Dodaj do ulubionych

O/T Jaka lubicie Soup du Jour?

21.07.25, 18:30
Jaka droga - bar mleczny czy renomowana restauracja?
Na plaskim czy wypuklym talerzu?
W talerzu nic sie nie porusza czy jest z ruchem?
Do wyprzedzania w jedzeniu kogos jedzacego z przeciwka?
Prosta czy z przyprawami?
W dzien czy w nocy?
Dluga na ile godzin jedzenia?
Jakim srebrem?
W ile osob?
Jaka pora roku?

Dziekuje za odpowiedzi bo mnie to bardzo ciekawi, chetnie skorzystam z dorad.
Obserwuj wątek
    • nousecomplaining Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 21.07.25, 18:33
      Odpowiedź może być tylko jedna - żur.
      • waga170 Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 21.07.25, 18:38
        Twoja riposta jest tak dobra ze sam bym tego nie skojarzyl, szacun!
        • nousecomplaining Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 21.07.25, 18:41
          Eee tam riposta zaraz. A żur jest dobry na wszystko, szczególnie na dzień po.
          • waga170 Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 21.07.25, 18:48
            Z doswiadczenia, po co zaraz zupa zur. Butelka sklepowego zurku rano, taka z pol litra przynajmniej, wstrzasnieta i wypita z gwinta czyni cuda. W niepamiec odchodza mysli o eutanazji, znow chce sie zyc i numer powtorzyc.
            • nousecomplaining Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 21.07.25, 19:00
              A czy ja pisałem, ze musi być zupa? Opisane doświadczenie jest też moim jak najbardziej. Kumpel mi kiedyś poradził, że woda z ogórków kiszonych jest lepsza, ale to nie była dobra rada, przynajmniej dla mnie.
              • waga170 Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 21.07.25, 19:14
                No to podbijamy sie dalej:) Sok ze sloika z marynowanymi w occie sledziami tez mial robic cuda. No wiec jak jeszcze mieszkalem z rodzicami to pozna noca po ciemku zeby nikogo nie obudzic dotarlem do kuchni i po ciemku raczylem sie tym octem ze sledzi. Tylko ze jak juz dopilem do dna to cos mi spadlo na nos. To byl tak zwany szmaciak do zmywania "statkow" zostawiony w sloiku po sledziach.
                • nousecomplaining Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 21.07.25, 19:29
                  Nieźle. Rzyg był zaraz czy potem? Ja kiedyś z kumplem polazłem do piwnicy u rodziców i znaleźliśmy piwa przywiezione przez ojca z Niemiec za dobrych starych czasów, tata lubił se chować "na później". Takie krombachery i inne podobne. Wysiorbaliśmy co było, sraczka przez trzy dni. Pewnie nie były odpowiednio leżakowane.
              • klatwafornittyzostalarzucona Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 21.07.25, 19:28
                Woda z ogorkow- super. Z kiszonej kapusty tez, ale tu trzeba z umiarem, zeby nie posralo na amen
                • nousecomplaining Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 21.07.25, 19:30
                  No właśnie u mnie posrało na amen, za łapczywie piłem chyba.
                  • klatwafornittyzostalarzucona Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 21.07.25, 19:35
                    Znalam dziewczyne, ktora na kaca pila zalewe z oliwek. Nie wiem, dla mnie jakis burzujski wymysl... Ale barszcz kiszony na zimno- niech sie zurek schowa!
                • qqbek Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 21.07.25, 20:40
                  klatwafornittyzostalarzucona napisał(a):

> Woda z ogorkow- super. Z kiszonej kapusty tez, ale tu trzeba z umiarem, zeby ni
                  > e posralo na amen

Rzadko miewam kaca, bardzo rzadko (a już raczej nigdy po wódzie), ale jak już "złapało" to mi kefir zawsze pomagał... albo piwo (jeśli mowa o czasach studenckich).
                  Wodę z ogórków bym jeszcze pewnie zdzierżył, ale spod kapusty? Blee.
                  • klatwafornittyzostalarzucona Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 21.07.25, 20:44
                    Ja od kefiru maslanke wole. Dziala kojaco i odswiezajaco. A wode z kapusty to ja i bez kaca lubie wypic. Smierdzi, bo smierdzi, ale w smaku jest swietna.
          • galtomone Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 22.07.25, 11:59
            nousecomplaining napisał(a):

> Eee tam riposta zaraz. A żur jest dobry na wszystko, szczególnie na dzień po.

Zur to przed, po lepszy zurek.
      • bolo2002 Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 22.07.25, 09:54
        Ale żur-czy tużur?
        • klatwafornittyzostalarzucona Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 22.07.25, 09:57
          Bonżur- dobry żur
    • wislok1 Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 21.07.25, 19:15
      Zupa gulaszowa, sa rozne wersje, wegierska, czesko-austriacka

Wegrzy zawsze wpier.alaja papryke i zupa jest ostra, Czesi i Austriacy lubia zuple gulaszowa z ziemniakami i jest lagodna...
      Obie sa swietne

Zur tez lubie

A tak przy okazji Austriacy maja bigos, w zasadzie to jest to samo co bigos w PL
      Ale nazywa sie zupelnie inaczej
      Szegediner Krautfleich....
      www.chefkoch.de/rezepte/160021070015636/Szegediner-Krautfleisch-von-Rudolfo.html

Czyli dosklownie
      szegedynskie mieso z kapusta

A to bigos

Na Wegrzech tej potrawy nie znaja
      • wybitniemondry Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 21.07.25, 19:28
        wislok1 napisał:
        > Czesi i Austriacy lubia zu
        > ple gulaszowa z ziemniakami i jest lagodna...

Hitlerowskie wojsko dostawało taką na śniadanie.
        Wojnę przegrali.
        • wislok1 Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 21.07.25, 20:14
          Na sniadanie na pewno nie

Polskie wojko tez dostawalo gulasz, tez nie na sniadanie
          • wybitniemondry Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 21.07.25, 20:18
            wislok1 napisał:
            > Na sniadanie na pewno nie

Czytałem książkę/pamiętnik hitlerowskiego żołnierza.
            Pisał że na śniadanie.
            • wislok1 Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 22.07.25, 20:07
              Pierdzielil
      • nousecomplaining Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 21.07.25, 19:32
        Zupy rybne na Węgrzech też są zajebiste.
        • engine8t Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 21.07.25, 19:52

> Zupy rybne na Węgrzech też są zajebiste.

No tego to nie wiedomo ale na pewno rybami cuchna jak stara cipa
        • wybitniemondry Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 21.07.25, 19:57

Nie ma nic gorszego od rybnej zupy.
          Od samego zapachu można się porzygać.
        • trypel Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 21.07.25, 20:03
          Fakt. Jak nie lubię ryb słodkowodnych to halaszle zawsze chętnie
          A po drugiej stronie ich granicy sa flaczki ktore wg mnie sa najlepszymi flaczkami w Europie. A na kaca dodaje sie do nich czosnek w occie. Dużo octu
          • nousecomplaining Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 22.07.25, 14:28
            > A po drugiej stronie ich granicy sa flaczki
            Znaczy po drugiej stronie granicy z jakim krajem? W Serbii może?
            • trypel Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 22.07.25, 14:45
              Serbskich flaczków nie znam. W Rumunii.
              Ciorba de Burta
              Zabielane flaczki. Dość rzadkie w porownaniu do polskich. Doprawione ala Żurek. I do tego ten czosnek i ocet. No bajka.
              • nousecomplaining Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 22.07.25, 15:17
                Rumunia to dla mnie terra incognita (byłem kiedyś jedynie w Oradei, urokliwe miasto), muszę to zmienić. Flaczki lubię, ale wybredny jestem - muszą być naprawdę dobrze zrobione. Czosnek i ocet jak najbardziej pasuje - przypomniał mi się nasz ślunski galert... Ale zabielane? Hmm, musiałbym spróbować.
                • trypel Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 22.07.25, 15:23
                  Jak podobała Ci sie Oradea to jedz do Tymisoary.
                  Mocno austro Węgierski klimat. Super sie spaceruje od placu do placu. Rozrywkowo jak wroclaw czyli niezaleznie od godziny i dnia tygodnia ludzie sie bawią w centrum. Bezpiecznie jak to w Rumunii.
                  I fajny mix gastronomiczny z uwagi na niezla mieszankę historyczna. No i blisko od nas.
                  • nousecomplaining Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 22.07.25, 15:25
                    > to jedz do Tymisoary
                    Ok, dzięki za polecajkę. Zapewne odwiedzę.
        • wislok1 Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 21.07.25, 20:15
          To fakt, sa zaje.iste
        • qqbek Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 22.07.25, 12:51

Ja, z rzeczy zdecydowanie godnych polecenia, pozwoliłem sobie ostatnio na potrawkę z cielęciny, na ostro.
          Ale dobrze, że zupy nie brałem do niej, bo bym nie zmieścił ;)

A co do podobieństw "kuchennych" - na Węgrzech też serwują Wiener Schnitzel, ale robią to "po polsku" (czyli bez kostki) - bałem się, co młoda będzie jadła (bo wybredna jest), a to odkrycie przyszło jak wybawienie.
          • nousecomplaining Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 22.07.25, 14:14
            > Wiener Schnitzel, ale robią to "po polsku" (czyli bez kostki)
            Przecież Wiener Schnitzel w Austrii też podają bez kości. A w Polsce z kolei w restauracjach często w menu występuje "schabowy z kością".
            • qqbek Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 22.07.25, 15:18
              Patrz pan, a w Niemczech z kością.
              Co kraj to obyczaj, ale "łączy nas schabowy".
              • nousecomplaining Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 22.07.25, 16:08
                Temat rzeka z tymi sznyclami. Klasyczny austriacki Wiener Schnitzel powinien być cielęcy, ale w knajpach są przeróżne wariacje, także ze schabu i z drobiu. No i jednak robiony jest inaczej niż nasz schaboszczak , bo jest rozklepany bardzo mocno (w czasach studenckich na stołówce takie jedliśmy, ale przyczyna "cienkości" była raczej inna) i smażony na głębokim tłuszczu, zwykle dostajesz dwa takie wielkie sznycle na talerzu, najlepiej smakuje "mit Petersilienkartoffeln".
                • trypel Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 22.07.25, 19:24
                  W języku człowieka kulturalnego nie występują wyrazy ktore mogłyby wyrazić co myślę o petersilienkartoffeln do sznycla.
                  Tylko sałatka ziemniaczana na zimno. Oczywiście ta octowa a nie majonezowa
                  Inaczej to samo zło.
                  • waga170 Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 22.07.25, 19:35
                    Moze myslal o koperku i mu sie popierdolilo z pietruszka. Z ciekawostek, to ta pietruszka o korzeniu jak biala marchew to nie pietruszka a pasternak. Parsley, sage, rosemary and thyme:)

www.youtube.com/watch?v=c_T7HgZKZjo&list=RDc_T7HgZKZjo&start_radio=1
                    • nousecomplaining Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 22.07.25, 19:43
                      Nic mi się nie popierdoliło. Chcesz rozpocząć dyskusję o wyższości koperku nad pietruszką lub vice versa?
                      • vogon.jeltz Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 22.07.25, 19:51
                        > Chcesz rozpocząć dyskusję o wyższości
                        > koperku nad pietruszką lub vice versa?

Jaką dyskusję? Jedno i drugie jest zajebiste.
                        • trypel Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 22.07.25, 19:56
                          Jedno i drugie jest zajebiste ale rozmawiamy to o rzeczach ważnych. O tym co pasuje do sznycla!
                          • waga170 Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 22.07.25, 20:27
                            trypel napisał:

> Jedno i drugie jest zajebiste ale rozmawiamy to o rzeczach ważnych. O tym co pa
                            > suje do sznycla!

Jeszcze troche a poklocimy sie o to ze jak mozna dawac czosnek do pieczonej kaczki, po czym wrocimy do budki droznika i bedziemy maczac skorke od chleba w herbacie. Kurwa, jak ja szukalem tej starej telenoweli i ni chuja nie znalazlem. Dla podniesienia tematu kartofli, to ja lubie robic tak: Mlode nieduze gotuje w mundurkach. Jak ostygna to kroje wpol po duzym a nie malym rowniku. Posypuje deske przyprawa Vegeta i tym przekrojem kartofla "maczam". a potem sru na patelnie z olejem czy maslem, ale obowiazkowo posypuje rozmarynem i szalwia, az sie przyrumienia od spodu. I chuj mnie obchodzi co tam jeszcze obok nich jest albo nie ma na talerzu:)
                            • engine8t Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 22.07.25, 21:28
                              waga170 napisała:

Jak ostygna to kroje wpol po duzym a nie malym rowniku. Posypuje de
                              > ske przyprawa Vegeta i tym przekrojem kartofla "maczam". a potem sru na patelni
                              > e z olejem czy maslem, ale obowiazkowo posypuje rozmarynem i szalwia, az sie pr
                              > zyrumienia od spodu. I chuj mnie obchodzi co tam jeszcze obok nich jest albo ni
                              > e ma na talerzu:)

O K toz Vegeta zawiera przeciez mase MSG

A wg Wikipedii

Glutaminian sodu bywa uznawany za przyczynę tzw. syndromu chińskiej restauracji – choroby związanej z nadmiernym spożyciem glutaminianu sodu lub nadwrażliwością na niego. Objawy to zawroty głowy, palpitacje serca, nadmierna potliwość i uczucie niepokoju, notowane po spożyciu posiłku.
                              • trypel Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 22.07.25, 21:45
                                Tez nie wiem po wuja ta vegeta. Dziecko qrwy i szatana.
                                Bez vegety rownie pyszne a nawet pyszniejsze
                              • waga170 Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 22.07.25, 22:11
                                Engine, zapewniam Cie ze jak mam "zawroty głowy, palpitacje serca, nadmierna potliwość i uczucie niepokoju" to nie od posypania kartofelkow Vegeta. Raczej od niedoboru pewnej innej substancji:)
                                • trypel Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 22.07.25, 22:14
                                  waga170 napisała:

> Engine, zapewniam Cie ze jak mam "zawroty głowy, palpitacje serca, nadmierna po
                                  > tliwość i uczucie niepokoju" to nie od posypania kartofelkow Vegeta. Raczej od a
                                  > niedoboru pewnej innej substancji:)

Nie trzymaj wszystkich w niepewności. Chodzi o kefir?
                                  • waga170 Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 22.07.25, 23:49
                                    Nie kefir, kumys;) A wiesz ze jak raz kupsz kefir to potem juz mozesz robic "swoj"? Zmieszaj 1/3 kefiru i 2/3 mleka, poczekaj 2-3 dni, wypij 2/3 tego produktu a reszte zmieszaj z 2/3 mleka i tak repeat, repeat, repeat. Bedziesz mogl dokladnosc zegarka regulowac wedlug regularnosci prezydenta.
                      • waga170 Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 22.07.25, 19:54
                        Po co mamy rozpoczynac dyskusje o szkole falenickiej do kartofli pietruszka i otwockiej tylko koperek. Jak chcesz to se nawet narwij pokrzyw, podobno smaczne i zdrowe, ale ja zawsze mam koperek pod reka, a pietruszke (nac) kupuje jak robie nadziewnego kyrczaka. Narobiles mi apetytu, i teraz nie wiem czy se zrobic jutro kartofle z koperkiem czy pietruszka.
                  • nousecomplaining Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 22.07.25, 19:37
                    > Inaczej to samo zło.
                    Nie znasz się : )
                  • nousecomplaining Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 22.07.25, 19:40
                    > Tylko sałatka ziemniaczana na zimno. Oczywiście ta octowa a nie majonezowa
                    Octowa? Fuj. Jedyny słuszny szałot to nasz, śląski, a majonez tam musi być. Te niemieckie i austriackie "szałoty" to dla mnie badziew totalny.
                    • nousecomplaining Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 22.07.25, 19:51
                      A dobre kartofle do sznycla to podstawa. Czy z koperkiem, czy z pietruszką, czy bez, to kwestia gustu. Ja koperku nie lubię, mam traumę z dzieciństwa - oma mi na siłę wciskała zupę koperkową : )
                    • trypel Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 22.07.25, 19:59
                      Opowiadasz tak straszliwe herezje ze będę musiał Cie zadenuncjowac do KODKSz
                    • wislok1 Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 22.07.25, 20:17
                      Generalnie teraz do sznycla austriackiego daje sie prawie zawsze frytki, ale ja preferuje kartofle z pietruszka, oczywiscie z dodatkiem tluszczu i na sznycel cytrynka...
                      • nousecomplaining Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 23.07.25, 10:24
                        > Generalnie teraz do sznycla austriackiego daje sie prawie zawsze frytki
                        Najwyraźniej jadamy w innych miejscach.
                        • wislok1 Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 25.07.25, 20:09
                          Prawie to duza roznica...

Zawsze mozna poprosic o zamiane frytek na cos innego
              • trypel Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 22.07.25, 19:29
                qqbek napisał:

> Patrz pan, a w Niemczech z kością.
                > Co kraj to obyczaj, ale "łączy nas schabowy".
                >

Milanese tez powinien byc z kością. I grubszy niz Wiener
                I panierka bez maki jest bardziej chrupiąca niz w Austrii.
                • wislok1 Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 22.07.25, 20:18
                  Podobnie jak w DE nigdy nie spotkalem w Italii sznycla z koscia, Milanese to klasyczny polskich schabowy
                  • trypel Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 22.07.25, 20:28
                    wislok1 napisał:

> Podobnie jak w DE nigdy nie spotkalem w Italii sznycla z koscia, Milanese to kl
                    > asyczny polskich schabowy

Widac nie trafiłeś na prawdziwy
                    en.m.wikipedia.org/wiki/Veal_Milanese
                    • wislok1 Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 22.07.25, 21:16
                      W wikipedii tak jest
                      • trypel Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 22.07.25, 21:37
                        Nie, we wloszech tak jest. Chyba ze sie zamawia kotlet a'la i wtedy moze byc nawet z kurczaka albo ze swini.
                        A nie tak jak powinien byc czyli z cieleciny
                        I tak samo jak w Austrii jest albo w dobrej knajpie prawdziwy za 30 euro albo a'la za 12
                        • trypel Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 22.07.25, 21:39
                          www.google.com/search?q=milanese+cotoletta+ricetta&client=ms-android-samsung-rvo1&sca_esv=2dc8bb8b89129ca2&source=android-browser&sxsrf=AE3TifOKX635jrmvh2D0uZR9f9xqlp7rnQ%3A1753213103396&ei=r-h_aJf0F-62wPAP2deFgAU&oq=milanese+cotoletta&gs_lp=EhNtb2JpbGUtZ3dzLXdpei1zZXJwIhJtaWxhbmVzZSBjb3RvbGV0dGEqAggCMggQLhiABBjLATIGEAAYFhgeMgYQABgWGB4yBhAAGBYYHjIIEAAYFhgKGB4yBhAAGBYYHjIIEAAYFhgKGB4yBhAAGBYYHkiqPFD7BljOInABeAGQAQCYAY0CoAHrDKoBBTAuOS4xuAEByAEA-AEBmAILoAKmDcICBxAjGLADGCfCAgoQABiwAxjWBBhHwgINEAAYgAQYsAMYQxiKBcICFhAuGIAEGLADGEMY1AIYyAMYigXYAQHCAhMQLhiABBiwAxhDGMgDGIoF2AEBwgIKECMYgAQYJxiKBcICBRAAGIAEwgIFEC4YgATCAgoQABiABBhDGIoFwgIIEAAYgAQYywHCAgcQABiABBgNwgIGEAAYDRgewgIIEC4YFhgKGB6YAwCIBgGQBg26BgQIARgIkgcFMS45LjGgB9JIsgcFMC45LjG4B5oNwgcGMi0xMC4xyAc2&sclient=mobile-gws-wiz-serp

Włoskie przepisy. Nie wikipedia
                        • wislok1 Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 22.07.25, 21:58
                          Z kotletem z koscia nigdy sie nie spotkalem poza PL....

Moze malo knajp zaliczylem

Obojetnie z jakiego miesa...

Cena nie swiadczy zawsze o jakosci....
                          Jest prawdziwa PRZEPASC miedzy restauracjami w hipermarketach, aquaparkach w DE i Austrii

Jedzenie w DE jest przwaznie do d.py, tego nie da sie jesc....

W Austrii jest swietne, szczegolnie w restauracjach przy hipermarketach Interspar...
                          Za 12 euro robia na twoich oczach sznycla na pol wielkiego talerza , do tego na swiezo frytki, kartofle, czy kartoffelsalt...
                          • wislok1 Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 22.07.25, 22:04
                            Roznica w jakosci jest gigantyczna, a kosztuje czesto drozej w DE

Bylismy z synem w niedziele na termach w Bad Wörishofem niedaleko Monachium i same termy bardzo OK, full wypas, kosztuje tyle samo w Chocholowie czy w Bukowinie....

Jedzenie IDENTYCZNIE do d.py, tak samo niejdalne w PL i w DE

Kucharzy wybatozyc i nakopac im do d...
                            Polskim i niemieckim

W Austrii to jest jednak ekstraklasa
                          • trypel Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 22.07.25, 22:07
                            Moze dlatego ze ja wyszukuje takie miejsca bo najbardziej to ja lubię obgryzać kości.
                            Jak idziemy na steka to ja kończę resztki i obgryzam kości. Atawizm taki. Dlatego kotlet z koscia stoi zawsze powyzej takiego bez.
                            • wislok1 Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 22.07.25, 22:12
                              Ja tez lubie schabowego z koscia
                            • nousecomplaining Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 23.07.25, 10:47
                              > bo najbardziej to ja lubię obgryzać kości
                              No to chyba lubisz żeberka?
                              • trypel Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 23.07.25, 11:07
                                No ba :)
                                • nousecomplaining Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 23.07.25, 11:10
                                  Najlepsze to chyba jadłem w Bratysławie, w takiej knajpie z małym browarem. Kolega Marek pewnie wie, gdzie to.
                                  • trypel Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 23.07.25, 11:41
                                    To Ty mi szybko gadaj w której:)
                                    Jak to ta gdzie byłem z kolegą Markiem to wiem jak onna to chciałbym wiedzieć bo jutro spie w Bratysławie:)
                                    • duze_a_male_d_duze_m Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 23.07.25, 12:01
                                      Może przy okazji dajcie proszę jakieś tipy na okolice Norymbergi, się wybieram na tydzień wakacji.
                                      • irsila Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 23.07.25, 12:07
                                        Każda zupa na tym polega,
                                        że resztki są zbierane, zagotowane i podawane.
                                        W zależnośi, co przeważa.
                                        Rosół lub bulion,
                                        najczystsza z zup,
                                        oszukać się nie da.
                                      • wislok1 Norymberga kulinarnie 23.07.25, 19:50
                                        Fajne miejsce to Handwerkhof, urokliwe male sklepy i bardzo dobra knajpa z kielbaskami
                                        www.nuernberg.de/imperia/md/handwerkerhof/dokumente/allgemeines/lageplan.pdf
                                        Blisko dworca kolejowego

Najwiecej kielbasek, z ktorych slynie Norymberga sprzedaja na rynku, naprzeciwko kosciola Frauenkirche
                                        Sa pyszne

W Norymberdze jest restauracja polska Kopernikus w Domu Krakowskim
                                        www.restauration-kopernikus.de/de/?utm_source=local&utm_medium=link&utm_campaign=mybusiness
                                        Kuchnia polska, bardzo dobra, obsluga byla niepolska, jacys latynosi...
                                        Moze od tego czasu sie zmienilo

• wislok1 Re: Norymberga kulinarnie 23.07.25, 20:17
                                          Nie wiem, jak wielkie maja byc te okolice Norymbergi

W Norymberdze warto zobaczyc
                                          taka uliczke
                                          www.google.com/maps/place/Wei%C3%9Fgerbergasse,+90403+N%C3%BCrnberg/@49.4548546,11.072235,269m/data=!3m1!1e3!4m15!1m8!3m7!1s0x479f57aeb5b61cd3:0xdd5daf85a98c21b7!2sNorymberga!3b1!8m2!3d49.4542881!4d11.0745641!16zL20vMDVia2Y!3m5!1s0x479f57ae42dc00a3:0xa69053b0d8b1c594!8m2!3d49.455195!4d11.0729556!16s%2Fg%2F1218dnmg!5m1!1e1?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDcyMC4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

Jako jedna z nielicznych ocalala po bombardowaniach miasta w czasie II wojny swiatowe.

No i koscioly gotyckie sa bardzo ladne, mnostwo tam dziel Wita Stwosza, kolesia z Norymbergi
                                          No i wypasiony sredniowieczny zamek
                                          No i dom Dürera, slynnego artysty
                                          • duze_a_male_d_duze_m Re: Norymberga kulinarnie 23.07.25, 20:45
                                            wislok1 napisał:

> Nie wiem, jak wielkie maja byc te okolice Norymbergi
                                            >

Dzięki.
                                            Zasadniczo to chcemy trochę rowerami wokół pojeździć, ale spokojnie w promieniu 2h jazdy autem okolice są w zasięgu.
                                            • wislok1 Re: Norymberga kulinarnie 24.07.25, 20:01
                                              W takim razie bardzo polecam Bamberg, miasto nie bylo zniszczone w czasie II wojny i wyglada rewelacyjnie, mnostwo kosciolow, starych domow, bardzo uroczych, do tego wsyzstko nad rzeka...
                                              W Ansbach niedaleko Norymbergii jest wypasiony zamek i ladna staorwka,,,
                                              Sa 3 rewelacyjne stare miasteczka sredniowieczne w Bawarii na zachod od Norymbergi;
                                              Rothenburg ob der Tauber, Dinkelsbül i Nördlingen ( to ostatnie to miasto rodzinne Gerda Müllera z Bayernu )

• wislok1 Re: Norymberga kulinarnie 24.07.25, 20:30
                                                Nördlingen mi sie najbardziej spodobalo, cale miasto jest polozone w srodku ogromnego krateru powstalego po uderzeniu planetoidy..

pl.wikipedia.org/wiki/N%C3%B6rdlingen
                                                pl.wikipedia.org/wiki/N%C3%B6rdlinger_Ries

W Ellingen jest bawdzo wypasiony zamek KRZYZACKI
                                                Tam sie przeniesli Krzyzacy, ktorzy nie uznali holdu pruskiego w 1525 i dalej chcieli byc rycerzami-zakonnikami napie.alajacymi mieczami Polakow...
                                                Cesarz Niemiec z rodu Habsburgow im tego zabronil, ale zyli na bogato pod jego opieka...
                                                Kiedy Ellingen za Napoleona wcielono do Bawarii, to krol Bawarii krzyzakow wyrzucil z zamku..
                                                www.schloesser.bayern.de/englisch/palace/objects/ellingen.htm

No i jeszcze stosunkowo niedaleko od Norymbergo jest Ratyzbona, podobnie jak Bamber niezniszczona w czasie II wojny, polozona nad Dunajem, rewelacyjne miasto juz do czasow rzymskich
                                                Nad samym Dunajem jest knajpa
                                                Jest ona prawdopodobnie najstarszą nieprzerwanie otwartą publiczną restauracją na świecie.
                                                en.wikipedia.org/wiki/Regensburg_Sausage_Kitchen
                                          • vogon.jeltz Re: Norymberga kulinarnie 24.07.25, 11:54
                                            > W Norymberdze warto zobaczyc

Nigdy nie byłem w Norymberdze, ale patrząc na mapę (ta rzeka z wyspami przez środek) i parę losowych lokalizacji w street view to wygląda całkiem jak Wrocław.
                                            • wislok1 Re: Norymberga kulinarnie 24.07.25, 19:55
                                              Calkiem nie, bo ta rzeka w Norymberdze jest wezsza niz Odra we Wroclawiu, ale podobienstwa sa dosc spore faktycznie...
                                              W zasadzie Norymberga ma wiecej wspolnego z Wroclawiem niz z Krakowem, choc oficjalnie to miasto partnerskie Krakowa z uwagi na Wita Stwosza...

Architektura gotycka jest bardzo podobna we Wroclawiu i Norymberdze, tak samo wiele kamienic i oficjalnych budynkow jest podobnych...
                                              W Norymberdze jest okazaly zamek na wzgorzu, tu podobienstwo do Krakowa...
                                    • nousecomplaining Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 23.07.25, 12:07
                                      Tutaj (byłem kilka lat temu, mam nadzieję, że się nie pogorszyło):
                                      dunajska.mestianskypivovar.sk/
                                      • trypel Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 23.07.25, 12:15
                                        To co prawda nie ta ale za to ta Twoja jest 300 m od biura a jakos okazji nie bylo. Wiec mówisz ze żeberka palce lizać?
                                        • nousecomplaining Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 23.07.25, 12:22
                                          > Wiec mówisz ze żeberka palce lizać?
                                          Owszem. Wszystko, co tam wtedy jedliśmy, było dobre. A byliśmy prawie tydzień. Mieszkaliśmy blisko bardzo, na Grosslingowej, więc wieczorami były tam posiadówy codziennie. Fajna atmosfera, są ławy na zewnątrz, dobre piwo tam robione.
                                          • trypel Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 23.07.25, 12:28
                                            A ja mam hotel przy tej samej ulicy, Danubia
                                            Maly ale maja hotel na podwórku i mam parking w cenie
                                • engine8t Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 23.07.25, 19:12
                                  trypel napisał:

> No ba :)
                                  >
                                  >

Aaaaa to dlatego Fornitka tak je pokazuje? Widac zna sie na chlopach jak Violetka z Rancha? :)
              • wislok1 Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 22.07.25, 20:14
                Nigdzie nie spotkalem w DE sznycla z koscia
                Sznycel w DE to polski schabowy bez kosci
            • wislok1 Sznycel austriacki 22.07.25, 20:13
              W Austrii nie ma sznycla z koscia, za to sznycel jest cieniutki, zajmuje polowe talerza....

Jesli jest swiezutki, wlasnie zrobiony, to jest to poezja kulimarna...

Wiener schnitzel klasyczny jest z cieleciny, nieklasyczny, za to spozywany w 9 przypadkach na 10 jest z wieprzowiny

W niektorych knajpach w PL podaja sznycel wiedenski z jajkiem sadzonym, to jest jakas ksomiczna pomylka, bo taki sznycel jest w Hamburgu
              • qqbek Re: Sznycel austriacki 22.07.25, 22:03
                wislok1 napisał:

> W Austrii nie ma sznycla z koscia, za to sznycel jest cieniutki, zajmuje polowe
                > talerza....
                >

Phi!
                Pół talerza 🙃
                Wiener Schnitzel z Budapesztu śmieje się z tego.
                Grubiutki, z cienką panierką.
                • wislok1 Re: Sznycel austriacki 22.07.25, 22:11
                  Jak grubiutki to juz nie wiedenski...

Ale wyglada smakowicie

PS; wszystko zalezy od rozmiaru talerza
                  • qqbek Re: Sznycel austriacki 22.07.25, 22:14
                    wislok1 napisał:

> Jak grubiutki to juz nie wiedenski...
                    >
                    > Ale wyglada smakowicie
                    >
                    > PS; wszystko zalezy od rozmiaru talerza

Ja miałem swoją potrawkę podaną na standardowym talerzu, schaboszczaka podano córce na desce, bo na talerzu by się nie zmieścił (jest tak podniesiony, bo pod spodem są... rzecz jasna ziemniaczki - ale nie zdradzę, czy z koperkiem, czy pietruszką, żeby poczytać dalej wynurzenia szkół otwockiej i falenickiej dotyczące prawilnych dodatków do ziemniaczków ;).
      • bolo2002 Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 23.07.25, 11:02
        jest tez zupa gulaszowa austro-wegierska-jak monarchia.
    • bywalec.hoteli Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 22.07.25, 09:39
      Pomidorową od mamy :D
    • bolo2002 Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 22.07.25, 09:44
      Tez znam francuski- że trę dupą o trotuar !
      • vogon.jeltz Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 22.07.25, 10:45
        To jest mniej-więcej twój poziom znajomości, like, czegokolwiek.
      • engine8t Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 22.07.25, 19:06
        bolo2002 napisał:

> Tez znam francuski- że trę dupą o trotuar !

żar pan żur?
    • bolo2002 Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 23.07.25, 11:06
      A moja żonka to robi takie soupy: parzybroda , zalewajka, francuska zupa cebulowa, barszcz ukraiński, menastrone/ włoska jarzynowa genialna/ i nie zur-tylko biały barszcz z dobrą kiełbasą albo od Dudy albo od Olewnika. No i bon- żur!
      • nousecomplaining Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 23.07.25, 15:17
        > menastrone
        Jakoś źle mi się kojarzy, na pewno jarzynowa?
        • waga170 Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 23.07.25, 15:19
          doupe su jour to by byla zupa z dupy.
          • nousecomplaining Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 23.07.25, 15:47
            Wchodzimy na wyższy poziom lingwistyczny, inny przykład: słynna praczka
            • klatwafornittyzostalarzucona Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 23.07.25, 16:33

> Wchodzimy na wyższy poziom lingwistyczny, inny przykład: słynna praczka
              Maslo maslane :P Ona z definicji jest plynna...
              • vogon.jeltz Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 24.07.25, 20:47
                To jest gra półsłówek, fornitta.
                • nousecomplaining Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 25.07.25, 19:00
                  No przecież za inteligentna jest, żeby nie załapać, semantycznie zinterpretowała termin wynikowy. No to jeszcze może Prał dziadek przy saniach.
                  • klatwafornittyzostalarzucona Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 25.07.25, 19:06
                    Podaje haslo: ekskrementalny ekshibicjonista ;)
                    • wybitniemondry Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 25.07.25, 19:12
                      > Podaje haslo: ekskrementalny ekshibicjonista ;)

Ty to naprawdę zboczona jesteś.
                      • bywalec.hoteli Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 25.07.25, 22:52
                        Jak już jesteście przy tematach fekalno-analnych, to wygooglajcie sobie cleveland streamer :)
                  • vogon.jeltz Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 25.07.25, 21:41
                    Moje ulubione: prasowanie sęka.

W ogóle zabawa jest zajebista, kiedyś jadąc samochodem z Polski do Włoch wymyśliłem z 15. Niestety nie zapisałem i wszystkie zapomniałem.
    • marekggg Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 23.07.25, 13:57
      mie wiem co to jest soup du jour. moze jakis amerykanski wynalazek. bo po francusku to to nic nie oznacza.
      • waga170 Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 23.07.25, 14:17
        Zupa dnia. W menu "soup du jour" nie mowi co w niej jest/z czego, bo ona kazdego dnia jest inna, zaleznie co kucharzowi przyjdzie do glowy.
        Jest nawet taki dowcip, jeden gosciu mowi do drugiego nie zamawiaj tej soup du jour, bo ja ja kiedys zamowilem i byla okropna. A na imie mial Marek.
        • marekggg Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 23.07.25, 14:44
          soup du jour nie istnieje w jezyku francuskim. istnieje "soupe du jour"
          • nousecomplaining Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 23.07.25, 15:33
            W wymowie soupe 'e' nie słychać, więc dla zamówienia głosowego w knajpie nie ma znaczenia. BTW, przypomniały mi się różne warianty pisowni "de volaille" widziane w polskich restauracjach, najfajniejsza chyba to "kotlet po dewolajsku".
            • marekggg Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 23.07.25, 15:50
              jak uwazasz. natomiast jak ktos zamowi souper du jour, to jest tez troche inna sprawa, bo to kolacja.
              zabojady sa na to wyczuleni.
              • nousecomplaining Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 23.07.25, 16:10
                > zabojady sa na to wyczuleni
                Ooo, że są wyczuleni na punkcie swojego języka, to wiem to dobrze. A już nie daj boże jak muszą mówić po angielsku, co za degradacja.
                • marekggg Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 23.07.25, 16:32
                  wiem, ale dzis jest naprawde lepiej niz ze 30 lat temu.
          • engine8t Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 23.07.25, 19:13
            marekggg napisał:

> soup du jour nie istnieje w jezyku francuskim. istnieje "soupe du jour"

Oni mowia o zupie de Zur
          • irsila Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 23.07.25, 21:53
            marekggg napisał:

> soup du jour nie istnieje w jezyku francuskim. istnieje "soupe du jour"

Tak właśnie jest, racje masz.
            Francuzi mało zup mają, cebulowa czy czosnkowa i mało innych.
            We Francji popularne są liczne zupy, ale do najbardziej znanych należą: zupa cebulowa (soupe à l'oignon), zupa rybna bouillabaisse, zupa porowo-ziemniaczana (potage parmentier) oraz zupa czosnkowa (soupe à l'ail). Francuzi cenią sobie zarówno delikatne, jak i treściwe zupy, często gotowane na bulionach mięsnych lub warzywnych
            U nich flaki, tripes, to raczej jako kiełbaski występują,
            ze smakiem jadłam, w regionie Grenoble,
            lub jakiś gulasz w innych regionach.
            U nas inaczej, raczej zupa to jest.

• waga170 Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 23.07.25, 23:25
              "Francuzi mało zup mają, cebulowa czy czosnkowa i mało innych.
              We Francji popularne są liczne zupy",

Niech no sie pan zdecyduje, albo pan wklada albo wyjmuje.
              • engine8t Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 23.07.25, 23:29
                waga170 napisała:

> "Francuzi mało zup mają, cebulowa czy czosnkowa i mało innych.
                > We Francji popularne są liczne zupy",
                >
                > Niech no sie pan zdecyduje, albo pan wklada albo wyjmuje.

No czyz aby wyjac nie trzeba najpierw wlozyc?
                • waga170 Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 23.07.25, 23:53
                  engine8t napisał:

> No czyz aby wyjac nie trzeba najpierw wlozyc?

A ten nie o zupach, nie o seksiku tylko o investing.
                  • engine8t Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 24.07.25, 00:06
                    waga170 napisała:

> engine8t napisał:
                    >
                    > > No czyz aby wyjac nie trzeba najpierw wlozyc?
                    >
                    > A ten nie o zupach, nie o seksiku tylko o investing.

Alez wlasnie o tym pisze.
                    • irsila Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 24.07.25, 10:11
                      Kim jesteś tu waga 170?
                      Tak się zastanawiam, przypadkiem tu wkroczyłam.
                      Może by użytkownicy tego forum, pomogli,
                      te tarę i netto, ocenić?
                      Jak ona tu się sprawuje?
                      Czego jeszcze tu, ta chora waga, nieokiełznana, wskazuje?
                      O mojej opinii, zamilczę, gdyż dla mnie jest jakimś niebywałym ....
                      I to się rymuje:D
                      • wybitniemondry Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 24.07.25, 10:19
                        irsila napisała:
                        > Kim jesteś tu waga 170?

Nikim.
                        Tylko udaje kogoś.
                        • klatwafornittyzostalarzucona Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 24.07.25, 10:28
                          O, jestes kwiatuszku ;* Myslalam, ze dostales bana za machanie ptakiem. A mowilam, nie dawaj sie prowokowac pustakom... eh, dzieci, dzieci. A od wagi sie odjebaj!
                          • wybitniemondry Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 24.07.25, 10:36
                            > O, jestes kwiatuszku ;* Myslalam, ze dostales bana za machanie ptakiem. A mowil
                            > am, nie dawaj sie prowokowac pustakom... eh, dzieci, dzieci. A od wagi sie odje
                            > baj!

Jestem, moja ty doniczko.
                            Kto machał ptakiem?
                            Waga jest głupszy niż ustawa przewiduje. Ale lubi wulgaryzmy, więc pasujecie do siebie.
                            • klatwafornittyzostalarzucona Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 24.07.25, 10:42
                              No chyba nie ja machalam ptakiem, jako kobieta nie posiadam czegos takiego. Brzydkie rzeczy sie na tym twoim forum dzialy, fuj. A do wagi nie doskoczysz, chocbys fikal potrojne koziolki, matolku. Za wysokie progi.
                              • wybitniemondry Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 24.07.25, 10:51
                                > No chyba nie ja machalam ptakiem, jako kobieta nie posiadam czegos takiego. Brz
                                > ydkie rzeczy sie na tym twoim forum dzialy, fuj.

Może i brzydkie ale nie machałem ptakiem.
                                To ty prosiłaś o nie kasowanie zdjęcia.

A do wagi nie doskoczysz, choc
                                > bys fikal potrojne koziolki, matolku. Za wysokie progi.

Nawet mi się nie chce skakać.
                                Prymityw umysłowy pozostanie na zawsze prymitywem umysłowym.
                                Nawet jeśli ma wysokie wykształcenie i jakąś tam wiedzę o przekładniach planetarnych.
                                • klatwafornittyzostalarzucona Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 24.07.25, 10:56
                                  Waga nie zyje obgadywaniem innych i ekscytowaniem sie, ze inni obgaduja jego. Nie pojmiesz. A teraz, uciekaj szczurze do nory, gdzie mali chlopcy szczaja w pory. Tam pasujesz jak ta lala.
                                  • wybitniemondry Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 24.07.25, 11:02
                                    > Waga nie zyje obgadywaniem innych i ekscytowaniem sie, ze inni obgaduja jego. N
                                    > ie pojmiesz. A teraz, uciekaj szczurze do nory, gdzie mali chlopcy szczaja w po
                                    > ry. Tam pasujesz jak ta lala.

Już się ucieszyłem, że waga nie żyje.
                                    A powiedz myszko, dlaczego mąż wystąpił o rozwód?
                                    • klatwafornittyzostalarzucona Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 24.07.25, 12:15
                                      Ale ty tak serio, januszku? Probujesz gryzc po kostkach, bo ktos ci wytknal, ze jestes rozpoltkowana pipa, innych rozplotkowanych, mazgajowatych pip warta? I to po x czasu pisania razem o wszystkim i o niczym? No, grubo, powiem ci. Inna rzecz, ze nie wiem, skad pomysl, ze on wystapil... ;)
                                      • klatwafornittyzostalarzucona Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 24.07.25, 12:40
                                        P.s. mam dla ciebie januszku propozycje. Jesli czujesz potrzebe nawalanki, aktywuj swoje forum i chodzmy tam potanczyc ;) Bardzo niefajnie jest wagi watek zasmiecac. Obnizamy poziom, syf sie robi :/ No a jak nie chcesz juz ze mna gadac, to mnie wygas, zeby ci moj nick nie byl sola w dupieee, czy tam kolcem w oku ;)
                                        • wybitniemondry Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 24.07.25, 13:29
                                          > P.s. mam dla ciebie januszku propozycje. Jesli czujesz potrzebe nawalanki, akty
                                          > wuj swoje forum i chodzmy tam potanczyc ;) Bardzo niefajnie jest wagi watek zas
                                          > miecac. Obnizamy poziom, syf sie robi :/

Waga zawsze i wszędzie robi syf. Obniżacie w ten sposób poziom tego forum.
                                          Forum aktywowałem, cipuszko.
                                          • engine8t Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 24.07.25, 19:52
                                            wybitniemondry napisał:

> klatwafornittyzostalarzucona napisał(a):
                                            > > P.s. mam dla ciebie januszku propozycje. Jesli czujesz potrzebe nawalanki
                                            > , akty
                                            > > wuj swoje forum i chodzmy tam potanczyc ;) Bardzo niefajnie jest wagi wat
                                            > ek zas
                                            > > miecac. Obnizamy poziom, syf sie robi :/
                                            >
                                            > Waga zawsze i wszędzie robi syf. Obniżacie w ten sposób poziom tego forum.
                                            > Forum aktywowałem, cipuszko.

Bo to jest K garaz i kazdy kto ma tu czyste rece i nieumazany brudnym olejem nos dostaje kopa i moze sie co najwyzej z parkingu przygladac.
                                            Jak szukasz czysciutkiej i sterylnej atmosfery to nie tutaj.
                                      • wybitniemondry Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 24.07.25, 13:25
                                        > Ale ty tak serio, januszku? Probujesz gryzc po kostkach, bo ktos ci wytknal, ze
                                        > jestes rozpoltkowana pipa, innych rozplotkowanych, mazgajowatych pip warta?

Czyli tu są inne rozplotkowane i mazgajowate pipy?

• klatwafornittyzostalarzucona Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 24.07.25, 15:09
                                          Gdzie to twoje forum? Nie widze go :/ Jak sie teraz nazywa?
                                          • klatwafornittyzostalarzucona Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 24.07.25, 15:14
                                            A dobra, już mam!
                                          • engine8t Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 24.07.25, 19:54

> Gdzie to twoje forum? Nie widze go :/ Jak sie teraz nazywa?

To nie jest zadne forum ale co najwyzej for rum
                          • engine8t Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 24.07.25, 19:49

A od wagi sie odjebaj!

od wagi czy odwagi?
                            • klatwafornittyzostalarzucona Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 24.07.25, 19:54
                              Od od-waznej waginy (fornitki)
                              I od-Wagi od-waznego tez!
                              • engine8t Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 24.07.25, 19:59

> Od od-waznej waginy (fornitki)
                                > I od-Wagi od-waznego tez!

A to fornitka ma wagine? A to dopiero.. Na chuj je to?

A z ta waga to nie wiadomo jak to jest bo albo przewaza albo niedowaza
                                • klatwafornittyzostalarzucona Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 24.07.25, 20:03
                                  engine8t napisał:

> A to fornitka ma wagine? A to dopiero.. Na chuj je to?
                                  Mam wagine i wlasnie na chuja mi ona, wszystko sie zgadza :) Albo do chuja, nie jesyem jebana polonistka, nie wiem, jak to sie poprawnie mowi :(
                                  • engine8t Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 24.07.25, 20:22

> engine8t napisał:
                                    >
                                    > > A to fornitka ma wagine? A to dopiero.. Na chuj je to?
                                    > Mam wagine i wlasnie na chuja mi ona, wszystko sie zgadza :) Albo do chuja, ni
                                    > e jesyem jebana polonistka, nie wiem, jak to sie poprawnie mowi :(

Wagina jest tylko po to aby dzieci rodzic ...
                                    • klatwafornittyzostalarzucona Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 24.07.25, 20:32

> > engine8t napisał:

> Wagina jest tylko po to aby dzieci rodzic ...
                                      A co z zakonnicami?
                                      • wislok1 Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 24.07.25, 20:41
                                        www.sklep.mleczko.pl/pl/p/Plakat-Mama/232

Zakonnica tez mama
                                      • engine8t Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 24.07.25, 20:44

>
                                        > > > engine8t napisał:
                                        >
                                        > > Wagina jest tylko po to aby dzieci rodzic ...
                                        > A co z zakonnicami?

Jak to co? a skad sie te przytulki, okna zycia i przedszkola czy zlobki wziely? Z potrzeby chyba?
                      • engine8t Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 24.07.25, 19:45
                        irsila napisała:

> Kim jesteś tu waga 170?
                        > Tak się zastanawiam, przypadkiem tu wkroczyłam.
                        > Może by użytkownicy tego forum, pomogli,
                        > te tarę i netto, ocenić?
                        > Jak ona tu się sprawuje?
                        > Czego jeszcze tu, ta chora waga, nieokiełznana, wskazuje?
                        > O mojej opinii, zamilczę, gdyż dla mnie jest jakimś niebywałym ....
                        > I to się rymuje:D

A kim Ty wogole jestes aby zadawac takie pytania?
                        A radz cie abys sobie swoje opinie trzymala dla siebie poniewaz tylko to cie moze uratowac.
                        Najlepiej sie nie odzywaj wogole. I nie narzekaj ze cie nie ostrzegalem
                        • irsila Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 25.07.25, 07:50
                          engine8t napisał:

> irsila napisała:
                          >
                          > > Kim jesteś tu waga 170?
                          > > Tak się zastanawiam, przypadkiem tu wkroczyłam.
                          > > Może by użytkownicy tego forum, pomogli,
                          > > te tarę i netto, ocenić?
                          > > Jak ona tu się sprawuje?
                          > > Czego jeszcze tu, ta chora waga, nieokiełznana, wskazuje?
                          > > O mojej opinii, zamilczę, gdyż dla mnie jest jakimś niebywałym ....
                          > > I to się rymuje:D
                          >
                          > A kim Ty wogole jestes aby zadawac takie pytania?
                          > A radz cie abys sobie swoje opinie trzymala dla siebie poniewaz tylko to cie mo
                          > ze uratowac.
                          > Najlepiej sie nie odzywaj wogole. I nie narzekaj ze cie nie ostrzegalem
                          ~~~~~~~~~~~~
                          Ej tam, panie przemądrzalski z Ameryki,
                          schowaj dla siebie te przytyki.
                          Nie jesteś tu moderatorem, by się wcinać,
                          mnie chamsko upominać.
                          Co ja do wagi170 mam, nie twoja sprawa.
                          Analfabetką nikt mnie nie będzie nazywał,
                          a ja do garażowego waszego tu niektórych języka, nie będę się zniżać.
                          Did you understand?
                          • engine8t Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 25.07.25, 19:16
                            irsila napisała:

> ~~~~~~~~~~~~
                            > Ej tam, panie przemądrzalski z Ameryki,
                            > schowaj dla siebie te przytyki.
                            > Nie jesteś tu moderatorem, by się wcinać,
                            > mnie chamsko upominać.
                            > Co ja do wagi170 mam, nie twoja sprawa.
                            > Analfabetką nikt mnie nie będzie nazywał,
                            > a ja do garażowego waszego tu niektórych języka, nie będę się zniżać.
                            > Did you understand?

I did but I've changed my mind since.

Zrozumialem ze przestajesz sie wtracac ze swoimi - niepowiem jakimi, pogladami a jesli juz to bdziesz pisac jak normalny czlowiek - proza a nie jak nawiedzona silic sie na durne rymy.?
                            • irsila Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 25.07.25, 20:18
                              Odwal się debilu, engine, ode mnie.
                              • engine8t Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 25.07.25, 20:37
                                irsila napisała:

> Odwal się debilu, engine, ode mnie.

Sama sie prosisz o komplemety wiec dostajesz takie na jakie zaslugujesz.
                                • irsila Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 26.07.25, 05:50
                                  engine8t napisał:

> irsila napisała:
                                  >
                                  > > Odwal się debilu, engine, ode mnie.
                                  >
                                  > Sama sie prosisz o komplemety wiec dostajesz takie na jakie zaslugujesz.
                                  ~~~~~~~~~~
                                  Z jakiego powodu, raczej bez powodu, czepiłeś się mnie trollu?
                                  I jak inaczej się do ciebie odezwać?
                                  Nie znasz sprawy, to już wagę170 wolę, milczy i dobrze.
                                  Co nieco o nim poczytałam i innym współczuję za kontakt z nim.
                                  I kontaktu z tobą, też nie chcę mieć.
                                  Ode mnie precz!

• engine8t Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 26.07.25, 22:28
                                    irsila napisała:

> engine8t napisał:
                                    >
                                    > > irsila napisała:
                                    > >
                                    > > > Odwal się debilu, engine, ode mnie.
                                    > >
                                    > > Sama sie prosisz o komplemety wiec dostajesz takie na jakie zaslugujesz.
                                    > ~~~~~~~~~~
                                    > Z jakiego powodu, raczej bez powodu, czepiłeś się mnie trollu?
                                    > I jak inaczej się do ciebie odezwać?
                                    > Nie znasz sprawy, to już wagę170 wolę, milczy i dobrze.
                                    > Co nieco o nim poczytałam i innym współczuję za kontakt z nim.
                                    > I kontaktu z tobą, też nie chcę mieć.
                                    > Ode mnie precz!
                                    >

Brzmisz jak kaczka...:))
                                    • klatwafornittyzostalarzucona Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 26.07.25, 22:37
                                      engine8t napisał:
                                      > Brzmisz jak kaczka...:))
                                      Nie flirtowac mi tu przy sobocie! Wy sie podobno znacie i lubicie jeszcze z czasow, kiedy ona pisala jako urynka. Zabronila mi uzywac nicka dziewczynaengina, taka zazdrosna 🤣🤣🤣
                                      • qqbek Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 26.07.25, 22:50

> Nie flirtowac mi tu przy sobocie! Wy sie podobno znacie i lubicie jeszcze z cza
                                        > sow, kiedy ona pisala jako urynka. Zabronila mi uzywac nicka dziewczynaengina,
                                        > taka zazdrosna 🤣🤣🤣

Love is in the air!
                                        • klatwafornittyzostalarzucona Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 26.07.25, 22:59
                                          qqbek napisał:

> Love is in the air!
                                          ;P

• engine8t Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 27.07.25, 18:53

> qqbek napisał:
                                            >
                                            > > Love is in the air!
                                            > ;P
                                            >

Znaczy sie Love ma zapach tygodniowej ryby?
                                            • klatwafornittyzostalarzucona Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 27.07.25, 19:30
                                              engine8t
                                              > Znaczy sie Love ma zapach tygodniowej ryby?
                                              Wasze love pachnie mi sledziem w occie. Przeterminowanym o 50 lat :P
                                      • engine8t Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 27.07.25, 18:52

> engine8t napisał:
                                        > > Brzmisz jak kaczka...:))
                                        > Nie flirtowac mi tu przy sobocie! Wy sie podobno znacie i lubicie jeszcze z cza
                                        > sow, kiedy ona pisala jako urynka. Zabronila mi uzywac nicka dziewczynaengina,
                                        > taka zazdrosna 🤣🤣🤣

I palamy do siebie ogromna miloscia. Kiepsko sie nam Ulka zestarzla :)
              • klatwafornittyzostalarzucona Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 23.07.25, 23:38
                waga170 napisała:

> Niech no sie pan zdecyduje, albo pan wklada albo wyjmuje.
                Pojawia sie i znika i znika...
                Raz zwiedza rajska grote, innym razem- sika
                • waga170 Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 24.07.25, 00:00

> Raz zwiedza rajska grote, innym razem- sika

Wpadka polega na tym jak te dwie rzeczy odbeda sie jednoczesnie wiec nie mow ze w moim wieku wpadka mi nie grozi:).
                  • klatwafornittyzostalarzucona Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 24.07.25, 10:19
                    waga170 napisała:
                    > Wpadka polega na tym jak te dwie rzeczy odbeda sie jednoczesnie wiec nie mow ze
                    > w moim wieku wpadka mi nie grozi:).
                    Mnie sie wydaje, ze fizjologia to uniemozliwia... tzn, ze jak pecherz pelen- erekcji niet. Ale chuja tam sie znam ;)
                    • engine8t Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 24.07.25, 19:48

> waga170 napisała:
                      > > Wpadka polega na tym jak te dwie rzeczy odbeda sie jednoczesnie wiec nie
                      > mow ze
                      > > w moim wieku wpadka mi nie grozi:).
                      > Mnie sie wydaje, ze fizjologia to uniemozliwia... tzn, ze jak pecherz pelen- er
                      > ekcji niet. Ale chuja tam sie znam ;)

No widac ze na chlopach sie nie znasz

"Yes, it is normal to have an erection with a full bladder. The pressure from a full bladder can stimulate nerves that lead to an erection, and this can happen during sleep or when waking up"
                      • klatwafornittyzostalarzucona Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 24.07.25, 19:57
                        engine8t napisał:

> klatwafornittyzostalarzucona napisał(a):
                        > No widac ze na chlopach sie nie znasz
                        Dlatego biore korepetycje w garazu :P

• engine8t Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 24.07.25, 19:59

> engine8t napisał:
                          >
                          > > klatwafornittyzostalarzucona napisał(a):
                          > > No widac ze na chlopach sie nie znasz
                          > Dlatego biore korepetycje w garazu :P
                          >

No to podaj 17-ke nasadke i nie pitol
                          • klatwafornittyzostalarzucona Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 24.07.25, 20:05
                            engine8t napisał:

> No to podaj 17-ke nasadke i nie pitol
                            CO? Nie kumam. To slangowa nazwa prezerwatywy? :-O
                            • engine8t Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 24.07.25, 20:23

> engine8t napisał:
                              >
                              > > No to podaj 17-ke nasadke i nie pitol
                              > CO? Nie kumam. To slangowa nazwa prezerwatywy? :-O

Ok, ok .. przynies piwo bo mi sie sucho robi w gardle..
                              • klatwafornittyzostalarzucona Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 24.07.25, 20:29
                                engine8t
                                > Ok, ok .. przynies piwo bo mi sie sucho robi w gardle..
                                To ze starosci. Usychasz. Na twoim miejscu, uwazalabym z takimi tekstami! mowisz do osoby, ktora ma wieksze bicki niz ty :P Nie zebym ci zaraz grozila...
                                • engine8t Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 24.07.25, 20:42

> engine8t
                                  > > Ok, ok .. przynies piwo bo mi sie sucho robi w gardle..
                                  > To ze starosci. Usychasz. Na twoim miejscu, uwazalabym z takimi tekstami! mowis
                                  > z do osoby, ktora ma wieksze bicki niz ty :P Nie zebym ci zaraz grozila...

Mozesz sobie gaca co chcesz . U baby nie bicki tylko cycki sie licza a meskie atuty to tu masz
                                  www.youtube.com/shorts/4oMoCZg88Ng?feature=share
                                  • klatwafornittyzostalarzucona Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 24.07.25, 20:52
                                    engine8t napisał:

> Mozesz sobie gaca co chcesz . U baby nie bicki tylko cycki sie licza a meskie
                                    > atuty to tu masz
                                    > www.youtube.com/shorts/4oMoCZg88Ng?feature=share
                                    Eeee, myslalam, ze pokazesz bicki, zeby udowodnic, ze jednak masz wieksze :( Niedobry dla mnie jestes.
                    • vogon.jeltz Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 24.07.25, 20:50
                      > Mnie sie wydaje, ze fizjologia to uniemozliwia...
                      > tzn, ze jak pecherz pelen- erekcji niet.

Jest odwrotnie: erekcja zasadniczo uniemożliwia wyszczanie się.
                      • klatwafornittyzostalarzucona Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 24.07.25, 20:54
                        vogon.jeltz napisał:

> Jest odwrotnie: erekcja zasadniczo uniemożliwia wyszczanie się.
                        Czekaj, bo ja to musze sobie ogarnac. Jak juz stoi, to musi sie najpierw spuscic, zeby moc sie wysikac? Bo sperma ma pierwszenstwo? ;)
                        • engine8t Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 24.07.25, 21:15

> vogon.jeltz napisał:
                          >
                          > > Jest odwrotnie: erekcja zasadniczo uniemożliwia wyszczanie się.
                          > Czekaj, bo ja to musze sobie ogarnac. Jak juz stoi, to musi sie najpierw spusci
                          > c, zeby moc sie wysikac? Bo sperma ma pierwszenstwo? ;)

A wiec teraz przez seksem to sprawdz chlopu czy nie ma pelnego pecherza albo kaz mu sie nie tylko umyc ale i wysikac LOL .
                          • klatwafornittyzostalarzucona Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 24.07.25, 21:20
                            engine8t
                            > A wiec teraz przez seksem to sprawdz chlopu czy nie ma pelnego pecherza albo ka
                            > z mu sie nie tylko umyc ale i wysikac LOL .
                            Ja pierdole, engin :D
                            P.s. Chlop, ktoremu mozna cos kazac to nie chlop ;)
                      • engine8t Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 24.07.25, 20:59
                        vogon.jeltz napisał:

> > Mnie sie wydaje, ze fizjologia to uniemozliwia...
                        > > tzn, ze jak pecherz pelen- erekcji niet.
                        >
                        > Jest odwrotnie: erekcja zasadniczo uniemożliwia wyszczanie się.

Oh bo gdyby to bylo mozliwe to by nam otworzylo cala game mozliwosci wysikania sie LOL
      • engine8t Re: O/T Jaka lubicie Soup du Jour? 24.07.25, 19:55
        marekggg napisał:

> mie wiem co to jest soup du jour. moze jakis amerykanski wynalazek. bo po franc
        > usku to to nic nie oznacza.

A jakie tam soup de jour? W polsce to raczej jour(zur) de soup

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka