Gość: gosciu IP: *.kim.pl 22.11.04, 11:25 Witam. szukam firmy zajmujacej sie montazem instalacji spryskiwania reflektorow. nie orientujecie sie moze gdzie to mozna zrobic? chodzi o malopolske badz slask. bede wdzieczny za info. Link Zgłoś Obserwuj wątek
kollector Re: spryskiwacze reflektorów 22.11.04, 11:49 Cześć Gościu! W zasadzie nie powinienem się odzywac ponieważ nie mam informacji które bylyby dla CIebie pomocne, ale zastanowiłem sie czy mi przydałyby się takie spryskiwacze... doszedłem do wniosku że nie. Nie jeżdżę w długie trasy - czasami, raz w tygodniu, za jednym razem muszę pokonać do 150 km, i spryskiwacze bylby dla mnie nieuzasadnionym kosztem. Taniej jest kupić paczkę chusteczek higienicznych (koszt do 50 gr) niż założyć instalacje o ktorej piszesz (koszt min 2000 paczek takich chusteczek - min, bo nie wyobrażam sobie by w tej kwocie się zmieścić). Do tego dojdzie zwiększone zużycie płynu do spryskiwaczy i pewnie jakieś inne wydatki... Nie, to nie dla mnie. Zwłaszcza że w drodze zwykle za3muję się na jakimś CPN-ie, gdyż od kilku tygodni leję do baku paliwa (ropy) za 100zł (dlatego, że w naszych stacjach paliw do baku lejemy jakieś gów*o nie mające z paliwem nic wspólnego i mam nadzieję, ze raz na 2 tankowanie trafię na paliwo, a nie na syf) i wtedy mogę zrobić użytek ze wspomnianych wczesniej chusteczek. Przepraszam, że się wtrącam, ale czułem potrzebę napisania czegoś. };-D) Link Zgłoś
Gość: gosciu Re: spryskiwacze reflektorów IP: *.kim.pl 22.11.04, 12:14 ja pokonuje co tydzien 700 km a moj focus strasznie lapie bloto. to chyba wina pochylych swiatel. koszt w ASO w bielsku jest mniejszy niz 1000 zlotych ale szukam czegos tanszego, poza ASO ;] Link Zgłoś
edek40 Re: spryskiwacze reflektorów 22.11.04, 12:51 Pewnie sporo zalezy od konstukcji swiatel. W mojej mazdzie lampy sa nadzwyczaj podatne na zabrudzenie. Oczywiscie mam odpowiednia scierke i inne utensylia, jednak bywa, ze lampy trzeba czyscic doslownie co chwile, albo jezdzic po omacku. Wyobraz sobie jazde zaraz za ciezarowka po wilgotnej i posolonej jezdni (typowe dla jesienno-zimowej aury), ktora chcesz wyprzedzic. W koncu po omacku to robisz i co? Zatrzymujesz sie, aby rozjasnic i ta z trudem wyprzedzona ciezarowa znowu jest z przodu. Problem w miescie marginalny. Wprawdzie mieszkam w miescie, ale do domu wale kreta i waska droga na wies. Najpierw dobrze oswietlona szosa, a potem przez las okolo 5 km. Bywa, ze tylko na tym ciemnym odcinku samochod przede mna "wylacza" mi skutecznie wizje. Oczywiscie cos tam widze, ale zawianego i nieoswietlonego pieszego czy rowerzysty juz nie. Link Zgłoś
Gość: Michal Re: spryskiwacze reflektorów IP: *.fornfyndet.se 22.11.04, 15:08 W szwecji byl to kiedys obowiazek.faktycznie funkcjonuje.reflektory zawsze czyste.Zuzycie plynu idzie w dziesiatki l´trow.sam ojemnik do spryskiwania reflerktorw zalezy od marki ale do 10lpojemnosci.Pompa daje cisnienie rzedu 6bar i dosc duzym otworem okolo 0.7mm tryska to pod katem na szklo reflektora. Skutki uboczne po paru latach cale przody tych aut przerdzewiale wlasnie od plynu.Refloktory koroduja trzykrotnie szybciej niz normalnie. Dzisiaj duzo firm, uzywa wycieraczki elektryczne na szklo reflektora i normalny sik.Pzdr.Michal Link Zgłoś
niknejm Re: spryskiwacze reflektorów 22.11.04, 15:18 Nie wiem, jak w Szwecji, ale... Mam Civica z takim ustrojstwem (spryskiwacz wysokociśnieniowy, zbiorniczek na płyn na szyby i reflektory - 7L). Mogę tylko potwierdzić, że to użyteczny gadżet. Co do korozji - po 7 latach eksploatacji nie zaobserwowałem... Pzdr Niknejm Link Zgłoś
greenblack Re: spryskiwacze reflektorów 22.11.04, 19:56 > Dzisiaj duzo firm, uzywa wycieraczki elektryczne na szklo reflektora Właśnie dzisiaj już mało kto montuje wycieraczki, przważnie są to same spryskiwacze. Link Zgłoś
Gość: Iw Re: spryskiwacze reflektorów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.04, 15:24 Sprobuj w HSK, Krakow. Na pewno Ci pomoga. HSK Auto Ul. Armii Krajowej 15 30-150 Kraków tel.: 12/639 55 88 fax 12/639 55 89 Link Zgłoś
Gość: kampino Re: spryskiwacze reflektorów IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.11.04, 16:17 a ja wymieniam zabrudzone na nowe mam ich kilka,w domu myje i znowu mam kilka Link Zgłoś
Gość: Michal Re: spryskiwacze reflektorów IP: *.fornfyndet.se 22.11.04, 20:24 Greenblack to zalezy od kraju.W naszym klimacie troche wilgoci wszystko rdzewieje jak cholera.Pamietam mialem Forda Taunusa z roku 1976 kombi ,posiadal takie cisnieniowe spryskiwacze.Wyobras sobie ze juz wroku 1982 maska byla skorodowana i umocowanie reflektorow a same reflektory wymienione byly wsrodku cale pordzewiale.Moje pierwsze auto w Szwecji.Nowsze auta mialy juz przewaznie wycieraczki,moja stara Camra ma spryskiwacze,ale wyrzucilem zasilanie ich, nie koroduje.Mercedes mial wycieraczki tez nie korodowal.Zona miala opla caly skorodowal,pozniej Hondebyla na wycieraczki przezyla,obecnie Micra juz nic niema.Obecnie zlikwidowali ten przepis.Pzdr.Michal Link Zgłoś