Dodaj do ulubionych

4x4 co wybrać?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 20:04
Mieszkam na końcu drogi i mam jakieś 300m polnej,w zimie bywa ciężko więc
pomyślałem,że 4x4 troche rozwiąże problem.Chcę coś nabyć do ok 120tys. i
rozglądam się,dlatego będę wdzieczny za opinie,doświadczenia i porównania. Na
razie myślę o Subaru Forester 2,0, Subaru Legacy 2,0Kombi(chyba na moją drogę
zimą za nisko zawieszony),Toyota Rav4 2,0 lub w wariancie ekonomicznym Skoda
Oktawia; ewentualnie coś podobnego. Zastrzegam,że nie potrzebuje tego auta do
wyczynów terenowych ale raczej dużo jazdy po mieście,trasa,zimą góry i narty
(często)itp? Z góry dziękuję za opinie.
Obserwuj wątek
    • Gość: audowiec Re: 4x4 co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 20:07
      Audi quattro
      • Gość: Michu Re: 4x4 co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 20:09
        Kasa, Misiu kasa! No chyba że kilkuletnie
        • Gość: verte Re: 4x4 co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 20:13
          Legacy tylko z mocniejszym silnikiem.Musiałbyś trochę dołożyć ale na zachodzie
          spokojnie dostaniesz Outbacka za 34 tys.euro.Będzie miał max 10.000 km
          przebiegu.
          • Gość: Michu Re: 4x4 co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 20:17
            Za tyle to kupie u nas nowego w salonie 2.5l,podstawowy ok 140tys ale dla mnie
            to lekko za drogo.Lekko używany do 2 lat z zachodu za mniejszą kasę chętnie bo
            to fajna bryka. A Legacy 2,0 jeździłem, moim zdaniem nie jest słaby, dla
            normalnych ludzi wystarczy
        • Gość: audowiec Re: 4x4 co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 20:23
          Kasa, Misiu kasa! No chyba że kilkuletnie

jasne,zawsze ta kasa.ale ewentualne naprawy z grupy vw -audi beda duzo tansze
          niz subaraki.Niestety równiez najnowsze modele sa strasznie drogie (niezaleznie
          od marki)w naprawach-chocby wahacze,a z tylu jest ich kilka :(.Skocz na mobile.de,
          tam mozesz sobie wytrobic poglad na temat cen.poza tym zdecyduj sie :chesz
          osobowy 4x4 czy SUV?
          • Gość: Michu Re: 4x4 co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 20:31
            Jest mi to obojętne,ważne żeby auto nie było za nisko zawieszone bo jak mi zimą
            napada trochę śniegu to jest chyba kłopot. Mam Mondeo i przy przebijaniu się w
            zeszłym roku przez śnieg( na łańcuchach)uszkodziłem filtr oleju i całe
            zawieszenie nabrało lodu a z braku garażu ciężko było to stopić,zawieszenie
            zrobiło się nieprzyjemnie twarde i strach tym było jeździć. Skułem to ręcznie-
            i takich przygód chciałbym uniknąć.
            • Gość: audowiec Re: 4x4 co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 20:47
              hmmmmm,jesli najwazniejszym kryterium ma być wysokość zawieszenia to wchodzisz w
              zakres aut terenowych :Grand Vitara,Santa Fe-to sa w cenie do 120 tys -dalej juz ból
              • Gość: michu Re: 4x4 co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 21:02
                Ale one mają prześwit porównywalny z SuVami jak forester czy RAV4 a są cięzkie
                i duże, z silnikami za 120tys to ciężkie i mulaste sprzęty niestety.Do jazdy na
                codzień i na trase raczej nie
            • Gość: Radek Re: 4x4 co wybrać? IP: *.ok.ok.cox.net 21.11.04, 21:01
              Sciagnij sobie SUVa z USA, ja 3 miesiace temu kupilem w promocji nowe
              Mitsubishi Pajero Sport za 20k usd (V6 3l 165 koni A4WD - staly naped na cztery
              kola, blokada dyfra i reduktor) to jest jakies 65-70k pln wedlug obecnego
              kursu, do tego ci dojdzie 1000 usd transportu, 10% cla, 22% vatu i 13.6% akcyzy
              i spokojnie sie miescisz w 120k pln.
              • Gość: michu Re: 4x4 co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 21:04
                Ciekawa idea, jak się za to zabrać, jakiś link czy coś? Można pomyśleć
                • Gość: audowiec Re: 4x4 co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 21:08
                  racja ,ceny w usa sa OK,Jesli masz firme to to rozwiązanie nieiwle ci daje ,ale
                  jesli prywatnie to warto sie zastanowić
                  • Gość: Michu Re: 4x4 co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 21:19
                    Ma być na firmę hehe, ale jeśli wyszło by logicznie to można auta nie wpuszczać
                    w firmę i już
                    • Gość: audowiec Re: 4x4 co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 21:23
                      jesli ma solidna ksiegowa ,to ten deal ci sie nie oplaci,wiem ,bo tez tak
                      kombinowałem,jakbym sie mylił-daj znać
                      • Gość: Michu Re: 4x4 co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 22:07
                        Nie wiem ale to dla mnie nie jest najważniejsze, na razie myślę co a potem jak
                    • Gość: Radek Re: 4x4 co wybrać? IP: *.ok.ok.cox.net 21.11.04, 21:28
                      Musisz miec kogos znajomego w stanach ktory sie tym zajmie, jak nie masz to
                      moge ci dac namiar na czlowieka w PL ktory za oplata sciaga auta ze stanow.
                      • Gość: Michu Re: 4x4 co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 22:06
                        Jak możesz to daj bo raczej mam kłopot,sdzięki z góry
                        • Gość: Radek Re: 4x4 co wybrać? IP: *.ok.ok.cox.net 21.11.04, 23:48
                          Daj mi swoj email to ci podesle na priva.

Pozdrawiam
    • Gość: leśniczy Re: 4x4 co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 22:07
      Jeśli nie masz ambicji typu "start w zawodach wyczynowych", nie musisz inwestować w hardkorowy
      samochód terenowy, wystarczy Ci coś, co na asfalcie ma maniery dobrego samochodu osobowego, ale
      w terenie może liczyć na dodatkowe możliwości takie jak blokada dyfra (choćby częściowa) czy
      reduktor. To mniej więcej daje Subaru Forester (którego sam wybrałem, a więc z natury rzeczy
      polecam), ale jest już dużo ciekawych propozycji na rynku: Outlander, X-Trail, Rav4, nawet CR-V.
      Zależy, gdzie masz bliżej do serwisu czy dealera. Jeśli zimą bywa u Ciebie ciężko, sugerowałbym raczej
      Forestera zamiast Legacy, to jednak jest pewna różnica w prześwicie.
    • Gość: TO JA Re: 4x4 co wybrać? IP: *.lax1-4.28.143.27.lax1.dsl-verizon.net 22.11.04, 00:14
      Wyzwiruj te 300m drogi polnej. Albo postaraj sie zeby Ci wyzwirowali.
    • Gość: PItttt Re: 4x4 co wybrać? IP: 62.148.84.* 22.11.04, 09:37
      Nissan XTRIAL łądne autko możliwość dołączania tylnej osi na stałe lub napęd
      na przód wygodny na miasto a i w terenie sa sobie radę a przy tym podstawa już
      od 102 tys pln tak że fajna sprawa
      • Gość: jazda Re: 4x4 co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 09:41
        jesli Xtrail jest ladny to Renault Thalia to kanon piekna

Xtrail jest obrzydliwy
        ma spedalony przod ze swiatlami zachodzacymi pol metra do gory na maske
        juz RAV4 jest ladniejszy
        naped tez ma fatalny

najlepiej pod tym wzgledem wypada Hyundai SantaFe
        samochod ladny z dobrym napedem i w dobrej cenie
    • Gość: AdM Re: 4x4 co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 11:04
      Forester jak najbardziej, ew. bardziej komfortowy Outback (ciut droższy, ale
      myślę, że zejście z ceną do niewiele ponad 120tys. jest na przełomie roku
      osiągalne).
      • Gość: leśniczy Re: 4x4 co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 13:13
        Gość portalu: AdM napisał(a):

> Forester jak najbardziej, ew. bardziej komfortowy Outback (ciut droższy, ale
        > myślę, że zejście z ceną do niewiele ponad 120tys. jest na przełomie roku
        > osiągalne).

Bardzo wątpię. Na przełomie 2003/2004 też na to liczyłem i... skończyłem z Foresterem. Subaru
        Import Polska obraca niewielkimi ilościami samochodów (dla konkretnego modelu to się liczy dosłownie
        na pojedyncze sztuki miesięcznie) i prawie nic nie trzyma na placu poza egzemplarzami
        demonstracyjnymi, których z kolei z różnych powodów bym nie polecał. Dla nich każdy niesprzedany
        egzemplarz na placu to bardzo odczuwalna strata - sprzedają raczej na zasadzie "pan da teraz
        zadatek, to pana zapiszemy na jeden z kilku egzemplarzy z dostawy z przyszłego miesiąca".
        • Gość: AdM Re: 4x4 co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 13:36
          Konieczny jest oczywiście fart :-) Zawsze jednak można kupić nowy egzemplarz w D
          za 26tys.Eu, ale to już jest inna bajka.
    • niknejm Re: 4x4 co wybrać? 22.11.04, 14:20
      Napęd, prześwit, praktyczność w codziennej eksploatacji, wreszcie cena
      przemawiają za Foresterem.

Pzdr
      Niknejm

• Gość: Michu Re: 4x4 co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 20:17
        Chyba dojrzeje do Forestera hehe, nawet mi się podoba:-) i raczej praktyczny za
        te pieniądze. A jak ktoś wie jak tu wygląda sprawa z serwisem(ceny i czy coś
        potrafią) choć słyszałem bajer,że to się kompletnie nie psuje.A pomysł z
        wyżwirowaniem 300m drogii... to kosztuje tyle,że pewnie kupiłbym jeszcze
        droższe auto i miał gdzieś wszystkich wieśniaków, kórzy jeżdrzą tą drogą (już
        raz ją robiłem ale się zdegradowała i ani myślę więcej)
    • greenblack Re: 4x4 co wybrać? 22.11.04, 20:22
      Mieszkasz w domku na wsi, kupujesz samochód za 120 tys. i nie masz obsranego
      garażu?
      • Gość: Michu Re: 4x4 co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 20:32
        Nie znosze garaży-uraz z dzieciństwa, mam trzy auta przed domem, może doradzisz
        mi podziemny? (Nie mam też basenu). Poza tym garaż nie odśnieża drogi na
        odcinku dłuższym niż 2 metry. Pytam się o auto a jak będę chciał się zapytać o
        garaż to wejdę na forum w budownictwie. A już zasranego garazu...nie chcę
        • greenblack Re: 4x4 co wybrać? 22.11.04, 20:34
          Taniej ci wyjdzie kupić traktorek ogrodwy i tym odśnieżać te 300 metrów.
        • Gość: verte Re: 4x4 co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 20:34
          Gość portalu: Michu napisał(a):

> Nie znosze garaży-uraz z dzieciństwa, mam trzy auta przed domem

To ciekawe.
          • Gość: Michu Re: 4x4 co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 20:42
            Nie wiem co w tym ciekawego, mój stosunek do garaży czy 3 samochody, mój sąsiad-
            ma przed domem 5 (z racji 3 dorosłych synów) I TEŻ NIE MA GARAŻU, gwarantuje,
            nic w tym ciekawego. Ale ja się na tym forum niewiele ciekawego dowiedziałem i
            to jest minus
            • greenblack Re: 4x4 co wybrać? 22.11.04, 20:54
              Każdy wsiun ma garaż, nawet jak nie ma samochodu, a co dopiero ten z pięcioma
              samochodami.
              • Gość: Michu Re: 4x4 co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 21:17
                Wsiun może i ma ale ja jestem ludność napływowa a z kultem garażu to można się
                zwrócić do mojego teścia-on tam spędza pół życia, znam przyjemniejsze formy
                relaksu a te kilka minut w zimie...cóż każda sytuacja ma gorsze strony
            • Gość: leśniczy Re: 4x4 co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 21:33

> Ale ja się na tym forum niewiele ciekawego dowiedziałem i
              > to jest minus

Gdyby to miało być forum dowiadowywania się, to by się nie nazywało forum dyskusyjne :-). Ale nie
              marudź, masz orientacyjną listę samochodów - z tej listy każdym zrobiłem jazdę próbną (przypomnę,
              X-Trail, CRV, Outlander; nie próbowałem Rav4, bo jakoś mnie odrzuca na sam widok). Ja w końcu
              wybrałem Forestera. To są wszystko przyzwoite bryki, z których każda ma wady i zalety (zapewne Rav4
              też, tylko akurat mi z jakichś czysto osobistych powodów zdecydowanie "nie podchodzi"), o żadnej z
              nich nie można powiedzieć "tylko pod żadnym pozorem nie kupuj XXX, bo to badziew straszny".
              Jedyne, co można wykluczyć na podstawie Twojego opisu, to hardkorowe terenowce typu Terrano czy
              Pajero - nie potrzebujesz aż takiej lokomotywy, a na asfalcie to się zachowuje koszmarnie (też robiłem
              jazdy próbne, a jakże). Z drugiej strony, zwykła osobówka z 4x4 typu Octavia czy Legacy to może
              jednak być za mało na nieodśnieżoną drogę (prześwit). Powinieneś więc krążyć po gatunku określanym
              czasem jako "car-based SUV" albo "softroader" - a spis masz powyżej. Weź pod uwagę czynniki
              pozamerytoryczne takie jak serwis - jeśli najbliższy serwis np. Nissana masz trylion kilometrów od
              domu, no to już jakby wiesz, co skreślić. Pozdrawiam i życzę, żebyś teraz się nie zakopał (u mnie w
              lesie właśnie strasznie napadało).
              • Gość: Michu Re: 4x4 co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 21:50
                Dzięki ,bo już myślałem,że gości interesują tylko garaże. Serwisy mam wszystkie
                pod nosem więc to dobrze i źle bo nie ułatwia wyboru, RAV4 nie podoba się mojej
                żonie(hre he)i cena nie bardzo a rabat dali mi żenujący, Outlander jakoś mi sie
                nie podoba, o osobówkach myślę podobnie choć Legacy wcale wcale i mieści się w
                kasie(bo ciężarowy i można odliczyć VAT), zostaje Forester i X trial, Honda cRV
                z tym dołączanym napędem to sam nie wiem,krąg się zawęża. A jak z tym serwisem
                w Subaru Panie Forester
                • Gość: leśniczy Re: 4x4 co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 22:42
                  Z serwisem Subaru jest trochę śmieszno, trochę straszno. Sieć jest skromna a w dodatku wiele ASO ma
                  fatalną opinię (ludzie przyłapywali ich na wykręcaniu nowych części i wstawianiu szrotowych). Ja jeżdżę
                  na przeglądy do Krakowa, gdzie mam wprawdzie kawał drogi, ale przynajmniej tam jest macierzysty
                  serwis polskiego importera. Z jednej strony - praktyczne to nie jest, ale z drugiej strony jest
                  całkiem przyjemne, bo wizyta w Krakowie to zawsze fajna rzecz, choćby dla gastronomii. W praktyce
                  wygląda to tak: umawiam się na przegląd, zostawiam brykę w serwisie, odjeżdżam taksówką do
                  centrum na obiad, między drugim daniem a deserem dzwonią, że samochód jest do odebrania. Wolę się
                  rzecz jasna nie zastanawiać, co będzie kiedy mi się coś naprawdę zepsuje, pocieszam się, że w nowym
                  Subaru potrzeba do tego wyjątkowego pecha.

Nie będę jednak protestować, jeśli powiesz, że to co powyżej opisałem to jakaś kompletna szajba i
                  wolisz jednak markę z normalną ogólnopolską siecią serwisów (Nissan, Honda, Mitsu). Proponuję
                  obejrzeć forum.subaru.pl, tam różni subaryci opowiadają o swoich doznaniach serwisowych, dobrych i
                  złych. I skoro masz bliskie serwisy pod nosem, to pewnie też masz bliskie salony dealerów - naprawdę,
                  tysiąc wizyt na forach dyskusyjnych nie zastąpi jednej jazdy próbnej. Pozdrawiam.
                  • Gość: Michu Re: 4x4 co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 22:56
                    Ok,ok, do Krakowa(miłe miasto naprawdę) mam jedyne 9km więc wporzo, jazdę
                    próbną "próbowałem" wykonać ale do końca roku mają do dyspozycji tylko Legacy
                    (jedzie się tym bardzo dobrze:-), o Foresterze to można porozmawiać w styczniu
                    więc wrażenia z jazdy próbnej mam znakomite he he, lekki obciach jak na centrum
                    tego interesu.Ja to muszę kupić już więc nie ma co czekać do stycznia na
                    testowanie bom latem to i na rowerze daję radę. Jeśli to ASO jest wporzo to dla
                    mnie dobrze, a jak ceny? Co do Krakowskiej gastronomii to jest bardzo ok a ja
                    trochę w jej okolicach poczyniam zawodowo więc mogę podrzucić kilka miłych
                    adresów, pozdrawiam i dzieki za cenne rady:-)
                    • Gość: leśniczy Re: 4x4 co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 23:31
                      > Ok,ok, do Krakowa(miłe miasto naprawdę) mam jedyne 9km więc wporzo, jazdę
                      > próbną "próbowałem" wykonać ale do końca roku mają do dyspozycji tylko Legacy
                      > (jedzie się tym bardzo dobrze:-), o Foresterze to można porozmawiać w styczniu
                      > więc wrażenia z jazdy próbnej mam znakomite he he, lekki obciach jak na centrum

No tak to u nich działa, niestety. Pisałem już w tym wątku - nie ma co liczyć na obniżkę ceny na modele
                      zeszłoroczne, bo u nich praktycznie nie ma zapasów. Nie ma tak, że przychodzisz, kupujesz i
                      odjeżdżasz czymś "z placu". Jest tak, że dajesz zadatek i zapisują Cię np. na przyszły miesiąc, trochę
                      jak za komuny. Z drugiej strony - dostajesz samochód naprawdę prosto z transportu, idealna nówka
                      tip-top, nawet nikt w niej nie siedział poza Tobą.

Jeśli masz blisko do Krakowa, to jednak namawiałbym Cię na Forestera. X-Trail ma jedną z najbardziej
                      beznadziejnie zaprojektowanych tablic rozdzielczych, jakie w życiu widziałem - trzeba zezować, żeby
                      zobaczyć szybkościomierz, bo wskaźniki nie wiadomo po co wywędrowały na środek. W ogóle cały
                      samochód zrobił na mnie wrażenie ergonomicznego absurdu, proste czynności są zaskakująco
                      niewygodne. Subaru tymczasem to ostoja konserwatymu - nic tu nie szokuje, ale za to każdy guzik jest
                      mniej więcej tam, gdzie w typowym samochodzie, wszystko rozplanowano z głową (poza naprawdę
                      drobnymi upierdliwościami - wkurza mnie np. sterowanie klimatyzacją).

Poza tym AWD w Foresterze ma rodowód sportowy (od pasa w dół ten samochód to po prostu jest
                      podwyższona Impreza), a więc fantastycznie się nim jeździ po krętych górskich drogach jak
                      "zakopianka" i okolice. O jednym Cię mogę zapewnić: jeśli kiedykolwiek zwątpisz w to, czy to był
                      słuszny wybór samochodu, jedna mała rundka do Myślenic i z powrotem rozwieje wszystkie
                      wątpliwości. Poza tym jeśli obejrzysz Nissana od spodu to zobaczysz, że tym samochodem jednak
                      strach się zapuszczać w jakiekolwiek bezdroża (znowu: nie mówię o wyczynowych imprezach, mówię o,
                      powiedzmy, wycieczce w Beskidy/Bieszczady). Prześwit niby OK, ale na pierwszym wystającym
                      kamieniu rozwalasz sobie tłumik na cacy (zobacz, jak on jest rozmieszczony! o czym myślał ten, kto to
                      tak zaprojektował?). Do Forestera możesz opcjonalnie zamówić dość solidne blachy zabezpieczające
                      spód silnika i tylny mechanizm różnicowy, a wtedy wystające kamienie Ci niestraszne (nawet jak
                      usłyszysz, że coś przydzwoniło to wiesz, że to owa zabezpieczająca blacha a nie np. miska olejowa). I
                      skoro mowa o tylnym mechanizmie różnicowym: Forester ma tzw. LSD, czyli częściową blokadę
                      (dokładniej tzw. zwiększone tarcie wewnętrzne). W skrajnej sytuacji, gdy oba przednie koła i jedno
                      tylne stracą już przyczepność, np. w śniegu, samochód wyjedzie z opresji tylko na jednym tylnym.
                      Niewiele samochodów w tej klasie to ma (na pewno nie CRV, na pewno nie Outlander - nie pamietam
                      teraz, czy X-Trail). No i wreszcie Forester przebija je wszystkie reduktorem terenowym, bezcenna
                      sprawa jeśli chcesz jeździć po górach czy choćby ciągnąć przyczepę.

Powiadam, każdy z tych samochodów ma swoje wady i zalety, ale ja w końcu po przekopaniu się przez
                      stosy prasowych recenzji i prospektów, zyliony internetowych forów dyskusyjnych (zwł.
                      anglojęzycznych) oraz jazdach próbnych w końcu się zdecydowałem na Forysia i nie żałuję. Nie chcę
                      jednak dokonywać wyborów za Ciebie.

Jeśli masz znajomości gastronomiczne, to mogę za jeden dobry obiad umówić się z Tobą na próbną
                      jazdę moim egzemplarzem :-).

• Gość: Michu Re: 4x4 co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 23:56
                        Nie ma sprawy,chętnie, no i oczywiście obiad to ja stawiam(oczywiście nie
                        całkowicie bezinteresownie he he), w góry to raczej często się zdarza
                        (narty,wspinanie i takie tam pierdoły)więc stąd też zapatrywanie w tym kierunku
                        bo zimą bywa zabawnie na drodze zwłaszcza objeżdrzając korki na zakopiance
                        bokami. Kiedy się wybierasz do Krakowa, bo ja to tam jestem codziennie więc
                        termin nie gra roli a z obiadem nie żartowałem:-) Z racji szybkości zakupu i
                        ich logistyki to muszę chyba auto zamawiać na dniach cobym je w grudnniu
                        odebrał.
                        • Gość: leśniczy Re: 4x4 co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 00:37
                          No niestety, byłem w "długi weekend", teraz to już nieprędko. Jak jeszcze lubisz jeździć w góry, to
                          Forester robi się już automatycznym wyborem. Jest w Europie kraj, w którym Subaru jest tak popularne,
                          jak u nas Fiat czy Daewoo - to Szwajcaria, w której ASO Subaru jest prawie w każdej wiosce. Nie bez
                          powodu - dzięki silnikowi typu "boxer", środek ciężkości ma najniżej z wszystkich samochodów 4x4, a
                          więc najsprawniej mu idzie pomykanie na serpentynie. Jest jeszcze jeden argument za Foresterem - w
                          klasie "małych SUV" to jest po prostu najbezpieczniejszy samochód z *wszystkich* badanych przez
                          Insurance Institute for Highway Safety w USA:

www.autointell-news.com/News-2002/July-2002/July-2002-2/July-10-02-p5.htm
                          w innych crash testach też ma rewelacyjne wyniki (zwłaszcza na walnięcie w bok, którego ja się
                          osobiście boję najbardziej; nie tego, że ja w coś walnę, bo mi się nie zdarza, ale zawsze się może
                          zdarzyć jakiś debil, który nie zauważy świateł na skrzyżowaniu).

Gdybyś jeszcze mieszkał gdzie indziej i miał np. awersję do gór, to bym Cię nie namawiał - ale dla
                          narciarza z Krakowa to jest naprawdę optymalny wybór. Zamawiaj na dniach i nie czekaj na moją
                          kolejną wyprawę do Krakowa.

• Gość: Michu Re: 4x4 co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 19:15
                            Ok,dzięki za rady, w zasadzie od początku Foryś był dla mnie faworytem przy
                            takim budżecie, gdybym miał na to nieco więcej pomyślałbym o Outbacku ale to
                            może next time. W necie szukałem potwierdzenia wstępnej decyzji(nie tylko na
                            forum)bo tu mało się dowiedziałem, zwłaszcza o konkurencji, może użytkownicy
                            innych aut ich nie cenią albo się wstydzą o nich napisać coś pozytywnego(czego
                            nie mogę powiedzieć o użytkownikach garaży-one chyba są ważniejsze od samych
                            aut-zwłaszcza emocjonalnie-złego słowa nie można powiedzieć).Serdecznie
                            pozdrawiam i dzięki za tych kilka rad:-)
                    • Gość: verte Re: 4x4 co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 23:34
                      > Co do Krakowskiej gastronomii to jest bardzo ok a ja
                      > trochę w jej okolicach poczyniam zawodowo więc mogę podrzucić kilka miłych
                      > adresów, pozdrawiam i dzieki za cenne rady:-)

Tak?To cobyś polecił?
                      • Gość: Michu Re: 4x4 co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 00:03
                        Zależy co kto lubi i poziom cenowy(a nawet porę dnia i nocy). W opcjach
                        budrzetowych to Polakowski Na Miodowej lub Tomasza, Bar Smak na Karmelickiej
                        (klimat),drożej i z elegancją Orient Ekspres na Stolarskiej, Na Poselskiej
                        Paese i Corleone, Pod Aniołami na Grodzkiej, Cherubino i Metropolitan na
                        Tomasza, Kuchnia i Wino na Józefa-czynne w kratkę,Europejską w Rynku(śniadania
                        i desery, a drożej to W Hotelu pod Różą(silny bajer)na Floriańskiej, La
                        Fontaine na Sławkowskiej, w nocy kiełbaski pod mostem na Grzegórzeckiej albo od
                        Zmierzchu do Świtu na Sebastiana(znów klimaty).To tak z gróbsza i bez
                        zastanowienia ale można jeszcze coś wymyślić bo K. to zagłębie
                        kulinarne.Smacznego
                        • Gość: verte Re: 4x4 co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 00:07
                          Uch niestety nie mogę się z panem zgodzić i to co do większości.
                          Tak byłem tylko ciekaw.Sam jestem z Krakowa.
                          • Gość: Michu Re: 4x4 co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 09:44
                            O gustach się ponoć nie dyskutuje ale co w takim razie Pan by polecił?
                            • niknejm Re: 4x4 co wybrać? 23.11.04, 11:13

> O gustach się ponoć nie dyskutuje ale co w takim razie Pan by polecił?

W Krakowie to ja głównie Chłopskie Jadło, a z propozycji barowo-tanich -
                              Sąsiadów... ;-)

Pzdr
                              Niknejm
                              • Gość: Michu Re: 4x4 co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 11:51
                                No to nie dyskutujmy, bo mamy inne gusta(nie widze jednak jakiegoś dramatu)
                                Pozdrawiam
                              • Gość: El Nino Re: 4x4 co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 08:44
                                zapewne cala twoja rodzina je z jednej michy
                                jak to w chlopskim jadle przystalo
                                hehe
          • Gość: Braził Re: 4x4 co wybrać? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 11:38
            Nie znosze garaży-uraz z dzieciństwa,
            Ciekawe i intrygujące. Jak trudne dzieciństwo ma wpływ na parkowanie auta
            pzdr
            • Gość: Braził Re: 4x4 co wybrać? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 11:42
              A ja mam garaż i to ogrzewany i nigdy nie przypuszczałem że nie jestrm trendi
              ino passe.
              Jak zimą wsiadam do cieplutkiego autka to jest źle ?
              A jak latem moje auto nie zamienia sie w piekarnik to też źle ?
              Chyba nie nadążam.
              ;-(
              • Gość: Michu Re: 4x4 co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 11:55
                A co ma garaż czy jego brak do bycia trendy? Nie łapię:-) Kwestia wygody i co
                kto lubi, moje auto ogrzewa się w 2 min i ma wszystko ogrzewane, no problem jak
                dla mnie ale rozumiem inną optykę, latem klima też nadąża więc... ale nic nie
                widzę złego, że ktoś ma garaż.Po prostu nie mam i nie zamierzam go budować, i
                ok- po prostu, nie wdając się w oceny. Pozdro
                • wowo5 Re: 4x4 co wybrać? 24.11.04, 02:46
                  Subaru Forester jest bardzo dobry. Jeszcze lepsza jest wersja XT z turbo (nieco
                  powyzej 6s do 100km/h). Przy takich osiagach to masz auto sportowe i SUV.
                  • Gość: Michu Re: 4x4 co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 19:25
                    Zgadzam się, no i ta wersja jest bardzo tania he,he. Cena lekko przesadzona,
                    już mam za to Outbacka 2,5l, już wtedy mogę odżałować te 6s do 100.Ale te
                    parametry w wersji z turbo są imponujące(zwłaszcza cena)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka