Dodaj do ulubionych

29 punktów karnych

06.10.23, 13:50
Dzień Dobry ;)
Mam zagwozdkę ponieważ wczoraj dostałem mandat 20 pkt karnych a miałem już 9 na koncie.
Policjant okazał się być człowiekiem i dał mi radę by nie opłacać teraz tego mandatu dzięki temu punkty nie wskoczą. Nie zatrzymał mi prawa jazdy a w cepiku widnieją tylko te 9 punktów.
Moje pytanie brzmi czy rzeczywiście tak to działa ? Jeśli nie opłaci się mandatu to punkty nie wskakują na konto? Myślę że to dość dziwna sprawa
Obserwuj wątek
    • only_the_godfather Re: 29 punktów karnych 06.10.23, 17:06
      Nie opłacać czy nie przyjmować bo to różnica. Nie opłacenie ale przyjęcie powoduje, że punkty przypisane sa obrazu.
      • delpixx Re: 29 punktów karnych 06.10.23, 22:26
        Mandat przyjąłem ale powiedział żebym nie opłacał odrazu tylko po redukcji punktów.
        W MObywatel oraz na komendzie sprawdzałem punkty i nie mam ich nigdzie. Mam tylko 9 pkt z poprzedniego mandatu. Od wystawienia tego mandatu na 20pkt minęło 24h
        • galtomone Re: 29 punktów karnych 08.10.23, 07:21
          Minie kilka dni nim dokumenty zostaną przeprocesowane a punkty trafia na konto. Ale już je masz, nie znikną.

Ale to chyba dobrze, że trochę sobie od jeżdżenia odpoczniesz. 29 punktów to nie brzmi jak odpowiedzialny i bezpieczny kierowca.
          • delpixx Re: 29 punktów karnych 08.10.23, 08:24
            Tylko dlaczego policjant wystawiając mi mandat na 20pkt i wiedząc że mam 9 nie zatrzymał mi prawa jazdy podczas zatrzymania?
            • tbernard Re: 29 punktów karnych 08.10.23, 10:59
              delpixx napisał:

> Tylko dlaczego policjant wystawiając mi mandat na 20pkt i wiedząc że mam 9 nie
              > zatrzymał mi prawa jazdy podczas zatrzymania?

Czy czasem to nie jest jego obowiązkiem aby uniemożliwić dalszą jazdę? Jeśli tak to po co miałby ryzykować?
              • delpixx Re: 29 punktów karnych 08.10.23, 11:58
                Również tak uważam że powinien zabrać odrazu.
                • tbernard Re: 29 punktów karnych 08.10.23, 12:20
                  Być może nie miał pewności z kim ma do czynienia i obawiał się równiejszego.
            • marekggg Re: 29 punktów karnych 08.10.23, 16:23
              papierologia...
              • delpixx Re: 29 punktów karnych 08.10.23, 17:40
                Rozumiem. Tylko dlaczego policjant wiedząc że mam już 9 pkt nie zatrzymał prawa jazdy od razu.
                Wiem. Powinien się cieszyć ale mimo to jest dla mnie dziwne.
              • tbernard Re: 29 punktów karnych 08.10.23, 20:02
                marekggg napisał:

> papierologia...

Ale jaka papierologia, skoro policjant dokładnie wie jaki jest stan i jaki będzie po uaktualnieniu w systemie i w zasadzie ta wiedza sprawia, że nie powinien pozwolić dalej jechać. Być może zadziałał w sposób który jest korzystniejszy dla budżetu, bo jak by zabrał prawko to już wykupienie redukcji punktów nie miałoby sensu.
      • golfer2004 Re: 29 punktów karnych 19.03.25, 21:17
        pie##lisz
    • engine8t Re: 29 punktów karnych 06.10.23, 17:28
      Czesc Bolek :)
    • qqbek Re: 29 punktów karnych 06.10.23, 21:04
      Chuju złoty!

Jak przyjąłeś to po sprawie.

Przydałby się Szwepsio tutaj, bo on to wielokrotnie przerabiał - z tego co pamiętam, to po przekroczeniu punktów kierują ciebie na egzamin sprawdzający, jak do niego nie podejdziesz, albo zawalisz, to tracisz prawo jazdy, jak go zdasz to jeździsz dalej.
      Wraz z "zaproszeniem" na egzamin dostaniesz wezwanie do złożenia kwitów w urzędzie, ale szwepsio to jakoś omijał (zdawał ten egzamin wielokrotnie, bo jest porąbanym socjopatą i jeździ jak wariat).
      • delpixx Re: 29 punktów karnych 06.10.23, 22:13
        Przyjąłem ale ani mi fizycznie ani elektronicznie prawka nie zabrali. Policjant oddał dokumenty i życzył spokojnej drogi. Dał mi bloczek do zapłaty i powiedział że najpierw mam pójść na redukcję punktów a potem dopiero opłacić mandaty
        • qqbek Re: 29 punktów karnych 06.10.23, 22:15
          Jak się wyrobisz przed zapłatą... ale to nadal będą 23 punkty na koncie... nieprawidłowe parkowanie i masz 24.
          • delpixx Re: 29 punktów karnych 06.10.23, 22:28
            No 30 października mam redukcję. A opłacę jakoś pod koniec roku. Wiadomo będą odsetki ale mimo to lepiej dać odsetki niż tracić prawko.
            Dziwne jest to że te punkty nigdzie nie są zapisane nie ma ich w MObywatel
            • duze_a_male_d_duze_m Re: 29 punktów karnych 07.10.23, 05:59
              Pytanie kto fizycznie robi zapis w systemie, na pewno nie milicjant w radiowozie. Zapewne poprzedza to kupa papierologii i cztery szczeble zarządzania.
              • tbernard Re: 29 punktów karnych 08.10.23, 11:03
                Policjant w terenie nie wie czy ma doczynienia z równiejszym więc to oczywiste.
                • duze_a_male_d_duze_m Re: 29 punktów karnych 08.10.23, 13:05
                  Kiedyś tak było, teraz odkręcić tematy jest praktycznie nierealne.
                  • delpixx Re: 29 punktów karnych 08.10.23, 14:49
                    Przy zatrzymaniu okazałem skruchę, wiedziałem że zrobiłem źle, miałem 84/50 oraz czerwone światło tylko dziwi mnie fakt że policjant wystawił dwa mandaty, jeden na 15 drugi na 5 pkt.
                    Wiedział że mam punkty na koncie a mimo to nie zatrzymał PJ tylko powiedział żebym nie płacił na tą chwilę tylko zapisał się na redukcję punktów.
                    Po czym oddał mi PJ i życzył spokojnej drogi.
                    • duze_a_male_d_duze_m Re: 29 punktów karnych 08.10.23, 22:27
                      Za punkty policja nie ma prawa zatrzymać prawa jazdy. Robi to Starosta.
                  • delpixx Re: 29 punktów karnych 09.10.23, 15:51
                    Teraz po wejściu na mObywatel mam 0pkt.
                    A gdy zaktualizuję to nie wyskakuje nic że dokument zatrzymany czy coś.
                    Już całkowicie zgłupiałem
                    • masonki Re: 29 punktów karnych 19.03.25, 07:28
                      I jak się sprawa rozwiązała?
                      • dodekanezowiec Re: 29 punktów karnych 19.03.25, 13:21
                        masonki napisał(a):

> I jak się sprawa rozwiązała?

Info od "masonki-22wiek" przysłane do mnie telepatycznie z datą 19.03.2125:
                        "Gratuluję 100-lecia wpisu".
                        • masonki Re: 29 punktów karnych 19.03.25, 19:33
                          Gratuluję telepatii :) Wiem że stary post, byłem ciekaw, mam podobna sytuację ale niestety muszę egzamin robić ponownie po przekroczeniu punktow, kurs zbijający punkty nic nie da już.
                          • dodekanezowiec Re: 29 punktów karnych 19.03.25, 21:19
                            masonki napisał(a):

> Gratuluję telepatii :) Wiem że stary post, byłem ciekaw, mam podobna sytuację a
                            > le niestety muszę egzamin robić ponownie po przekroczeniu punktow, kurs zbijają
                            > cy punkty nic nie da już.

A to zwracam honor.
                            My tu w 99% przypadków jesteśmy wyczuleni że jak ktoś stary post odświeża to zaraz szykuje grunt pod jakis spam.
                            A już głupek jakis wynalazł post o Tinie Turner jak jeszcze żyła "że się sypie" to reklamę Autoszrot dal :)
                            No w punkt na temat.
                            • masonki Re: 29 punktów karnych 19.03.25, 21:44
                              Nie ma sprawy, sam jestem na to wyczulony.. Takie starsze wątki się przydają, człowiek się dowie,,od kuchni" jak takie sprawy wyglądają, dla mnie to nowość, nowa fura z dużą mocą i głupota wzięła górę.. Trzeba odpowiedzialność w swoje ręce i zaliczyć to. Trzymajcie kciuki!
    • duze_a_male_d_duze_m Re: 29 punktów karnych 07.10.23, 06:04
      Kiedyś punkty obowiązywały rok od wykroczenia. Teraz obowiązują rok od opłacenia mandatu. Jest pole do nadużyć
      • qqbek Re: 29 punktów karnych 07.10.23, 14:42
        duze_a_male_d_duze_m napisał:

> Kiedyś punkty obowiązywały rok od wykroczenia. Teraz obowiązują rok od opłaceni
        > a mandatu. Jest pole do nadużyć
        >

A tego nie wiedziałem, choć miałem przez ostatnie 3 lata dwa razy punkty na koncie.
        Raz grzywnę zapłaciłem chyba na 7 tygodni przed skasowaniem się punktów (za Golfa i to niefortunne wyprzedzanie zakończone na filarze) - chyba wg. starych norm.
        Drugi raz (za tą kontrolę zza płotu na dwupasmówce) zapłaciłem mandat na miejscu, kartą.
        • vogon.jeltz Re: 29 punktów karnych 19.03.25, 10:23
          Nie jest tak fajnie, niestety. To działa inaczej. Punkty karne KASUJĄ SIĘ rok od opłacenia mandatu, ale obowiązują od momentu ich przyznania czyli popełnienia wykroczenia.
          • qqbek Re: 29 punktów karnych 19.03.25, 13:12
            vogon.jeltz napisał:

> Nie jest tak fajnie, niestety. To działa inaczej. Punkty karne KASUJĄ SIĘ rok o
            > d opłacenia mandatu, ale obowiązują od momentu ich przyznania czyli popełnienia
            > wykroczenia.

A co ciebie napadło Vogonie, żeby mi po 1,5 roku odpisać?

Za Sportsvana i filar dostałem 10, ale że się sprawa musiała w sądzie skończyć (zanim zrobili papierologię to grubo ponad pół roku minęło - lol), to grzywnę dostałem w czerwcu albo lipcu 2022 (wypadek miałem w sierpniu 2021). Kilka dni po wypadku "wskoczyło mi" na konto w mObatelu "10 punktów tymczasowych". Dopiero jak dostałem nakazówkę z sądu (lipiec 2022) wiedziałem ile i komu mam zapłacić, co też natychmiast uczyniłem. Wtedy też te punkty z "tymczasowych" stały się "normalnymi". Ale na rocznicę zdarzenia zniknęły z konta.
            Potem za bardzo spieszyłem się wracając z Wielkanocnego śniadania (2023) i wyłapałem 4 punkty za +21 jeszcze - jak pisałem powyżej, grzywnę zapłaciłem od razu, kartą (policjanci schowani za płotem mieli w radiowozie terminal - nawet nie musiałem z samochodu wysiadać - przez okno mi policjant podał). Na Wielkanoc w ubiegłym roku punktów już nie było.
            • vogon.jeltz Re: 29 punktów karnych 19.03.25, 13:18
              Nic mnie nie napadło, nie zwróciłem uwagi na datę i na to, że ktoś stary wątek wyciagnał.
              • qqbek Re: 29 punktów karnych 19.03.25, 13:40
                vogon.jeltz napisał:

> Nic mnie nie napadło, nie zwróciłem uwagi na datę i na to, że ktoś stary wątek
                > wyciagnał.

A ja szczerze mówiąc to już nie wiem, która to Wielkanoc - może i 2022, a nie 2023, historii punktów w mObatelu nie ma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka