Dodaj do ulubionych

Namieli sie EV?

11.01.24, 21:39
Hertz po ok 2 latach uzytkowania i pomimo ze planowaal do 2024 wymienic 25% floty na EV wyzbywa sie elektrykow - a ma ich 20 tys. No bo sie okazuje ze one wcale nie sa takie tanie.
www.yahoo.com/finance/news/hertz-sell-20-000-evs-123933213.html
Obserwuj wątek
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Namieli sie EV? 12.01.24, 07:55
      Okres karencji dopłat się pewnie skończył, swoje zarobili, nie bój.
      • bigimax4444 Re: Namieli sie EV? 09.04.25, 10:22
        Hertz ledwo sie trzyma ,

Hertz’s ebitda loss for the first half of 2024 was more than $1bn. It carrie

Miedzy innymi przez elektryki
    • bolo2002 Re: Namieli sie EV? 12.01.24, 08:42
      I na dodatek-to jednorazówki a po 3-5 latach ich wartość jest tragicznie niska. Nikt nie chce tego kupować i cmentarzy elektryków przybywa .A koszty eksploatacji tego badziewia są -przy dzisiejszych cenach prundu -wyższe niż spalinowego.
      • qqbek Re: Namieli sie EV? 12.01.24, 10:57
        bolo2002 napisał:

> I na dodatek-to jednorazówki a po 3-5 latach ich wartość jest tragicznie niska.
        > Nikt nie chce tego kupować i cmentarzy elektryków przybywa .A koszty eksploat
        > acji tego badziewia są -przy dzisiejszych cenach prundu -wyższe niż spalinowego
        > .

Jakieś konkrety?
        Z chęcią "przytulę" 4-letniego VW ID3 za "tragicznie niską wartość".
        Sprzedasz mi?

Cena nówki to 190 tysięcy, jak ma być "za bezcen", żeby tylko nie gnił nigdzie na placu, to daję od ręki 1/3 tego - 63 tysiące.

Obłowisz się jak dziki na tej transakcji!
        • only_the_godfather Re: Namieli sie EV? 09.04.25, 10:35
          W zeszłym roku w listopadzie oddawaliśmy do dealera Kie eniro. Nowa kosztowała katalogowo w tej wersji co ją mieliśmy 188900, ale był jakiś rabat dla flot, nie dawno te auta wypłynęły u dealera na sprzedaż, cena 95600 za auto z końcówki 2021 roku z przebiegiem ok 30 000 km (te auto głównie jeździły po mieście)
          • qqbek Re: Namieli sie EV? 09.04.25, 11:39
            No po roku czekania na ofertę od bola to już sobie kupiłem "elektryka" ;)
            Zresztą te słabsze e-Niro słyną z cienkiego zasięgu (realny niższy niż w moim e-up), a te 204KM trzymają cenę.
        • loyezoo Re: Namieli sie EV? 10.04.25, 18:06
          Pierwszy raz w życiu, zgodzę się z Bolem. Łap, wczytaj się. Kupisz zdecydowanie poniżej tej kwoty i to nowszego .www.openlane.eu/pl/findcar?makesModels=Volkswagen%2CID.3
          • vogon.jeltz Re: Namieli sie EV? 10.04.25, 19:49
            Ze Smarkami jest tak samo. Nowy ForTwo EQ kosztował prawie 30k €, czteroletniego z niedużym przebiegiem (bo ileż może przejechać autko o zasięgu 100 km) można kupić poniżej dychy - i to nie z aukcji, tylko normalnie z ogłoszenia na Autscoucie.
      • duze_a_male_d_duze_m Re: Namieli sie EV? 12.01.24, 11:09
        Koszt akurat jest mały, jest zima, przepaliłem 303 kWh na 1635km. Innych kosztów eksploatacji brak.
        • hell-raiser1 Re: Namieli sie EV? 12.01.24, 11:27
          To nie jest wózek dla facetów z auto moto. Produkowane w w dawnym DDR. Jak ktoś jest niski to przy wysiadaniu i wchodzeniu ubrudzi sobie galoty.
          • duze_a_male_d_duze_m Re: Namieli sie EV? 12.01.24, 11:37
            Ja mam wersję od chińczyków!
    • bywalec.hoteli Re: Namieli sie EV? 09.04.25, 10:10
      i co kupiłeś?
      • vogon.jeltz Re: Namieli sie EV? 09.04.25, 10:17
        Ja bym se chętnie kupił Smarta elektrycznego. Wiem, że qqbkowy Up praktyczniejszy, ale Smart bardziej mi sie podoba i można go naładować w pół godziny z ładowarki 22 kW albo w 3h z wallboxa, a zasięg 100 km w zupełności mi (a właściwie to Zofii) wystarczy.
        • qqbek Re: Namieli sie EV? 09.04.25, 10:24
          Ja się zastanawiam, jak córkę do AM przekonać, żeby Topolino albo Ami jej kupić (doszedłem do wniosku, że przecież w DR będzie, że to samochód kategorii AM, to nie będę się przejmować przestarzałą ustawą o kierujących, a pewnie i sam czasem pojeżdżę - na zakupy, czy do urzędu wystarczy, a jeszcze mniejszy od up-a).
          Smark z "dorosłym" silnikiem (a nie 8KM jak w Topolino) do miasta, zwłaszcza we Włoszech, to chyba jeden z najrozsądniejszych wyborów - zresztą u was tego pewnie zatrzęsienie, a w Lublinie chyba dwa dwuosobowe elektryki do tej pory widziałem.
          • vogon.jeltz Re: Namieli sie EV? 09.04.25, 11:21
            > Ja się zastanawiam, jak córkę do AM przekonać, żeby Topolino albo Ami jej kupić

Młodzież dzisiaj jakoś kompletnie się nie garnie, żeby mieć prawko i własny środek transportu. Mają wyjebane. Dziwne...

> to nie będę się przejmować przestarzałą ustawą o kierujących

Ustawa o kierujących pojazdami jest w porządku, to PORD jest zjebane.

> na zakupy, czy do urzędu wystarczy,

Na zakupy większe niż jedna torba Ami może nie wystarczyć. Toż to w ogóle nie ma bagażnika. Nie że ma mikroskopijny - nie ma wcale.

> Smark z "dorosłym" silnikiem (a nie 8KM jak w Topolino) do miasta, zwłaszcza we Włoszech,
            > to chyba jeden z najrozsądniejszych wyborów - zresztą u was tego pewnie zatrzęsienie,
            > a w Lublinie chyba dwa dwuosobowe elektryki do tej pory widziałem.

Smarków jako takich jest od chuja, ale elektryczne spotyka się baaardzo rzadko.
            • qqbek Re: Namieli sie EV? 09.04.25, 11:35
              vogon.jeltz napisał:

> Młodzież dzisiaj jakoś kompletnie się nie garnie, żeby mieć prawko i własny śro
              > dek transportu. Mają wyjebane. Dziwne...

Jeszcze na kartę rowerową dała się namówić (i jeździ w ruchu drogowym samodzielnie), więc może jakoś da się ją zachęcić.

> Na zakupy większe niż jedna torba Ami może nie wystarczyć. Toż to w ogóle nie m
              > a bagażnika. Nie że ma mikroskopijny - nie ma wcale.

Ale na zakupy jeżdżę najczęściej sam, a za fotelami w Ami jest miejsce na dwie niewielkie torby (trzecia, większa wejdzie "w nogi" pasażera).

> Smarków jako takich jest od chuja, ale elektryczne spotyka się baaardzo rzadko.

Aż dziwne.
              U nas też sporo tego jeździ (na przykład "w dostawie"), ale też zadziwiająco mało elektryków.
              Może zasięg odstrasza (bo u nas w zimie to z tej stówy zrobi się kilkadziesiąt)?
            • loyezoo Re: Namieli sie EV? 10.04.25, 18:09
              I dla Ciebie też coś :) www.openlane.eu/pl/findcar?makesModels=Smart&fuelTypes=Electric
              • vogon.jeltz Re: Namieli sie EV? 10.04.25, 19:51
                Eee, za tyle to - jak napisałem wyżej - moge i na Autoscout znaleźć i to w Rzymie, więc dojadę nim na kołach do domu.
      • engine8t Re: Namieli sie EV? 09.04.25, 17:58
        bywalec.hoteli napisał:

> i co kupiłeś?

No a za co i po co kupic?
        Wiesz przeciez z internetu ze amerykanie biedni a teraz 90% tego co mieli to na gieldzie stracili..

• hrasier_2 Re: Namieli sie EV? 09.04.25, 10:36
      Przeczytałem, że trzeba mieć kartę (embosowaną). By u nich wynająć samochód.
      • engine8t Re: Namieli sie EV? 09.04.25, 17:59
        hrasier_2 napisał:

> Przeczytałem, że trzeba mieć kartę (embosowaną). By u nich wynająć samochód.

Jak cos czytasz to daty sprawdzaj.
        • qqbek Re: Namieli sie EV? 09.04.25, 20:48
          engine8t napisał:

> Jak cos czytasz to daty sprawdzaj.

No ale nic się nie zmienia - u was nadal potrafią numer karty odbijać "na maszynkach" i bez wypukłej karty "ani rusz".
          Choć raz się w Hiszpanii, przed pandemią zrobiłem tak w hotelu - wyciągam "tą co zwykle", VISĘ, płaską... a pan mi łamaną angielszczyzną "no-no, no good", wyciągnąłem wypukłego Mastercarda (z tego samego banku, też debetowa, a nie kredytowa), a pan na to "si, bueno". W Polsce od dawna robią elektroniczną preautoryzację na określoną kwotę (+rezerwa na zawartość barku zazwyczaj) i ściągają należność po wymeldowaniu, część blokady zdejmując.
          • engine8t Re: Namieli sie EV? 09.04.25, 20:53
            qqbek napisał:

> engine8t napisał:
            >
            > > Jak cos czytasz to daty sprawdzaj.
            >
            > No ale nic się nie zmienia - u was nadal potrafią numer karty odbijać "na maszy
            > nkach" i bez wypukłej karty "ani rusz".

I ty to sprawdziles, widziailes i wiesz?
            Co sie z toba dzieje ostatnio?

Juz nie mnie ale Trypla sie zapytaj.
            Sam nie widzilaem wypuklej kary chyba z 10 lat a nie wiem czy w ostatnich 20 widzizlem aby ktos jak na maszynce odbijal.. Ale ja tu w koncu nie mieszkam tylko udaje.
            • qqbek Re: Namieli sie EV? 09.04.25, 20:57
              A ja właśnie sprawdziłem w portfelu - wszystkie 4 są "wypukłe", w tym dwie VISA, które długo były "płaskie".
              Cofamy się w rozwoju przez te cła ;)
              NASDAQ właśnie mocno odbił, po tym jak wasz pomarańczowy pajac ogłosił, że tak z pozostałymi krajami to żartował z tymi cłami, a tylko na Chiny zostają, więc pewnie jesteś wniebowzięty, ale to chyba chwilowe, bo na wykresie aktualnym znów w dół.
              • engine8t Re: Namieli sie EV? 09.04.25, 21:15
                qqbek napisał:

> A ja właśnie sprawdziłem w portfelu - wszystkie 4 są "wypukłe", w tym dwie VISA
                > , które długo były "płaskie".
                > Cofamy się w rozwoju przez te cła ;)
                > NASDAQ właśnie mocno odbił, po tym jak wasz pomarańczowy pajac ogłosił, że tak
                > z pozostałymi krajami to żartował z tymi cłami, a tylko na Chiny zostają, więc
                > pewnie jesteś wniebowzięty, ale to chyba chwilowe, bo na wykresie aktualnym znó
                > w w dół.
                >

Dzieki za informacje o NASDAQ bo ja nie zagladam.

“The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient.”
                Warren Buffett
          • engine8t Re: Namieli sie EV? 09.04.25, 21:07
            qqbek napisał:

W Polsce od dawna robią elektroniczną preautoryz
            > ację na określoną kwotę (+rezerwa na zawartość barku zazwyczaj) i ściągają nale
            > żność po wymeldowaniu, część blokady zdejmując.
            >

Okazal sie ze i u nas to robia tylko ze u nas ludzie maja takie limity na kartach kredytowych ze nikt sie tym nie przejmowal a wiec nawet nie wiedzial.
            Jak ja mam po $25k na karcie ( a to dlatego ze sie uparlem i wiecej nie chce) a kart kilka to co mnie tam zablokowanie na $1 czy 2k interesuje?
            • vogon.jeltz Re: Namieli sie EV? 09.04.25, 23:02
              > Okazal sie ze i u nas to robia tylko ze u nas ludzie maja takie limity na kartach kredytowych
              > ze nikt sie tym nie przejmowal a wiec nawet nie wiedzial.
              > Jak ja mam po $25k na karcie ( a to dlatego ze sie uparlem i wiecej nie chce) a kart kilka to
              > co mnie tam zablokowanie na $1 czy 2k interesuje?

Przypomniał mi się koleżka z podstawówki, który w latach 80. w najbardziej ponurych czasach Jaruzela opowiadał, jak to w Hameryce mają takie karty, które są plastikowe, ale złote albo platynowe, i mogą nimi kupić co tylko chcą i nigdy nie zabraknie im pieniędzy. Wybacz, enginku, ale twoje opowieści są mniej więcej tego samego pokroju i tak trochę średnio w nie wierzę ("tysiąc w te czy wefte na karcie, co mnie to interesuje" - yeah, right).
              • qqbek Re: Namieli sie EV? 09.04.25, 23:34
                Może on jest jeden z tych 5% Amies, co regularnie spłacają i dzięki temu nie muszą się martwić o odsetki?
                Karta kredytowa to w końcu bardzo wygodne narzędzie, tylko trzeba z niego umiejętnie korzystać, bo jak "jedziesz po limicie" to płacisz jak za zboże.
                Ja do tego głowy nie mam, bo regulaminy w polskich bankach zmieniają się jak narracja Memcena odnośnie tego, czy mówił serio, czy żartował, ale małżonka "wyciska" z nich tyle, ile wejdzie - czy chodzi o lokaty, czy o karty. Ja jestem pod tym względem "nudny" (jeden bank od kilkunastu lat, dwa rachunki główne, kilka dodatkowych, plus ten "w innym banku" od kredytu, który i tak niedługo już pewnie pożegnam)... żona miała już naście "drugich" rachunków w innych bankach w tzw. "międzyczasie", bo bawi ją "żonglowanie" pieniędzmi.
                • engine8t Re: Namieli sie EV? 10.04.25, 01:07
                  qqbek napisał:

> Może on jest jeden z tych 5% Amies, co regularnie spłacają i dzięki temu nie mu
                  > szą się martwić o odsetki?
                  > Karta kredytowa to w końcu bardzo wygodne narzędzie, tylko trzeba z niego umiej
                  > ętnie korzystać, bo jak "jedziesz po limicie" to płacisz jak za zboże.
                  > Ja do tego głowy nie mam, bo regulaminy w polskich bankach zmieniają się jak na
                  > rracja Memcena odnośnie tego, czy mówił serio, czy żartował, ale małżonka "wyci
                  > ska" z nich tyle, ile wejdzie - czy chodzi o lokaty, czy o karty. Ja jestem pod
                  > tym względem "nudny" (jeden bank od kilkunastu lat, dwa rachunki główne, kilka
                  > dodatkowych, plus ten "w innym banku" od kredytu, który i tak niedługo już pew
                  > nie pożegnam)... żona miała już naście "drugich" rachunków w innych bankach w t
                  > zw. "międzyczasie", bo bawi ją "żonglowanie" pieniędzmi.
                  >

No nie masz racji poniewaz 60% ludzi nie splaca balansu co miesiac i dzieki nim ja ma benefity. :) a wiec pod tym wzgledem jestem w 40% tych co splacaja.
                  www.cnbc.com/2025/04/02/most-credit-card-users-carry-debt-pay-over-20percent-interest-fed-report-.html
                  Ja nigdy nie bralem pozyczki z karty na 20+% poniewaz zawsze mialem swoje i zylem za swoje i zawsze splacam wszytko i jaak przesadzaam to sie szybko koryguje..

Karty podobnie jak i gotowka i inne rzczy sa dobre dla ludzi odpowiedzialnych i tych co potrafi i zyc i wykorzystwac to co maja rozsadnie.

• engine8t Re: Namieli sie EV? 10.04.25, 00:51
                vogon.jeltz napisał:

> > Okazal sie ze i u nas to robia tylko ze u nas ludzie maja takie limity na
                > kartach kredytowych
                > > ze nikt sie tym nie przejmowal a wiec nawet nie wiedzial.
                > > Jak ja mam po $25k na karcie ( a to dlatego ze sie uparlem i wiecej nie c
                > hce) a kart kilka to
                > > co mnie tam zablokowanie na $1 czy 2k interesuje?
                >
                > Przypomniał mi się koleżka z podstawówki, który w latach 80. w najbardziej ponu
                > rych czasach Jaruzela opowiadał, jak to w Hameryce mają takie karty, które są p
                > lastikowe, ale złote albo platynowe, i mogą nimi kupić co tylko chcą i nigdy ni
                > e zabraknie im pieniędzy. Wybacz, enginku, ale twoje opowieści są mniej więcej
                > tego samego pokroju i tak trochę średnio w nie wierzę ("tysiąc w te czy wefte n
                > a karcie, co mnie to interesuje" - yeah, right).

Tzn w co konkretnie nie wierzysz?
                • engine8t Re: Namieli sie EV? 10.04.25, 01:14
                  engine8t napisał:

> > Przypomniał mi się koleżka z podstawówki, który w latach 80. w najbardzie
                  > j ponu
                  > > rych czasach Jaruzela opowiadał, jak to w Hameryce mają takie karty, któr
                  > e są p
                  > > lastikowe, ale złote albo platynowe, i mogą nimi kupić co tylko chcą i ni
                  > gdy ni
                  > > e zabraknie im pieniędzy. Wybacz, enginku, ale twoje opowieści są mniej w
                  > ięcej
                  > > tego samego pokroju i tak trochę średnio w nie wierzę ("tysiąc w te czy w
                  > efte n
                  > > a karcie, co mnie to interesuje" - yeah, right).
                  >
                  > Tzn w co konkretnie nie wierzysz?

Jesli nie wierzysz w to ze mnie nie interesje zablokowane $1- czy $2k?
                  Ja - majac limit $25k nigdy nie wiem ani nie widze tego co jest "zablokowane" poniewaz bank to chyba wie i nawet gdyby sie to nie wyklarowalo na koniec "miesiaca" to tym nigdy nie jestem obciazony bo tego nie wodac.
                  Dlatego ja dopiero nie tak dawno sie dowiedzialem ze cos takiego jak zablokowana kwot na karcie istnieje.

• trypel Re: Namieli sie EV? 09.04.25, 21:10
            Przez 2 tyg nikt mi maszynki nie pokazal. Zawsze zbliżeniowo
            Przeważnie telefonem.
            Ale fakt ze na zdjęcie blokady z jednego hotelu czekałem 2 tyg i dopiero telefon do mojego banku ja zdjął.
            • engine8t Re: Namieli sie EV? 09.04.25, 21:19
              trypel napisał:

> Przez 2 tyg nikt mi maszynki nie pokazal. Zawsze zbliżeniowo
              > Przeważnie telefonem.
              > Ale fakt ze na zdjęcie blokady z jednego hotelu czekałem 2 tyg i dopiero telefo
              > n do mojego banku ja zdjął.
              >
              >

Tzn karta "nie przechodzila"?
              Mnie sie to w Polsce zdarzalo nagminnie ale ja to podejrzewam ze po prostu niektore firmy ni ebraly AmEx zlynacego z wiekszych oplat albo nie za bardzo sobie radzili z Discover ale zwykle z 3 przynajmnije jedna pracowala..
              Zreszta u nas banki mowia aby podrozujac "powiedzec" - zadzwonic albo kliknac na webpage, mniej wiecej gdzie i kiedy to nie beda blokowac bo czasami to robia z powodow bezpieczenstwa.

• qqbek Re: Namieli sie EV? 09.04.25, 21:25
                AmEx to nie każdy terminal w Polsce obsługuje (a raczej nie każdy dostawca terminala).
                W dużych sklepach/punktach nie będzie najczęściej problemu (czy z wypłatą z bankomatu), ale już w mniejszych.
                O litewskiej spółce Revolut słyszał?
                • engine8t Re: Namieli sie EV? 09.04.25, 21:49
                  qqbek napisał:

> AmEx to nie każdy terminal w Polsce obsługuje (a raczej nie każdy dostawca term
                  > inala).
                  > W dużych sklepach/punktach nie będzie najczęściej problemu (czy z wypłatą z ban
                  > komatu), ale już w mniejszych.
                  > O litewskiej spółce Revolut słyszał?
                  >
                  Tzn slyszalem ze jest cos takiego jak Revolut ale tam przeciez trzeba miec wlasny depozyt czy cos takiego, sa oplaty miesieczne a jedyne co daje to wygode placenia w roznych valutach a to tutaj to nie m sensu ze wzgldeu na to co daja karty kredytowe?
                  Ja nie mam powodow do szukania opcji za ktore mialbym placic cokolwiek skoro moje karty nie dosc ze zadna nie ma oplat ani za karty ani za tranzakcje miedzynarodowe to mi placa devidendy za uzywanie - Np Visa ktora mam placi obecnie 2% za zakupy w Costco, 5% za paliwo (rowniez w sieci paliw Costco i nawet ni ewiem czy to sie dodaje czy nie. ), 3 % za restaracje i 2% za wszystkie inne koszty zwiazane w podrozowanien po calym swiecie a wiec bilety lotnicze, wynajem aut, hotelu etc. Do tego wszytkie oferuja min 1% z wszytkie inne wydatki plus darmowe ubezpieczenia na wynajem aut na 30 dni a Amex na 42 dni i ma wyzsze "coverages". Discover chyba placi 3% za bilety lotnicze i wynajem. A Amex na miejscu placi mi 6% za zakupy w markietch spozywczych ale ma limit $7.5k rocznei w czym sie chyba miescimy.
                  Tak ze jak robic wieksze zakupy to dopiero jest zagwozdka ktora karte uzywac.
                  Kiedys mialem takie co zbieraj mile na linie lotnice ale zrezygnowalem. Wole $$$ i decudowac u kogo i kiedy kupic bilety nic byc na lasce lini lotniczych.
                  Tak ze z Visy zwykle dostaje 2x rocznie devident check na jakies $500 kazdy a wiec $1k a do tego na $450 z Amex .. tylko z to ze uzywam za darmo ich kart kredytowych. Tzn ja mam darmo ale ktos mi to funduje i dolicza do ceny. :)
                  • vogon.jeltz Re: Namieli sie EV? 09.04.25, 22:55
                    > Tzn slyszalem ze jest cos takiego jak Revolut ale tam przeciez trzeba miec
                    > wlasny depozyt czy cos takiego, sa oplaty miesieczne

Wut?!
                    • engine8t Re: Namieli sie EV? 10.04.25, 00:42
                      vogon.jeltz napisał:

> > Tzn slyszalem ze jest cos takiego jak Revolut ale tam przeciez trzeba mie
                      > c
                      > > wlasny depozyt czy cos takiego, sa oplaty miesieczne
                      >
                      > Wut?!

Ok, kliknalem na to i co mi wyszlo
                      gosta.media/en/finance/revolut-what-is-it-how-does-it-work-and-what-are-the-benefits/
                      How Does Revolut Work?

Revolut makes banking simple and accessible. You can open an account in just a few steps.

How to register? It’s easy!

Download the Revolut app from the App Store or Google Play.
                      Enter your phone number and complete registration.
                      Verify your identity with a passport or ID.
                      Add funds to your account – and you’re ready to go!

• trypel Re: Namieli sie EV? 10.04.25, 07:09
                        I gdzie tam jest o opłatach miesięcznych? Ja mam od 5 lat bezplatna opcja i mam tam tylko kasę jaka chce wydać
                        • duze_a_male_d_duze_m Re: Namieli sie EV? 10.04.25, 08:31
                          Ja mam jednak zdanie jak engin, dobra kredytówka to wygoda. Kurs przewalutowania chyba nawet lepszy niż revolut, nic nie trzeba przelewać wcześniej (to już Curve pod tym względem lepsze), spłacasz bezkosztowo średnio po 40 dniach, zbierasz jakieś punkty, jakieś bonusy, ubezpieczenia zakupów, wynajmów, odwołań. Ew. chargeback łatwy. Jedyna wada, że żeby uniknąć opłaty rocznej, trzeba zrobić jakiś roczny obrót na karcie. A podstawowy revolut ma dobre warunki do stosunkowo niskich kwot miesięcznych obrotów, transakcji.
                          • trypel Re: Namieli sie EV? 10.04.25, 09:00
                            Faktycznie przewalutowanie już nie jest domena wyłącznie revoluta. Mój rolniczy bank francuski daje rownie dobre warunki a pekaosa nawet lepsze.
                            Przyznam się że po wakacjach wziąłem kredytowke bo wiem że kolejny raz tam się sprawdzi. Ale używam jej inaczej - czyli od razu zrobiłem sobie subkonto gdzie zdeponowałem cala wartość limitu i co miesiąc spłacam i uzupełniam. To mimo ze jest bez sensu to psychicznie mi ulatwia i nie czuje ze wydaje na kredyt :)
                            A poza tym faktycznie wziąłem kartę z żubrem i mam mile w M&M za każde 6 pln więc w ciągu roku mam co najmniej 1 darmowy bilet powrotny po Europie.
                        • vogon.jeltz Re: Namieli sie EV? 10.04.25, 12:02
                          > I gdzie tam jest o opłatach miesięcznych? Ja mam od 5 lat bezplatna opcja
                          > i mam tam tylko kasę jaka chce wydać

Ja wziąłem płatne Premium, bo dawali w promo abonament NordVPN i jeszcze paru innych serwisów, których nie używam, m.in. Tinder Premium, hehe. Wychodzi to tak, że ten płatny plan Revolut kosztuje mnie mniej niż gdybym chciał kupić sobie NordVPN osobno (nie mówiąc o pozostałych serwisach, z którym nie korzystam).
                        • bywalec.hoteli Re: Namieli sie EV? 10.04.25, 13:07
                          trypel napisał:

> I gdzie tam jest o opłatach miesięcznych? Ja mam od 5 lat bezplatna opcja i mam
                          > tam tylko kasę jaka chce wydać

Kartą Revoluta można wynająć auto poza Polską?
                          • marecky81 Re: Namieli sie EV? 10.04.25, 13:18
                            OJP :D

bywalec.hoteli napisał:

> trypel napisał:
                            >
                            > > I gdzie tam jest o opłatach miesięcznych? Ja mam od 5 lat bezplatna opcja
                            > i mam
                            > > tam tylko kasę jaka chce wydać
                            >
                            > Kartą Revoluta można wynająć auto poza Polską?
                      • vogon.jeltz Re: Namieli sie EV? 10.04.25, 11:58
                        > Add funds to your account – and you’re ready to go!

To nie jest depozyt, tylko zasilenie karty. Znaczy, możesz sobie to nazwać "depozytem", bo w porównaniu do kredytówki musisz faktycznie mieć jakieś środki (chociaż Revolut oferuje teraz też kartę kredytową), ale z drugiej strony ma to mnóstwo zalet jak lepsza ochrona przed fraudami, szczególnie jeśli korzystasz z tzw. kart jednorazowych (u nas banki nie dają takiej ochrony jak u was, że zwracają hajs bez gadania - to jedno niewątpliwie jest w USA lepsze).
                        • bywalec.hoteli Re: Namieli sie EV? 10.04.25, 13:11
                          na jakiej zasadzie Revolut oferuje kartę kredytową?
                          • trypel Re: Namieli sie EV? 10.04.25, 13:17
                            Na normalnej. Składasz wniosek online i Ci wysyłają. Cały czas dostaje reklamy, raz prz3szedlem wniosek do końca i bez problemu 50 tys dali bez żadnych zaświadczeń
                            • bywalec.hoteli Re: Namieli sie EV? 10.04.25, 18:21
                              trypel napisał:

> Na normalnej. Składasz wniosek online i Ci wysyłają. Cały czas dostaje reklamy,
                              > raz prz3szedlem wniosek do końca i bez problemu 50 tys dali bez żadnych zaświa
                              > dczeń

Dostałeś kartę kredytową czy kredyt na 50 tys.?

Chodzi mi czy taka karta kredytowa z Revoluta daje możliwość wypożyczenia auta za granicą?
                              Jakie są koszty miesięczne takiej karty?
                              • trypel Re: Namieli sie EV? 10.04.25, 18:29
                                Nie wziąłem jej tylko doprowadziłem proces do końca. Kartę kredytową. Koszty chyba zero jak dokonasz iluś transakcji
                                Ale do wypożyczenia auta nie potrzebujesz karty kredytowej. To bajki z mchu i paproci
                                • bywalec.hoteli Re: Namieli sie EV? 10.04.25, 18:40
                                  trypel napisał:

> Ale do wypożyczenia auta nie potrzebujesz karty kredytowej. To bajki z mchu i p
                                  > aproci

bez karty często jest drożej albo w ogóle nie chcą wypożyczyć
                                  tak jak qbek pisał: zobaczą kartę plaską i "ta karta jest be"
                                  • trypel Re: Namieli sie EV? 10.04.25, 18:41
                                    Proszę Cie
                                    Mam normalna kartę do konta i nie ma problemów i z kaucjami i z wyprzedzeniem aut.
                                    Też się bałem przed stanami ale okazało się że bez potrzeby
                                    • bywalec.hoteli Re: Namieli sie EV? 10.04.25, 19:24
                                      Ale karta ma wypukły napis czy płaski?
                                      • trypel Re: Namieli sie EV? 10.04.25, 19:30
                                        Teraz to już nie ma znaczenia. I kredytowe i debetowe bywają płaskie i nie ma to znaczenia
                                • vogon.jeltz Re: Namieli sie EV? 10.04.25, 19:53
                                  > Ale do wypożyczenia auta nie potrzebujesz karty kredytowej. To bajki z mchu i paproci

Zależy gdzie. Różne wypożyczalnie w różnych krajach nie honorują kart debetowych, a już broń boże przedpłaconych, a bywają i takie, które odmawiają przyjmowania wszelkich kart z fintechów.
                                  • trypel Re: Namieli sie EV? 10.04.25, 19:57
                                    W Europie przyjmują i w stanach też.
                                    Moja służbowa też jest plaska (acz kredytowa) debetowa jest wypukła, teraz zubrowa kredytowa płaska. Revolut płaski.
                                    • vogon.jeltz Re: Namieli sie EV? 10.04.25, 20:07
                                      > W Europie przyjmują i w stanach też.

Spróbuj we Włoszech, możesz się zdziwić.
                                      • trypel Re: Namieli sie EV? 10.04.25, 20:13
                                        Przy wynajmie? Międzynarodowe przyjmują bez problemu
              • trypel Re: Namieli sie EV? 09.04.25, 21:32
                Nie, depozyt hotelowy wisiał 2 tyg po powrocie z urlopu
                I raz przy tankowaniu nie chwyciła jedna karta i revolutem musiałem
                • engine8t Re: Namieli sie EV? 09.04.25, 21:50
                  trypel napisał:

> Nie, depozyt hotelowy wisiał 2 tyg po powrocie z urlopu
                  > I raz przy tankowaniu nie chwyciła jedna karta i revolutem musiałem
                  >
                  >

O , ja bym za Ch nie wiedzial co tam i ile wisi.. bo to nie moje wisi a dzieki dobrym bankom :)
                  • trypel Re: Namieli sie EV? 09.04.25, 21:59
                    No jak płaciłem karta bankowa to moje wisiało. Nie lubię żyć na kredyt
                    • engine8t Re: Namieli sie EV? 10.04.25, 00:50
                      trypel napisał:

> No jak płaciłem karta bankowa to moje wisiało. Nie lubię żyć na kredyt
                      >

Ja tez nie lubie ani nie zyje na kredyt.
                      Mialem z zyciu 2 kredyty - na pierwszy samochod i na pierwszy dom.

I uzywajc Kart kredytowych nie czuje ze zyje na kredyt.
                      Jedynie nie mam nic przeciwko temu ze bank robi mio zakupu tzn placi moje rachunaki przez miesiac, potem mi wystawia rachunek a ja go place w calosci i mam na to 3 tygodnie... I za to bank mi daje "napiwki".

Czym sie to rozni od fachowca co przychodzi ci robic rement - Robi wycene, zgadzacie sie , on robi robote przez miesiac, kupuje materlay za wlasne pieniadze a po skonczeniu wystawia ci rachunek? I dobrze jak jeszze da upust ?

Zdarzja sie tacy co pracuja jak karta debetowa tzn prosza o zadatek na materialy ale ja zwykle takich nie wynajmuje bo zaplace za materialy a on je zuzyje ale robote spierd i co wtedy?
    • bolo2002 Re: Namieli sie EV? 10.04.25, 09:05
      Juz mały Jasio z klasy II B-zanim EV powstały-to wyliczył .Oni jednak dzięki lobby elektrykonawiedzonych-produkcje zaczęli. Jak ktoś sobie życzy-to mogę publicznie udowodnić- że posiadanie i eksploatacja elektryka jest znacznie droższa od samochodu spalinowego -każdego rodzaju. Na dodatek elektryk nigdy nie był dla środowiska
      zdrowszy. To jest i był mit.
      • duze_a_male_d_duze_m Re: Namieli sie EV? 10.04.25, 10:05
        Dawaj, pośmiejemy się lub podyskutujemy.
    • qqbek Re: Namieli sie EV? 10.04.25, 16:28
      A w temacie EV - pierwsza mała trasa "bzyczkiem" za mną (trochę ponad 160 km - jakieś 30 km po ekspresówce, reszta po krajówce i wojewódzkich) - w pierwszą stronę prawie 85 km, bo się nawigacji coś pop.... a do tego remonty, więc bez "szaleństw", w drugą kazałem dojechać do krajówki i wyszło 76 czy 78 km (a ta po lokalnych, w pierwszą stronę miała być 68 km - też mnie wzięło na oszczędności).
      Do domu wróciłem z trochę ponad 70 km zasięgu w "zapasie", a więc źle nie jest (zwłaszcza, że wyjeżdżałem przy -1, a wracałem przy +2,5).
      Krajówka 90+VAT (tam, gdzie nie było ograniczeń, bo sporo było po drodze), na ekspresówce 100-110-120, w zależności od ruchu (a więc lekko męcząco - tylko przy jednym wyprzedzaniu dobiłem do ogranicznika), lokalne głównie 70-80 (bo wszędzie ograniczenia do 70 stały).

Wnioski?
      Da się tym jeździć poza miastem, nawet ciut dalej.
      Jerychońska znów u szwagra (ma oddać pojutrze), więc i tak za bardzo wyboru nie miałem 🤪
      Na ekspresówki się nie nadaje, bo "albo za TIR-ami", albo zużycie rośnie do ponad dwukrotności miejskiego (zakładam, że jak w mieście na spokojnie robię grubo ponad 200 na jednym ładowaniu, to przy 120-130 na ekspresówce ładowarki szukałbym po stu kilkunastu kilometrach już).
      • bywalec.hoteli Re: Namieli sie EV? 10.04.25, 17:02
        brawo, że przejechałeś te 160 km!
        • qqbek Re: Namieli sie EV? 10.04.25, 17:53
          bywalec.hoteli napisał:

> brawo, że przejechałeś te 160 km!

Szczerze?
          Gdyby było cieplej to by jeszcze lepiej wyszło pod kątem zużycia.
          Sama jazda nie była męcząca (up ma wygodne fotele jednak), poza jednym aspektem - piźdz.. tzn. wiało dziś jak w kieleckim i zaskakująco spory wpływ ma to na tor jazdy (inna sprawa, że aerodynamikę to up ma przewróconej budki telefonicznej). Może jeszcze nie było to męczące, ale zauważalne na tyle, że chyba benzynowego upa (bez 250kg balastu pod podłogą) prowadzić się musi podle w takich warunkach.
    • bywalec.hoteli Re: Namieli sie EV? 10.12.25, 11:41
      i jak wygląda sytuacja dziś?
      • engine8t Re: Namieli sie EV? 10.12.25, 18:21
        bywalec.hoteli napisał:

> i jak wygląda sytuacja dziś?
        >

Od czasu kiedy Hertz polozyl wszytko na szale EV nie sa w stanie sie pozbierac.

youtu.be/q3go6XDIu6M
        • jackk3 Re: Namieli sie EV? 10.12.25, 19:01
          engine8t napisał:

> bywalec.hoteli napisał:
          >
          > > i jak wygląda sytuacja dziś?
          > >
          >
          > Od czasu kiedy Hertz polozyl wszytko na szale EV nie sa w stanie sie pozbierac
          > .
          >
          > youtu.be/q3go6XDIu6M

Piękny przykład jak lewackie idee wprowadza sie w życie w prywatnej firmie… teraz sobie wyobraź te same idee i inne genialne zielone pomysły wprowadzane przez rządy gdzie nie ma zarządów czyli odpowiedzialności przed akcjonariuszami czy giełda ale za to są nieograniczone fundusze a jak one się skończą to są jeszcze wirtualne. Tam są dopiero przekręty o których nawet nam się nie śniło. A potem zdziwienie że inflacja szaleje… i wszystko drożeje na potęgę.
          • engine8t Re: Namieli sie EV? 10.12.25, 20:48
            jackk3 napisał:

>
            > Piękny przykład jak lewackie idee wprowadza sie w życie w prywatnej firmie… ter
            > az sobie wyobraź te same idee i inne genialne zielone pomysły wprowadzane przez
            > rządy gdzie nie ma zarządów czyli odpowiedzialności przed akcjonariuszami czy
            > giełda ale za to są nieograniczone fundusze a jak one się skończą to są jeszcze
            > wirtualne. Tam są dopiero przekręty o których nawet nam się nie śniło. A potem
            > zdziwienie że inflacja szaleje… i wszystko drożeje na potęgę.

No chyba nie wszytko drozeje - jedne rzeczy drozeja (steki i kawa a u nas dodatkowo paliwo bo lewacto zamknelo 2 rafinerie rafinerie ale Trum zaczyna wiercic i juz paliwao spada, to to co zauwazylem) ale inne nie albo nawet tanieja... Tu najbardziej urosly chyba ubezpieczenia ale mnie ciagle wystarcza na zycie mniej wiecej tyle samo co 5 lat temu wiec ogolnie chyba nie jest az tak zle? . Ja w kazdym badz razie nie czuje w kieszeni ze "wszystko" drozeje.
            Piwo nie zdrozalo :)
    • humorysta Re: Namieli sie EV? 11.12.25, 11:19
      Błedy decyzyjne kosztują. EV nie tylko w zakupie są droższe i totalnie niewygodne - ale są tez znacznie droższe w
      eksploatacji od spalinowców i hybryd. To wie nawet mały Jasio z I-szej B- a Herz nie wiedział?
      • duze_a_male_d_duze_m Re: Namieli sie EV? 11.12.25, 11:23
        Kup sobie pralkę spalinową, będzie taniej i wygodniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka