qqbek Re: Od dziś embargo na LPG z Rosji 20.12.24, 21:19 loyezoo napisał: > No i? > LPG podrożeje. Misiom zwieracze puszczają, ale gorzej mają ci, którzy LPG domy ogrzewają, ci nie będą w stanie "przełączyć na benzynę". Odpowiedz Link Zgłoś
loyezoo Re: Od dziś embargo na LPG z Rosji 21.12.24, 09:26 Eee, nawet niech będzie po 3,5-3,6zł to nadal 40% taniej jak na Pb.Moja mama ogrzewa gazem dom ale ma też kominek z rozprowadzeniem.Ostatnio nie używała, a teraz przepala.Pomijam drobnostkę, że mamy zimę z temperaturami +10, a nie - 20 jak jeszcze kilka lat temu :)) Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Od dziś embargo na LPG z Rosji 21.12.24, 10:45 Ależ to oczywiste, że "normalnemu użyszkodnikowi" świat się z tego powodu nie zawali. Jak jeździłem X5, które ponad 80-litrowy bak potrafiło w mniej niż 400km wysuszyć, to LPG było jedynym rozsądnym wyjściem. Najbardziej odczują taksówkarze, którzy przerobili swoje hybrydowe Priusy, Aurisy i Corolle (te 1.8 bardzo dobrze znoszą gaz) i (tak jak napisałem powyżej) ci, którzy z racji braku dostępu do sieci gazowniczej, mają pod domem "bombę" na LPG. Cienki, który się zachwyca tym, że Dacii spadnie popyt zapomina, że "królową salonów" jest w Polsce nie Dacia, a Toyota. Odpowiedz Link Zgłoś
globalneocieplenie9 Re: Od dziś embargo na LPG z Rosji 21.12.24, 11:56 qqbek napisał: > loyezoo napisał: > > > No i? > > > > LPG podrożeje. > Misiom zwieracze puszczają, ale gorzej mają ci, którzy LPG domy ogrzewają, ci n > ie będą w stanie "przełączyć na benzynę". > > Nie bij piany. Misiom nic nie puszcza, bo LPG podrożeje ledwie 30 groszy i nadal jazda na gazie będzie opłacalna, choć nieco mniej. Miś mądry, bo gaz zakładał w 2016 roku i przez 8 lat oszczędził już ponad 10 tysięcy zł, więc nawet jeśli gaz podrożeje i przestanie się opłacać to i tak się przygoda z LPG zwróciła i zarobiła. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Od dziś embargo na LPG z Rosji 23.12.24, 10:17 Hehe. A tu jak na złość- Dacia Duster Eco-G 100, czyli SUV silnikiem 1.0 i fabryczną instalacją LPG. Producent obiecuje ponad 1300 km zasięgu, a to dzięki dwóm zbiornikom o łącznej pojemności niemal 100 litrów (50 l benzyny i 50 l gazu LPG). Producent deklaruje zużycie benzyny na poziomie 6,5 l/100 km, a gazu LPG 7,9 l/100 km. Butlę zamontowano pod podłogą, dzięki temu nie zmniejsza pakowności bagażnika. Można. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: Od dziś embargo na LPG z Rosji 21.12.24, 09:31 No i w 2025 r. 1 l gazu lpg bedzie kosztował ca nawet 4 zł. No i samochody Dacii-Nieudacji juz nie bedą takie tanie w eksploatacji. Zawsze pisałem i mówiłem, ze samochód na gaz to nieporozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
loyezoo Re: Od dziś embargo na LPG z Rosji 21.12.24, 10:19 Nieporozumieniem, to jesteś ty na forum.Jeżdżę samochodami na LPG od (sam nie pamiętam) 20lat. Ile razy w tym czasie słyszałem, że LPG nie będzie się opłacać, nie policzę. Nawet niech se będzie po 4zł. Toytoy pali mi 7-8l/100km. Po 4zł wyjdzie mnie 28-32zł/100km. Czyli cenowo tyle, co diesel palący niecałe 5l/100. Jednak póki co, tankuję po 3,09 :) Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Od dziś embargo na LPG z Rosji 21.12.24, 18:40 > Zawsze pisałem i mówiłem, ze samochód na gaz to > nieporozumienie Wszyscy wiemy, że zawsze bredzisz od rzeczy. Nie musisz nam przypominać. Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Od dziś embargo na LPG z Rosji 21.12.24, 18:16 Embargo jest a dziś LPG było po 3.06, benzyna 5.95. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: Od dziś embargo na LPG z Rosji 23.12.24, 09:15 I tu pojawia sie ciekawy news. Jakiś szejk z Kataru- oficjalnie zawiadomił Europę-czyli Unie, że jak zacznie scigać firmy za normy CO2 z gazu- to jako najwiekszy dostawca na swiecie- zaprzestanie dostaw do Europy. I to jest prawidłowa odpowiedz na tzw. zielony Ład Brukseli. No to ciekawe-co na to mędrcy z Unii? i dlatego nie jeżdzę na gazie LPG. Odpowiedz Link Zgłoś