Dodaj do ulubionych

Spalanie podczas mgły

28.10.24, 08:56
Czy to możliwe, żeby podczas jazdy w gęstej mgle samochód spalał więcej benzyny?
Powietrze wilgotne, gęste, może komputer robi bogatszą mieszankę? A może w takiej wilgoci czujniki głupieją? Czy para wodna może skraplać się na filtrze powietrza?
Wczoraj rano jechałem "7" 250 km w bardzo gęstej mgle, ale bezpieczna , ogrodzona 4 -pasmówka, więc prędkość normalna, zeszło ponad pół zbiornika benzyny. Kilka razy w roku tą trasą jeżdżę, na jednym tankowaniu obracam w tą i z powrotem, więc podań pół zbiornika w jedną stronę to jakoś podejrzanie dużo spaliłem. Tankowałem przed powrotną jazdą, żeby nie przepłacać przy ekspresówce. Wracałem wieczorem , już bez mgły, ruch większy, bardziej pod górę, czas przejazdu podobny, zeszło 3/8 zbiornika.
I teraz się zastanawiam, czy mgła mogła mieć wpływ na spalanie? Prędkość jazdy była bardzo podobna.
Obserwuj wątek
    • marekggg Re: Spalanie podczas mgły 28.10.24, 09:39
      a co dopiero w nocy w gestej mgle! swiatla swieca jak szalone a i tak goweno widac, tylko spalanie rosnie o 30 procent.
    • galtomone Re: Spalanie podczas mgły 28.10.24, 10:05
      Nie sądzę aby z samej mgły aż takie różnice były - a co np. z wiatrem?

Ale wracając do kwestii, pewien wpływ może mieć.
      Wysoka wilgotność wpływa na skład mieszanki paliwowo-powietrznej oraz na sprawność procesu spalania - w nowoczesnych silnikach to powinny być jednak malutkie zmiany.

Woda w powietrzy wypiera cząsteczki tlenu w danej objętości przez co dostarczane do komory spalania powietrze jest „uboższe” w tlen. Silnik musi wówczas dostosować ilość paliwa, aby utrzymać odpowiednią mieszankę paliwowo-powietrzną. Na moje oko, to zwiększenie zużycia paliwa będzie bardziej odczuwalne w starszych układach wtryskowych o mniej zaawansowanej technologii.

Wilgotność może mieć wpływ na temperaturę spalania - takie powietrze będzie chłodniejsze, ale z uwagi na ilość wody nie tak bogate w tlen jak gęste, zimne.
      Inna sprawa, że w ziemie ta gęstość powietrza nie wiele daje bo z powodu niskiej temp silnik i tak spala więcej.

Komputer sterujący wtryskami nie powinien mieć problemu w utrzymaniu odpowiedniej mieszanki paliwowo-powietrzenej, co nie znaczy, ze drobny wzrost nie jest możliwy.

Ale drobny!

Pytanie jak ta "drobność" przekłada się na ilość km... Bo ziarnko do ziarnka....

Jeśli jednak mgła była jedyną zaobserwowaną różnicą na trasie którą znasz i auto się nagle nie zepsuło, to nie bardzo widzę inną opcję.

• dodekanezowiec Re: Spalanie podczas mgły 28.10.24, 10:19
        Dziwne. We mgle się jedzie wolniej :) chyba że co chwila kierujący szarpał autem, przyspieszał zwalniał:)
        • galtomone Re: Spalanie podczas mgły 28.10.24, 15:38
          dodekanezowiec napisał:

> Dziwne. We mgle się jedzie wolniej :) chyba że co chwila kierujący szarpał aute
          > m, przyspieszał zwalniał:)

Ale dym za sobą ciągniesz...
        • dr.hayd Re: Spalanie podczas mgły 28.10.24, 15:39
          Na normalnej drodze jedzie się wolniej, ale na pustej ogrodzonej S wiadomo, że nic z przeciwka nie jedzie ani nic na drogę nie wyjdzie.
          • marekggg Re: Spalanie podczas mgły 28.10.24, 18:22
            no to good luck.
    • marecky81 Re: Spalanie podczas mgły 28.10.24, 10:54
      A co mówi komputer?
      • donvito52 Re: Spalanie podczas mgły 28.10.24, 11:19
        marecky81 napisał(a):

> A co mówi komputer?

Milczy.
        Tylko co wypisuje na wyświetlaczu ;)
        • dr.hayd Re: Spalanie podczas mgły 28.10.24, 15:42
          Ten samochód ma analogowe zegary i licznik km.
          Na wyświetlaczu tylko godzina i temperatura powietrza. :-)
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Spalanie podczas mgły 28.10.24, 12:11
      Są wizje, że wtrysk wody do silnika zmniejsza spalanie.
      • dr.hayd Re: Spalanie podczas mgły 28.10.24, 16:08
        duze_a_male_d_duze_m napisał:

> Są wizje, że wtrysk wody do silnika zmniejsza spalanie.
        >
        W tych eksperymentach z wtryskiem wody to woda ma odbierać ciepło z silnika i zamieniając się w parę wykonać suw pracy. W tych schematach, które widziałem to miał być dodatkowy wtryskiwacz i 6 suwowów (w tym dwa pracy) lub wręcz dodatkowy cylinder , czyli połączenie silnika spalania wewnętrznego i parowego.
    • marekggg Re: Spalanie podczas mgły 28.10.24, 13:28
      dr.hayd napisał:

> I teraz się zastanawiam, czy mgła mogła mieć wpływ na spalanie? Prędkość jazdy
      > była bardzo podobna.

tak troche na serio - jak leje, czy jest sniezyca, to duzo wody/pary jedna sie przedostaje przez filtr powietrza. bo ta gabka to nie ma sczelnosci w nieskonczonosc.
      nawet jezeli mieszanka jest troche inna, to nie ma z tym problemu.

bardziej mi sie wydaje przyczyna wyzszego spalania zachowanie kierwcy - jak jest dobra widocznosc, to kierowca nie chamuje, bo widzi. a jak jest mgla to moze tak troche intuitywnie chamuje, bo sie boi, nie widzi. (znam takich co maja w dupie, ale z nimi nie jezdze juz).
      zreszta tempomat adaptywny (o ile go miales wlaczony, to tez sie moze inaczej zachowywac, chociaz to niby "Laser".
      • dodekanezowiec Re: Spalanie podczas mgły 28.10.24, 14:06
        "Chamuje"? Stop cham :)
        • marekggg Re: Spalanie podczas mgły 28.10.24, 15:02
          dokladnie :-) przepraszam hamuje tylko cham bo mozna szybciej
        • tbernard Re: Spalanie podczas mgły 28.10.24, 15:05
          Jak ktoś zaraz po wyprzedzeniu hamuje w sposób zmuszający do hamowania dopiero co wyprzedzonego to można wtedy napisać, że on chamuje.
      • dr.hayd Re: Spalanie podczas mgły 28.10.24, 15:49
        marekggg napisał:
        > zreszta tempomat adaptywny (o ile go miales wlaczony, to tez sie moze inaczej z
        > achowywac, chociaz to niby "Laser".

Ten samochód nie ma nawet ESP, a co dopiero jakieś tempomaty i lasery.
        Małe 4cylindrowe MPI, dwa pasy w jedną, dwa pasy w drugą, naokoło płoty i barierki, ruch niewielki w obie strony. Prosta radość z jazdy.
        • vogon.jeltz Re: Spalanie podczas mgły 28.10.24, 23:12
          > Ten samochód nie ma nawet ESP, a co dopiero jakieś
          > tempomaty i lasery.

No i? Mam samochód, który nie tylko nie ma ESP, ale nawet ABS jest tylko na tylną oś. I tempomat ma.
    • galtomone Zagadka rozwiązana! 28.10.24, 15:40
      Słaba widoczność, to i prędkość niska...

Na trójce cały czas jechałeś
      • dr.hayd Re: Zagadka rozwiązana! 28.10.24, 16:09
        galtomone napisał:

> Słaba widoczność, to i prędkość niska...
        >
        > Na trójce cały czas jechałeś
        Czas przejazdu prawie taki sam.
        • galtomone Re: Zagadka rozwiązana! 28.10.24, 16:38
          Wiesz, kolega opowiadał przyszłej żonie, że "Prawie 15 cm!" - okazało się, że "prawie" to czasem w (nomen omen) chuj duża różnica...
          • dr.hayd Re: Zagadka rozwiązana! 28.10.24, 17:56
            "kolega" ;-))
            • dodekanezowiec Re: Zagadka rozwiązana! 28.10.24, 19:24
              dr.hayd napisał:

> "kolega" ;-))

- Znalazłam w starej szafie te listy miłosne do tej zdziry!
              - To nie moje! Pożyczyłem od kolegi! -
              dialog w Alternatywach 4 :)
              • duze_a_male_d_duze_m Re: Zagadka rozwiązana! 28.10.24, 21:14
                -Kochanie, mały penis to nie problem!
                -Wolałbym, żebyś w ogóle nie miała..
            • galtomone Re: Zagadka rozwiązana! 29.10.24, 09:05
              dr.hayd napisał:

> "kolega" ;-))

"nie mojej żonie"? 😂
    • kreinto Re: Spalanie podczas mgły 28.10.24, 16:51
      dr.hayd napisał:

> Czy to możliwe, żeby podczas jazdy w gęstej mgle samochód spalał więcej benzyny
      > ?
      Mokry filtr powietrza, konieczność mocniejszego wciskania gazu a co za tym idzie większe zużycie paliwa.
      • dodekanezowiec Re: Spalanie podczas mgły 28.10.24, 19:25
        A auto z gpf/dpf? Może się wypalał akurat filtr?
        • kreinto Re: Spalanie podczas mgły 28.10.24, 21:04
          dodekanezowiec napisał:

> A auto z gpf/dpf? Może się wypalał akurat filtr?
          Nie mam pojęcia za to zdarzyło mi się kiedyś zamoczyć filtr podczas trasy w deszczu i było właśnie tak, że trzeba było mocniej cisnąć bo miał mniej mocy. Spalanie też było większe. W końcu okazało się, że nie daje rady przekroczyć 140km/h.
          Różni magicy wymyślali usterki aż pomyślałem, że sprawdzę filtr...
    • wislok1 Re: Spalanie podczas mgły 28.10.24, 20:04
      Ja wczoraj jechalem z Bawarii do Austrii przy ostrej mgle, widocznosc raczej fatalna

A z powrotem jechalem z Austrii do Bawarii przy bardzo dobrej widocznosci...

Zuzycie paliwa do Austrii 5,6 litra na 100 km,

Z powrotem 5,9 litra na 100 km

Z powrotem jechalem po prostu o wiele szybciej....

Mgla nie ma zadnego wplywu na zuzycie paliwa
      • wislok1 Re: Spalanie podczas mgły 28.10.24, 20:05
        PS: Jechalem identyczna trasa, tam i z powrotem
    • trypel Re: Spalanie podczas mgły 28.10.24, 20:47
      Dieslowi to ta mgła by jeszcze pomogła - coś takiego znalazłem
      openin.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=93:wplyw-wilgotnosci-powietrza-na-parametry-pracy-silnika-samochodowego-o-zaplonie-samoczynnym
    • bolo2002 Re: Spalanie podczas mgły 29.10.24, 08:28
      Mgła wg mnie-nie ma znaczenia dla poziomu spalania. Owszem- inaczej prowadzisz samochód , może być wiatr przeciwny, który zwiększa spalanie , jakość paliwa np-ale nie mgła. Generalnie we mgle jeżdzimy wolniej -wiec spalanie powinno spadać. Ale na bank nie jeżdzimy tak płynnie-jak podczas słonecznego dnia. Minimalny wpływ na spalanie może miec w czasie mgły gęstość powietrza , które jak wiadomo miesza sie z paliwem- ale absolutnie jest to zmiana minimalna- prawie niezauważalna..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka