Dodaj do ulubionych

spryskiwacze reflektorów

IP: *.kim.pl 22.11.04, 11:25
Witam.
szukam firmy zajmujacej sie montazem instalacji spryskiwania reflektorow. nie
orientujecie sie moze gdzie to mozna zrobic? chodzi o malopolske badz slask.
bede wdzieczny za info.
Obserwuj wątek
    • kollector Re: spryskiwacze reflektorów 22.11.04, 11:49
      Cześć Gościu!
      W zasadzie nie powinienem się odzywac ponieważ nie mam informacji które bylyby
      dla CIebie pomocne,
      ale zastanowiłem sie czy mi przydałyby się takie spryskiwacze...
      doszedłem do wniosku że nie.
      Nie jeżdżę w długie trasy - czasami, raz w tygodniu, za jednym razem muszę
      pokonać do 150 km, i spryskiwacze bylby dla mnie nieuzasadnionym kosztem.
      Taniej jest kupić paczkę chusteczek higienicznych (koszt do 50 gr) niż założyć
      instalacje o ktorej piszesz (koszt min 2000 paczek takich chusteczek - min, bo
      nie wyobrażam sobie by w tej kwocie się zmieścić).
      Do tego dojdzie zwiększone zużycie płynu do spryskiwaczy i pewnie jakieś inne
      wydatki...
      Nie, to nie dla mnie.
      Zwłaszcza że w drodze zwykle za3muję się na jakimś CPN-ie, gdyż od kilku tygodni
      leję do baku paliwa (ropy) za 100zł (dlatego, że w naszych stacjach paliw do
      baku lejemy jakieś gów*o nie mające z paliwem nic wspólnego i mam nadzieję, ze
      raz na 2 tankowanie trafię na paliwo, a nie na syf) i wtedy mogę zrobić użytek
      ze wspomnianych wczesniej chusteczek.
      Przepraszam, że się wtrącam, ale czułem potrzebę napisania czegoś.
      };-D)
      • Gość: gosciu Re: spryskiwacze reflektorów IP: *.kim.pl 22.11.04, 12:14
        ja pokonuje co tydzien 700 km a moj focus strasznie lapie bloto. to chyba wina
        pochylych swiatel. koszt w ASO w bielsku jest mniejszy niz 1000 zlotych ale
        szukam czegos tanszego, poza ASO ;]
      • edek40 Re: spryskiwacze reflektorów 22.11.04, 12:51
        Pewnie sporo zalezy od konstukcji swiatel. W mojej mazdzie lampy sa nadzwyczaj podatne na zabrudzenie. Oczywiscie mam odpowiednia scierke i inne utensylia, jednak bywa, ze lampy trzeba czyscic doslownie co chwile, albo jezdzic po omacku. Wyobraz sobie jazde zaraz za ciezarowka po wilgotnej i posolonej jezdni (typowe dla jesienno-zimowej aury), ktora chcesz wyprzedzic. W koncu po omacku to robisz i co? Zatrzymujesz sie, aby rozjasnic i ta z trudem wyprzedzona ciezarowa znowu jest z przodu.

Problem w miescie marginalny. Wprawdzie mieszkam w miescie, ale do domu wale kreta i waska droga na wies. Najpierw dobrze oswietlona szosa, a potem przez las okolo 5 km. Bywa, ze tylko na tym ciemnym odcinku samochod przede mna "wylacza" mi skutecznie wizje. Oczywiscie cos tam widze, ale zawianego i nieoswietlonego pieszego czy rowerzysty juz nie.
        • Gość: Michal Re: spryskiwacze reflektorów IP: *.fornfyndet.se 22.11.04, 15:08
          W szwecji byl to kiedys obowiazek.faktycznie funkcjonuje.reflektory zawsze
          czyste.Zuzycie plynu idzie w dziesiatki l´trow.sam ojemnik do spryskiwania
          reflerktorw zalezy od marki ale do 10lpojemnosci.Pompa daje cisnienie rzedu
          6bar i dosc duzym otworem okolo 0.7mm tryska to pod katem na szklo reflektora.
          Skutki uboczne po paru latach cale przody tych aut przerdzewiale wlasnie od
          plynu.Refloktory koroduja trzykrotnie szybciej niz normalnie.
          Dzisiaj duzo firm, uzywa wycieraczki elektryczne na szklo reflektora i
          normalny sik.Pzdr.Michal
          • niknejm Re: spryskiwacze reflektorów 22.11.04, 15:18
            Nie wiem, jak w Szwecji, ale...
            Mam Civica z takim ustrojstwem (spryskiwacz wysokociśnieniowy, zbiorniczek na
            płyn na szyby i reflektory - 7L). Mogę tylko potwierdzić, że to użyteczny
            gadżet.

Co do korozji - po 7 latach eksploatacji nie zaobserwowałem...

Pzdr
            Niknejm
          • greenblack Re: spryskiwacze reflektorów 22.11.04, 19:56
            > Dzisiaj duzo firm, uzywa wycieraczki elektryczne na szklo reflektora

Właśnie dzisiaj już mało kto montuje wycieraczki, przważnie są to same
            spryskiwacze.
    • Gość: Iw Re: spryskiwacze reflektorów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.04, 15:24
      Sprobuj w HSK, Krakow. Na pewno Ci pomoga.
      HSK Auto
      Ul. Armii Krajowej 15
      30-150 Kraków
      tel.: 12/639 55 88
      fax 12/639 55 89
      • Gość: kampino Re: spryskiwacze reflektorów IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.11.04, 16:17
        a ja wymieniam zabrudzone na nowe mam ich kilka,w domu myje i znowu mam kilka
        • Gość: Michal Re: spryskiwacze reflektorów IP: *.fornfyndet.se 22.11.04, 20:24
          Greenblack to zalezy od kraju.W naszym klimacie troche wilgoci wszystko
          rdzewieje jak cholera.Pamietam mialem Forda Taunusa z roku 1976 kombi ,posiadal
          takie cisnieniowe spryskiwacze.Wyobras sobie ze juz wroku 1982 maska byla
          skorodowana i umocowanie reflektorow a same reflektory wymienione byly wsrodku
          cale pordzewiale.Moje pierwsze auto w Szwecji.Nowsze auta mialy juz przewaznie
          wycieraczki,moja stara Camra ma spryskiwacze,ale wyrzucilem zasilanie ich, nie
          koroduje.Mercedes mial wycieraczki tez nie korodowal.Zona miala opla caly
          skorodowal,pozniej Hondebyla na wycieraczki przezyla,obecnie Micra juz nic
          niema.Obecnie zlikwidowali ten przepis.Pzdr.Michal

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka