Dodaj do ulubionych

Stalowy pech kopalń

IP: 202.53.48.* 10.03.04, 05:25
A moze by tak kopalnie skonsultowaly sie z jakims finansista i zaczely
stosowac hedging zamiast plakac ze ceny rosna. Przeciez normalna praktyka
powinno by uzywanie futures (kontraktow terminowych) w celu zabezpieczenia
sie przed wahaniami cen! Halo! Jestesmy juz na rynkach swiatowych i trzeba
sie znac nie tylko na kopaniu dziur ale takrze na zabezpieczniu profitow i
protekcji zyskow!
Obserwuj wątek
    • Gość: jarek Ceny stali wzrosly o 35 % , a wegla sie podwoily IP: 213.140.6.* 10.03.04, 07:38
      a oni w dalszym ciagu narzekaja, czy oni przypadkiem nie kupili futures na
      narzekanie.
    • Gość: jaxa Re: Stalowy pech kopalń IP: *.acn.waw.pl 10.03.04, 08:32
      Nie bardzo rozumiem, w czym rzecz. Przecież jeśli koszty wydobycia węgla wzrosły, to powinna
      wzrosnąć cena węgla?

"- Szacuję, że podwyżka cen na wyroby hutnicze spowoduje wzrost kosztów w branży górniczej o
      blisko 5 proc. Trzeba też pamiętać o zakupie maszyn i urządzeń górniczych do transportu, urabiania i
      przeróbki węgla. To 400 mln zł rocznie w skali górnictwa i od tej strony podwyżka cen stali także się na
      nas odbije - wylicza jeden z dyrektorów kopalń."

No. Jak ja się znam na rachunku ekonomicznym, to wzrost kosztów jest przesłanką do wzrostu cen. Ja
      wiem, że w kopalniach pokutuje przekonanie, że koszty nie są ważne, liczy się wydobycie i
      zatrudnianie, ale może to okazja, żeby już nauczyć się liczyć?
      • Gość: jarek Jezeli wzrost cen wegla z 27 $ na 63 $ nie jest IP: 213.140.6.* 10.03.04, 12:30
        wzrostem, to czym jest, a pozatym teraz brakuje w Europie Koksu, ale moze Polacy
        o tym jeszcze nie wiedza, bo caly ich czas uzyteczny okupuja nieuzytecznym
        narzekaniem.
        Powoli rozumiem ,ze tak duzo ich przechodzi na Islam, tam mozna spokojnie
        narzekac( nic nie robiac) i wszystko na Zydow zwalic.
        • wiolonczelista1 Re: Jezeli wzrost cen wegla z 27 $ na 63 $ nie je 10.03.04, 13:11
          O tym, że brakuje koksu wszyscy wiedzą, tyle że węgiel koksujący produkuje
          tylko jedna spółka węglowa, z Jastrzębia. W Kompanii mają energetyczny, w
          większości do niczego się nie nadający. Wystarczy popatrzeć na przykopalniane
          hałdy w Rudzie Śląskiej
          • Gość: Ramon Węgiel koksujący IP: *.rodlo.sdi.tpnet.pl 10.03.04, 17:46
            Chyba niezbyt wiesz co piszesz. Węgiel koksujący wydobywa np. KWK Szczygłowice,
            a ta raczej nie podlega pod Jastrzębie, chyba, że się coś ostatnio zmieniło.
            • wiolonczelista1 Re: Węgiel koksujący 10.03.04, 18:12
              masz rację, nie tylko JSW, ale akurat jastrzębska jest głównym producentem. A
              jeśli już dokładni jesteśmy, Polska Wirek też ma koksujący, Bielszowice mają,
              pokłady koksującego są w kopalni Śląsk. Tyle że to niewiele w skali Kompanii.
    • Gość: rom67 do "finansisty"-adama IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 10.03.04, 09:02
      Słuchaj podaj nam swoje namiary -do KHW- skorzystamy z twoich rad.Sami nie
      dajemy rady , a tu taki światły umysł się marnuje!!!"Hedging,protekcja
      zysków",cóż za słownictwo tylko pogratulować!!!Tyle ekip zmagało się z ta
      branżą i nikt na to nie wpadł!Uważm,że taki światły umysł nie powinien się
      marnować tylko czym prędzej musisz zacząć doradzaćw sprawach ekonomicznych
      kopalń,a o "zabezpieczeniu profitów "za twe usługi możesz być spokojny!
    • Gość: Rozsądny Re: Stalowy pech kopalń IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 10.03.04, 11:28
      Nie radzę. Biegłych sądowych w Polsce mamy takich, że górnicy kupują taki
      fiuczy, a ceny spadną, to pójdą siedzieć za działanie na szkodę spółki.
    • Gość: ap Państwowy potrafi spieprzyć wszystko! IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 10.03.04, 11:45
    • Gość: obywatel Re: Stalowy pech kopalń IP: *.net / *.pl 10.03.04, 14:56
      te..adaś,
      a jak jesteś taki mądry to powiedz mi czym się różni protekcja zysków od
      zabezpieczania zysków, albo czy takrze się pisze przez "rz" czy "ż".
      poza tym nie bardzo rozumiem jak miałby działać ten hedżing, chociaż jestem z
      branży hedżingowej i tej no..."futures (kontrakty terminowe")..to powiedz
      jak.... proszę...bo nie wiem, tylko nie ogólnie! ale technicznie i konkretnie!

no bo w końcu dookoła sami durnie, a ty jesteś taki mądry
      dzięki...
    • Gość: obywatel Stalowy pech kopalń IP: *.net / *.pl 10.03.04, 14:58
      te..adaś,
      a jak jesteś taki mądry to powiedz mi czym się różni protekcja zysków od
      zabezpieczania zysków, albo czy takrze się pisze przez "rz" czy "ż".
      poza tym nie bardzo rozumiem jak miałby działać ten hedżing, chociaż jestem z
      branży hedżingowej i tej no..."futures (kontrakty terminowe")..to powiedz
      jak.... proszę...bo nie wiem, tylko nie ogólnie! ale technicznie i konkretnie!

no bo w końcu dookoła sami durnie, a ty jesteś taki mądry
      dzięki...
    • Gość: Tomek Jak nie urok, to sraczka. IP: mieszko.pl.u* / 62.29.253.* 10.03.04, 15:30
    • Gość: Zbigniew Re: Stalowy pech kopalń IP: 82.160.23.* 10.03.04, 17:20
      Węgiel zdrożal na rynkach zachodnich a w Polsce cena zmienia się o kilka % w
      skali roku. PHS i Huta Łabędy nie importują drogiego węgla po 60 dolców za tonę
      tylko po 15-20 dolarów kupują z biednych kopalń .Pytanie? Skąd taka cena stali?
      A może już skośno patrzący właściciele o ciemnej skórce generują ZYSKI
    • Gość: akleb2 Re: Stalowy pech kopalń IP: 213.241.29.* 10.03.04, 18:01
      Po co od razu płacić za kontrakty terminowe i finansistów, wystarczyło
      odpowiednio wcześniej przeprowdzić przetarg na dostawy z ustaloną ceną tony i
      byłoby po kłopocie. Teraz kiedy rynki światowe zwiększyły popyt na stal to
      końmi nie zaciągną hut do przetargu.
      • Gość: d bedzie kolejna wymowka jak znow temat dotacji dla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.04, 23:52
        kopaln bedzie na tapecie
        zaorac to w diably i zasypac tylko szkody gornicze (a wlasciwie dolnicze) po
        tym sa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka