Dodaj do ulubionych

95pb czy 98pb?

IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 03.05.02, 07:04
Posiadam punto 1,1 i cierpie na niedostatek mocy zwlaszcza jak jestem obciazony.
W zwiazku ze zblizajacymi sie wakacjami czeka mnie pare kursow na dzialke
obciazony na maxa.Mam pytanie czy moge wlac 98pb.W instrukcji obsluki jest
tylko wzmianka ze nalezy uzywac paliwa o liczbie oktanowej nie mniejszej niz 95.
Nie chce kupowac v-power.
Obserwuj wątek
    • Gość: Viper Re: 95pb czy 98pb? IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 03.05.02, 07:09
      Gość portalu: Robson napisał(a):

> Posiadam punto 1,1 i cierpie na niedostatek mocy zwlaszcza jak jestem obciazony
      > .
      > W zwiazku ze zblizajacymi sie wakacjami czeka mnie pare kursow na dzialke
      > obciazony na maxa.Mam pytanie czy moge wlac 98pb.W instrukcji obsluki jest
      > tylko wzmianka ze nalezy uzywac paliwa o liczbie oktanowej nie mniejszej niz 95
      > .
      > Nie chce kupowac v-power.

W przypadku tego samochodu -NIE MA PROBLEMU z okt95-98!
      Powinno to nawet poprawic jego prace gdyz praca z 95 oct jest graniczna...
      Pozdrawiam!
      • Gość: polokokt Re: 95pb czy 98pb? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.05.02, 12:23
        Ja rowniez popieram. Nie ma problemow z zalaniem 98. W moim samochodzie efekt
        jest taki ze samochod spala mniej paliwa niz na 95 i w efekcie finansowo
        wychodzi dokladnie to samo. A i wydaje mi sie (ale to moze byc autosugestia)
        ze samochod jest bardziej elestyczny. Zreszta kiedys gdzies czytalem ze na
        wielu stacjach w Polsce benzyna nie trzyma norm i czesto jej troche brakuje do
        tych 95 oktanow. Ale czy to prawda to nie wiem.
        • Gość: Jussi Re: 95pb czy 98pb? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 03.05.02, 22:58
          Gość portalu: polokokt napisał(a):

> Ja rowniez popieram. Nie ma problemow z zalaniem 98. W moim samochodzie efekt
          > jest taki ze samochod spala mniej paliwa niz na 95 i w efekcie finansowo
          > wychodzi dokladnie to samo. A i wydaje mi sie (ale to moze byc autosugestia)
          > ze samochod jest bardziej elestyczny. Zreszta kiedys gdzies czytalem ze na
          > wielu stacjach w Polsce benzyna nie trzyma norm i czesto jej troche brakuje do
          > tych 95 oktanow. Ale czy to prawda to nie wiem.

Na ogol w nowych samochodach paliwo o wyzszej liczbie oktanowej nic nie daje do
          mocy, bo komputer sterujacy wtrysk itp. i tak niweluje roznicy, przy zdawkowaniu
          paliwa, ale z kolei to moze wlasnie powodowac nizsze zuzycie paliwa. Ale to tez
          troche bez sensu skoro wiecej kosztuje takie paliwo. Nie wiem jak to sie ma do V-
          power 99+, to juz chyba inna kwestia...:)
          • Gość: is300 Re: 95pb czy 98pb? IP: *.dyn.optonline.net 04.05.02, 00:17
            Gość portalu: Jussi napisał(a):

> Gość portalu: polokokt napisał(a):
            >
            > > Ja rowniez popieram. Nie ma problemow z zalaniem 98. W moim samochodzie ef
            > ekt
            > > jest taki ze samochod spala mniej paliwa niz na 95 i w efekcie finansowo
            > > wychodzi dokladnie to samo. A i wydaje mi sie (ale to moze byc autosugest
            > ia)
            > > ze samochod jest bardziej elestyczny. Zreszta kiedys gdzies czytalem ze na
            >
            > > wielu stacjach w Polsce benzyna nie trzyma norm i czesto jej troche brakuj
            > e do
            > > tych 95 oktanow. Ale czy to prawda to nie wiem.
            >
            > Na ogol w nowych samochodach paliwo o wyzszej liczbie oktanowej nic nie daje do
            >
            > mocy, bo komputer sterujacy wtrysk itp. i tak niweluje roznicy, przy zdawkowani
            > u
            > paliwa, ale z kolei to moze wlasnie powodowac nizsze zuzycie paliwa. Ale to tez
            >
            > troche bez sensu skoro wiecej kosztuje takie paliwo. Nie wiem jak to sie ma do
            > V-
            > power 99+, to juz chyba inna kwestia...:)

Zgadzam sie z toba;
            Sprawdz sobie w ksiazce do samochodu, jaki maz minimum.
            Ja uzywam 93 (Stany), znam nie ktorych co uzywaja 89 w swojch starszych autach
            ze wzgledu na cene i tez nic nie narzekaja. Ale to przeciez nie ma co
            poruwnywac, ze wzgledu na pojemnosc silnika tu albo w Europie. W stanach
            zachodnich zauwazylem ze kilka stacji mialo tez paliwo 100oct, bylem bardzo
            zaskoczony bo tego nigdy nie widzalem, jedno co slyczalem ze by mi nic nie dalo
            gdymym go zatankowal, a i moze moglo by mi namieszac w silniku. Drogie tez jak
            h** $4.99 za galon.
    • Gość: Niknejm Re: 95pb czy 98pb? IP: 5.1R2D* / *.pg.com 06.05.02, 11:59
      Wbrew pozorom wyższy oktan to nie znaczy większa moc/moment obrotowy. W
      większości przypadków bywa nawet na odwrót.
      Wybacz, że nie rozwinę tematu, ale był co najmniej 3 razy wałkowany bardzo
      dokładnie.
      Poszukaj w starszych wątkach.

Pozdrawiam,
      Niknejm
      • letalin Re: 95pb czy 98pb? 06.05.02, 19:21
        Gość portalu: Niknejm napisał(a):

> Wbrew pozorom wyższy oktan to nie znaczy większa moc/moment obrotowy. W
        > większości przypadków bywa nawet na odwrót.
        > Wybacz, że nie rozwinę tematu, ale był co najmniej 3 razy wałkowany bardzo
        > dokładnie.
        > Poszukaj w starszych wątkach.
        >
        I to jest fakt niezbity w E98 jest mniej benzyny w benzynie niż w E95.
    • Gość: robert Magnetyzer wiecznie żywy - obciachowcy! IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 06.05.02, 12:23
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka