Dodaj do ulubionych

Chcesz jechac szybciej? - Zaplac

21.08.25, 08:23
VW introduces monthly subscription to increase car power

ciekawy koncept. w UE by to raczej nie przeszlo, chociaz nigdy nie wiadomo.
Obserwuj wątek
    • bywalec.hoteli Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 21.08.25, 08:34
      W moim aucie VW też mam taką opcję. Mogę sobie dokupić automatyczne przełączanie między długimi światłami a krótkimi w zależności czy coś jedzie z naprzeciwka. Jest opłata miesięczna, roczna i wykup na stałe.
      Z tym, że świateł długich tak naprawdę rzadko używam, więc nie wiem czy by się to przydało.
      • trypel Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 21.08.25, 09:17
        Z ciekawości zapytam a jakich kwotach w przypadku tych świateł mówimy?
        • bywalec.hoteli Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 21.08.25, 10:29
          24 zeta na mc/ 240 na rok, niecały tysiąc na stałe
          • trypel Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 21.08.25, 10:38
            Ja pierdziele.
            Jedziesz do dowolnego elektronika robiącego w temacie i za 200-300 pln odblokowuje ci wszystkie możliwe funkcje. Na zawsze.
            Chyba ze do vw jest apka jak do bmw i robisz to wszystko sam po zapłaceniu 150 za apke
            • galtomone Za chwile bedzie wojna? 21.08.25, 11:52
              trypel napisał:

> Ja pierdziele.
              > Jedziesz do dowolnego elektronika robiącego w temacie i za 200-300 pln odblokow
              > uje ci wszystkie możliwe funkcje. Na zawsze.
              > Chyba ze do vw jest apka jak do bmw i robisz to wszystko sam po zapłaceniu 150
              > za apke
              >
              >

Ciekawe kiedy zacznie sie "wojna" w zabezpiecznie softwareowe - jak na "nielegalu" wlaczy Ci Mietek grzenie foteli to odpowiedni algorytm po dwoch tcygodniach od tego wywali blad ABS albo wylaczy wentylator wnetrza....

Da sie sporo zrobic softem w polaczeniu z hardware i takiem dzielniem fragemntow i kodow, zeby podmiana calosci softu byla sensowna a bez ktorej zmiana jednego kawalka wywala bledy gdzie indziej.

BMW juz chyba tak robi? Czesci (nie wiem czy wszystkie) sa kodowane do egzemplarza auta i zakup "uzywki" mechanicznie dobrej/tej samej 1:1 i tak wywala blad a zapisy o kodzie danej czesci sa w kilku systemach/miejsacahc i aktualizowanie tego jest ponoc bardzo upierdliwe
              • only_the_godfather Re: Za chwile bedzie wojna? 21.08.25, 12:00
                Ok w przypadku używanych części i robi tak nie tylko BMW ale też np Renault czy Fiat choć nie w przypadku wszystkich części, ale są np takie jak sterownik radaru odległościowego czy poduszek gdzie są przypisane do konkretnego auta.

Ale już to że jak ktoś poza ASO coś aktywuje w aucie i wtedy algorytm to wykryje i będzie wywalał błędy prędko nie nastąpi a przynajmniej legalnie. W przypadku np pociągów takie coś zrobił Newag jak skład był naprawiany poza nimi to algorytm to wykrywał i unieruchamiał jednostkę. Zrobiła się z tego afera.
                • galtomone Re: Za chwile bedzie wojna? 21.08.25, 14:11
                  only_the_godfather napisał:

> Ale już to że jak ktoś poza ASO coś aktywuje w aucie i wtedy algorytm to wykryj
                  > e i będzie wywalał błędy prędko nie nastąpi a przynajmniej legalnie. W przypadk
                  > u np pociągów takie coś zrobił Newag jak skład był naprawiany poza nimi to algo
                  > rytm to wykrywał i unieruchamiał jednostkę. Zrobiła się z tego afera.
                  >

Newag to zrobil glupio, dlatego to wykryto.
                  Tam nie tyle cokolwiek dzialo sie po stronie sfatware tylko po prostu ... korzystano z zapisow GPS - gdzie jest pociag i co robi.

"W trakcie analizy oprogramowania pociągów Impuls, hakerzy odkryli, że Newag miał w kodzie zapisane konkretne lokalizacje geograficzne, w których pociągi nie dawały się uruchomić. Te lokalizacje pokrywały się z miejscami, gdzie działały konkurencyjne firmy serwisowe, np. SPS Mieczkowski"

To tak troche na chama zrobione...
              • trypel Re: Za chwile bedzie wojna? 21.08.25, 12:01
                Nie wiem jak w tej chwili bo mam 9latka, i faktycznie trzeba niektóre części programować ale ogarnia to kazdy mechanik.
                Ale szukając nowego auta będę sie starał trzymać czasów sprzed wynajmu takich opcji :)
                Ciekawe czy moze zajść przypadek za parę lat ze naprawa auta bedzie nieopłacalna wlasnie z powodu takich softwarowych spraw..
                • bywalec.hoteli Re: Za chwile bedzie wojna? 21.08.25, 13:45
                  Moja gwarancja trwa 5 lat, więc przez ten czas chyba nie mogę tego w warsztacie z komputerem modyfikować?
                  Poza tym boję się tego że nawzajem kawałki software będą się zakłócać.
                  • trypel Re: Za chwile bedzie wojna? 21.08.25, 13:54
                    W jaki sposób i co ma sie zakłócać? I co z tego ze masz gwarancje? Gwarancja znika jak ktos ci uruchomi opcje ktora masz zablokowana?
                    • bywalec.hoteli Re: Za chwile bedzie wojna? 21.08.25, 14:07
                      Tak jak galtom, który chyba jest programistą napisał "Da sie sporo zrobic softem w polaczeniu z hardware i takiem dzielniem fragemntow i kodow, zeby podmiana calosci softu byla sensowna a bez ktorej zmiana jednego kawalka wywala bledy gdzie indziej."

To jakbyś w stojącym już budynku wymieniał ściany na inne albo dokładał dodatkowe piętra. Czasami się uda a czasami może spaść coś :)
                      • trypel Re: Za chwile bedzie wojna? 21.08.25, 14:42
                        Chcesz powiedzieć ze jak wchodze do menu auta przez aplikację bardziej zaawansowana niz ta w aucie (patrz zdjecie) I zmieniam ilość impulsów mycia reflektorów z 2 na 1, albo odhaczam składanie lusterek po zamknięciu pojazdu, czyli stawiam ptaszka w okienku w linii - zloz po zamknięciu, to jest szansa ze mi wywali cos gdzie indziej? Jakiś powod? I czym to sie rozni od tego co mozesz zrobic sam na ekranie auta (np wybrać 3 migniecia migacza albo 1)?
                        • bywalec.hoteli Re: Za chwile bedzie wojna? 21.08.25, 15:38
                          Może tak się stać. Jak wymienisz wszystkie okna w domu, to ma to wpływ na działanie domowej instalacji wentylacyjnej, grzewczej, chłodzącej i systemów do sterowania nimi.
                          • trypel Re: Za chwile bedzie wojna? 21.08.25, 15:46
                            Czyli jak odhaczy to samo Mietek w serwisie to bedzie działać ale ty swoim palcem mozesz zepsuć?
                            Nie jestem przekonany

I to nie ma nic wspólnego z wymianą okien. Bo niczego nie wymieniasz.
                            • galtomone Re: Za chwile bedzie wojna? 21.08.25, 15:49
                              trypel napisał:

> Czyli jak odhaczy to samo Mietek w serwisie to bedzie działać ale ty swoim palc
                              > em mozesz zepsuć?
                              > Nie jestem przekonany
                              >
                              > I to nie ma nic wspólnego z wymianą okien. Bo niczego nie wymieniasz.

Mylisz, rzeczy dostepne z hackowaniem tych niedostepnych.

Producent bylby idiota jakby te "ekstra" tylko tak ukrywal - nie sadze by producenci byli az takimi debilami.

Ale jesli sa, to korzystac poki sie da!!!
                              • trypel Re: Za chwile bedzie wojna? 21.08.25, 15:57
                                Kurde no właśnie rzeczy dostępne tak tylko ukrywa.
                                Czyli dopłata w bmw za sportowa skrzynie biegow w moim modelu (czyli przyspieszenie przełączania biegów w zwykłej ZF8) kosztowało w salonie w PL ok w 20 tys pln. Odhaczenie dostałem gratis przy okazji zmiany softu.
                                Tak jak odhaczenie skladanyxh lusterek (opcja za doplata), lusterka składane sa w kazdej chyba wersji. Ale albo płacisz i masz albo ich nie masz.
                                Większość tych zabawek jest juz na pokładzie. Tylko skoro nie zapłaciłeś to nie korzystasz. Warto sie wybrać do kogos kto pokaże co tam jest schowane i to wlączy.
                                • galtomone Re: Za chwile bedzie wojna? 21.08.25, 16:37
                                  trypel napisał:

> Kurde no właśnie rzeczy dostępne tak tylko ukrywa.
                                  > Czyli dopłata w bmw za sportowa skrzynie biegow w moim modelu (czyli przyspiesz
                                  > enie przełączania biegów w zwykłej ZF8) kosztowało w salonie w PL ok w 20 tys p
                                  > ln. Odhaczenie dostałem gratis przy okazji zmiany softu.

To sie ciesz i korzystaj.

IMHO jeszcze sie producenci aut nie nauczyli pewnych filozofi, ktore w zakresie "uslug" i tego jak dzialac w modelu PaaS (Product as a Service) sie szybko skonczy.

Przeciez to tak oczywiste i proste - jak masz zaplacic to masz zaplacic a nie po prostu se wlaczyc - ze az boli, ze togo nie robia a kasa przez palce przeplywa.
                                  • trypel Re: Za chwile bedzie wojna? 21.08.25, 16:43
                                    Myślisz ze ci producenci tacy mądrzy sa? Skoro nie umieją zdalnie zablokować setek tysięcy aut wywiezionych do ruskich w ramach omijania sankcje a umieliby wyłączyć mi grzane jajka? A niby auta online są
                                    Widac tzw marki premiumnsa mniej od innych online
                                    • galtomone Re: Za chwile bedzie wojna? 22.08.25, 09:23
                                      trypel napisał:

> Myślisz ze ci producenci tacy mądrzy sa? Skoro nie umieją zdalnie zablokować se
                                      > tek tysięcy aut wywiezionych do ruskich w ramach omijania sankcje a umieliby wy
                                      > łączyć mi grzane jajka? A niby auta online są
                                      > Widac tzw marki premiumnsa mniej od innych online

Kawa nie wyklucza herbaty.

Moze nie moga, bo tego niket wczesniej nie prewidzial, moze nie maja w tym interesu, moze nie moga, bo auta przez ruskich hackerow zostaly odciete od ich systemow.

W kazdtm razie sprzedawnie czegos co kinet moze miec latwo za free przedzej czy pozniej sie skonczy.

Netflix (i inni) tez przez lata mieli w dupie dzielenie sie kontami az przyszedl dzien, ze sie to w tamtej formie skonczylo.

Przychodzi dzien, gdy nie ma lepszych projketow i wtedy zaczyna sie zatykanie dziur w systemach, bo kazdy $ sie liczy.
                                      • trypel Re: Za chwile bedzie wojna? 22.08.25, 10:05
                                        "auta przez ruskich hackerow zostaly odciete od ich systemow."

Jesli to możliwe to spie spokojnie, znaczy sie w każdym prywatnym bedzie to możliwe. A ja się zastanawiam czy nie odpiąć modułu combox w bagażniku gdzie jest karta sim laczaca sie z bmw Connect. I będę całkowicie offline. Ciekawe czy w nowym modelach tez to bedzie działało (na pewno spróbuję:) )
                                        • galtomone Re: Za chwile bedzie wojna? 22.08.25, 11:04
                                          trypel napisał:

> "auta przez ruskich hackerow zostaly odciete od ich systemow."
                                          >
                                          > Jesli to możliwe to spie spokojnie, znaczy sie w każdym prywatnym bedzie to moż
                                          > liwe.

Dzis mozliwe - za lat 5 moze niekoniecznie.

To jest zawsze forma "wyscigu" zbrojen.
                                          • trypel Re: Za chwile bedzie wojna? 22.08.25, 11:11
                                            Mam juz tyle lat ze zostało mi moze 25 za kółkiem. Najwyżej będę jeździł zabytkiem na żółtych tablicach z roku 2020 ktory bedzie mozna odciac od systemow producenta.
                                            a po mnie niech sie wali swiat :)
                                            Motocykl mam juz dożywotnio. Żadnych kart sim. Żadnego update danych. Żadnego ryzyka ze ktos mi zabierze funkcjonalność bo sie abonament skończy
                                            • galtomone Re: Za chwile bedzie wojna? 22.08.25, 12:59
                                              To czym my bedziemy jedzzic - o ile bedziemy - to osobna kwestia.

Ale jak do zabezpieczania softu wejda szerzej mozliwosci wynikajace z mozliwosci sotsowania Quantum Random Number Generators (QRNG) oraz Quantum Key Distribution (QKD) to (o ile nikt nie popelni bledu w implementacji) to bedzie praktycznie nie do zlamania.

Pozostanie kwestia zabezpieczenia samego hadrware - a co jak przestanie sie laczyc z serwerem producenta...

Ale (W ONIE STRONY!) ludzka inwencja nie zna granic a potrzeba matka wynalazkow... Pamietaj jednak, ze mowimy o produkcie masowym... nie sadze by dziesiatki tysiecy (jak nie setki) francuzow, nmiecow, hiszapnaow, amerykanow chciay sie pierdolic w lamianie takich rzeczy w garazu u Mietka, Helmuta, Juna, Johna jak beda mogly zaplacicl kilka $$$ wiecej i miec.

Koszty produkcji aut beda spadac....

Coraz mniej ludzi je produkuje, energia bedzie coraz tansza, ciagle uczymy sie robic nowe tansze materialy - zobacz jak koszt samych aku spadl..

Wiec moze nie bys chetnych do calej skomoplikowanej proceduty posiadania graanych jaje za free bez pewnosci powodzenia gdy dodatkowy koszt zeby to miec bedzie niewielki...
                                  • only_the_godfather Re: Za chwile bedzie wojna? 22.08.25, 07:09
                                    Podejrzewam, że jednak chodzi o koszta produkcji i standaryzację, taniej jest, robić wszystko tak samo i tylko ukryć pewne opcje niż, w zależności od wersji wyposażenia blokować to w sposób uniemożliwiający odblokowanie.
                                    • trypel Re: Za chwile bedzie wojna? 22.08.25, 10:06
                                      Dokladnie tak jest.
                                    • vogon.jeltz Re: Za chwile bedzie wojna? 22.08.25, 12:55
                                      > taniej jest, robić wszystko tak samo i tylko ukryć pewne opcje niż, w zależności od wersji
                                      > wyposażenia blokować to w sposób uniemożliwiający odblokowanie.

Otóż to. Producent nie ponosi dodatkowych kosztów, tylko oszczędza - a jeszcze chce za to od klienta dodatkowej kasy i to co miesiąc.
                                      • galtomone Re: Za chwile bedzie wojna? 22.08.25, 13:01
                                        vogon.jeltz napisał:

> > taniej jest, robić wszystko tak samo i tylko ukryć pewne opcje niż, w zal
                                        > eżności od wersji
                                        > > wyposażenia blokować to w sposób uniemożliwiający odblokowanie.
                                        >
                                        > Otóż to. Producent nie ponosi dodatkowych kosztów, tylko oszczędza - a j
                                        > eszcze chce za to od klienta dodatkowej kasy i to co miesiąc.

Oszczedzalby jakby tego wszystkiego NIE DAL. A tak w produkcji ogolem to nizszy koszt (ALE NIE ZEROWY!!!) niz robienie tego w co ktoryms aucie (WTEDY JEST JESZCZE DROZEJ).

Ale to ze jest TANIEJ nie oznacza braku kosztu czy ze jest ZA DARMO

Cos Ci sie myli Vogon...
                                        • galtomone Re: Za chwile bedzie wojna? 22.08.25, 13:02
                                          To toche jakby liczyl, ze warto kupic na promocji bo wtedy oszczedzasz.

Jakby oszczedzanie bylo taie proste to ja bym caly dzien tylko kurwa kupowal....

Mialbym oszczednosci w chuj ;-)
                                        • vogon.jeltz Re: Za chwile bedzie wojna? 22.08.25, 15:15
                                          > Oszczedzalby jakby tego wszystkiego NIE DAL

No właśnie nie. Oszczędzałby, gdyby w ogóle tego nie miał na liście wyposażenia i nie montował w żadnej wersji. Ale mieć musi, bo niektórzy klienci tego chcą. Więc montuje / implementuje tak czy siak, bo to wychodzi taniej niż robienie wersji z fizycznie wyciętą (a nie tylko programowo zablokowaną) funkcjonalnością.
                              • only_the_godfather Re: Za chwile bedzie wojna? 22.08.25, 07:07
                                Ale tak to wygląda, że opcje są ukryte, ja w ten spsób aktywowałem sobie android auto, poprzedni właściciel nie zapłacić za to w salonie i opcja była ukryta. Ba w Renault czy w Fiacie to nawet idą te same wiązki kabli niezależnie od wyposażenia i tak np w Fiacie jak nie masz tempomatu wystarczy wymienić kierownicę na taką z przyciskami, podłączyć i aktywować w komputerze i działa.
                            • bywalec.hoteli Re: Za chwile bedzie wojna? 21.08.25, 18:53
                              trypel napisał:

> I to nie ma nic wspólnego z wymianą okien. Bo niczego nie wymieniasz.

To zależy, bo jeśli wymieniasz soft to owszem wymieniasz.
                              Jeśli tylko włączasz checkboxa żeby uaktywnić już obecna w software funkcje to co innego. Ale też wciąż jest to zmiana która może mieć wplyw na resztę samochodu
                              • trypel Re: Za chwile bedzie wojna? 21.08.25, 19:19
                                Jaki wpływ jesli juz istnieje tylko jest dezaktywowana?
                        • galtomone Re: Za chwile bedzie wojna? 21.08.25, 15:48
                          trypel napisał:

> Chcesz powiedzieć ze jak wchodze do menu auta przez aplikację bardziej zaawanso
                          > wana niz ta w aucie (patrz zdjecie) I zmieniam ilość impulsów mycia reflektorów
                          > z 2 na 1, albo odhaczam składanie lusterek po zamknięciu pojazdu, czyli stawia
                          > m ptaszka w okienku w linii - zloz po zamknięciu, to jest szansa ze mi wywali c
                          > os gdzie indziej?

Nie zupelnie tego nie mowie.
                          Skoro te opcje sa widoczne i dostepne, to nie sa zablokowane.

Opcje typu grzanie dupy za doplata (inaczej to bylby idiotyzm producenta) raczej nie powinny byc tam widoczne a nawet jak sa, to bez dodatkowych tokenow autoryzacyjnych i tak ich taka apka nie walczy.

Poza tym coraz wiecej funkcji zapewne bedzie uruchamianych po stronie serwera - ergo grzebanie w aucie (jak nie zmienisz calgo softu i nie odetniesz auta od serwerow producenta) mozesz sobie w dupe wsadzic.

Nawet jak cos na chwile wlaczysz (i Mietkowi zaplacisz) to za 3 dni to moze nie dzialac, jesli ustawienia auta nie beda sie zgadzac z ustawieniemi tego egzemplarza w bazie producenta.

Wystarczy, ze do modelu auta bwdzie przyspisana suma kontrolna kodow zalezana od ilosci funkcji ktore powinny dzialac. Jak Mieteg odblokuje bo doda wygenerowany przez sieboe kod do suma bedzie inna.

I jak masz fuksa to tylko grzanie dupy przestanie dzialac (ktore wczoraj wlaczyles) a jak masz pecha to wyjebie error tako, ze kurwa laweta i do ASO (zeby ci sie odechcialo eksperymentow).

Przynajmneij jakbym byl producentem to to bym to zrobil - a ze nowe auta od lat sa "online" to zrobienie tego jest proste.
                          • vogon.jeltz Re: Za chwile bedzie wojna? 21.08.25, 17:24
                            > Przynajmneij jakbym byl producentem to to bym to zrobil -

I dlatego to również powinno być zabronione. W ogóle wymogiem homologacyjnym samochodu powinno być funkcjonowanie całkowicie offline, bez żadnego łączenia się z bazą producenta.
                            • bywalec.hoteli Re: Za chwile bedzie wojna? 21.08.25, 18:58
                              vogon.jeltz napisał:

> I dlatego to również powinno być zabronione. W ogóle wymogiem homologacyjnym sa
                              > mochodu powinno być funkcjonowanie całkowicie offline, bez żadnego łączenia się
                              > z bazą producenta.

Nie do końca. Dzięki łączności z netem auto po wypadku wezwie pomoc, poda lokalizację itp. w sytuacji bycia uwięzionym w środku może to być kluczowe dla twojego przeżycia
                              • vogon.jeltz Re: Za chwile bedzie wojna? 21.08.25, 19:28
                                > Dzięki łączności z netem auto po wypadku wezwie pomoc

bez żadnego łączenia się z bazą producenta.
                                • galtomone 😈😂 - Vogon... 22.08.25, 09:51
                                  vogon.jeltz napisał:

> > Dzięki łączności z netem auto po wypadku wezwie pomoc
                                  >
                                  > bez żadnego łączenia się z bazą producenta.

Moze opcje braku laczenia z baza producenta, producent sprzeda Ci jako opcje ekstra w ramach subskrypcji - przestajesz placic, auto sie laczy 🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂

Ale bedzie tez opcja lifetime - wiec sie nie stresuj ;-)
                            • galtomone Re: Za chwile bedzie wojna? 22.08.25, 09:49
                              vogon.jeltz napisał:

> > Przynajmneij jakbym byl producentem to to bym to zrobil -
                              >
                              > I dlatego to również powinno być zabronione.

Nie powinno byc.

kupujesz produkt (jak kazdy inny) w ramach okreslonych warunkow.

Znaczy grzebanie w sofcie dot. grzania foteli jest OK - spoko.

Ale rozumiem, ze...

Jak Mietek wpadnie na genialny pomysl zwiekszenia wydajnosci ABS efektem czego bedzie awaria hamulcow i wypadek - to wtedy to jest nie OK i porducent powinien nie pozwalac, zabezpieczac, wywalac bledy, kontrolowac, itd?

> W ogóle wymogiem homologacyjnym sa
                              > mochodu powinno być funkcjonowanie całkowicie offline, bez żadnego łączenia się
                              > z bazą producenta.

Ale dlaczego???

Tak juz bylo przez ostatnie 100 lat i z kazda pierdola - chocby po plyte DVD z nowymi mapami (ktora i tak trzeba bylo KUPIC!!!!) - i wcale nie bylo lepiej.

Przeciez nie mowimy o sytuacji, gdy myslisz, ze kupujesz a, b i c a po faktcie okazuje sie ze tylko a.

Kupujesz a, b, i c a dodatkowo jesli chcesz mozesz:

- przetestowac d, e, f, g, h... i zdecodyowac czy i za ktore chcesz placic (w formie lifetime albo suby)

albo jak dzis...

- kupic od razu d, e, f, g, h. choc moze wcale nie bedzie Ci to potrzebne - tak czy siak, nie dostajesz tego za free
                              • vogon.jeltz Re: Za chwile bedzie wojna? 22.08.25, 12:52
                                > kupujesz produkt (jak kazdy inny) w ramach okreslonych warunkow

No więc jednym z takich warunków powinien być brak konieczności łączenia z bazą producenta.

> Tak juz bylo przez ostatnie 100 lat i z kazda pierdola - chocby po plyte DVD z nowymi
                                > mapami (ktora i tak trzeba bylo KUPIC!!!!) - i wcale nie bylo lepiej.

Nigdzie nie postuluję zabronienia łączenia się z producentem w celu np. aktualizacji.
                                • galtomone Re: Za chwile bedzie wojna? 22.08.25, 13:04
                                  vogon.jeltz napisał:

> > kupujesz produkt (jak kazdy inny) w ramach okreslonych warunkow
                                  >
                                  > No więc jednym z takich warunków powinien być brak konieczności łączenia
                                  > z bazą producenta.

Znaczy wolisz z kazda pierdola zadupiac do ASO i tracic godziny na aktualizacje softu?

Ja mam to w dupie i wole jak auto robi to samo. Moj czas jest wart wiecej.

>
                                  > > Tak juz bylo przez ostatnie 100 lat i z kazda pierdola - chocby po plyte
                                  > DVD z nowymi
                                  > > mapami (ktora i tak trzeba bylo KUPIC!!!!) - i wcale nie bylo lepiej.
                                  >
                                  > Nigdzie nie postuluję zabronienia łączenia się z producentem w celu np.
                                  > aktualizacji.

No to jak sprawdzic bez laczenia sie z baza czy Kowaslki nie zjebal ABS czy nie ukradl jakies funkcji za ktora NIE ZAPLACIL?
                                  • vogon.jeltz Re: Za chwile bedzie wojna? 22.08.25, 15:21
                                    > Znaczy wolisz z kazda pierdola zadupiac do ASO i tracic godziny na aktualizacje softu?

Jeżeli w zamian producent nie może grzebać mi zdalnie w samochodzie bez mojej wiedzy i np. dezaktywować funkcje, to jak najbardziej.

> czy Kowaslki nie zjebal ABS czy nie ukradl
                                    > jakies funkcji za ktora NIE ZAPLACIL

Ukradł?! Jak ma to już w samochodzie, to nic nie ukradł. To jest twoja własność i kupujac samochód nie podpisujesz (póki co) żadnej EULA.

Jak sobie "aktywowałem" w Yarsice tempomat dokładając manetkę za 20 euro (gdzie oryginalnie "dołożenie" tempomatu kosztowało pewnie 10x tyle) to znacz, że ten tempomat ukradłem?!
                                    • trypel Re: Za chwile bedzie wojna? 22.08.25, 15:24
                                      Ostatnio rzadko sie to zdarza ale moge sie podpisać obiema rękami pod Vogonem.
                                      Jesli mam cos w aucie ktore kupiłem to jest to moje.
                                      • galtomone Re: Za chwile bedzie wojna? 22.08.25, 16:36
                                        trypel napisał:

> Ostatnio rzadko sie to zdarza ale moge sie podpisać obiema rękami pod Vogonem.
                                        > Jesli mam cos w aucie ktore kupiłem to jest to moje.
                                        >

To polecam kupic uzywane i napierdziane - baki poprzedniego wlasciela tez d=beda Twoje xD

Swoja droga Trypel zadziwiasz mnie - gdzie twoje wolnorynkowe podejscie i odjebanie sie wladzy od tego by mowic komus jak ma cos sprzedawac a i komus jak ma cos kupowac.

Lewactwem ci z ryja zajechalo - witam w klubie xD
                                        • vogon.jeltz Re: Za chwile bedzie wojna? 22.08.25, 16:52
                                          > Swoja droga Trypel zadziwiasz mnie - gdzie twoje wolnorynkowe podejscie

Już to kiedyś tłumaczyłem: wolny rynek jest TYLKO WTEDY, kiedy klient jest chroniony przed fanaberiami producentów i dostawców usług. A nie kiedy ci moga sobie wymyślać dowolne fanaberie w celu wycyckania klienta.
                                          • galtomone Re: Za chwile bedzie wojna? 27.08.25, 09:52
                                            vogon.jeltz napisał:

> > Swoja droga Trypel zadziwiasz mnie - gdzie twoje wolnorynkowe podejscie
                                            >
                                            > Już to kiedyś tłumaczyłem: wolny rynek jest TYLKO WTEDY, kiedy klient jest chro
                                            > niony przed fanaberiami producentów i dostawców usług. A nie kiedy ci moga sobi
                                            > e wymyślać dowolne fanaberie w celu wycyckania klienta.

No i tu ie moga.

Nie moga Ci sprzedac a potem zabrac.

Ale skoro mozesz wziac fure na wynajem dlugoterminowy to czemu nie masz mic opcji (nie przymusu!!!) dokupienia jakies funkcjonalnosci wtedy kiedy chcesz?

Takich ofert nie bylo kiedys tylko dlatego, ze nie bylo opcji ich fizycznej realizacji - sciagania platnosci, wlaczania/wylaczania dostepnosci.

Auto od dawna juz nie jest tylko zbiorem czesci ale jest takie interfejsem dostarczajacym uslugi.
                                            I za te uslugi mozna placic na rozne sposoby - a co... za aktualizacje map do navi sie nigdy, nigdzie nie placilo a przeciez auto z nawigacja kupiles i nagle przestawala to byc funkcja REALNIE dzialajaca.
                                            • vogon.jeltz Re: Za chwile bedzie wojna? 27.08.25, 10:12
                                              > Nie moga Ci sprzedac a potem zabrac.

Jeszcze. W następnym kroku będziesz musiał zaakceptować EULA, która będzie zawierać punkt, że mogą ci wyłączyć, jeśli uznają, że naruszyłeś warunki licencji. Co ty nie wiesz, jak to działa i w którym kierunku zmierza?

> Ale skoro mozesz wziac fure na wynajem dlugoterminowy to czemu nie masz mic
                                              > opcji (nie przymusu!!!) dokupienia jakies funkcjonalnosci wtedy kiedy chcesz?

Ponieważ tej funkcjonalności nie wynajmujesz, tylko ją już masz w samochodzie, który jest twoją własnością.

> I za te uslugi mozna placic na rozne sposoby - a co... za aktualizacje map do navi
                                              > sie nigdy, nigdzie nie placilo a przeciez auto z nawigacja kupiles i nagle
                                              > przestawala to byc funkcja REALNIE dzialajaca.

Jeżeli kupowałeś aktualizację map do navi, to płaciłeś de facto za nowy produkt z poprawioną funkcjonalnością. Grzane fotele etc. to nie jest cały czas ta sama funkcjonalność, ile razy byś za nią nie zapłacił.
                                              • galtomone Re: Za chwile bedzie wojna? 27.08.25, 10:41
                                                vogon.jeltz napisał:

> > Nie moga Ci sprzedac a potem zabrac.
                                                >
                                                > Jeszcze. W następnym kroku będziesz musiał zaakceptować EULA, która będzie zawi
                                                > erać punkt, że mogą ci wyłączyć, jeśli uznają, że naruszyłeś warunki licencji.

1. Mysle, ze przesadzasz.
                                                2. Nie naruszaj EULA - ja bym obecnie byl bezwzgledny, gdyby ktos naruszyl EULA "mojej" firmy. Podobnie troche jak w aucie moze to zagrozic czyjemus zyciu

> Co ty nie wiesz, jak to działa i w którym kierunku zmierza?

Wiem... ale... nie do konca uwazam, ze to zle.

Taki przyklad... wiele lat temu jak chcialem zobaczyc film to sciaglaem go z torrentow.
                                                Obecnie nadal moge sciagac film za free z torrentow - zaaden klopot - a jednak mam jakies serwisy vod za ktore place.

Wiec nie wiem czy z p. widzenia mojego nastoletniego syna (on nie zna swiata bez subskrypcji, komorki, internetu, itd) to cos dziwnego... wrecz ze czegos tak sie nie da kupic to dziwne...

A w zaleznosci od tego jakie ma potrzeby szuka odpowiedniej ofety...

O auta bym sie nie martil, bo konkurencja jednak jest i to naprawde spora.

> Ponieważ tej funkcjonalności nie wynajmujesz, tylko ją już masz w samochodzie,
                                                > który jest twoją własnością.

No nie, nie masz.

Zobacz np. GPS i auta (NOWE!) sciagnae z USA do EU czy odwrtonie, hardware miales ale brakowalo softu (map) i system nie dzialal... a za niego zaplaciles.

A co jesli dana usluga ktora masz w aucie wymaga aktualizacji softu do dzialania (jak wiesz aktualizacje sa teraz nagminne, prawie wszystkiego). Jesli produkcja tego softu nie jest po stronie porducenta to ja sie nie dziwie, ze jak chcesz korzystac to musisz za to zaplacic. Ja tez nie chce pracowac za darmo.

> Jeżeli kupowałeś aktualizację map do navi, to płaciłeś de facto za nowy produkt
                                                > z poprawioną funkcjonalnością. Grzane fotele etc. to nie jest cały czas ta sam
                                                > a funkcjonalność, ile razy byś za nią nie zapłacił.

Ale np. radio satelitarne juz jest... a to ciagle to samo radio.

Poza tym za gzane fotel (patrz x postow wyzej - od tego wyszlismy) czy co tam bylo wzyej, swiatla chyba mozesz zaplacic raz i masz na zawsze. Co za roznica czy placisz za to kupujac auto czy po fakcie jak uznajesz, ze jednak chcesz...).
                                        • trypel Re: Za chwile bedzie wojna? 22.08.25, 16:54
                                          A gdzie tu lewactwo?
                                          Kupiłem auto wiec mam prawo również do grzebania w sofcie. Bo jest to moje auto i mój soft. Jesli ktos kiedys bedzie mi probowal zdalnie to utrudnić to pierwsze pójdę do elektronika i poproszę od odłączenie karty sim czy innej esim. Jesli sie nie da to zmienię auto na takie w jakim sie da. I to jest moja opinia. Kupiłem wiec jest moje. Jakbym wynajął to bym mial wynajęte.
                                          Nie wiem gdzie tu lewactwo?
                                          • galtomone Re: Za chwile bedzie wojna? 27.08.25, 10:06
                                            trypel napisał:

> A gdzie tu lewactwo?
                                            > Kupiłem auto wiec mam prawo również do grzebania w sofcie.

A jak kupiles laptopa to masz prawo do grzebania w sofcie czy moze jednak nie kazdego i nie w kazdym bo naruszysz warunki licencji i IP?

Soft w aucie to tez praca i wlasnosc wielu innych firm.
                                            Tak jak w przypadku laptopa czy smartfona — kupujesz sprzęt, ale nie masz pełnej kontroli nad systemem operacyjnym. Grzebanie w sofcie auta może naruszać licencje, a nawet unieważnić gwarancję lub (kiedys) ubezpieczenie.

> Bo jest to moje autoi mój soft.

Ale kupiony na okreslonych warunkach....

Poza tym (poza edż kejsami) nie mowie, ze nie masz grzebac.. grzeb. Ale producent ma prwo zabezpieczac swoje interesy.

A w jego interesie jest bys zaplacil za to, z czego chcesz korzystac tak, jak sie umowiliscie.

> Jesli ktos kiedys bedzie mi probowal zdalnie to utrudnić to pierws
                                            > ze pójdę do elektronika i poproszę od odłączenie karty sim czy innej esim.

Alez jedz... Spodziewam sie, ze juz niedlugo auta bez tego nie beda chcialy jezdzic i dla naszych dzieci lub wnukow to bedzie sytuacja calkiem normana i akceptowalna.

Tak jak dzis coraz mniej mlodych ludzi sie dziwi/zastanawia, czy lepiej miec czy lepiej wynajac... Coraz czesciej i dla wielu wynajem jest duzo bardziej racjonalny niz posiadanie.

W koncu zaden z nas sie nie dziwi, ze nie ma krowy.... a kiedy kazdy kto chial miec mleko mial krowe...

> Jesl
                                            > i sie nie da to zmienię auto na takie w jakim sie da.

Spoko... ale ty/ja my jestesmy dinozaury w tym zakresie + stanowimy coraz mniejszy % rynku.

> . Ku
                                            > piłem wiec jest moje. Jakbym wynajął to bym mial wynajęte.
                                            > Nie wiem gdzie tu lewactwo?

W mysleniu.

Poki auto bylo produketm prawie czysto mechanicznym - spoko.

Ale dzis auto to taka tcohe inna obudowa komputera i centrum rozrywki...

Zobacz Tesle i podobne z tybami autonomicznymi....
                                            Jedziesz, ogladasz film... i za to ogladanie musisz zaplacic albo jedziesz (nie prowadzisz) i patrzysz w szklany sufit.

Proste.

A auta z opcja (a bedzie ich coraz wiecej) z mozliwoscia coraz bardziej zaawansowaej jazdy autonomicznej beda wymagac esim i nie tylko...

I jakos mam przekonanie, ze:
                                            - grzebanie przy tym proste i tanie nie bedzie
                                            - grzebanie przy tym (z uwagi na bezpieczenstwo) bedzie nielegalne
                                            - nie bedziesz chcial przy tym grzebac wiedzac, ze jak jednasz gdzies czasem wypijesz piwo czy dwa to cie auto do domu samo nie odwiezie - "wygoda is a bitch" ;-)

• vogon.jeltz Re: Za chwile bedzie wojna? 27.08.25, 10:19
                                              > A jak kupiles laptopa to masz prawo do grzebania w sofcie czy moze jednak nie
                                              > kazdego i nie w kazdym bo naruszysz warunki licencji i IP?

Jaką umowę licencyjną zawieram kupując samochód? Zaś ogólne zasady ochrony IP nie zabraniają zmian w ustawieniach softu, które już są dostępne (tylko ukryte), zabraniają jedynie hackowania samego kodu.

Co w przypadku takim jak mój, kiedy dołożyłem sobie z półdarmo tempomat (zamiast kupić go od producenta płacąc pełną stawkę), ale nie grzebałem nic w sofcie?

> Tak jak w przypadku laptopa czy smartfona — kupujesz sprzęt, ale nie masz
                                              > pełnej kontroli nad systemem operacyjnym.

Kto nie ma, ten nie ma.

> Spodziewam sie, ze juz niedlugo auta bez tego nie beda chcialy jezdzic

I właśnie dlatego należy wprowadzić stosowne zakazy stosowania takich praktyk teraz, zanim się rozpowszechnią.

> Coraz czesciej i dla wielu wynajem jest duzo bardziej racjonalny niz posiadanie.

Wynajem nigdy nie jest bardziej racjonalny niż posiadanie - chyba że nie masz innego wyjścia albo możesz sobie cenę wynajmu odliczyć w kosztach uzyskania przychodu.

> W koncu zaden z nas sie nie dziwi, ze nie ma krowy...

Ani też jej nie wynajmuje.

> Ale dzis auto to taka tcohe inna obudowa komputera i centrum rozrywki...

Bredzisz. Auto to w dalszym ciągu produkt służący do przemieszczania się. To, że uważasz je za "centrum rozrywki" to znaczy tylko, że dałeś się nabrać marketingowi koncernów samochodowych.

• galtomone Re: Za chwile bedzie wojna? 27.08.25, 11:31
                                                vogon.jeltz napisał:

> > A jak kupiles laptopa to masz prawo do grzebania w sofcie czy moze jednak
                                                > nie
                                                > > kazdego i nie w kazdym bo naruszysz warunki licencji i IP?
                                                >
                                                > Jaką umowę licencyjną zawieram kupując samochód?

No tak, ktora reguluje te wlasnie funkcje dodatkowe - ktore mozesz miec jak chcesz albo ktorych nie masz jak nie chcesz.

BMW – funkcje na żądanie (Functions on Demand)
                                                Przykład: Podgrzewane fotele, adaptacyjne światła, kamera cofania.

Jak to działa: Funkcja jest fizycznie obecna w aucie, ale aktywna dopiero po wykupieniu subskrypcji.

Umowa: Klient musi zaakceptować warunki licencyjne w aplikacji MyBMW lub przez portal ConnectedDrive.

Ciekawostka: BMW wycofało się z subskrypcji na podgrzewane fotele w niektórych krajach po krytyce, ale model licencyjny nadal obowiązuje dla innych funkcji.

Tesla – licencja na oprogramowanie i funkcje autonomiczne
                                                Przykład: Autopilot, Full Self Driving (FSD), Premium Connectivity.

Jak to działa: Funkcje przypisane są do konta użytkownika, nie do auta.

Umowa: Przy aktywacji funkcji wymagane jest zaakceptowanie warunków licencyjnych (EULA), np. że Tesla może zdalnie wyłączyć funkcję przy naruszeniu zasad.

Ciekawostka: Przy sprzedaży auta funkcje mogą nie przejść na nowego właściciela, jeśli nie są przypisane do VIN.

Mercedes-Benz EQS / EQE – subskrypcja na osiągi
                                                Przykład: Tryb „Acceleration Increase” – zwiększenie mocy i momentu obrotowego.

Jak to działa: Auto ma fizycznie zdolność do wyższych osiągów, ale wymaga miesięcznej opłaty.

Umowa: Aktywacja przez aplikację Mercedes me → akceptacja warunków licencyjnych.

Ciekawostka: Bez subskrypcji auto jeździ wolniej, mimo że ma pełne możliwości techniczne.

Jak to wygląda w praktyce?
                                                Zazwyczaj nie podpisujesz papierowej umowy w salonie, ale:

akceptujesz warunki przy pierwszym uruchomieniu auta,

lub w aplikacji mobilnej producenta,

albo przy aktywacji funkcji online.

To wszystko jest traktowane jako umowa licencyjna — podobnie jak w przypadku oprogramowania na komputerze czy telefonie.

Przeciez tego Mercedesa nikt. nie kupowal w opcji 3 s do setki a dopiero pod domem sie okazywalo, ze ma 11 a za 3 trzeba placic.

Kupowal za 11 a potem sie dowiadywal... ale jakbys chcial czasem 3 - to prosze... kliknij, potwierdz, korzystaj.

Jednek kupi, drugi nie...

Gdzie tu problem?

> Co w przypadku takim jak mój, kiedy dołożyłem sobie z półdarmo tempomat (zamias
                                                > t kupić go od producenta płacąc pełną stawkę), ale nie grzebałem nic w sofcie?

Nic, a co ma byc?

A jak zmieniles opony na bardziej ekonomiczne sam a nie w ASO to co w tym przypadku?

Nie idz w absurd.

Prawda jest taka, ze w erze "drive by wire" coraz mniej takich rzeczy bedzie mozliwe i tyle.

> > Tak jak w przypadku laptopa czy smartfona — kupujesz sprzęt, ale nie masz
                                                > > pełnej kontroli nad systemem operacyjnym.
                                                >
                                                > Kto nie ma, ten nie ma.

Kowalski nie ma i nie chce miec.
                                                Zwykle ma w dupie jak to dziala, byle zdjecia nie zniknely.

> > Spodziewam sie, ze juz niedlugo auta bez tego nie beda chcialy jezdzic
                                                >
                                                > I właśnie dlatego należy wprowadzić stosowne zakazy stosowania takich praktyk t
                                                > eraz, zanim się rozpowszechnią.

Oby nikt na tak durne pomysly nie wpadl. Raz, ze to wplynie negawytnie na bezpieczenstwo ruchu drgowoego - bo jego najslabszym ogniwem nie sa auta tylko ludzie - im ludzi (i naszych durnych deczyji) mniej, tym bezpieczniej.

A dwa, ze - dajmy sobie miec wybor.

> > Coraz czesciej i dla wielu wynajem jest duzo bardziej racjonalny niz posi
                                                > adanie.
                                                >
                                                > Wynajem nigdy nie jest bardziej racjonalny niż posiadanie - chyba że nie masz i
                                                > nnego wyjścia albo możesz sobie cenę wynajmu odliczyć w kosztach uzyskania przy
                                                > chodu.

I am sorry, ale sie mylisz w zakresie NIGDY.
                                                Nie sadzilem, ze bedziesz patrzyc z tak waskiej prespektywy.

Wyobaz sobie, ze masz 22 lata, mieszkasz pracujesz w duzym miescie na zachodzie, masz niezla komunikacje, pracujesz hybrydowo, zakupy przywoza Ci do domu.

REALNIE auto potrzebujesz moze w weekend... moze nawet nie kazdy.

Bardziej Ci sie bedzie oplacac wynajac auto - takie jakie chcesz na tyle ile ile faktyczne chcesz czy moze:

kupic, ubezpieczac, placic za serwisowanie, za parkowanie, itd... (koszty posiadania auta znasz... dla m,lodego clzowieka sa obecnie w chuj wysokie) mimo, ze 80% bedzie obrastac mchem?

Nawet mnie sie bardziej oplaca wynajac np. e-bike niz posiadac e-bike.

Koszt fajnego dla mnie to jakies 25k - na wartosci zyskiwac nie bedzie.

W gory jezdze teraz moze raz w roku zeby z niego miec fun.
                                                Na ostatnich wycieczkach (takie petelki na swoim robie na 40 - 50 km w okolo Kato) wrecz sie ciezylem, ze mam rower analogowy jak sie musialem prze las przerzec bo sie sciezka zgubila i po zwalonych pniach drzew na bagienkiem swoj nioslem... w przypadku e bike bym zdechl jakbym mial go niesc i podnosic.

Wiec jak juz jade, to bardziej mi sie oplaca wynajac na taki 1 dzien niz posiadac.

I nie mam "odliczen w kosztach uzyskania przychodu" z tgo tytulu.

A jak wyjasnisz (znany od dekad) fakt czarteru/wynajmu lodzi... Ile razy (jeszcze z moimi starymi) tak spedzalem wakacje na Mazurach... jakos nawet wtedy bardziej sie oplacalo jednak wynajac lodz na tydzien czy dwa niz posiadac caly rok jesli ktos nie plywal przez 11 miesiecy w roku.
                                                >
                                                > > W koncu zaden z nas sie nie dziwi, ze nie ma krowy...
                                                >
                                                > Ani też jej nie wynajmuje.

Ale placisz abonament za mleko. -tylko w formie prepaid.

Inny przyklad 0 jaki jestem stary 🤣

Raz tyg jestem teraz w biurze. Srednia wieku w firmie to (oceniam na oko) to jakies 25 lat.

I widze, ze mam zupelnie inne zwyczaje niz moje kolezanki i koledzy - prawie wszyscy sa na dietach pudelkowych, ja/my gotujemy w domu.
                                                Ci co maja dzieci (zaledwie 2 dziewczyny) w biurze i tak zamawiaja cos z zew - ja wole przywiezc swoj, wlasnorecznie ugotowany obiad.

I dla 1 osoby to wcale nie jest zle rozwiazanie taki abonament na zarcie.

> > Ale dzis auto to taka tcohe inna obudowa komputera i centrum rozrywki...
                                                >
                                                > Bredzisz. Auto to w dalszym ciągu produkt służący do przemieszczania się.

A napisalem gdzies ze nie?

Nawet moja stara Toyota jest wstanie sama po autostradzie jechac i skrecac... to co mowic o nowych EV w tym zakresie.

Zobacz jakie tlumy kierowcow mamy na forum - wiekszosc ludzi ma dwupie motoryzacje i traktuje auto tak jak smartfona. Ma byc wygodny i ladny - reszta nie ma znaczenia.

BTW - kupowania sprzetu..

Telefon (abomanet, forma placenia za usluge + sprzet) tez jest tu podobna. Masz hrdware ale jak nie opacisz wystarczajacej ilosci (kiedys minut ozmow) a dzis netu to nie bedziesz miec.

> To, ż
                                                > e uważasz je za "centrum rozrywki" to znaczy tylko, że dałeś się nabrać marketi
                                                > ngowi koncernów samochodowych.

Za co ja uwazam i na co sie dalem nabrac to ja - dyskutujemy o tym jak dziala rynek.

Marudz ile chcesz ale w tym wzgledzie twoje opinie i potrzeby sa w kurczacej sie mniejszosci.

Mnie osobiscie cieszy, ze mam wybor wiekszy niz mialem. A czy, z czego i jak skorzystam lub nie to dalsza kwestia.

BTW: mam w aucie przycisk na tablecie MAPY - i (nie chce mi sie sprawdzac w aucie) wyswietla sie po nacisnieciu info "Navigation system not available"

I to po mimo, ze modelowo mam najwyzsza dostepna wtedy wersje.
                                                Jak sadze GPS jest, tylko map nie mam...

Wiec niby jest ale nie ma... Nawet jakas stara mapa sie nie wyswietla.

Zapewne poprzedni wlasciciel uznal, ze skoro to nie jest w pakiecie to za to nie doplaci bo po co.

I cudnie - ja wole rzeczy nie w pakiecie bo wtedy palcisz za to, co nie jest ci potrzebne. A tak... kupujesz to co jest.

>
                                                >
                                                • vogon.jeltz Re: Za chwile bedzie wojna? 27.08.25, 12:12
                                                  > No tak, ktora reguluje te wlasnie funkcje dodatkowe - ktore mozesz miec
                                                  > jak chcesz albo ktorych nie masz jak nie chcesz.

Z podanymi przez ciebie przykładami się nie spotkałem, ale one dowodzą tylko, że jest gorzej niż myślałem.

Szczególnie kwiatki typu "Tesla może zdalnie wyłączyć funkcję przy naruszeniu zasad". Zaraz wyłączą ci cały samochód jeśli uznają se, że cośtam.

W następnej kolejności zostaną odcięte niezależne warsztaty, bo serwisowanie będzie "naruszało licencję". Zresztą w USA już tego próbowano.

Na szczęście jeśli sam sobie aktywuję funkcje zmieniając ukryte opcje w sofcie czy dokładając brakujący wihajster, to nie muszę akceptować żadnej EULA.

> To wszystko jest traktowane jako umowa licencyjna — podobnie jak w przypadku
                                                  > oprogramowania na komputerze czy telefonie.

Najlepszy dowód, że prawo dotyczące "własności intelektualnej" jest do zmiany, w szczególności jeśli dotyczy nie oprogramowania jako standalone product, tylko produktów, które sa nierozłączną kombinacją hardware i software.

Bo ta sama EULA jednocześnie niczego ci nie gwarantuje i wyłącza w maksymalnym możliwym stopniu odpowiedzialności producenta, prawda?

> Oby nikt na tak durne pomysly nie wpadl. Raz, ze to wplynie negawytnie na
                                                  > bezpieczenstwo ruchu drgowoego

Zakaz sprzedaży grzanych foteli w formie abonamentu jako "licencja na software" wpłynie negatywnie na bezpieczeństwo ruchu drogowego? Co ćpasz?

Jeśli coś wpłynie negatywnie na bezpieczeństwo ruchu drogowego, to raczej "damy nieprzyzwyczajonemu użytkownikowi możliwość podniesienia przyspieszenia z 11s do 3".

> I am sorry, ale sie mylisz w zakresie NIGDY.

O rany, mówimy o rzeczach użytkowanych stale, a nie okazjonalnie jak jedziesz gdzieś na wakacje.

Zresztą, nawet dla młodziaka, który mieszka w wielkim mieście i użytkuje samochód jedynie w weekendy, wynajem "na godziny" na dłuższą metę będzie mniej opłacalny niż kupienie i utrzymywanie jakiegoś taniego gruza, nawet z tymi wszystkimi ubezpieczeniami i serwisami. Pamiętaj, że wynajmując też płacisz te opłaty w kwocie za wynajem (plus właściciel musi na tym zarobić). Jedyny plus wynajmu to wygoda nieprzejmowania się tym wszystkim.

> Ale placisz abonament za mleko. -tylko w formie prepaid.

Huh? W życiu nie zapłaciłem abonamentu za mleko. Choć podobno za komuny było coś podobnego.

> I dla 1 osoby to wcale nie jest zle rozwiazanie taki abonament na zarcie.

Dieta pudełkowa to nie jest "abonament na żarcie". Nawet jeśli opłacasz jakieś abo, to codziennie dostajesz nowy produkt, a nie stale ten sam, już zainstalowany w twoim samochodzie.

> Telefon (abomanet, forma placenia za usluge + sprzet) tez jest tu podobna. Masz
                                                  > hrdware ale jak nie opacisz wystarczajacej ilosci (kiedys minut ozmow) a dzis
                                                  > netu to nie bedziesz miec.

Bredzisz. Jak bierzesz abo ze słuchawką to płacisz za usługę plus ratę za sprzęt (choć na rachunku może to być ukryte - nie wiem czy jest, bo nigdy nie biorę abonamentu). I sumarycznie kosztuje cię to więcej niż gdybyś kupił telefon za gotówkę - taki urok kredytu. Ale przynajmniej na koniec umowy jesteś właścicielem telefonu, którego nikt nie może ci zdezaktywować.

> Marudz ile chcesz ale w tym wzgledzie twoje opinie i potrzeby sa w kurczacej
                                                  > sie mniejszosci.

Jeżeli są w kurczącej się mniejszości, to dlatego, że polityka i marketing producentów przekonały klientów, że nie będą mieć nic i będą szczęśliwi.

> Mnie osobiscie cieszy, ze mam wybor wiekszy niz mialem.

Za chwilę nie będziesz miał.

To działa tak: na swoim PC masz pełną kontrolę nad tym, jak działa system operacyjny, możesz zainstalować dowolny kompatybilny OS, masz uprawnienia administratora i możesz mieszać w systemie ile chcesz, a żadna aplikacja nie odmawia współpracy z tego powodu.

Na smartfonie - który jest niczym innym jak PC tylko w innym form factor - wszystko jest sandboxowane, nie masz dostępu do warstwy systemu operacyjnego, a aplikacje odmawiają działania jeśli wykryją roota lub choćby tylko custom ROM. Rzekomo dla twojego "bezpieczeństwa", ale wiadomo, że nie o bezpieczeństwo tu chodzi, tylko o większe zyski i kontrolę ze strony właścicieli platform.

Rzecz w tym, że platformy mobilne pojawiły się już po tym, jak producenci wpadli na pomysł, jak wycyckać zarówno użytkowników końcowych, jak i dostawców third party - i to robią, i ani ty, ani producenci apek nie mają żadnego wyboru.

> BTW: mam w aucie przycisk na tablecie MAPY - i (nie chce mi sie sprawdzac w
                                                  > aucie) wyswietla sie po nacisnieciu info "Navigation system not available"

No i co w związku z tym? Twoje auto nie ma nawigacji. Jeśli znajdziesz sposób, żeby ją wgrać np. kupując aktualizację u producenta, to będziesz miał, ale nadal nie będziesz musiał za to płacić żadnego miesięcznego haraczu.

• galtomone Re: Za chwile bedzie wojna? 27.08.25, 13:01
                                                    vogon.jeltz napisał:

> > No tak, ktora reguluje te wlasnie funkcje dodatkowe - ktore mozesz miec
                                                    > > jak chcesz albo ktorych nie masz jak nie chcesz.
                                                    >
                                                    > Z podanymi przez ciebie przykładami się nie spotkałem, ale one dowodzą tylko, ż
                                                    > e jest gorzej niż myślałem.
                                                    >
                                                    > Szczególnie kwiatki typu "Tesla może zdalnie wyłączyć funkcję przy naruszeniu z
                                                    > asad". Zaraz wyłączą ci cały samochód jeśli uznają se, że cośtam.

Brzmisz jak Trypel i jego teorie spiskowe....

> W następnej kolejności zostaną odcięte niezależne warsztaty, bo serwisowanie bę
                                                    > dzie "naruszało licencję". Zresztą w USA już tego próbowano.

Proby pewnie beda - kazdy na miejscu producenta robiby co sie da zeby zarobic a sie nie naroabic - ty dzialasz inaczej?

I tu wlasnie jest rola panstwa by na takie rzeczy nie pozwalac.

> Na szczęście jeśli sam sobie aktywuję funkcje zmieniając ukryte opcje w sofcie
                                                    > czy dokładając brakujący wihajster, to nie muszę akceptować żadnej EULA.

Poki sie da, to nalezy korzystac.
                                                    JA sobie zmienilem migniecia kierunkowskazu z 3 na 5... a rozwazam czy jednak nie isc w 7 (wiecej sie nie da).

> > To wszystko jest traktowane jako umowa licencyjna — podobnie jak w przypa
                                                    > dku
                                                    > > oprogramowania na komputerze czy telefonie.
                                                    >
                                                    > Najlepszy dowód, że prawo dotyczące "własności intelektualnej" jest do zmiany,
                                                    > w szczególności jeśli dotyczy nie oprogramowania jako standalone product
                                                    > , tylko produktów, które sa nierozłączną kombinacją hardware i software.

Co do zmiany prawa IP to jasne, bo jest bardzo wiele (takze w sadach) prob wykorzystywania luk, itd..

Ale co do zasady to nie wiem czy to az takie proste... hardware bez sofu jest niczym i odwrotnie.

TAKA CIEKAWOSTKA!!!

Nie podoba Ci sie, ze auto jest traktowane momentami jak soft czy usluga - prawda?

To powiem ci, ze soft/usluga firmy w ktorej pracuje jest z kolei wg prawa i certyfikacji traktowana dokladnie tak jak hardware/fizyczne urzadzeni i TYM SAMYM regulacjom i wymaganim podlega - mimo, iz nie jest to w najdrobniejszym szczegole fizyczny produkt.

> > Oby nikt na tak durne pomysly nie wpadl. Raz, ze to wplynie negawytnie na
                                                    >
                                                    > > bezpieczenstwo ruchu drgowoego
                                                    >
                                                    > Zakaz sprzedaży grzanych foteli w formie abonamentu jako "licencja na software"
                                                    > wpłynie negatywnie na bezpieczeństwo ruchu drogowego? Co ćpasz?

Przeciez nie o tylko grzanych fotelach gadamy, tylko generalnie o roznych mozliwosciach/uslugach w aucie.

Za kilka lat odciecie auta od sieci wylaczy mozliwosc jazdy autonomicznej. A jazda autonomiczna jes z zasady bezpieczniejsza niz analogowa....\

Slyszales o AI ktore prowadzi auto tak jat Ci z medialnych ostatnio wypadkow?

A co do zakazu sprzedazy grzanych foteli w formie abonamentu - MAM NADZIEJE ZE DO TAKIEJ INGERENCJI PANSTWA W RYNEK nigdy nie dojedziemy.

> Jeśli coś wpłynie negatywnie na bezpieczeństwo ruchu drogowego, to raczej "damy
                                                    > nieprzyzwyczajonemu użytkownikowi możliwość podniesienia przyspieszenia z 11s
                                                    > do 3".

Nooo dajemy mu dzis EV ktore ma 700KM lub wiecej... Zdecdowanie warto by tu rozwazyc jakies regulacje i ograniczenia.

Ale powinny tez sie tyczyc marek super premium - Ferrari, itd...

>
                                                    > > I am sorry, ale sie mylisz w zakresie NIGDY.
                                                    >
                                                    > O rany, mówimy o rzeczach użytkowanych stale, a nie okazjonalnie jak jedziesz g
                                                    > dzieś na wakacje.

No jak codziennie, to sie oplaca miec...
                                                    Ale kiedys nawet jak sporadycznie to MUSIALES MIEC a dzis juz nie musisz.

> Zresztą, nawet dla młodziaka, który mieszka w wielkim mieście i użytkuje samoch
                                                    > ód jedynie w weekendy, wynajem "na godziny" na dłuższą metę będzie mniej opłaca
                                                    > lny niż kupienie i utrzymywanie jakiegoś taniego gruza, nawet z tymi wszystkimi
                                                    > ubezpieczeniami i serwisami.

Zdecydowanie nie bedzie.
                                                    Chyba, ze moisz o prespektywie minim ok 20 lat - serio!

Same ubezpieczenia przez poczatkowe lata to sa czesto kosmiczne pieniadze.
                                                    Parkingi na codzien tez kosztuja sporo.

W durnych ktwoicach za kolejne auto i parkowanie pod domem. (MOIWMY TYLKO O PARKOWANIU!!!) rozcznie zaplacilbym ponad 6,8k (no, moze ciut mniej zakladajac ze co dzien gdzies tym autem nagodzine jade - zakupy, itd).

Jesli dobrze czytam cennik Trafi cara to za samo parkowanie (kiedy auta nie potrzebuje) mam +/- 57 dni jezdzenia.

A co z ubezpieczeniem, naprawami, seriwsem, itd?

Przypominam, mowimy o Katowach a nie Londynie czy Berlinie.

> > Ale placisz abonament za mleko. -tylko w formie prepaid.
                                                    >
                                                    > Huh? W życiu nie zapłaciłem abonamentu za mleko. Choć podobno za komuny było co
                                                    > ś podobnego.

Przeciez kupujesz mleko - to "pre-paid' - ale jesli pijesz systematycznie to i systematycznie kupujesz... ergo dziala to jak suba tylko bezterminowa - tak jak moj abonament tel.

> > I dla 1 osoby to wcale nie jest zle rozwiazanie taki abonament na zarcie.
                                                    >
                                                    > Dieta pudełkowa to nie jest "abonament na żarcie". Nawet jeśli opłacasz jakieś
                                                    > abo, to codziennie dostajesz nowy produkt, a nie stale ten sam, już zainstalowa
                                                    > ny w twoim samochodzie.

Ja pierdole - chodzi mi o forme - 20 lat temu byly takie opcje czy nie?
                                                    Lepiej ze tera sa czy nie?
                                                    musisz z nich korzystac czy nie musisz?

Auto tez mozesz kupic jak chcesz - a jak nie mozesz (bo producent nie daje opcji. - formy zakupy czy budy vide kombi w Fordzie czy rodzaju napedu - nie ma BMW z eCVT i hybryda) to idziesz do innego.

Ciagle jest wybor.

>
                                                    > > Telefon (abomanet, forma placenia za usluge + sprzet) tez jest tu podobna
                                                    > . Masz
                                                    > > hrdware ale jak nie opacisz wystarczajacej ilosci (kiedys minut ozmow) a
                                                    > dzis
                                                    > > netu to nie bedziesz miec.
                                                    >
                                                    > Bredzisz. Jak bierzesz abo ze słuchawką to płacisz za usługę plus ratę za sprzę
                                                    > t (choć na rachunku może to być ukryte - nie wiem czy jest, bo nigdy nie biorę
                                                    > abonamentu). I sumarycznie kosztuje cię to więcej niż gdybyś kupił telefon za g
                                                    > otówkę - taki urok kredytu. Ale przynajmniej na koniec umowy jesteś właściciele
                                                    > m telefonu, którego nikt nie może ci zdezaktywować.

Ale za czesc uslug mozliwych ro realizacji przez hardware i software musisz doplacic ekstra...

Gorzej - jak doplacasz choc ich nie chcesz - i tu weszlo panstwo i dalo T-Mobile po lapkach i byly kary.

> Jeżeli są w kurczącej się mniejszości, to dlatego, że polityka i marketing prod
                                                    > ucentów przekonały klientów, że nie będą mieć nic i będą szczęśliwi.

Moze tak... a moze potrzeby i oczekiwania ludzi sie zmieniaja.

Kiedysz modne i super hiper byly wakacje all-inclusive (znalem goscia tak napalonego na te opcje - wtedy jeszcze nie byl - ze mu sie to wydawalo jako all-exclusive) a dzis wolimy opcje tailor-made.

Ja jestem za kontrolowaniem abuzywnosci i wykorzystywania pozycji i za wiekszym wyborem.
                                                  • vogon.jeltz Re: Za chwile bedzie wojna? 29.08.25, 10:39
                                                    > Ciagle jest wybor.

Masz tu kolejny przykład jak to działa. Za rok nie zainstalujesz u siebie na Androidzie stworzonej przez siebie na swoje potrzeby apki, jeśli nie zarejestrujesz się w Google podając wszystkie swoje dane wraz z kopią dowodu, nawet jeśli nie zamierzasz nigdy umieszczać swojej apki w PlayStore:
                                                    developer.android.com/developer-verification

Myślisz, że producenci samochodów długo pozostaną w tyle zanim wprowadzą coś podobnego, co będzie już nie "dawało ci opcję wykupienia abonamentu na ficzery", tylko wymagało stałych płatności, żeby w ogóle twój samochód działał?

To jest wybór?
                                                  • galtomone Re: Za chwile bedzie wojna? 29.08.25, 12:29
                                                    vogon.jeltz napisał:

> > Ciagle jest wybor.
                                                    >
                                                    > Masz tu kolejny przykład jak to działa. Za rok nie zainstalujesz u siebie na An
                                                    > droidzie stworzonej przez siebie na swoje potrzeby apki, jeśli nie zarejestruje
                                                    > sz się w Google podając wszystkie swoje dane wraz z kopią dowodu, nawet jeśli n
                                                    > ie zamierzasz nigdy umieszczać swojej apki w PlayStore:
                                                    > developer.android.com/developer-verification

Hmmmm.....

"For student and hobbyist developers: We're committed to keeping Android an open platform for you to learn, experiment, and build for fun. We recognize that your needs are different from commercial developers, so we're working on a separate type of Android Developer Console account for you. We'll share more information in the coming months."

>
                                                    > Myślisz, że producenci samochodów długo pozostaną w tyle zanim wprowadzą coś po
                                                    > dobnego, co będzie już nie "dawało ci opcję wykupienia abonamentu na ficzery",
                                                    > tylko wymagało stałych płatności, żeby w ogóle twój samochód działał?

Wtedy kupisz inny samochod...

Jak widzisz, ze opcji abonamentu na grzanie dupy BMW sie wycofalo... WHY?
                                                    Z dobroci serca? Fątpię!

> To jest wybór?

Zawsze mozesz kosztac z Andrida bez cerfyfikacji - malo to takich telefonow?
                                                  • vogon.jeltz Re: Za chwile bedzie wojna? 29.08.25, 13:38
                                                    > For student and hobbyist developers...

To, że będzie jakaś inna konsola dla amatorów i hobbystów, nie zmienia tego, że:
                                                    Starting in September 2026, Android will require all apps to be registered by verified developers in order to be installed on certified Android devices.

Poza tym to zabije wszelkie oprogramowanie open source.

> Wtedy kupisz inny samochod...

Innych nie będzie.

> Jak widzisz, ze opcji abonamentu na grzanie dupy BMW sie wycofalo... WHY?
                                                    > Z dobroci serca? Fątpię!

To był falstart, ale nie odwrócenie generalnego trendu. Prędzej czy później do tego wrócą.

> Zawsze mozesz kosztac z Andrida bez cerfyfikacji - malo to takich telefonow?

Korzystam, ale staje się to coraz bardziej upierdliwe, bo nawet jeśli sam system działa, to apki odmawiają współpracy - bo kurwa tak - i trzeba kombinować.
                                                  • galtomone Re: Za chwile bedzie wojna? 29.08.25, 14:03
                                                    vogon.jeltz napisał:

> > For student and hobbyist developers...
                                                    >
                                                    > To, że będzie jakaś inna konsola dla amatorów i hobbystów, nie zmienia tego, że
                                                    > :
                                                    > Starting in September 2026, Android will require all apps to be registered b
                                                    > y verified developers in order to be installed on certified Android devices.

> ]

I dobrze.
                                                    Raz, ze o ile wiem to nie pomysl Google (a w sumie powinien byc ich) tylko rzadow a dwa. Ze jak certyfied, to jakies standardy musza byc.

Ilosc gowna ktore jest w Google Play i co rusz informacje o appkach, ktore kradna co sie da jest przerazajaca. Czas z tym gownem skonczyc.

Tym bardziej, ze zapene spora grupa uzyszkodnikow nie ma bladego pojecia w roznicach w zakresie filizofii systemu Android vs iOS i dlaeczego jest mniej chroniona.

> Poza tym to zabije wszelkie oprogramowanie open source.

Przesadzasz.

I dla MacOS jest taki soft i dla innych systemow. Android bazuje na kernelu Linuxa, wiec nie wiem d;aczego taka zmiana mialaby zabic opensource... dodaj do tego, ze Windows coraz szerzej zaczyna wspierac soft pisany dla Linuxa i architektury ARM... wiec ja bym sie nie obawial.

> > Wtedy kupisz inny samochod...
                                                    >
                                                    > Innych nie będzie.

Ta... a kazda restauracja to bedzie Pizza Hut.

> > Jak widzisz, ze opcji abonamentu na grzanie dupy BMW sie wycofalo... WHY?
                                                    > > Z dobroci serca? Fątpię!
                                                    >
                                                    > To był falstart, ale nie odwrócenie generalnego trendu. Prędzej czy później do
                                                    > tego wrócą.

Nie mam nic przeciwko jak dlugo to nie bedzie jedyna opcja.

Na razie nic nie wskazuje ze za mojego zycia bedzie... a nie za mojego zycia.... mi loto.

> Korzystam, ale staje się to coraz bardziej upierdliwe, bo nawet jeśli sam syste
                                                    > m działa, to apki odmawiają współpracy - bo kurwa tak - i trzeba kombinować.

Na szczescie jest iOS ;-)
                          • bigimax4 Re: Za chwile bedzie wojna? 21.08.25, 17:50
                            Co ty qurwa pierdolisz sralto, to az rece opadaja

www.otomoto.pl/news/kradziez-przez-reflektory-zlodzieje-opatentowali-nowa-metode

Wiekszosc uzytkownikow to obsrane zjeby jak ty , nic nie beda w sofcie mieszac, poza jakimis smiesznymi woditryskami na ekranach , soft samochodowy musi byc prosty i w miare nie zawodny

• galtomone Re: Za chwile bedzie wojna? 22.08.25, 09:53
                              bigimax4 napisał:

> Co ty qurwa pierdolisz sralto, to az rece opadaja
                              >
                              >
                              > www.otomoto.pl/news/kradziez-przez-reflektory-zlodzieje-opatentowali-nowa-metode
                              >
                              > Wiekszosc uzytkownikow to obsrane zjeby jak ty , nic nie beda w sofcie mieszac,
                              > poza jakimis smiesznymi woditryskami na ekranach , soft samochodowy musi byc p
                              > rosty i w miare nie zawodny
                              >
                              >

Widze, ze jak zwykle nie bardzo rozumiesz o czym mowa.

No surprise there...
              • vogon.jeltz Re: Za chwile bedzie wojna? 21.08.25, 14:53
                > Czesci (nie wiem czy wszystkie) sa kodowane do egzemplarza auta i zakup "uzywki"
                > mechanicznie dobrej/tej samej 1:1 i tak wywala blad a zapisy o kodzie danej czesci sa w kilku
                > systemach/miejsacahc

Ale jak UE planuje wprowadzenie dyrektywy, która przynajmniej częściowo miałaby ukrócić takie praktyki, to zjeby wyją, że nie będzie można sprzedawać samochodowego gruzu, co jest zamachem na ich "świnte prawo własności".
      • galtomone Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 21.08.25, 09:57
        bywalec.hoteli napisał:

> W moim aucie VW też mam taką opcję. Mogę sobie dokupić automatyczne przełączani
        > e między długimi światłami a krótkimi w zależności czy coś jedzie z naprzeciwka

Nie kupuj!!! Jak zaczniesz jezdzic na krókich w nocy to mandat dostaniesz, poza tym chyja widać wtedy ;-)
      • engine8t Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 21.08.25, 18:59
        bywalec.hoteli napisał:

> W moim aucie VW też mam taką opcję. Mogę sobie dokupić automatyczne przełączani
        > e między długimi światłami a krótkimi w zależności czy coś jedzie z naprzeciwka
        > . Jest opłata miesięczna, roczna i wykup na stałe.
        > Z tym, że świateł długich tak naprawdę rzadko używam, więc nie wiem czy by się
        > to przydało.

To ja to mam za darmo :) ale grosza bym nie zaplacil bo (prawie) nigdy swiadomie tego nie uzywalem. A teraz to co troche sie samo uzywa.
        • vogon.jeltz Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 22.08.25, 12:53
          > grosza bym nie zaplacil bo (prawie) nigdy swiadomie tego nie uzywalem.

Ja też mam i używam regularnie. Bardzo wygodne.
    • vogon.jeltz Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 21.08.25, 10:43
      Takie coś powinno być prawnie zabronione.
      • galtomone Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 21.08.25, 11:55
        vogon.jeltz napisał:

> Takie coś powinno być prawnie zabronione.

Jak zwykle wszystko zalezy od perspektywy....

Niby nie musisz kupic takiego auta. Nie musisz doplacac jak nie chcesz...
        Producentom sie to oplaca.

Jesli bedzie zakazane to zakladaem, ze EU sie tu wtraci...

Jedyny minus tego modelu widze taki, ze bedzie prowokowac grzebanie w sofcie przez domoroslch magikow i kto wie czy np. wlaczenie czegos tam nie wplynie na dzialanie poduszki czy hamulcow...

Lepiej by bylo nie grzebac.

O ile wiem, to nowe auta wyjezdzaja z fabryk ze wszystkim na pokladzie (bo tak wychodzi w produkcji taniej) a tylko w zaleznosci od wersji wyposazenia sie im te dodatki wlacza lub nie... Ale nie wiem czy to prawda.
        • vogon.jeltz Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 21.08.25, 14:51
          > Jak zwykle wszystko zalezy od perspektywy....

Nie, nie zależy. Wszelka sprzedaż "w abonamencie" produktów lub ich elementów, gdzie producent nie ponosi żadnych dodatkowych kosztów z tym związanych - w odróżnieniu od usług, które dostarczają nowe treści, wymagają utrzymania infrastruktury itd. - nie ma żadnego uzasadnienia. Jest to zwyczajne wymuszanie haraczu.
          • galtomone Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 21.08.25, 15:56
            vogon.jeltz napisał:

> > Jak zwykle wszystko zalezy od perspektywy....
            >
            > Nie, nie zależy.

Zalezy.

Moj produkt - moja polityka cenowa. Monopolu nie mamy, nikt nie zmusza. Bez jaj.

> Wszelka sprzedaż "w abonamencie" produktów lub ich elementów,
            > gdzie producent nie ponosi żadnych dodatkowych kosztów z tym związanych -

Ale co ty piszesz, jak nie ponosi... ponosi na etapie produkcji wyposazajac wszystki auta w te mozliwosci. Zaplacisz wiecej za fure to masz grznie dupy, zaplacisz mniej to nie masz...

To co piszesz to torche jakby zakazac serwisow VOD na abonament - a filmy bylby dostepne tylko w ofercie kup na wlasnosc.

Ludzie tak nie chca...

Jak z leasingiem/kredytem... Zamiast wypierdolicz na wejscie 20k wiecej na wyposazenie i funkcje wezmiesz to w abonamencie i zaplacisz 25 w ciagu 5 lat. Wszyscy happy.

A nie zaplacisz/zrezygnujesz to przestanie dzialac.

W sumie to mnie sie to podoba.

Np. jaki trail dostajesz miesiac dostepu do wszystkiego a potem sam sobie wyberzesz za co faktycznie chcesz zaplacic, bo korzystasz.

Z mojego p. widzenia wazne tylko by roznica w cenie dzis vs abomanet nie byla z dupy i pod przykrywka by nie zaczelo to kosztowac x 2.

> w odr
            > óżnieniu od usług, które dostarczają nowe treści, wymagają utrzymania infrastru
            > ktury itd.

Ale to wymaga utrzymania infrastuktury i producent ponosi ryzyko na etapie produkcji - kazda mata grzewcza do fotela kosztuje... a nie ma pewnosci ze Kowalski ja kupi po fakcie...

- nie ma żadnego uzasadnienia. Jest to zwyczajne wymuszanie haraczu.

Mialbys racje gdybys kupil auto o funkcjonalnosci A,B C a potem sie dowiedzial (bo cie oszukano , ze by A, B, C dalej dzialalo to musisz doplacic ekstra ponad to co juz zaplaciles.
            • vogon.jeltz Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 21.08.25, 17:38
              > Zalezy.
              > Moj produkt - moja polityka cenowa.

LOL, cokurwa? Nie zachowuj się jak sprzedawcy cudownych garnków z sierści wielbłąda.

> Ale co ty piszesz, jak nie ponosi... ponosi na etapie produkcji wyposazajac wszystki auta w te mozliwosci.

To trzeba nie wyposażać, jeśli użytkownik nie zamówi. Albo wyposażać, ale aktywować tylko jako produkt tzn. za dopłatą, którą użytkownik musiałby ponieść, gdyby zamówił taką opcję. Ale żaden "abonament".

> To co piszesz to torche jakby zakazac serwisow VOD na abonament -

Nie, sprzedaż produktów to jest zupełnie co innego niż sprzedaż usług na abonament i nawet napisałem o tym wcześniej.

> Jak z leasingiem/kredytem...

Nie, abonament to nie jest leasing ani kredyt. Choćby z tego prostego powodu, że lata płacenia abonamentu nie zbliżają cię ani trochę do bycia właścicielem, a w dodatku dostawca "usługi" może w każdej chwili cię od niej odciąć - bo tak. Dlatego nie jest to odpowiedni model do sprzedaży produktów lub ich dodatkowych funkcjonalności.

> W sumie to mnie sie to podoba.

Nie, to jest gówno, które należy zdusić w zarodku, póki jeszcze się nie rozpowszechniło na szeroką skalę. Bo za chwilę będziesz miał jak z kodowanymi częściami, drukarkami odmawiającymi współpracy z "niefirmowymi" wkładami itp. Będziesz "miał" samochód, ale nic z nim nie zrobisz, dopóki nie zapłacisz dodatkowo abonamentu... właściwie za co?

> Np. jaki trail dostajesz miesiac dostepu do wszystkiego a potem sam sobie wyberzesz
              > za co faktycznie chcesz zaplacic, bo korzystasz.

Można tak zrobić. Tylko to w ogóle nie stoi w sprzeczności z zakazem sprzedawania produktów jako "usługi" na abonament.

> Z mojego p. widzenia wazne tylko by roznica w cenie dzis vs abomanet nie byla z dupy
              > i pod przykrywka by nie zaczelo to kosztowac x 2.

Zacznie, gwarantuje ci, że zacznie. Zobacz ile kosztują "markowe" materiały eksploatacyjne do drukarek w porównaniu do materiałów third party. Korpy zrobią wszystko, żeby wycisnąć z ciebie każdą możliwą złotówkę.

> Ale to wymaga utrzymania infrastuktury i producent ponosi ryzyko na etapie produkcji -
              > kazda mata grzewcza do fotela kosztuje... a nie ma pewnosci ze Kowalski ja kupi po fakcie...

To może niech zapyta Kowalskiego na etapie konfigurowania przez niego samochodu, tak jak to działało przez dekady? Albo niech sam oceni, ile samochodów w danych konfiguracjach mu się sprzeda, jeśli chce produkować na stock - to da się z dużą dokładnością zrobić. Albo niech włącza na życzenie, ale wyłącznie za jednorazową opłatą i bez możliwości zdalnej dezaktywacji, bo "umowa abonamentowa się skończyła".

> Mialbys racje gdybys kupil auto o funkcjonalnosci A,B C a potem sie dowiedzial
              > (bo cie oszukano , ze by A, B, C dalej dzialalo to musisz doplacic ekstra ponad to co juz zaplaciles.

Jeśli dopuścimy taki model product as a service, to gwarantuję ci, że za parę lat dokładnie tak będzie. Tak już stało się z softem - tylko tam od początku nie kupowałeś produktu, tylko "licencję".
              • galtomone Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 22.08.25, 10:19
                Nie mogę się z Tobą zgodzić

vogon.jeltz napisał:

> > Zalezy.
                > > Moj produkt - moja polityka cenowa.
                >
                > LOL, cokurwa? Nie zachowuj się jak sprzedawcy cudownych garnków z sierści wielb
                > łąda.

Tyyy, no ale nie udezaj w takie tony. Co ma piernik do wiatraka.
                Nie porownaj socjotechnik sprzedazy i manipulacji z normalna oferta.

Za to Pan placi i to Pan ma a za to pan moze doplacic - w formie pakietu (wersji auta) czy np wlasie abonamentu.
                Pana auto ma takie mozliwosci i jak Pan chce z nich korzystac to to kosztuje.

Decyzja kupic czy nie zalezy od Pana.

Dodawanie tu przykladu garnkow i manipulacji odbiorca - jedna taka oferta w zyciu lepsza niz wygrana w lotto to jednak zbyt daleko posunieta analogia i IMHO zupelnie nie trafiona.

> > Ale co ty piszesz, jak nie ponosi... ponosi na etapie produkcji wyposazaj
                > ac wszystki auta w te mozliwosci.
                >
                > To trzeba nie wyposażać, jeśli użytkownik nie zamówi.

Ale ty nie mow producentoi jak ma produkowac, zeby miec maksymalny mozliwy zysk. Se produkuj twoje, na zamowienie.

Jesli sie okazalo, ze prosiciej wyposazyc bo produkcja latwiejsza a potem latwo to sprzedac - np. nie jako pakit tylko osobne, do poskladania klocki - to ja sie nie dziwe, ze tak robia.

Klient czeka krocej i dostaje to co chce niz gdyby kazde auto mialoby rbione (mimo duzych serii) pod Kowalskiego, Nowaka i kogo tam jeszcze.

> Albo wyposażać, ale aktyw
                > ować tylko jako produkt tzn. za dopłatą, którą użytkownik musiałby ponieść, gdy
                > by zamówił taką opcję. Ale żaden "abonament".

No ale przeciez TAK JEST!

W najlpeszym razie - ja bym tak zrobil ale czy tak producenci robia, nie wiem - wszystkie mozliwe opcje wlaczylbym klientowi na miesiac gratis a potem niech sam zdecyduje czy i ktora chce.

Po drugie, jasno wyzej pisano, ze jest WYBOR!!!! Mozesz zaplacic raz i masz na zawsze a mozesz placic w ramach abonamentu.

W zaleznosci od opcji/cen to wcale nie musi byc dla klienta zle.

Grzanie dupy w lecie jest w aucie srednio przydatne... moze wtedy warto za to nie placic a wykupic sobie dodatkowe chlodzenie schowka czy chocby miec luznie pare groszy na odgrzybiuanie klimy (bo nie kazdy chce to robic sam).

Dajze ludziom wolnosc wyboru - bo brzmisz troche jak przeciwnicy prawda do aborcji.

Sami nie korzystaja a prawa wyboru innym nie daja.

Przeciez nikt ci nie kaze kupoiwac, placic abonamentu, itd..

> > To co piszesz to torche jakby zakazac serwisow VOD na abonament -
                >
                > Nie, sprzedaż produktów to jest zupełnie co innego niż sprzedaż usług na abonam
                > ent i nawet napisałem o tym wcześniej.

To bardzo konserwatywny poglada i ja sie z nim nie zgadzam.

Usluga, produkt, oprogramowanie - to jest jakies dobro ktore chcesz miec - jak za nie komus zaplacisz, to inna kwestia.

>
                > > Jak z leasingiem/kredytem...
                >
                > Nie, abonament to nie jest leasing ani kredyt. Choćby z tego prostego powodu, ż
                > e lata płacenia abonamentu nie zbliżają cię ani trochę do bycia właścicielem, a
                > w dodatku dostawca "usługi" może w każdej chwili cię od niej odciąć - bo tak.
                \

Alez Ty jestes czepliwy slow - hcodzilo o idee, ze nie ma potrzeby placenia "gotowka".

Dobrze... a najem dlugoterminowy Ci przybliza czy nie?

Skoro da sie wziac CALE AUTO na abonament to dlaczego dokupienie w tej formie jakiejs funkcji mialoby byc niedozwolnoe/nielegalne.

Nie chcesz umowy najmu to nie podpisujesz i takim autem nie jedzisz.

Wg argumentow ktore przezentujesz moza sie wszystkiego czepiac, czego kiedys w ofertach nie bylo...

Najem dlugoterminowy - oszustwo, bo nie bedzie ownerem
                Kupowanie przez brokera? - kto o tym slyszal 40 lat temu!
                Uzywane z gwarancja? Jaka gwarancja?? - roczna oplata dodatkowa to oszustwo
                Leasing auta??? - nooo.. jasne i moze jeszcze w trybie ponad 100% wartosci??? - nie ma gupich.

Powinno byc po boszemu - przychodzisz do dealera, mowisz co chcesz, za rok przychodzisz z walizka pieniedzy (no bo przeciez na przelewie zarabia zly bank!) placisz i masz.

Bron bosze innych opcji!

> Dlatego nie jest to odpowiedni model do sprzedaży produktów lub ich dodatkowych
                > funkcjonalności.

Dlatego nie jest to odpowiedni model kupowania produktow DLA CIEBIE!!! Dla tysiecy ludzi ktorzy maja leasingi konsumenckie, najmy dlugoterminowe, placa subskrypcie roznego typu (wlacznie kurwa z uslugami ksiegowymi - to tez nie jest fiozyczny produkt - opcja wejscia na gym, "dietami" pudelkowymi, za apartamenty wakacyjne, Twoje ale mozesz z nich korzystac tylko 2 tyg w roku, itd, itd, itd...

Jak dlugo jestes swiadomy warunkow i uznajesz je za DOBRE dla Ciebie, jak dlugo nikt toba nie manipuluje, nie oszukuje - TO W CZYM KURWA PROBLEM?

> > W sumie to mnie sie to podoba.
                >
                > Nie, to jest gówno, które należy zdusić w zarodku, póki jeszcze się nie rozpows
                > zechniło na szeroką skalę.

Jak gazety i radio bo ludzie przestana wiadomosci z ambony wysluchiwac...

Ty to chyba nawet nie wiedziales ze masz tak konserwatywne pogrady w niektorych kwestiach 😂

> Bo za chwilę będziesz miał jak z kodowanymi częściam
                > i, drukarkami odmawiającymi współpracy z "niefirmowymi" wkładami itp.

Juz mialem... i co?

I nic - zmiast drukarki HP kupilem drukarke Brother i po klopocie.

To po pierwsze... a po drugie (i wazniejsze) w przypadku aut, to naprawde NIE MA ZANCZENIA.

Czy placisz raz, z gory za konkretny model, z konkretnymi fukncjami czy tez te funkcje oplaczas w formie abonamentu - niczego nie dostajesz za darmo.

Jak masz gotowke to zaplacisz do razu i masz... jak nie masz, to opcja dokupienia funkcji z platnoscia rozlozona w czasie tez cie bedzie cieszyc (bo masz i mozesz korzystac a tak bys nie mial!).

Moze zakup auta na kredyt czy leasing konsumencki - przeciez tak jest drozej!!! - tez powinien byc zakazany? Zarabia producent auta, zarabia bank, zarabia posrednik... a Kowalski buli przez lata jak gupi.

A jednak to wcale nie taki niepopularny model "posiadania" auta.

> Będziesz
                > "miał" samochód, ale nic z nim nie zrobisz, dopóki nie zapłacisz dodatkowo abon
                > amentu... właściwie za co?

Ale co ty pierdolisz?? Nie mowimy przeciez o funkcjonalnosci za ktora juz zaplaciles.

I placisz za dodatkowo za to co chcesz i jesli chcesz.. Nie chcesz grzac jajek, to nie placisz i nie grzejesz.

Ale czy z grzaniem czy bez auto jedzie... No.... chyba, ze nie zplciles raty za wynajem czy za leasing konsumencki... to nie jedziesz, bo Ci auto zabieraja.
                • galtomone Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 22.08.25, 10:29
                  vogon napisal:

> > Np. jaki trail dostajesz miesiac dostepu do wszystkiego a potem sam sobie
                  > wyberzesz
                  > > za co faktycznie chcesz zaplacic, bo korzystasz.
                  >
                  > Można tak zrobić. Tylko to w ogóle nie stoi w sprzeczności z zakazem sprzedawan
                  > ia produktów jako "usługi" na abonament.

Ale dlaczego mialoby stac i dlaczego ten zakaz?

Chcesz to placisz raz - nie chcesz/nie mozesz to placisz jako raty/abonament, whatever - efekt jest TEN SAM

Zakazmy kredytow jak kogos nie stac za gotowke - przeciez za chleb sie placi raz i masz, mozesz zjesc i juz.

>
                  > > Z mojego p. widzenia wazne tylko by roznica w cenie dzis vs abomanet nie
                  > byla z dupy
                  > > i pod przykrywka by nie zaczelo to kosztowac x 2.
                  >
                  > Zacznie, gwarantuje ci, że zacznie. Zobacz ile kosztują "markowe" materiały eks
                  > ploatacyjne do drukarek w porównaniu do materiałów third party. Korpy zr
                  > obią wszystko, żeby wycisnąć z ciebie każdą możliwą złotówkę.

I jesli tak, to z mojego p. widzenia TU JEST ROLA DLA PANSTWA.

Nie zakazywac abonamentow ale kontrolowac - jak sa konstruowane umowy, czy jest konkurencja, czy ktos nie wykorzysuje pozycji dominujacej lub nie wrzuca w umowy klauzul abuzywnych.

Ale jak dlugo jest bez oszukiwania - NICH KOWASLKI SAM ZDECYDUJE.

Inna spraw, ze widac zmien w rynku i swiadomosci tych co maja dzis lat 15 - 20.

Oni coraz czesciej beda kupowac wszystko jako abonament - SWIADOMIE!!! i korzystac tak, zeby placic jak najmniej i placic tylko gdy korzystaja.

Wiekszosc moich mlodszych znajomych co chwile np. wlacza abo vod lub wylacza - bo po co placic jak nie korzystaja?

Auto, ktore u przecietnego Kowalskiego wiecej stoi niz jezdzi to tez wyrzucanie pieniedzy przez okno.

Obecnie masz za to tak kupic/wynajac produkt/usluge by bylo jaknajkepiej dostosowne o TWOICH potrzeba nie do potrzeb ogolu.

> > Ale to wymaga utrzymania infrastuktury i producent ponosi ryzyko na etapi
                  > e produkcji -
                  > > kazda mata grzewcza do fotela kosztuje... a nie ma pewnosci ze Kowalski j
                  > a kupi po fakcie...
                  >
                  > To może niech zapyta Kowalskiego na etapie konfigurowania przez niego samochodu
                  > , tak jak to działało przez dekady?

No i zapewne X pyta a Y uwaza, ze zapyta po fakcie.

Co Ci do tego? Nie chcesz grzania jajek to nie bedziesz miec... Nikt ci z karty bez twojej wiedzy kasy nie siaciagnie.

> Albo niech sam oceni, ile samochodów w dany
                  > ch konfiguracjach mu się sprzeda, jeśli chce produkować na stock - to da się z
                  > dużą dokładnością zrobić.

I zapewne maja to dobrze policzone.

Takze, to, ze nawet jak Kowalski w czerwcu, jak auto zamawial/kupowal grzanej kierownicy czy jajek nie chcial,, to moze w grudniu zmieni zdanie i bedzie zadowolony ze ma opcje dolozenia tego do swojego auta...

> Albo niech włącza na życzenie, ale wyłącznie za jedno
                  > razową opłatą i bez możliwości zdalnej dezaktywacji, bo "umowa abonamentowa się
                  > skończyła".

Ale dalaczego???
                  Chcesz placisz raz - nie chcesz placisz 100 raz. Co CI do tego jak ktos placi i za co?

Zakaz zatem kredytow/leasingow na auto -placic mozna tylko raz i to gotowka! A nie takie oferty, ze kupujesz ato za 100 a po 5 latach kosztuje cie 130!! OSZUSTWO!!!!

> > Mialbys racje gdybys kupil auto o funkcjonalnosci A,B C a potem sie dowie
                  > dzial
                  > > (bo cie oszukano , ze by A, B, C dalej dzialalo to musisz doplacic ekstra
                  > ponad to co juz zaplaciles.
                  >
                  > Jeśli dopuścimy taki model product as a service, to gwarantuję ci, że za
                  > parę lat dokładnie tak będzie. Tak już stało się z softem - tylko tam od począ
                  > tku nie kupowałeś produktu, tylko "licencję".

Tzn. gdzie - KONKRETNIE!!!??!!

Ze kupilem soft o konkretnej funkcjonalnosci za ktora zaplacilem a potem mi to zabrano?
                  • vogon.jeltz Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 22.08.25, 16:48
                    Galtom - krótko, bo nie chce mi się odpowiadać na każden jeden akapit.

Szukałem nowego auta we Włoszech. WSZYSTKIE reklamy nowych samochodów, które lecą w mediach, lecą tak: wpłata wstępna + "miniratka" + "gwarantowana wartość wykupu". To akurat był czas, że samochody były trudno dostępne z powodu problemów z dostawami scalaków i trzeba było długo czekać, ale czasem pojawiało się gdzieś u dilera coś, co bym wziął od ręki. Idę i mówię: biorę, ale za gotówę. I słyszę: a nie, nie, to jest dostępne tylko w w/w finansowaniu.

Dodatkowy myk: cena bazowa X, ale niby jest promka 4000 euro taniej (plus jeszcze rabat za oddanie lub złomowanie starego wozu) - tylko że po podliczeniu wszystkiego (koszty finansowe, opłaty, "kilometrówka" za przekroczenie limitu - bo jest limit, a jakże, itd. itp.) wychodziło oarę tysięcy euro drożej niż X.

Dlatego kupiłem ostatecznie demówkę i to w Austrii, bo kupienie auta TAK JAK JA CHCIAŁEM okazało się praktycznie niemożliwe.

Z abonamentem będzie tak samo. Na razie będzie opcjonalny, ale za chwilę będziesz miał tylko abo, bo to się PRODUCENTOM bardziej opłaca i zrobią wszystko, żeby tradycyjny zakup wyeliminować. Tak jak stało się to z softem. Pytasz: gdzie konkretnie? Ano zdecydowana większość profesjonalnego oprogramowania jest już dostępna wyłącznie w modelu abonamentowym. Co gorsza, nieraz odnowienie abonamentu wymusza aktualizację, której wcale nie chcesz, bo np. ma większe wymagania sprzętowe albo zmieniony interfejs w nowej wersji obniża twoją produktywność.

Dalej: leasing ani wypożyczenie to nie jest to samo. Ten pierwszy jest adresowany zasadniczo do innego klienta, który koszty leasingu sobie odlicza (jest też leasing prywatny, ale wygląda tak chujowo, jak w powyższym przykładzie), a dodatkowo praktycznie zawsze jest na końcu opcja zostania właścicielem. W wynajmie długoterminowym z kolei płacisz po pierwsze za zużycie auta i stratę jego wartości - tymczasem już wybudowane grzanie dupy na wartości nie traci, a jeśli się zużyje czy zepsuje, to przecież producent ci go nie przywróci do stanu pełnej funkcjonalności tylko dlatego, że opłacałeś abonament. Po drugie zaś za to, że wynajmujący odwala za ciebie całą papierologię, ubezpieczenie, serwis, wymianę opon i inne tego typu pierdoły.

Włączanie / wyłączanie streamingu VOD to też jest kijowa analogia, bo za każdym razem płacisz za coś innego. Aktywujesz go zwykle, żeby zyskać dostęp do nowych treści, więc logiczne, że trzeba za to zapłacić. Grzanie foteli to nie jest nowa funkcjonalność co miesiąc, tylko określony produkt, ciągle ten sam.

I w sumie nie miałbym nic do tego, jak kto za co płaci - jeśli ktoś lubi przepłacać to jego prawo - ale problemem nie są klienci, tylko producenci. Oni niczego innego nie pragną, żebyś płacił za już kupiony produkt cały czas i będą dążyli do tego, żeby inne opcje nabycia wyeliminować. Tak jak z tymi drukarkami, które sprzedawane są po kosztach albo i poniżej kosztów produkcji, ale producent odbija to sobie na tuszach i tonerach, które kosztują 3/4 wartości urządzenia, a materiały niezależnych producentów blokuje elektronicznie (i jeszcze wstawia chorą gadkę, że to po to, żeby zapewnić "najwyższą jakość wydruku" i "niezawodność").

Żeby zapewnić najwyższą jakość dla klientów to przede wszystkim trzeba producentów - w szczególności jeśli są to wielkie korpy takie jak koncerny samochodowe - trzymać twardo za mordę.
                    • galtomone Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 27.08.25, 10:12
                      Zupelnie sie nie zgadzam i zupelnie nie rozumiem, twojego toku rozumowania... albo inaczej, nie rozumiem jak mozesz oczywistosci nie rozumiec.

Tak sie zmienia rynek i nasze wymagania.

Ty jestes kurczaca sie nisza i tyle.

A mnie na nowe nie bylo stac i raczej sie to nie zmieni, wiec wszlekie ograniczenia w tym zakresie mam w dupie.

Jak zmienia Toitoia na mlodszego i bede mial w apce opcje odpalania/chlodzenia auta przed podroza za dodatkowa oplata to rozwaze ile i czy to mi potrzebne, nie bede mial pretensji do sprzedajacego, ze tego nie mam choc w aucie niby jest.
                      • vogon.jeltz Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 27.08.25, 10:23
                        > Zupelnie sie nie zgadzam i zupelnie nie rozumiem, twojego toku rozumowania...
                        > albo inaczej, nie rozumiem jak mozesz oczywistosci nie rozumiec.

Czego nie rozumiesz? Najpierw opowiadasz jakieś bajki, że "nowe formy posiadania" to dodatkowy wybór dla klienta, który może "kupić" produkt tak jak on chce, po czym jak ci udowadniam, że NIE MOŻE kupić tak jak on chce, tylko tak jak chce producent - to mówisz, że nie rozumiesz i masz w dupie.

> Jak zmienia Toitoia na mlodszego i bede mial w apce opcje odpalania/chlodzenia
                        > auta przed podroza za dodatkowa oplata to...

... znajdę sposób, żeby to odblokować, skoro już to w aucie mam. Tak jak zrobiłem z tempomatem.
                        • galtomone Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 27.08.25, 12:03
                          vogon.jeltz napisał:

> > Zupelnie sie nie zgadzam i zupelnie nie rozumiem, twojego toku rozumowani
                          > a...
                          > > albo inaczej, nie rozumiem jak mozesz oczywistosci nie rozumiec.
                          >
                          > Czego nie rozumiesz? Najpierw opowiadasz jakieś bajki, że "nowe formy posiadani
                          > a" to dodatkowy wybór dla klienta, który może "kupić" produkt tak jak on chce,
                          > po czym jak ci udowadniam, że NIE MOŻE kupić tak jak on chce, tylko tak jak chc
                          > e producent - to mówisz, że nie rozumiesz i masz w dupie.

Rozumiem, ze nie masz auta?

No bo jesli masz, tzn. ze kupiles tak jak chciales.

To troche jakby miec pretensje do Forda, ze sie tam kombi nie da kupic... No tam sie nie da ale gdzie indziej sie da.

Poza tym sam pisales, ze trafiles na kijowy okres.

Jest i bylo wiele rzeczy, ktore od dawna byly oferowany jako wynajem a nie na wlasnosc - po prostu model staje sie szerszy i obejmuje wiecej towarow.

W moim odczuciu to wszystko jest bardziej elastyczne i pozwala mi na konfiguracje (w tym wypadku auta) na cos bardziej dopasowanego do moich realnych potrzeb.

Siwt idzie do przodu - ludzie adoptuje rozne modele ofer/sprzedazy, lacza ze sona, rzczy dostene dla fim staja sie dostepne dla Kowalskiego... ja tam widzie wrecz zbyt wiele opcji "zakupu"/ofert i to moze oszolamiac.

> ... znajdę sposób, żeby to odblokować, skoro już to w aucie mam. Tak jak zrobił
                          > em z tempomatem.

Alez znajdz.(sadze, ze nie bedzie to mozliwe bo niby jak sie aplikacja ma laczyc z Twoim autem? - przyjamniej jesli producent nie okaze sie debilem) mnie sie nie chce sciagac filmow z torrentow.

Toz ja nikomu nie odmawiam prawa do kombinowania - Polacy to akurat maja we krwii.
                          • vogon.jeltz Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 27.08.25, 12:32
                            > No bo jesli masz, tzn. ze kupiles tak jak chciales.

Nie, nie kupiłem "tak jak chciałem". Chciałem nowe, za gotówkę i za cenę podaną na stronie / w cenniku. Nie dało się.

> Poza tym sam pisales, ze trafiles na kijowy okres.

Ale jakie to ma znaczenie, jeśli samochód fizycznie BYŁ dostępny u dealera, tylko nie na takich warunkach, jakie mnie interesowały?

> Siwt idzie do przodu - ludzie adoptuje rozne modele ofer/sprzedazy

Świat idzie nie "do przodu" tylko w kierunku "producenci szukają coraz to nowych sposobów, żeby cię wychujać na kasę".

> sadze, ze nie bedzie to mozliwe bo niby jak sie aplikacja ma laczyc z Twoim autem?

W sensie że nie będzie możliwości łączenia np. przez bluetooth, tylko wyłącznie za pośrednictwem serwerów producenta? To właśnie powinno być zabronione. To ja jako właściciel mam decydować, z czym i kiedy łączy się moje urządzenie.
                            • galtomone Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 27.08.25, 13:07
                              vogon.jeltz napisał:

> > No bo jesli masz, tzn. ze kupiles tak jak chciales.
                              >
                              > Nie, nie kupiłem "tak jak chciałem". Chciałem nowe, za gotówkę i za cenę podaną
                              > na stronie / w cenniku. Nie dało się.
                              >
                              > > Poza tym sam pisales, ze trafiles na kijowy okres.
                              >
                              > Ale jakie to ma znaczenie, jeśli samochód fizycznie BYŁ dostępny u dealera, tyl
                              > ko nie na takich warunkach, jakie mnie interesowały?

No bo najwyrazniej dealer inaczej sie za te sztuke rozliczal z producentem lub bankiem.

To, ze 10 takich samuch aut stoi na placu to nie znaczy kazdy jest przez dealera tak samo kupiony/oplacany/finansowany.

Jak kupowalem swoja Toyote to czesc ofert byla mozliwa tylko w kredycie w Toyota Bank i koniec.

Za gotowke tez sie nie dalo... Najwyrazniej jak dealer je od klienta odkupywal to w jakims dealy wiazanym z finansowaniem i tak tez musial je sprzedac.

> Świat idzie nie "do przodu" tylko w kierunku "producenci szukają coraz to nowyc
                              > h sposobów, żeby cię wychujać na kasę".

No mamy kapitalizm... coz w tym dziwnego.

Moje wymaganie jest takie, by wladza publiczna kontrolowala czy ktos kogos nie robi w konie - patrz kaluzule w umowach frankowych.

> > sadze, ze nie bedzie to mozliwe bo niby jak sie aplikacja ma laczyc z Two
                              > im autem?
                              >
                              > W sensie że nie będzie możliwości łączenia np. przez bluetooth, tylko wyłącznie
                              > za pośrednictwem serwerów producenta?

Pisalismy o chlodzeniu auta przed podroza.
                              Dzis (jmasz np. 2 lata wlicozne a potem placsz ekstra) to mozesz to zrobic przez apke siedzac w domu.
                              Bez wykuponej uslugi telefon zdanie (nie 2 m od auta) sie z autem nie polaczy....

Cos ci sie tu tchnicznie yli... co ma BT do tego... z dalszj odleglosci to jest w takiej usludze bezuzyteczne.

> To właśnie powinno być zabronione. To ja
                              > jako właściciel mam decydować, z czym i kiedy łączy się moje urządzenie.

Ale tu juz zaczynasz z wlasnym durnym pomyslem dyskutowac, wiesz o tym?
      • klemens1 Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 27.08.25, 15:51
        vogon.jeltz napisał:

> Takie coś powinno być prawnie zabronione.

To samo jest z treściami VOD - może nie tyle w sensie ich wyboru, co np. jakości i liczby jednocześnie zarejestrowanych/używających urządzeń.
        No i aplikacje na telefon - też można płacić miesięcznie, rocznie, albo lifetime.

Ja bym mógł np. mieć abonament na grzanie dupy, bo potrzebne mi to jest jakieś 4 miesiące w roku.
        Tak samo automatyczne długie czy matrixy - jak będę jeździł dużo nocami po drogach ze średnim natężeniem ruchu, co po co mi to? Teraz w praktyce długich prawie nie używam wcale.

Jeżeil miałbym już czegoś zabraniać, to kodowania części czy utrudniania naprawy/serwisu niezależnym warsztatom.
    • hrasier_2 Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 21.08.25, 10:50
      marekggg napisał:

> VW introduces monthly subsc
      > ription to increase car power

>
      > ciekawy koncept. w UE by to raczej nie przeszlo, chociaz nigdy nie wiadomo.
      Co przejdzie w UE. Dyrektywy na wiatraki w Polsce jedynie.
      • marecky81 Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 21.08.25, 11:47
        Jakie dyrektywy na wiatraki, taniptysiu?

Dla ułatwienia, pokażę ci, gdzie poszukać linka do tych dyrektyw:

commission.europa.eu/law/search-law/eu-law_en

Do roboty, taniptysiu :)

• engine8t Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 21.08.25, 19:07
      Fajnie by bylo gdyby mzna soie bylo kupowac pozwolenie na predkosc...
      Ale nie tak ze to auto moze ale przepisy nie pozwalaja ale tak jak z CO2 ty mozesz kupic prowo do przekraczania przepisow i policja cie nie lapie
      Np wykupujesz abonament na miesiac na 200km/h... :)
      • vogon.jeltz Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 21.08.25, 19:30
        > Fajnie by bylo gdyby mzna soie bylo kupowac pozwolenie na predkosc...

A najlepiej w ogóle byłoby móc wykupić sobie licencję na zabijanie.
        • trypel Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 21.08.25, 19:31
          Za to to akurat jeszcze dopłacają. I to niedaleko
          • vogon.jeltz Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 21.08.25, 20:30
            > Za to to akurat jeszcze dopłacają. I to niedaleko

Nie do końca. Nie możesz zabić kogo chcesz.
            • engine8t Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 21.08.25, 21:25
              vogon.jeltz napisał:

> > Za to to akurat jeszcze dopłacają. I to niedaleko
              >
              > Nie do końca. Nie możesz zabić kogo chcesz.

No nie - tylko tego co cie sie uda i potrafisz zanim on ciebie zabije
        • engine8t Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 21.08.25, 19:33
          vogon.jeltz napisał:

> > Fajnie by bylo gdyby mzna soie bylo kupowac pozwolenie na predkosc...
          >
          > A najlepiej w ogóle byłoby móc wykupić sobie licencję na zabijanie.

No a prawo do aborcji to nie jest ?
          • vogon.jeltz Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 21.08.25, 20:29
            > No a prawo do aborcji to nie jest ?

Jeśli uważasz prawo do obrony za licencję na zabijanie, to jest.
            • engine8t Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 21.08.25, 21:24
              vogon.jeltz napisał:

> > No a prawo do aborcji to nie jest ?
              >
              > Jeśli uważasz prawo do obrony za licencję na zabijanie, to jest.

A niby jak to sie ma aborcja do obrony? Zdecydwana wiekszsc to dla wygody
              Obrony czego i kogo?
              • vogon.jeltz Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 21.08.25, 21:33
                > A niby jak to sie ma aborcja do obrony?

Normalnie. Jak ktoś wlezie ci bez twojej zgody do domu, to masz prawo go odstrzelić. Jak ktoś zalęgnie się bez twojej zgody w twoim brzuchu, to tak samo masz prawo go odjebać.
                • trypel Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 21.08.25, 21:40
                  Mówisz o niepokalanym poczęciu bez zgody matki?
                  Bo juz dobrowolny sex oznacza zgodę na zalegnięcie.
                  • vogon.jeltz Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 21.08.25, 21:48
                    > Bo juz dobrowolny sex oznacza zgodę na zalegnięcie.

Od kiedy?
                    • vogon.jeltz Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 21.08.25, 21:49
                      Poza tym - zawsze możesz zmienić zdanie i nawet jeśli wpuścisz kogoś dobrowolnie, to masz prawo w każdej chwili go wyprosić, a jeśli nie zechce, potraktować to jako akt agresji.
                      • trypel Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 21.08.25, 22:03
                        vogon.jeltz napisał:

> Poza tym - zawsze możesz zmienić zdanie i nawet jeśli wpuścisz kogoś dobrowolni
                        > e, to masz prawo w każdej chwili go wyprosić, a jeśli nie zechce, potraktować t
                        > o jako akt agresji.

Tak. Pójdźmy dalej wieszczem. Pre-person do 12 rż. Jak cos sie nie podoba to wezwij ambulans aborcyjny. Przeciez masz prawo w kazdej chwili wyprosić dziecko ze swojego zycia
                        • vogon.jeltz Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 21.08.25, 23:03
                          > Przeciez masz prawo w kazdej chwili wyprosić dziecko ze swojego zycia

Nawet gdyby coś takiego wprowadzić, to nie musi oznaczać pozbawienia go życia. W przypadku płodu nie ma niestety za bardzo innego wyjścia.
                        • galtomone Ale przeciez to dobrze dzialalo w przeszlosci! 27.08.25, 10:19
                          trypel napisał:

> vogon.jeltz napisał:
                          >
                          > > Poza tym - zawsze możesz zmienić zdanie i nawet jeśli wpuścisz kogoś dobr
                          > owolni
                          > > e, to masz prawo w każdej chwili go wyprosić, a jeśli nie zechce, potrakt
                          > ować t
                          > > o jako akt agresji.
                          >
                          > Tak. Pójdźmy dalej wieszczem. Pre-person do 12 rż. Jak cos sie nie podoba to we
                          > zwij ambulans aborcyjny. Przeciez masz prawo w kazdej chwili wyprosić dziecko z
                          > e swojego zycia

Toz konserwatywni Spartaie - rozumiejacy potrzeby narodu i z czego wynika jego zdrowa tkanka +/- takie cos wprowadzili.

Sie rodziles... ale jak rosles krzywo to ze skaly i juz...
                    • trypel Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 21.08.25, 22:02
                      Od zawsze. Sex = możliwe jego konsekwencje.
                      • vogon.jeltz Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 21.08.25, 23:00
                        > Od zawsze. Sex = możliwe jego konsekwencje.

LOL wut? przebiłeś w tym momencie samego onucewa. Znaczy - seks to także zgoda na chorobę weneryczną i z tego powodu później nie należy jej leczyć?
                        • marekggg Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 22.08.25, 01:31
                          Tu sie zgadzam z tryplem. i to na 100%
                        • trypel Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 22.08.25, 07:09
                          vogon.jeltz napisał:

> > Od zawsze. Sex = możliwe jego konsekwencje.
                          >
                          > LOL wut? przebiłeś w tym momencie samego onucewa. Znaczy - seks to także zgoda
                          > na chorobę weneryczną i z tego powodu później nie należy jej leczyć?

Leczyć nalezy, ale sex = ryzyko choroby.
                          Dokladnie tak jak ryzyko ciazy.
                          Tylko ze ciąża to nie choroba. Podjąłeś ryzyko. Pojawiło sie dziecko. Wiec zachowuj sie jak odpowiedzialny człowiek a nie jak lewak.
                          • galtomone Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 27.08.25, 10:21
                            trypel napisał:

> Tylko ze ciąża to nie choroba.

No nie wiem... mysle, ze kobiety maja w tym zakresie lepsze wyczucie niz nasze opinie.

Chyba, ze byles w ciazy i wiesz?

Od siebie dodam, ze z obsserwacji 1st person wynika mi, ze ciaza to nie tylko czasem choroba fizyczna ale zdecudowanie takze psychiczna...

kurwa, never again!
                          • klemens1 Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 29.08.25, 12:28
                            trypel napisał:

> Tylko ze ciąża to nie choroba. Podjąłeś ryzyko. Pojawiło sie dziecko. Wiec zach
                            > owuj sie jak odpowiedzialny człowiek a nie jak lewak.

A niby dlaczego usunięcie zygoty jest nieodpowiedzialne? Bo żeby stwierdzić "pojawiło się dziecko", to trzeba jednak przynajmniej te parę tygodni odczekać.
              • galtomone Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 27.08.25, 10:17
                engine8t napisał:

> vogon.jeltz napisał:
                >
                > > > No a prawo do aborcji to nie jest ?
                > >
                > > Jeśli uważasz prawo do obrony za licencję na zabijanie, to jest.
                >
                > A niby jak to sie ma aborcja do obrony? Zdecydwana wiekszsc to dla wygody
                > Obrony czego i kogo?

Obrony przed niewygoda ciazy, porodu i posiadania dziecka.
                Nie kazde posiadanie wzbogaca.

Jedni nie chca miec dzieci...Inni nie chce miec dlugow.... Jeszcze i inni nie chca miec dlugow przez dzieci.
        • galtomone Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 22.08.25, 10:32
          vogon.jeltz napisał:

> > Fajnie by bylo gdyby mzna soie bylo kupowac pozwolenie na predkosc...
          >
          > A najlepiej w ogóle byłoby móc wykupić sobie licencję na zabijanie.

To juz sie chyba da...

A to co chce engine (pomiajac kwestie "a co w razie wypadku") moze oznaczac, ze juz sobie chlop nie pojedzi at all...

Bo w sumie po co tworzyc oplate za wyzsza predkosc... lepiej nich bedzie opcja zakupu drogi a reszta bidokow wypierdalac.

I co..jak Engine bedzie jednak w grupie bidokow...
      • marekggg Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 22.08.25, 01:28
        engine8t napisał:

> Np wykupujesz abonament na miesiac na 200km/h... :)

przeciez mozesz - to sie nazywa tor wyscigowy
        • engine8t Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 22.08.25, 02:01
          marekggg napisał:

> engine8t napisał:
          >
          > > Np wykupujesz abonament na miesiac na 200km/h... :)
          >
          > przeciez mozesz - to sie nazywa tor wyscigowy

No mozna i wybrac opcja placenia po fakcie : ) jak sie zostaje zauwazonym.
    • bolo2002 Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 27.08.25, 08:58
      To bezsens - bo w większości krajów- szybciej nie da sie jeżdzić .Czyżby autorzy tej głupiej koncepcji o tym nie wiedzieli?
      • klemens1 Re: Chcesz jechac szybciej? - Zaplac 29.08.25, 12:31
        bolo2002 napisał:

> To bezsens - bo w większości krajów- szybciej nie da sie jeżdzić .Czyżby autorz
        > y tej głupiej koncepcji o tym nie wiedzieli?

Ale nie da się szybciej niż CO jeździć?
        I dlaczego się nie da?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka