektryków 04.07.23, 08:05
        Jako zadziabana owca to ty jestes oszolomem i to z ciebie mozna sie smiac a nie z chemitrials
        • qqbek Re: Szkody elektryków 04.07.23, 08:46
          O! Onucew, inżynier-specjalista od filetowania dorsza, który dziecko pedofilskiej sekcie na wychowanie oddał się odezwał i coś o zaczadzeniu umysłu pierniczy!
          Pocieszne.
          • waga173 Re: Szkody elektryków 04.07.23, 09:19
            Onucew mysli ze chemtrails sa biale bo ONI nas truja plesnia i kefirem.
            • qqbek Re: Szkody elektryków 04.07.23, 10:26
              waga173 napisał:

> Onucew mysli ze chemtrails sa biale bo ONI nas truja plesnia i kefirem.

Tak w temacie wątku dietetycznego, to on chyba kefir połączył z kiszonymi ogórkami, bo ma umysłową sraczkę.
              Zresztą IMHO większość zwolenników konfy ma zlasowany kisiel zamiast mózgu.
              • bigimax4 Re: Szkody elektryków 04.07.23, 10:53
                Upasiony grubas ktory ma cos do powiedzenia w temacie zywienia
                Jestes zwyklym klaunem ktory nie potrafi czytac bo specjalnie dla polglowkow jak ty napisalem , nie razem, ale spoko chlaj piwsko rob z siebie estrogenowa babe z cyckami i wiatrm we lbie
                • qqbek Re: Szkody elektryków 04.07.23, 13:41
                  Jestem "duży", nie znaczy, że "tłusty".
                  Zresztą z kim ja gadam... z gościem, który nickiem sobie fiuta musi powiększać... LOL.
                  • bigimax4 Re: Szkody elektryków 04.07.23, 14:10
                    delusion to naturalny stan klaunow przegrywow , niech ci bedzie ze jestes "duzy" , bebzon kladziesz na kolanach czy ci troche "duzosci" jeszcze brakuje
                    • qqbek Re: Szkody elektryków 05.07.23, 23:12
                      bigimax4 napisał:

> delusion to naturalny stan klaunow przegrywow , niech ci bedzie ze jestes "duzy
                      > " , bebzon kladziesz na kolanach czy ci troche "duzosci" jeszcze brakuje

"Bebzon" klaunie co najwyżej lekko zza paska wyjdzie, a i to, jak się obeżrę.
                      Jestem "duży", ale równo się to wszystko rozkłada, bo ćwiczę.
                      Nie rozumiesz klaunie, że można mieć nadwagę, a jednocześnie być po prostu "sporym" gabarytowo i nie czuć się z tym do końca komfortowo? Toś pipa w rurkach, a nie facet.
                      • waga173 Re: Szkody elektryków 05.07.23, 23:19
                        On nie ma nadwagi bo je "polskie sashimi" w pracy. Co jakis czas ugryzie kawalek fileta:)
            • bigimax4 Re: Szkody elektryków 04.07.23, 10:44
              www.quorn.ie/products/quorn-finely-sliced-ham-style-slices
              Co to sa mykoproteiny to juz pozwole ci samemu sobie poszukac
      • al.1 Re: Szkody elektryków 05.07.23, 23:05
        qqbek napisał:

> A co tam w chemtrailsach oszołomie?

Zejdź na ziemię. Masz to tu.

• al.1 Re: Szkody elektryków 05.07.23, 23:46
          al.1 napisał:

> qqbek napisał:
          >
          > > A co tam w chemtrailsach oszołomie?
          >
          > Zejdź na ziemię. Masz to tu.

Przeoczyłem podać deser.
          • taniarada Re: Szkody elektryków 06.07.23, 06:26
            Geoinżynieria to trzeba by postudiować .Zwłaszcza geoinżynieria klimatu .
        • pies_w_studni Re: Szkody elektryków 07.07.23, 10:31
          Bełkot schizofrenika.
    • bolo2002 Re: Szkody elektryków 11.07.23, 10:03
      W takim Texasie własciciel nie mógł otworzyc swojej Tesli-bo mu w temp. 35 st C rozładowało akumulator. Ciekawe-jak mróz to akumulatory tez padaja. To w jakiej temperaturze Tesla funkcjonuje? Bezsens od poczatku do konca. Chcesz miec problemy-kup sobie elektryka za ... 300 tys zł. Gratuluję głupoty.
      • anba66 Re: Szkody elektryków 15.07.23, 11:32
        nie chcesz, nie kupuj. ja kupilem i sie ciesze, ladujac z fotowoltaliki za darmo. vw id 4-5 wystarczajaco duzy suv koszt z doplata 200 tys. hybryda to koszt 250 tys. do tego hybrydy plona 2 razy czesciej od benzyniakow a benzyniaki 20 razy czesciej od elektrykow
    • waga173 Re: Szkody elektryków 12.07.23, 09:13
      al.1 napisał:

> w niszczeniu dróg są przeszło 2 x większe niż benzynowców.

To se teraz zadaj pytanie, czy gumowy chuj w twoja wypieta dupe jest diesel cny benzynowy. W imieniu tego wontku, jakim sposobem droga ma wiedziec czy ja po niej jedzie diesel, benzynowiec czy elektryk? Czy Al jeden?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka