Dodaj do ulubionych

Tylko thule sie liczy?

06.06.25, 11:02
Hak w bmw wbity w dowód, 3 tablica w domu. Do wtorku muszę ogarnąć bagaznik na rowery, bo potem na mam czasu a na czerwcowy długi weekend na rowery
Juz wiem ze musi byc odchylany ale o reszcie nie wiem nic. Tzn chcialbym zeby byl prosty w obsłudze i nie wymagał 100 czynności przy zakładaniu i zdjemowaniu bo jestem niecierpliwy.
Optymalnie na 2 lub 3 rowery.
Jakieś typy? Rady?
Z reguły na nich pisze ze można 120 ale jak rozumiem autostradowe 130 nie powinno stanowić problemu?
Mocno to świszczy? Trzeba na cos uważać? Bo przy cofaniu czujniki nie działają jal rozumiem
Obserwuj wątek
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Tylko thule sie liczy? 06.06.25, 11:34
      Jak dobrze zamontowany hak , to powinien z automatu czujniki wyłączyć. Ostatnio znajomemu w toyocie zamontowali tak, że jak cofał to hamowanie awaryjne się odpalało.. Thule ma w niektórych modelach słabe uchwyty z taką gałkę do kręcenia, to się psuje. Polecam niemiecką Aterę, są ciut tańsze i wzorowo wykonane. Atera sport M2 lub M3 jest warta polecenia. Każdy z nich można z czasem rozbudować o "jeszcze jeden rower". Klepnięte do elektryków.
      • duze_a_male_d_duze_m Re: Tylko thule sie liczy? 06.06.25, 11:36
        Nie powinno być głośno, 130-140 spokojnie na wprost można. Gorzej jest na nierównościach nawierzchni i zakrętach.
      • trypel Re: Tylko thule sie liczy? 06.06.25, 11:39
        Faktycznie one są nawet do rowerów na 30 kg wiec przyszłościowo ma to sens.
        Dzięki
        Popatrze.
        • trypel Re: Tylko thule sie liczy? 08.06.25, 21:39
          Atera kupiona. Sport 2.
          Odchylanie jest i wygląda solidnie na zdjęciu. Po dostawie i pierwszym montażu dam znać.
          • duze_a_male_d_duze_m Re: Tylko thule sie liczy? 08.06.25, 23:16
            Gut. Mam M3 z dostawką na 4, kilka razy woziłem rowery przez całą Polskę.
            • trypel Re: Tylko thule sie liczy? 09.06.25, 06:42
              Wstawić rower na busa to wyzwanie. Ale pod domem jest drabina. Ale zdjąć w trasie - tego już bym nie umiał:)
              • duze_a_male_d_duze_m Re: Tylko thule sie liczy? 09.06.25, 07:44
                Nie jest tak źle, staje się na progu i spokojnie sięgasz, konieczne co najmniej dwie osoby. Gdzieś jeszcze mam zdjęcie takiego składu na starym Mercu. Jak jest więcej rowerów to największy problem je razem ułożyć na haku, taki tetris. Jak już ustawisz uchwyty to tylko zdjęcie układu i potem idzie dużo szybciej :)
                • allegropajew Re: Tylko thule sie liczy? 12.06.25, 17:10
                  Choroba psychiczna. A na miejscu nawet nie dotknięte......

Gościula
    • simon921 Re: Tylko thule sie liczy? 06.06.25, 11:41
      Ja mam Thule euroway G2 922 (chyba). 120 na luzie i to Capturem. Zakłada się go w kilka sekund właściwie. Jest odchylany. Czujniki niestety u mnie trzeba wyłączyć, bo wyją od razu po włączeniu wstecznego. Robiłem z nim spore trasy i jedynie co trzeba pamiętać, to że jest jak się gdzieś manewruje;) Rowery zapinane na zamki, więc można zostawić spokojnie. Jedynie jak chcesz wozić rowery elektryczne to po sprawdzaj wagi, bo tu chyba do 24kg pojedynczy.
    • vogon.jeltz Re: Tylko thule sie liczy? 06.06.25, 12:01
      Dobry temat. Też jestem ciekaw, bo planujemy taki zakup.
      • trypel Re: Tylko thule sie liczy? 06.06.25, 12:14
        U Ciebie w caddy to w ogóle ideal bo rowery zmieszczą sie w całości za tyłem i nie będą wystawać ponad dachem? Hak masz już?
        • vogon.jeltz Re: Tylko thule sie liczy? 06.06.25, 12:18
          > Hak masz już?

Fabryczny, odpinany.
          • trypel Re: Tylko thule sie liczy? 06.06.25, 12:20
            To już w ogóle nie problem bo wszystko musi hulać.
          • qqbek Re: Tylko thule sie liczy? 06.06.25, 12:47
            vogon.jeltz napisał:

> > Hak masz już?
            >
            > Fabryczny, odpinany.

A Volkswagen nie praktykuje już chowanych za zderzak?
            W Golfie taki miałem (ręcznie, a nie elektrycznie wysuwany) - ciągnęło się za "wihajster" w bagażniku i "cyk" zza zderzaka wypadał hak - bardzo fajne rozwiązanie, bo nic, absolutnie nic nie widać, aż hak wyląduje.
            Zablokowanie haka sygnalizowane było kontrolką przy wihajstrze i automatycznie wyłączało park assist z tyłu.
            • vogon.jeltz Re: Tylko thule sie liczy? 08.06.25, 22:49
              > A Volkswagen nie praktykuje już chowanych za zderzak?

Pewnie praktykuje, tak samo jak pewnie praktykuje elektryczne fotele z pamięcią. Ale Caddy to ma być proste auto (nawet w wypasionej wersji), dlatego hak się odpina i chowa do skrzyneczki pod fotelem pasażera.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka